Nationale Klimaatweek van start, hoofdredacteur pen.nl eerste Klimaatburgemeester van Nieuwegein

Vandaag heeft het ministerie van Economische Zaken bekend gemaakt dat de hoofdredacteur van De Digitale Stad Nieuwegein (Publics Eye Nieuwegein – www.pen.nl) de eerste Klimaatburgemeester van Nieuwegein is geworden. Dat maakte het ministerie bekend tijdens de start van de Nationale Klimaatweek 2021, die duurt tot en met 5 november aanstaande. Het afgelopen jaar mocht Martin Reijmerink (hoofdredacteur van pen.nl) al de felicitaties in ontvangst nemen van wethouder Marieke Schouten omdat zijn bedrijf geheel energie neutraal is geworden door het plaatsen van zonnepanelen op het dak van zijn kantoor.

“Speciaal voor het 25-jarig bestaan hebben wij een samenwerking gezocht met een bedrijf uit Terheijden. Zij hebben er voor gezorgd dat de redactie van De Digitale Stad Nieuwegein geheel energieneutraal is geworden. De zonnepanelen op het dak van de redactie zorgen voor genoeg stroom. Niet alleen voor de computers waarop wij werken, maar ook voor de verlichting en natuurlijk de koffie’ aldus Reijmerink.

Reijmerink: ‘Ik denk nog wel eens terug aan de tijd dat we in 1996 startte met onze onderneming en in 1999 bijna de milieuprijs hadden gewonnen van de Stadspartij PGN. (Redactie: de Stadspartij PGN was een lokale politieke partij in Nieuwegein: Progressief Groen Nieuwegein). Milieu speelt bij ons een grote rol. Met veel verbazing kijken wij nog naar de hoeveelheid papier en folders die door de brievenbus vallen. Dat mag best minder. Neem nu een papieren krant. Moet gedrukt, verspreid en bezorgd worden. Hebben we het nog niet eens over het vervaardigen van al het papier en daarna recyclen. Internet is een prachtig medium. Dat doen we bijna 27 jaar! Ik vind dat de gemeente Nieuwegein een voorbeeld mag geven en stopt met het plaatsen van die gemeentepagina’s in die papieren kranten. Kost overigens ook veel geld, geld van de inwoners. Op ons platform verspreiden wij die pagina’s overigens geheel gratis.’

Krantenknipsel uit 1999 pen.nl staat voor Publics Eye Nieuwegein

Tijdens de Nationale Klimaatweek 2021 laten de 142 Klimaatburgemeesters samen zien wat de inwoners van iedere gemeente met elkaar kunnen bereiken en hoe Nederland duurzamer gemaakt kan worden. Samen met bedrijven en organisaties kunnen grote stappen gezet worden en dat gaat verder dan het gebruiken van duurzame energie.

Bewust worden van de natuur
Naast zonnepanelen ligt op het dak bij het kantoor van De Digitale Stad Nieuwegein ook Sedum. Reijmerink: ‘Een beter milieu begint bij jezelf. Het is tegenwoordig dan ook de normaalste zaak dat je afval netjes scheidt en rekening houdt met je energieverbruik. Maar je kunt heel makkelijk nog een stapje verder gaan. Met een groendak van sedum op je carport, aanbouw of garage bijvoorbeeld. Daarmee draag je nog meer een steentje bij aan een beter milieu. Een sedumdak zorgt namelijk voor schonere lucht en meer flora en fauna: een gezonder leefklimaat dus! Vraag eens na bij de gemeente Nieuwegein want je kunt subsidie verkrijgen voor het aanleggen van zo een sedumdak! Dat hebben wij ook gedaan.’

Activiteiten tijdens de Klimaatweek
Tijdens de Nationale Klimaatweek worden ontzettend veel bijzondere en interessante activiteiten en zaken georganiseerd. Ook in Nieuwegein. Zo wordt er een informatieve klimaatfietstocht gehouden op zaterdag 30 oktober van 10.00 tot 12.00 uur.

Tijdens deze interessante tocht langs diverse plekken waar al wordt gewerkt aan het opvangen van de klimaatveranderingen. Plekken waarvan je misschien nog niet eens wist hoe duurzaam deze zijn. Denk daarbij aan warmte/koude opslag, groene gevels, gescheiden rioleringssystemen, wadi’s, vilt in de bestrating, sedumdaken. Aanmelden voor deze fietstocht kan nog. Lees hier meer over deze fietstocht.

Dag van het Klimaatakkoord
In het NBC Congescentrum Nieuwegein vindt op maandag 1 november de Dag van het Klimaatakkoord plaats. Over een ding is iedere betrokkene bij het Klimaatakkoord het eens: het tempo moet omhoog om de doelen van Parijs te halen. ‘Versnellen naar Parijs’ is daarom het motto van de Dag van het Klimaatakkoord in Nieuwegein.

De Dag van het Klimaatakkoord is bedoelt voor alle partijen die bij het Klimaatakkoord en de klimaat-thema’s zijn betrokken. De Dag van het Klimaatakkoord wordt georganiseerd door Voortgangsoverleg Klimaatakkoord.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren