Van wadi tot sedumdak: klimaatfietstocht laat duurzame initiatieven zien in Nieuwegein

Hoe kan je in je eigen omgeving iets doen tegen klimaatverandering? Dat is makkelijker dan het lijkt, menen de initiatiefnemers van Samen Duurzaam Nieuwegein. Ze organiseerden zaterdag 30 oktober jl. in het kader van de Nationale Klimaatweek daarom een fietstocht langs allerlei concrete toepassingen waarmee Nieuwegein en haar inwoners aan de slag kunnen. Die dag werd ook bekend dat Martin Reijmerink Nieuwegein’s eerste Klimaatburgemeester is geworden.

In de stromende regen fietste het groepje geïnteresseerden onder meer langs de molen in Park Oudegein die een functie heeft gekregen in de waterhuishouding van het park. Een hoge flat met een klimop, een bloemenweide, een groen sedumdak op een bushokje en keken ze naar wadi’s: grote bakken voor de opvang en infiltratie van water.

De organisatoren van Samen Duurzaam Nieuwegein wilden de deelnemers meer inzichten geven over de mogelijkheden om je eigen omgeving op een veranderend klimaat aan te passen. En de groep te informeren en vooral te inspireren om zelf actie te ondernemen. CDA-Raadslid Rija van der Sluiszen: “Ik denk wel dat we wat verassende dingen tegenkomen vandaag!”

Puck Oorsouw loopt met haar vader weg van het groepje om naar één van de wadi’s te kijken die met elkaar in verbinding staan. De grote groene kuilen zijn bedenkt met groen en hier en daar een boom. “Dus dit is een wadi? Cool!” Ze wijst: “En deze derde is dus nog nooit volgelopen dus?” Vader Frans bevestigt dit.

Duurzaamheid
Het tweetal is in hun element vandaag. Gedurende de fietstocht raken ze niet uitgepraat over water, duurzaamheid en het milieu. Even later staat het groepje met zijn allen naar de bestrating op de Muiderschans te kijken. Deze zijn ontworpen om water beter door te laten.

“Dit is echt super cool”, zegt Puck. Ze studeert landbouw- en watermanagement aan de Wageningen Universiteit. “Nu snap je wel dat je me helemaal los zag gaan bij die wadi’s net”, zegt ze blij. Ook Van der Sluiszen is tevreden, aangezien ze veel nieuws heeft geleerd tijdens de fietstocht, zegt ze.

De rondleiding eindigt in het tuincentrum, waar gids Henk van der Honing uitleg geeft over de verschillende producten die je kan kopen om je tuin te verduurzamen. De vrijwilligers hopen dit soort rondleidingen vaker te kunnen geven, maar dan kunnen ze nog wel wat vrijwilligers gebruiken die ze willen helpen met het verkondingen van een groene boodschap.

Sportief dagboek (10)

Hans van Echtelt schrijft iedere week zijn ‘Sportief Dagboek’ op, op De Digitale Stad Nieuwegein. Hans is een getogen Vreeswijker en houdt van voetballen, houdt van sport. Schreef jaren lang voor het Utrechts Nieuwsblad. Ieder weekend vindt u hem langs de sportvelden in Nieuwegein, nu voor De Digitale Stad Nieuwegein.

Hans van Echtelt: ‘Eindelijk hoefden de vaste supporters van Geinoord nu eens niet met ingehouden adem het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter af te wachten. Er stond immers 5-1 op het scorebord aan het einde van de streekderby tegen Delta Sports. Bovendien liet arbiter van dienst, Rob Westlkand uit Hoorn, geen seconde extra spelen. Toen kon de ‘man of the match’ Timo Meerding extra geknuffeld worden door de fans omdat hij met een haarzuivere hattrick en een assist zijn nadrukkelijk zijn stempel op deze wedstrijd had gezet.’

‘Via deze nieuwe winst heeft Geinoord een mooie stap gezet richting de subtop van deze tweede klasse met de belangrijke streekderby tegen IJFC komende zaterdag in het vooruitzicht. Was het in de voorgaande duels goaltjesdief Daniel Kops die voor de nodige treffers had gezorgd, nu nam teamgenoot Timo deze productie voor zijn rekening. In het verleden gingen de duels tegen de ploeg uit Houten vaak verloren, dit keer was vanaf de aftrap duidelijk wie deze middag de bovenliggende partij zou zijn. Geinoord nam meteen de touwtjes in handen en het duo Kops-Meerding was een plaag voor de jeugdige Houtense defensie. Ook de rest van de ploeg maakte een solide indruk, doelman Rick van Stijn hoefde dan ook slechts een treffer toe te staan, gesteund door het duo Luc Jansen Venneboer en Jardell Adamson.’

Timo Meerding was de absolute uitblinker bij Geinoord tegen Delta Sports meet vier treffers en een assist. (foto Gerard van Vliet)

Activiteiten Vogelwacht Nieuwegein-IJsselstein

Na de succesvolle herstart van de afdeling Nieuwegein-IJsselstein gaat de Vogelwacht in de regio door. Dat is tijdens de open avond van 29 september jl. besloten. De afdeling Nieuwegein-IJsselstein e.o. is opgericht in februari 1978 en telt ongeveer 150 leden. Deze leden wonen hoofdzakelijk in Nieuwegein, IJsselstein en de Lopikerwaard. De gedeelde interesse is het kijken naar vogels, waarbij het kennisniveau geen belemmering hoeft te zijn om te genieten van de fraaie vogels om ons heen.

Vogels kijken biedt spanning én ontspanning. Lekker buiten zijn en genieten van uw omgeving en de schoonheid van vogels. Maar ook onverwachte natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken, zoals laatst de Siberische Tjiftjaf in Galecop.

Excursies
Iedereen met interesse in vogels wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een van de excursies die de Vogelwacht organiseert. Het leuke aan de excursies is dat je met gelijkgestemden op pad gaat en het er niet toe doet hoe ervaren je bent met ‘vogelen.’ ‘Wellicht komen we er achter wat de ooievaars doen als ze geen kinderen rondbrengen en wat mussen in hemelsnaam op het vinkentouw doen’ zegt Chris Kling van de Vogelwacht Nieuwegein-IJsselstein grappend. De komende maanden staan de volgende excursies ingepland:

Zondag 14 november, een ochtend wandelexcursie in de uiterwaarden van Everdingen
Vanaf Fort Werk aan ’t Spoel maken we een herfstwandeling door de uiterwaarden bij Everdingen. De wintergasten zullen hier in grote getalen zijn aangekomen. Vooral watervogels, lijsters en roofvogels, maar ook soorten als baardmannetjes behoren tot de mogelijkheden.

Vertrek: 08.30 uur
Waar: Bij ’t Veerhuis aan de Nijemonde in Nieuwegein-Zuid
Bezinekosten: 3,- euro p.p bij volle auto (afrekenen met de chauffeur)

Zaterdag 18 december, een fiets- en wandelexcursie Lekdijk polder Schalkwijk
We fietsen over de Lekdijk naar Schalkwijk en door de polders terug. Onderweg doen we uiterwaarden, forten, jonge bossen, weidegebieden en polders aan. We maken af en toe een korte wandeling naar een fort of langs een bospad. Ook zullen we groepen ganzen afspeuren naar een zeldzaamheid. Neem zelf een lekkere lunch/koffie/thee mee voor onderweg.

Vertrek: 08.30 uur (terug in de loop van de middag)
Waar: Bij ’t Veerhuis aan de Nijemonde in Nieuwegein Zuid
Kosten: Hier zijn geen kosten aan verbonden

Zaterdag 15 januari, een Midwintertelling Watervogels in de polder IJsselveld en Heicop
Al meer als 25 jaar worden in deze polder de watervogels geteld per fiets. Mensen die mee willen kunnen aansluiten om 09.00 uur aan het begin van de Nedereindseweg bij de ingang van de Nedereindseplas bij de tunnel onder de A2 door. Deze activiteit vind de hele dag plaats, maar men kan halverwege stoppen.

Zondag 30 januari, dagauto- en wandelexcursie in de Biesbosch
We rijden via de nieuwe polder naar de oude delen van de Biesbosch. Eventueel bezoeken we het bezoekerscentrum. Tevens maken een  korte wandeling bij het spaarbekken en zoeken vanaf de uitkijktorens het nieuwe land af naar vogels. Hier zijn de hele winter duizenden watervogels en steltlopers te vinden. En de zeearenden natuurlijk.

