Feestelijke viering UNESCO-werelderfgoedstatus Nieuwe Hollandse Waterlinie

Deze zomer werd de UNESCO-werelderfgoedstatus toegekend aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dat werd afgelopen zaterdag gevierd met een virtuele show op de meest unieke sluis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Plofsluis in Nieuwegein. Onze videograaf Arne van der Heijden en verslaggever Frans Evers waren ter plekke om bovenstaand videoverslag te maken van de viering.

Tijdens een wandeling konden de inwoners van Nieuwegein genieten van de beelden die op de sluis werden geprojecteerd. Verhalenvertellers namen de bezoekers mee in de militaire geschiedenis van de waterlinie, een 200 kilometer lange open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten.

3D-projecties
De Werelderfgoedstatus van De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een uitbreiding op de Stelling van Amsterdam, die in 1996 al werelderfgoed werd. Samen gaan ze verder als het UNESCO-werelderfgoed de Hollandse Waterlinies. Uiteraard stond burgemeester Frans Backhuijs ook stil bij het 50-jarige bestaan van Nieuwegein.

Plofsluis
De Plofsluis is het meest markante waterwerk van de Hollandse Waterlinies. De betonnen bakken konden worden gevuld met 40.000 ton zand en puin en waren bedoeld om bij oorlogsdreiging te exploderen waardoor het Amsterdam-Rijnkanaal kon worden afgesloten. Zo kon het water niet via het kanaal wegvloeien. Het is een Nederlandse uitvinding die nergens anders ter wereld voorkomt en die de vindingrijkheid op het gebied van watermanagement laat zien.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk