Tbs voor verwarde Nieuwegeiner die zijn woning aan de Mandolahof brand stak

Een 43-jarige Nieuwegeiner is vandaag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot tbs met voorwaarden voor het in brand steken van zijn appartement aan de Mandolahof in de wijk Zuilenstein. Dit gebeurde eind vorig jaar.

Na herhaaldelijke hulpkreten gingen agenten op 7 december ‘s avonds bij de man langs in zijn woning. Maar zij konden niet veel voor hem doen. “Ik was al te ver heen. Ik was niet meer normaal”, zei de Nieuwegeiner twee weken geleden op zitting.

Op advies van de politie nam hij zijn medicatie, maar later ging het toch mis. “Op een gegeven moment was er een soort kortsluiting in mijn hersenen en toen deed ik ergens een aansteker bij”, zei hij. “Dat was best wel een tikkeltje psychotisch.”

De Nieuwegeiner stak een kleedje aan dat op de bank lag. En dat bleek bijzonder brandbaar. “Het vuur spoot eruit. De bank vloog meteen in brand. De rookmelder ging af en de brandweer kwam ook gelijk”, vertelde hij.

Toen de brand om drie uur ‘s nachts uitbrak belde hij zelf de politie en ging naar buiten. Daar werd hij in de boeien geslagen en in een politiewagen gezet. Terwijl de vlammen naar buiten sloegen en de woning compleet uitbrandde werden de buren, onder wie veel ouderen, in allerijl geëvacueerd.

Naast de verdachte woonde een jong gezin met een klein kind en een hond. De Nieuwegeiner vindt het vreselijk dat hij dat hen zoveel schrik heeft bezorgd. “Het is nooit de bedoeling geweest om een gevaarlijke situatie te creëren”, sprak hij. “Het was een noodkreet om hulp.”

Het Openbaar Ministerie had ook een celstraf geëist, maar de rechtbank vindt een langer verblijf in de gevangenis niet wenselijk gezien de psychische toestand van de man. Ook kan de brand hem “in zeer beperkte mate worden toegerekend”. Aan de tbs-maatregel zijn diverse voorwaarden verbonden, waaronder een alcohol- en drugsverbod.

Lokaal Sport- en beweegakkoord symbolisch ondertekend

In navolging van het Landelijk Sportakkoord hebben alle lokale partners op het gebied van sport- en bewegen, SportID Nieuwegein en de gemeente Nieuwegein, onlangs een sport- en beweegakkoord voor de gemeente Nieuwegein ontwikkeld. Met dit akkoord willen de partijen bereiken dat iedereen in Nieuwegein plezier heeft in sport en bewegen, als sporter, vrijwilliger en/of toeschouwer. Ook het Vrijwilligershuis in Nieuwegein heeft het akkoord onlangs ondertekend. Binnen enkele weken zullen meer partijen hun handtekening zetten.

Het doel van het Sportakkoord is om de organisatie en financiën van de sport toekomstbestendig te maken, bij een vereniging of gewoon buiten. Dit sport- en beweegakkoord is het resultaat van een brede samenwerking tussen sportaanbieders, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen en de gemeente.

Om het proces te bewaken wordt een sport formateur aangesteld. Deze sportformateur wordt ondersteund door de sportaanbieders. “De sportformateur bewaakt het proces en schrijft het plan, daarna moet het worden uitgevoerd. We gaan dus de komende maanden kijken naar: wie wil er mee werken?”, zegt Cees Rootselaar van SportID Nieuwegein. Het zijn niet alleen sportverenigingen die mee werken, maar ook het onderwijs, de gezondheidszorg en cultuur. “Eigenlijk willen we iedereen uit Nieuwegein en elke partner hierbij betrekken”, aldus Rootselaar.

SPELERS EN TOESCHOUWERS
In november 2019 was de kick-off van het lokale sport- en beweegakkoord. Hierbij waren 48 professionals aanwezig vanuit verschillende domeinen, waaronder sport, zorg, welzijn, onderwijs en cultuur. Alle deelnemers konden aangeven of ze speler (actief meedenken in het vervolgproces) of toeschouwer (op de hoogte blijven van het proces) wilden zijn. Vervolgens zijn er drie themabijeenkomsten geweest met de spelers, waarin we stap voor stap de gezamenlijke ambities, doelstellingen en actiepunten per thema hebben geformuleerd.

PROJECTAANVRAAG
De lokale partners in Nieuwegein vragen alle organisaties die achter dit lokaal sport- en beweegakkoord staan om het akkoord (symbolisch) te ondertekenen. ‘Hiermee laat je zien dat je achter de plannen staat en hier ook graag onderdeel van wilt zijn.’

Na ondertekening is het mogelijk om door middel van het lokaal sport- en beweegakkoord aanvraagformulier een projectaanvraag te doen en hier financiële steun voor te krijgen. Let hierbij wel op dat het van belang is dat het project past binnen de thema’s en doelen van het lokaal sport- en beweegakkoord en er een samenwerking is met één of meerdere organisaties. Na het indienen van het projectplan komt hij terecht bij het kernteam. Dit team is bij elkaar geroepen om alle projecten te beoordelen of het past binnen de doelen en thema’s van het lokaal sport- en beweegakkoord. Na goedkeuring kan je starten met de uitvoering van het ingediende projectplan.

De symbolische ondertekening van het akkoord door SportID Nieuwegein

Raadslid Ann de Wolf op 80-jarige leeftijd overleden

Woensdagmorgen 7 april jl. is overleden mevrouw Ann de Wolf in de leeftijd van 80 jaar. Ann laat drie kinderen, 5 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen achter. Zij was sinds 2002 lid van de Verenigde Senioren Partij (VSP). Ann de Wolf woonde sinds 2001 in Nieuwegein. Hiervoor heeft zij bijna 25 jaar bij Philips gewerkt in diversen functies.

Sinds 6 juni 2018 was zij lid van de gemeenteraad namens de fractie van de VSP. Ook in de periode van 26 september 2012 tot 27 maart 2014 was zij voor deze partij lid van gemeenteraad. Ook heeft zij als commissielid in verschillende periodes vanaf 2012 haar bijdrage geleverd. In 2019 is zij een periode fractievoorzitter van de VSP geweest vanwege de ziekte van Herman Troost die later dat jaar overleed.

De Verenigde Senioren Partij (VSP) verliest een markante vrouw, maatschappelijk betrokken en actief in het wijknetwerk. In de politiek is zij bijna 20 jaar actief geweest, begonnen in 2002 in de VSP-fractie die is opgericht door Herman Troost. Ook nam zij deel in de WMO Raad.

Ann de Wolf hadden we eerder in het Portret van de Week op pen.nl. In de raadsvergadering van 29 april zal er een in Memoriam zijn waarbij Ann de Wolf in een minuut van stilte zal worden herdacht.

‘Fietsfoto van de week’

Linda Blankenstein, de drijvende kracht achter de Nieuwegeinse Doortrappen activiteiten en van Nieuwegein Fietst en Clarion Wegerif van de Fietsersbond Nieuwegein, vertellen elke week met één Nieuwegeinse fietsfoto met bijschrift wat hen bezighoudt of treft. Deze kunt u wekelijks bekijken op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week de Geina Escape Fietsroute.

Linda: ‘Een nieuwe fietsroute in Nieuwegein? Die moet ik natuurlijk meteen uitproberen. De Geina Escape Route -gemaakt vanwege het vijftigjarig bestaan van Nieuwegein- stelt niet teleur. Het levert een paar uur fietsplezier op voor jong en oud: je komt op mooie plekken, doet leuke opdrachten onderweg en je bent samen (alleen kan ook) lekker buiten bezig. Nog veel méér mooie en onbekende fietstochten in en rond Nieuwegein vind je hier.’

Scootmobiel Club Nieuwegein start het seizoen weer op

Nog even en dan hoopt de Scootmobiel Club Nieuwegein (SMC) weer van start te gaan met het nieuwe seizoen. Dit alles is wel afhankelijk van de maatregelen van het RIVM omtrent het Corionavirus. Maar, als alles loopt zoals verwacht dan is de eerste tocht gepland op woensdagmiddag 28 april aanstaande. Vertrek is wederom om 12.50 uur bij het oude La Caza aan de Hoornseschans in de wijk Fokkesteeg. Waar de rit naar toe gaat is nog niet bekend maar het beloofd een gezellige tocht te worden. Het seizoen loopt tot eind oktober.

Bent u nieuw? Meld u dan eerst even aan via het e-mailadres: smc.nieuwegein@gmail.com. Wilt u liever telefonisch contact, dan kan dat via Henk Boer: 030-6061550 (bellen graag tussen 18.00 uur en 21.30 uur).

Heb je een scootmobiel en wil je met gelijkgestemden lekker een toertochtje maken in de omgeving van Nieuwegein? Dat is nu mogelijk. Enthousiaste scootmobielbezitters hebben al een tijdje een ScootMobielClub opgericht, in samenwerking met MOvactor en Sport ID. Iedereen kan zich aanmelden, mits in bezit van een scootmobiel of bijvoorbeeld een Canta.

Scootmobiel Club Nieuwegein trekt er iedere laatste woensdagmiddag van de maand op uit voor een mooie tocht in de omgeving. Woensdag 24 april vindt de eerste tocht plaats. Per rit wordt er ongeveer twintig kilometer gereden. Voor de veiligheid bij het oversteken en andere praktische zaken rijden er enkele vrijwilligers op de fiets mee. Onderweg is er een stop voor een drankje. Dat is voor eigen rekening terwijl deelname gratis is.

Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van Corona (42)’

Natuurlijk heb ik mijn schorsing gebruikt om me te bezinnen. Ik heb goed tot me laten doordringen dat woorden niet zomaar een willekeurige volgorde van letters zijn. Rutte won de verkiezingen vooral dankzij de gratis publiciteit tijdens de talrijke persconferenties, haastte zich vervolgens om snel een nieuw kabinet onder zijn leiding in elkaar te knutselen – desnoods met het van Forum voor Democratie afgesplitste Ja21 – totdat de woorden op het papiertje van Ollongren hem in de nacht van Kaag bijna fataal werden.

Zoals actrice Ingrid Bergman al zei: ‘Geluk is een goede gezondheid en een slecht geheugen.’ Of naar Godfried Bomans: ‘Veel mensen danken hun goede geweten aan hun slechte geheugen.’

Zaterdag voor Pasen verscheen Rutte in een door hem zelf geregisseerd toneelstukje achteloos voor de camera als was het een spontane ontmoeting. Alleen om en passant mee te delen dat hij dóór wilde en dat hij ‘strijdbaar’ was. Over zijn kleding was nagedacht: lekker gewoon, een sportieve outfit en dito fiets, en een krap mutsje met daarop het woord Mammut. Dat was wat minder goed doordacht. Het woord ‘mammut’ doet denken aan een tanker die strikt zijn eigen koers vaart en nauwelijks tot een andere koers te bewegen valt.

Enfin: er werd een blik prominente VVD’ers opengetrokken om hun lof te zingen over wat Rutte allemaal aan positiefs vermocht in de afgelopen jaren, terwijl elke zondaar weet dat hij afgerekend wordt op wat er niet goed ging. Zei Rutte tijdens het debat nog dat hij echt niet had gelogen, op dinsdag verrees hij na het Paasreces met de woorden: ‘Ik heb naar eer en geweten gelogen.’ Heeft hij toch zomaar een nieuwe morele standaard voor het begrip waarheid uit de losse mouw geschud.

Op het spreekgestoelte in de Tweede Kamer pleitte Rutte enthousiast voor het organiseren van ‘macht’ en ‘tegenmacht’, losjes ontleend aan uitspraken van de door hem zo bewonderde Pieter Omtzigt. Het spektakel leek een beetje op een sneue mammoet tanker die in het Suez kanaal gecrasht is en driehonderd andere tankers de doorgang belet.

Intussen zit ik mijn maag met het woord ‘rek’. Bij iedereen is de rek er wel zo’n beetje uit met die coronacrisis. In die toestand zie ik mensen rare dingen doen.

Zo hoorde ik van iemand die een fel tegenstander is van het milieu verslindende Formule 1 circus, dat hij voornemens was om louter uit verveling te gaan kijken naar een voorbeschouwing van de eerste Formule 1 race van het seizoen in een uiterste poging om enige reuring mee te maken op weer een zondag waar de rek uit is.

Ik zal er maar niet omheen draaien. Ik ben een groot voorstander van transparantie. Ik was het zelf.

Willeke Stadtman

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp.

Schoorsteenbrand aan de Smient in de Doorslag

Dinsdagmiddag 6 april jl. moest de brandweer ter plekke komen bij een woning aan de Smient in de wijk De Doorslag. Er zou brand zijn ontstaan in de schoorsteen van een woning. Hoewel er geen rook was te zien kwam de brandweer met twee wagens ter plekke, waaronder ook de ladderwagen uit IJsselstein. De brand zou rond 16.00 uur ontstaan zijn.

Onduidelijk is wat er precies is gebeurd ook is niet bekend of er schade is ontstaan in de woning. De politie had de straat enige tijd afgezet. Tips ter voorkoming van een schoorsteenbrand:

1. Gebruik droog loofhout
Brand in de schoorsteen ontstaat dus vaak door verkeerd stookmateriaal. Zo gebruiken veel mensen in december het pakpapier van de Sint en kerstcadeautjes. Heel gevaarlijk, want hierdoor kan er in een korte tijd een hevige vlam ontstaan. Een niet goed geveegde schoorsteen vliegt dan zo in brand. Gebruik daarom altijd droog en onbehandeld hout. Dus geen plastic, stukjes kerstboom, spaanplaat, triplex of kranten. Droog hout kunt u herkennen aan loszittende schors en scheuren.

2. Stook volgens de Zwitserse methode
De wat? De Zwitserse methode is de veiligste manier van stoken. Het werkt zo: leg dikke blokken hout op de aslaag. Leg daar een dun blok aanmaakhout op, dek de stapel af met sprokkelhout en leg daar een aanmaakblokje op. Vergeet ook niet de uitlaatklep naar de schoorsteen helemaal open te zetten. Deze stookmethode zorgt voor minimale aanslag in de schoorsteen.

3. Let op de kleur van de rook uit de schoorsteen
Hoe kleurlozer de rook, hoe beter. Dat geeft namelijk aan dat het verbrandingsproces optimaal verloopt. Als de rook donker van kleur is, gaat er waarschijnlijk iets niet helemaal goed. Er is dan te weinig luchttoevoer of er wordt ongeschikte brandstof gebruikt. Hou ook de kleur van de vlam in de gaten. De vlammen horen heldergeel en gelijkmatig te zijn. Bij onvolledige verbranding ziet u flakkerende oranje vlammen.

4. Pas op bij een oostenwind
Een oostenwind is erg droog en vergroot daarom de kans op brand. Vooral als u een rieten dak heeft, is stoken bij een oostenwind vragen om problemen. Op de website van Buienrader kunt u zien waar de wind vandaan komt.

5. Laat de schoorsteen minimaal 1 keer per jaar vegen
Heel belangrijk: de schoorsteen minimaal 1 keer per jaar laten vegen. Als het schoorsteenkanaal niet schoon is, kunt u niet veilig stoken. Een verstopt of vervuild kanaal is vaak de oorzaak van brand. Staat de haard af en toe aan? Dan is het voldoende om de schoorsteen 1 keer per jaar te laten vegen. Wanneer hij als hoofd- of bijverwarming gebruikt wordt, is het verstandig om hem minimaal 2 keer per jaar te laten vegen.

Meet de waterkwaliteit in uw buurt

We genieten allemaal van het water in onze gemeente. Maar wat is de kwaliteit van al dat water? Van vijvers, sloten en kanalen? Kunt u iets zien in het water? Leven er eigenlijk wel genoeg planten en dieren in? De gemeente Nieuwegein onderzoekt dit graag samen met haar bewoners. Doet u mee?

Samen meten, samen weten
De gemeente zoekt enthousiaste vrijwilligers die tussen april en oktober dit jaar één of meer wateren (vijvers, sloten en kanalen) willen bekijken en de gegevens willen noteren. U hoeft geen expert te zijn. Iedereen kan het en meedoen kost slechts een kwartiertje per maand. Tijdens uw lunchpauze, een wandeling met de hond of een ommetje in de buurt, kijkt en noteert u hoe het water eruit ziet: ligt er veel kroos op het water, zwerfvuil of ziet u planten? De resultaten kunt u online invullen.

In 2021 voert de gemeente samen met het waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden waterkwaliteitsmetingen uit, de zogenaamde ecoscans. Dit doen zij iedere drie jaar. Deze controles zijn een momentopname. Zo kan bijvoorbeeld de hoeveelheid kroos in een week sterk toenemen. Dankzij uw hulp kunnen meer wateren vaker worden gecontroleerd. Het waterschap verzamelt alle gegevens en maakt hiervan een rapportage. En deze gebruikt de gemeente weer om de kwaliteit van het water voor mensen, planten en dieren in Nieuwegein te verbeteren.

Doet u mee?
Dat stellen we zeer op prijs. Stuur een mail naar samendoen@nieuwegein.nl. Dan ontvangt u meer informatie en de uitnodiging voor de online startbijeenkomst op 12 april om 19.45 uur.

NU’91 in Nieuwegein: ‘Zorgprofessionals uit de reguliere zorg snel vaccineren’

Een groot deel van de verpleegkundigen en verzorgenden in de ziekenhuizen wacht met spoed op het Coronavaccin. In december werd besloten dat alle medewerkers in de acute zorg van de ziekenhuizen met voorrang werden gevaccineerd. Dat is destijds ook gebeurd, maar de medewerkers in de reguliere zorg zijn toen niet meegenomen. Nu de besmettingen snel toenemen, wordt de acute zorg ook weer opgeschaald. Met als gevolg dat ongevaccineerde zorgprofessionals uit de reguliere zorg bijspringen op de ic’s en in de COVID-zorg. NU’91, de onafhankelijke beroepsorganisatie voor zorgprofessionals in Nieuwegein, doet dan ook een dringende oproep: vaccineer zorgmedewerkers in de ziekenhuizen zo snel mogelijk.

Zorgelijke situatie
Dat zorgprofessionals ongevaccineerd bijspringen zorgt voor veel onrust en frustraties onder zorgmedewerkers. Bovendien is het volgens NU’91 een uiterst zorgelijke situatie. Stella Salden, voorzitter NU’91: “We zien dat het ziekteverzuim fors toeneemt. Zorgmedewerkers vallen uit, omdat zij zelf besmet zijn, maar ook omdat ze na een jaar werken onder deze omstandigheden moe en opgebrand zijn. Willen we onze zorgprofessionals op de been houden, dan is een snelle mogelijkheid om te vaccineren van groot belang. Het biedt meer bescherming. Bovendien zorgt het ervoor dat zij niet voortdurend ongerust hoeven te zijn om zelf besmet te raken.”

Tijd voor actie
Volgens NU’91 is er geen tijd te verliezen en moet demissionair coronaminister Hugo de Jonge direct in actie komen om alle zorgmedewerkers in de ziekenhuizen voorrang te geven. In het huidige vaccinatieschema is deze groep pas in mei aan de beurt. “De grootste piek in de ziekenhuizen wordt eind april verwacht. Op de ic’s kunnen we te weinig bedden inzetten, simpelweg omdat er onvoldoende personeel is. Als we niet zorgen dat snel iedereen wordt gevaccineerd die dat wil, zitten we met nog minder.”

Maak kennis met hockey: vier gratis kidsclinics

Op diverse woensdagmiddagen in april en mei geeft de Mixed Hockey Club Nieuwegein (MHCN) vier gratis Kidsclinics. Deze clinics is speciaal voor kinderen van 6 tot en met 10 jaar en wordt gehouden op het sportveld aan de Newtonbaan 10 in Nieuwegein. Wil je erachter komen hoe leuk hockey is en wil je het een keer uitproberen? Meld je dan aan.

De Kidsclinics worden gegeven op woensdagmiddag 21 en 28 april en 12 en 19 mei van 16.30 uur tot 17.30 uur. De clinics zijn veilig volgens de RIVM-richtlijnen en een hockeystick leen je van de club. Vind je het leuk om samen met een vriend of vriendinnetje te komen? Geen punt.

Aanmelden voor één van de clinics kan door een e-mailtje te sturen naar joj@mhcn.nl. Zet in de e-mail duidelijk je naam en leeftijd. Komt je vriendje of vriendinnetje mee? Dan ook zijn of haar naam en leeftijd.