Vertrek: 08.30
Waar: Bij ’t Veerhuis aan de Nijemonde in Nieuwegein Zuid
Benzinekosten: 10,- euro p.p. Bij volle auto (afrekenen met de chauffeur)

Vogel- en natuurwandelingen in Park Oudegein
Luc de Bruijn van de afdeling Nieuwegein/IJsselstein e.o. wandelt elke eerste zaterdagochtend van de maand van 08.00 tot 10.00 uur door Park Oudegein, op zoek naar vogels en allerlei andere dieren en planten. De wandeling duurt ongeveer twee uur en ter wordt telkens een iets andere route gekozen. Iedereen mag mee, gratis. Aanmelding is niet nodig. Bij heel slecht weer gaat het niet door. De start is iedere keer vanaf parkeerplaats Jack’s Grillhouse aan de Parkhout 2 in Nieuwegein. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Video: ‘Fort Jutphaas in oude glorie teruggebracht’

Fort Jutphaas in Nieuwegein is grondig gerestaureerd. De buitengevels en de ramen van de kelder zijn in oude glorie hersteld. De totale kosten: 600.000,- euro. Vandaag onthulden gedeputeerde Rob van Muilekom, wethouder Jan Kuiper en mede-eigenaar Rob Rietveld een plaquette bij fort Jutphaas in Nieuwegein om een grondige restauratie te markeren. De buitengevels en de kelderramen zijn in oude glorie hersteld.

Fort Jutphaas maakt een belangrijk deel uit van de ontwikkeling van de wijk Rijnhuizen. Het vormt het centrale punt van de kantorenwijk die getransformeerd wordt naar een woon- en werkwijk met vele woningen en recreatie. Dit is een mooi voorbeeld hoe de provincie gebiedsontwikkeling wil aanpakken; het integraal oppakken van verschillende opgaven, zoals recreatie, woningbouw en erfgoed. Door deze integrale aanpak blijft het waterliniekarakter behouden en vormt het fort het middelpunt van het mooie parkachtige gebied waar mensen kunnen recreëren, elkaar ontmoeten en iets eten of drinken.

Identiteit
Gedeputeerde Rob van Muilekom: ‘Fort Jutphaas geeft het gebied identiteit door haar militaire verleden, het is een van de eerste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste Rijksmonument van Nederland. Het is onderdeel van een uniek verdedigingssysteem dat nu nog zichtbaar is in het open landschap. Ik ben er trots op dat dit nu de status van werelderfgoed heeft gekregen. Het geeft identiteit aan onze provincie.’

Ondernemen in werelderfgoed
Wethouder Kuiper: ‘De werelderfgoedstatus van de Nieuwe Hollandse Waterlinie straalt af op Nieuwegein. We hebben verschillende en volkomen unieke objecten in onze gemeente. Van Fort de Batterijen via de Plofsluis tot aan de verplaatste objecten in Nieuwegein Zuid. De mensen koesteren de Hollandse Waterlinie meer en meer, nu ze van ‘gewoon onze achtertuin’ tot ‘uniek werelderfgoed’ zijn verheven. Op fort Jutphaas wordt al langere tijd ondernomen. In het hoofdgebouw huist een succesvol restaurant. De opgeknapte woning wordt straks ook uitgebaat.’

Het verhaal van de waterlinie
Lokale partners zorgen ervoor dat vanuit fort Jutphaas het verhaal over de waterlinie wordt verteld. Bijvoorbeeld over de gerestaureerde geoxideerde haken in de kelder die gebruikt werden om de hangmatten, waarin de soldaten sliepen, aan op te hangen. Maar er worden ook rondleidingen gegeven, evenementen georganiseerd en het fort is een startpunt voor wandel- en fietsroutes. Verder kunnen vanuit het fort diverse waterliniewerken in Nieuwegein bezocht worden en fietsroute in oostelijke richting leidt naar de Plofsluis en Fort de Batterijen.

Hollandse Waterlinies
Fort Jutphaas ligt in de Nieuwe Hollandse Waterlinie die in juli van dit jaar uitgeroepen is tot UNESCO werelderfgoed. Samen met de Stelling van Amsterdam, die deze UNESCO status al had, gaan ze gezamenlijk verder onder de naam: Hollandse Waterlinies.

Foto: v.l.n.r.: Rob Rietveld (mede eigenaar fort Jutphaas), Rob van Muilekom (gedeputeerde provincie Utrecht) en Jan Kuiper (wethouder gemeente Nieuwegein)

Alma Feenstra lijsttrekker GroenLinks Nieuwegein

De Algemene Ledenvergadering van GroenLinks Nieuwegein heeft unaniem ingestemd met het lijsttrekkerschap van Alma Feenstra. Feenstra is momenteel fractievoorzitter van GroenLinks Nieuwegein en zit sinds 2018 in de gemeenteraad.

Alma Feenstra (rechts) is unaniem verkozen tot lijsttrekker van GroenLinks Nieuwegein! @Cocos030 reikt dan ook graag de felicitatie-bloemen uit aan @AlmaFeenstra

Feenstra: “Ik ben blij met deze eervolle plek. Al sinds mijn lagere schooltijd voel ik de drang om op te komen voor mensen in de verdrukking en voor een duurzame aarde. Wat fijn om dat ook de komende periode te mogen realiseren in onze mooie stad!”

Feenstra woont met haar gezin sinds 1998 in Nieuwegein: “Een stad die net zo oud is als ikzelf. Ik hou van deze stad en haar bewoners, maar we maken ons ook zorgen. Vanuit een positieve insteek dragen we als GroenLinks dan ook van harte bij aan oplossingen.” Speerpunten voor GroenLinks in de komende verkiezingen zijn dan ook het bevorderen van kansengelijkheid en het tegengaan van de klimaatcrisis door de energietransitie in de bebouwde omgeven aan te jagen.

Het bestuur van GroenLinks is blij met Alma Feenstra als lijsttrekker: “Alma heeft in de afgelopen periode meer dan bewezen een verbindend en energiek boegbeeld te zijn voor GroenLinks. Met haar positieve energie en daadkrachtige visie die ze weet te vertalen naar goede oplossingen voor Nieuwegein is ze voor ons de perfecte kandidaat. Wij weten zeker dat Alma het GroenLinks gedachtengoed goed zal uitdragen en zo zal bijdragen aan het versterken van GroenLinks in Nieuwegein.”, aldus Frits Lintmeijer, voorzitter van de kandidatencommissie.

Startsein bouw Edisonkwartier gegeven

Donderdag 28 oktober is het startsein gegeven voor de bouw van een aantrekkelijke buurt met 47 herenhuizen, het Edisonkwartier, in Nieuwegein. Tot voor kort was dit een kantorenwijk die Giesbers Ontwikkelen en Bouwen uit Wijchen transformeert naar een woonbuurt in samenwerking met gemeente Nieuwegein en FRESCH Real Estate B.V. Afgelopen maanden heeft Giesbers deze, gedeeltelijk circulaire, transformatie-opgave voorbereid.

Het Edisonkwartier is gelegen in een groene en waterrijke omgeving als onderdeel van de gebiedstransformatie van kantorenwijk naar gemengde leefwijk; Mooi Rijnhuizen in Nieuwegein.

Urban Mining: herwonnen grondstoffen terug in de productieketen
De voormalige kantoorpanden krijgen een nieuwe toekomst doordat Giesbers ze als grondstof ‘gedoneerd’ heeft aan New Horizon Urban Mining. Bij urban mining wordt bij de ontmanteling van gebouwen zo veel mogelijk waarde behouden (geoogst) om er weer nieuwe producten van te maken. Een deel van de grondstoffen dat geoogst is bij de ontmanteling van de kantoorgebouwen hergebruikt Giesbers en komt straks gedeeltelijk en in een andere vorm terug in de 47 exclusieve herenhuizen. Dit proces past helemaal bij de visie van Giesbers op duurzaamheid.

Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN
De kopers van de herenhuizen komen te wonen in een mooi, groot én verantwoord huis. Verantwoord omdat Giesbers bij de ontwikkeling hiervan de vijf door haar omarmde SDG’s, op het gebied van onder meer duurzame energie, klimaatadaptatie en biodiversiteit, verwerkt heeft. Zo worden de woningen gasloos en bijna energieneutraal. Zoals hiervoor genoemd worden grondstoffen uit de voormalige kantoorpanden hergebruikt bij de bouw van de woonbuurt.

In de omgeving komt veel groen, dat het leefklimaat in de breedste zin van het woord verbetert. Het hemelwater wordt bovengronds afgevoerd naar een wadi, waardoor het niet in het riool terechtkomt. Samen met het groen wordt hiermee geanticipeerd op klimaatverandering; periodes met extreme regenval maar ook extreme droogte. Aan de westoever van het Edisonkwartier ligt een ecologische verbindingszone waar de natuur (planten en dieren) een prominente rol krijgt en bijdraagt aan de leefbaarheid van de wijk.

Wethouder Hans Adriani (wonen, bouwen, transformeren en financiën) van gemeente Nieuwegein: ”Rijnhuizen ontwikkelt zich in hoog tempo tot een volwaardige, duurzame en levendige woonwijk. De woningen aan het Edisonkwartier zijn een mooie aanvulling die bijdraagt aan de diversiteit van het totale woningaanbod in de nieuwe wijk. Zo wordt Rijnhuizen een wijk waar iedereen terecht kan.”

Integrale samenwerking bewijst meerwaarde
Tijdens de intensieve en vruchtbare samenwerking met alle partners is een haalbare businesscase tot stand gekomen met behoud van de projectambities van FRESCH. Op basis van de omgevingsanalyse van Giesbers zijn projectrisico’s in beeld gebracht, nadere afspraken hierover gemaakt met stakeholders en de verkoopstukken uitgewerkt. Giesbers neemt de engineering en realisatie van het bouw- en woonrijp maken inclusief sloop, kopersbegeleiding en engineering en realisatie van de woningen voor haar rekening.

Feestelijk startsein bouw
28 oktober waren alle kopers en vertegenwoordigers van de diverse samenwerkende partijen uitgenodigd om feestelijk stil te staan bij de start bouw van dit bijzondere, gedeeltelijk circulaire project. Tot nu is vooral gewerkt aan het archeologisch onderzoek naar een bijzonder Romeins verleden en het ‘oogsten’ van de oude kantoorpanden. Vanaf nu wordt op deze plek letterlijk en figuurlijk gebouwd aan een mooie, nieuwe toekomst voor de bewoners.

Gesymboliseerd door het slaan van een ouderwetse heipaal via een bijzondere heistelling, die vroeger gebruikt werd. Daarna konden de toekomstige bewoners elkaar ontmoeten en op de foto gaan op hun kavel met hun toekomstige adres op speciaal voor deze gelegenheid gemaakte staatnaamborden.

Hoog bezoek voor de Museumwerf in Vreeswijk!

De zwerver heeft ons verrast en is vrijdagavond al gearriveerd op de Museumwerf. Een oude snelle dame dus. Het oudste woon-/atelierschip van Nederland is weer even terug bij de Museumwerf in Vreeswijk. Maandag 1 november gaat deze grand dame de helling op voor een onderhoudsbeurt.

De Zwerver (1900) was het woon-/atelierschip van veelzijdig kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp. Het schip was destijds een bezienswaardigheid, een drijvende kunsthandel waarin Nieuwenkamp onderweg zijn werken exposeerde en verkocht. Het atelierschip met het prachtige originele oudhollandse interieur werd bekend en maakte veel indruk. En dat doet zij nog steeds!

De Zwerver lag tussen 2011 en 2015 bij de Museumwerf in afwachting van haar toekomstplannen en werd opengesteld voor het publiek. Het schip vertrok naar Delft voor een complete restauratie nadat haar nieuwe functie was vastgelegd als bijzondere bed & breakfast-locatie in Jachthaven Naarden (Marina Parcs). Daar kan De Zwerver worden gehuurd.

De Museumwerf maakt van gelegenheid gebruik en wil het publiek graag deelgenoot maken van dit bijzondere cultuurhistorisch erfgoed. Zodra het mogelijk is, zullen rondleidingen worden gegeven. Binnenkort hierover meer op De Digitale Stad Nieuwegein.

Veel vragen over waarom nieuw fietspad langs de Doorslagzone

Aan de Doorslagzone komen vier duurzame woongebouwen met verschillende woningen en plek voor horeca. Onze redactie heeft daar eerder over bericht. Inmiddels is gestart met de verschillende voorbereidende werkzaamheden. De vergunning is goedgekeurd voor de verhuizing van de bomen aan het Brugpad. Veel mensen laten onze redactie weten hoe het mogelijk is dat er, nu er gebouwd gaat worden, een nieuw fietspad wordt aangelegd. De gemeente Nieuwegein legt graag uit waarom dit wordt gedaan. Als er daadwerkelijk gebouwd gaat worden dan zullen de fietsers worden omgeleid.

De gemeente Nieuwegein: ‘Binnenkort gaan de bomen die langs het kanaal staan verhuizen, zodat ze geen risico lopen om tijdens de woningbouw beschadigd te raken. Ook worden riolering en kabels en leidingen aangelegd (bouwrijp maken). Om dit veilig te kunnen doen wordt er tijdelijk nood fiets- en voetpad aangelegd naast het huidige fietspad.’

Verhuizing bomen Brugpad
De bomenrij langs het water wordt verhuisd, voordat er wordt gestart met de woningbouw. Zo raken de bomen niet beschadigd door bouwwerkzaamheden. De bomen krijgen een nieuwe plek langs de Taludweg en de A.C. Verhoefweg.

Om de levensvatbaarheid van de bomen op hun nieuwe plek te vergroten, moeten ze vroeg in het plantseizoen verplant worden. De bomen zullen daarom vanaf 18 november verplaatst worden.

Voordat de bomen verplaatst kunnen worden, vinden er nog voorbereidende werkzaamheden plaats. Zo worden de ‘naamtegels’ van ontvangers van het jeugdlintje en overige tegels rondom de bomen tijdelijk verwijderd en opgeslagen. Via cocreatie gaan we met bewoners op zoek naar een nieuwe plek voor de naamtegels. Deze werkzaamheden duren samen ongeveer 1 maand.

Aanleg riool en nutsvoorzieningen
Zodra de bomen verplaatst zijn, wordt de grond gereed gemaakt voor de bouw. Het riool en de nutsvoorzieningen (zoals elektriciteit, telefoon- en tv-aansluitingen) voor de woningen worden aangelegd. Deze werkzaamheden duren ongeveer twee maanden. Door deze werkzaamheden gelijk na elkaar uit te voeren is er minder lang overlast voor omwonenden.

Terugplaatsen bomen
Als de bouw van de woningen in de Doorslagzone klaar is, komen er weer nieuwe bomen terug. De oude bomen komen niet terug, omdat het niet goed is voor bomen om in korte tijd meer dan één keer verhuisd te worden. De bomen die in de plaats komen van de huidige bomen zullen van verschillende soorten zijn. Dat is goed voor de biodiversiteit. In co-creatie met de buurt gaan we de openbare ruimte rond de nieuwbouw opnieuw inrichten.

Verplaatsing groen Stadsbalkon
Als de woningen in de Doorslagzone gebouwd worden, kunnen er geen marktkramen op het Stadsbalkon staan. Daarom worden de plantenbakken aan de kant van het Stadsbalkon verrijdbaar gemaakt. Zo kan het groen behouden worden en kan het straks gebruikt worden als fysieke afscheiding tussen het Stadsplein en het bouwterrein.

Veiligheid
Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren wordt er een nood fiets- en voetpad aangelegd in het grasveld. Tussen het fietspad en het voetpad wordt een afscheiding geplaatst. Op onderstaande afbeelding zie je waar het tijdelijke fiets- en voetpad komen te liggen.

Voor meer informatie over de vernieuwing van City, ga naar city-nieuwegein.nl. Dé website waarop alle informatie hierover te vinden is. Hier kun je je ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief City, zodat je steeds het laatste nieuws in je mailbox krijgt.

