Felicitaties van wethouder Marieke Schouten aan De Digitale Stad Nieuwegein

“De Digitale Stad Nieuwegein viert haar 25 jarig bestaan en draagt met haar energieneutrale kantoor bij aan een energieneutraal Nieuwegein. Dat is een felicitatie waard!” aldus Marieke Schouten, wethouder Duurzaamheid en energietransitie in Nieuwegein aan de redactie van De Digitale Stad Nieuwegein.

Wethouder Marieke Schouten

Schouten: “Samen met Nieuwegeiners maken we stap voor stap de overgang naar duurzame energie en houden we rekening met de gevolgen van klimaatverandering. Een drukbevolkte stad met zoveel inwoners en bedrijven heeft een grote vraag naar energie. Voor onze kinderen en toekomstige generaties zijn we daarom vandaag al bezig met de energie van morgen. En dat begint met slim besparen, want de duurzaamste energie is energie die je niet gebruikt. Daarom ondersteunt de gemeente Nieuwegeiners samen met Energie-N met regelingen, acties en adviezen over hoe je je huis kunt isoleren. Daarnaast zetten we in op acties om de wijken groener en watervriendelijk te maken, zodat we beter bestand zijn tegen extreme hitte, droogte en buien.”

“Verschillende regelingen die u helpen bij het verduurzamen van uw huis: de duurzaamheidslening, subsidie voor groene daken, subsidie voor duurzame initiatieven, een collectieve inkoopactie voor isoleren en de energiebox. We werken graag samen met u als inwoner, met ondernemers en organisaties. Alleen samen kunnen we van Nieuwegein een duurzame stad maken voor onze kinderen en toekomstige generaties. Jong en oud, met een kleine of grote bijdrage. Kijk ook voor meer informatie op het duurzaamheidsloket. Vanaf volgende week kunt u daar ook meedoen met een vragenlijst over duurzaam wonen om de gemeente tips, aandachtspunten en wensen mee te geven. Zodat we u steeds beter op weg kunnen helpen.”

Energieneutraal: het klinkt als een tegenstrijdigheid. En toch bestaat het. Een huis is energieneutraal als het zelf voldoende duurzame energie opwekt, als dat door het gebouw en door zijn gebruikers wordt gebruikt. Dus het saldo is nul, dit wordt ook wel ‘nul op de meter’ genoemd. Energieneutrale huizen zijn comfortabeler en zorgen voor een lagere energierekening. Daar kun je ook in kleine stappen naar toe werken door zo min mogelijk energie te gebruiken: gebruik geen, of energiezuinige apparaten, zoals De Digitale Stad onder meer doet, voorkom tocht en energieverspilling, isoleer je huis zelf of met een buurt of wijk, en ga zo maar door.

“De gemeente Nieuwegein heeft als doelstelling om 2021 in ieder geval 200 van deze nul-op-de-meter woningen te hebben. Zo zijn er in Rijnhuizen een aantal van deze woningen gebouwd, en zijn er ook eigenaren van bestaande woningen of bedrijfspanden die hun huis klaar maken voor de toekomst door te streven naar zo min mogelijk energiegebruik en duurzame energie in eigen buurt op te wekken. Samen met het 25 jarig jubileum van De Digitale Stad is dat een dubbele felicitatie waard” aldus Marieke Schouten.

Martin Reijmerink, eigenaar van De Digitale Stad Nieuwegein: “Als bedrijf wil De Digitale Stad Nieuwegein duurzaam bezig zijn en zijn steentje bijdragen aan het behalen van klimaatdoelstellingen. Met het brengen van nieuws via internet heb je niet te maken met de distributie van papieren kranten, maar natuurlijk wel met computersystemen die draaien op stroom. Ons serverpark in Amsterdam draait al enige jaren op ‘groene’ stroom. De redactie in de wijk Galecop heeft het afgelopen jaar een inhaalslag gemaakt. Zo zijn de computers met grote ATX voedingen vervangen door computers zonder dit soort voedingen en zijn de beeldschermen vervangen door LED-schermen. Ook alle lampen in het kantoor zijn voorzien van LED.”

“Speciaal voor het 25-jarig bestaan hebben wij een samenwerking gezocht met Duurzaamheids Centrum Nederland uit Terheijden. Zij hebben er voor gezorgd dat de redactie van De Digitale Stad Nieuwegein geheel energieneutraal is geworden. De zonnepanelen op het dak van de redactie zorgen voor genoeg stroom. Niet alleen voor de computers waarop wij werken, maar ook voor de verlichting en natuurlijk de koffie. Wij zullen – op www.pen.nl – de komende maanden meer vertellen over het energieneutraal maken van De Digitale Stad, samen met het Duurzaamheids Centrum Nederland. Wat ons betreft: ‘Laat de zon maar schijnen, wij zien in ieder geval de toekomst zonnig in ondanks dat het Coronavirus ons feestje een beetje verstoord heeft.”

Op de foto v.l.n.r: Martin Reijmerink met Wilco Beljaars en Andre Troost van Duurzaamheids Centrum Nederland

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren


Call Now ButtonHeeft u nieuws? Bel ons!