Jutphaas-Wijkersloot krijgt een Winterwandeling

Op 17 december 2021, tussen 19.00 uur en 20.30 uur, organiseert Inge Visser een Winterwandeling in de wijk Jutphaas-Wijkersloot. ‘Je zou eens twee tellen stilzitten,’ was de reactie van haar omgeving op dit nieuws.

Inge is initiatiefnemer van het burgerinitiatief PitPop Nieuwegein, ze is voorzitter en vrijwilliger bij Stichting Jut & Zo en ze is mede-eigenaar van Architectenbureau Cor & Partners B.V., allemaal gevestigd in Jutphaas-Wijkersloot. Ze is altijd bezig met nieuwe ideeën en door haar contacten en ervaringen in de wijk kwam ze op het idee voor de Winterwandeling.

‘Ik zie wat aandacht voor elkaar doet bij de wijkbewoners. Elkaar herkennen op straat, groeten, een praatje maken, je echt thuis en veilig voelen in de wijk. En dat in een wijk met zoveel historie. Daar mogen wij minstens een keer per jaar best met elkaar ontzettend van genieten.’

Inge is nog druk in gesprek met (mogelijk) deelnemende partijen maar wat tot nu toe bekend is, is dat de Winterwandeling start en eindigt in het gezellige en gastvrije Jut & Zo, dat met haar ligging in het hart van Jutphaas-Wijkersloot bij uitstek geschikt is voor ontmoeting in de wijk. Tijdens de Winterwandeling is het extra genieten met een mini-braderie in Jut & Zo.

‘De exacte route is nog niet bekend’, aldus Inge, ‘hierover wordt nog nagedacht. Je wordt in ieder geval meegenomen door de wijk die gevuld is met historie en bezienswaardigheden. Het kunstenaarsatelier bijvoorbeeld, dat gevestigd is in een voormalig schoolgebouw uit 1883, waar de kunstenaars je graag rondleiden en hun werk tonen. Maar ook de Pipowagen, een bezienswaardigheid op zich, waar je hartelijk ontvangen wordt door de vrijwilligers.’

Muziek in samenwerking met het AkoestiCafé, een speurtocht voor het hele gezin, een kleurwedstrijd met een prachtige kleurplaat gemaakt door Jan Ibelings, happy stones waar vrijwilligers en bezoekers van Jut & Zo momenteel hard aan werken, het staat allemaal op het programma. Het belooft een mooie avond te worden.

Wil jij in samenwerking met Inge iets toevoegen aan het programma? Je bent van harte welkom! Mail naar Inge Visser via: winterwandelingnieuwegein@gmail.com.

Vee van Lekdijk tijdens stormseizoen

Het stormseizoen staat voor de deur. Daarom geldt van november 2021 tot april 2022 een verbod op beweiding van de Lekdijk. Zo blijft de grasmat stevig en onbeschadigd en beschermt het de dijk in de herfst en winter tegen hoogwater vanuit de rivier. In het voorjaar mogen agrariërs hun dieren weer op de Lekdijk laten grazen. Tot die tijd houdt het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) toezicht op het beweidingsverbod en handhaaft waar nodig.

Schapen op de Lekdijk. Fotograaf: Lex Lieftinck

Veilige Lekdijk
De dijk van de Neder-Rijn en de Lek, tussen Amerongen en Schoonhoven, is van groot belang om veilig te kunnen leven en wonen. De Lekdijk beschermt de Randstad tegen overstromingen en is 55 km lang. “In het najaar en de winter is de kans op hoog water in de rivieren het grootst en groeit het gras minimaal. Met het verbod op beweiding voorkomen we dat de grasmat op de dijk beschadigd raakt. Een erosiebestendige grasmat is namelijk essentieel voor de dijkveiligheid,” vertelt een van de toezichthouders van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR).

Beweidingsverbod
Van 1 november 2021 tot 1 april 2022 geldt het beweidingsverbod op de Lekdijk. Dat betekent dat er een algeheel verbod is op beweiding van de kruin, taluds en buitenbermen van de Lekdijk. HDSR is verantwoordelijk voor het waterbeheer in het zuidelijk deel van de provincie Utrecht en een klein deel van Zuid-Holland en zal in deze periode toezien op naleving van het beweidingsverbod en waar nodig handhaven.