Schoorsteenbrand aan de Smient in de Doorslag

Dinsdagmiddag 6 april jl. moest de brandweer ter plekke komen bij een woning aan de Smient in de wijk De Doorslag. Er zou brand zijn ontstaan in de schoorsteen van een woning. Hoewel er geen rook was te zien kwam de brandweer met twee wagens ter plekke, waaronder ook de ladderwagen uit IJsselstein. De brand zou rond 16.00 uur ontstaan zijn.

Onduidelijk is wat er precies is gebeurd ook is niet bekend of er schade is ontstaan in de woning. De politie had de straat enige tijd afgezet. Tips ter voorkoming van een schoorsteenbrand:

1. Gebruik droog loofhout
Brand in de schoorsteen ontstaat dus vaak door verkeerd stookmateriaal. Zo gebruiken veel mensen in december het pakpapier van de Sint en kerstcadeautjes. Heel gevaarlijk, want hierdoor kan er in een korte tijd een hevige vlam ontstaan. Een niet goed geveegde schoorsteen vliegt dan zo in brand. Gebruik daarom altijd droog en onbehandeld hout. Dus geen plastic, stukjes kerstboom, spaanplaat, triplex of kranten. Droog hout kunt u herkennen aan loszittende schors en scheuren.

2. Stook volgens de Zwitserse methode
De wat? De Zwitserse methode is de veiligste manier van stoken. Het werkt zo: leg dikke blokken hout op de aslaag. Leg daar een dun blok aanmaakhout op, dek de stapel af met sprokkelhout en leg daar een aanmaakblokje op. Vergeet ook niet de uitlaatklep naar de schoorsteen helemaal open te zetten. Deze stookmethode zorgt voor minimale aanslag in de schoorsteen.

3. Let op de kleur van de rook uit de schoorsteen
Hoe kleurlozer de rook, hoe beter. Dat geeft namelijk aan dat het verbrandingsproces optimaal verloopt. Als de rook donker van kleur is, gaat er waarschijnlijk iets niet helemaal goed. Er is dan te weinig luchttoevoer of er wordt ongeschikte brandstof gebruikt. Hou ook de kleur van de vlam in de gaten. De vlammen horen heldergeel en gelijkmatig te zijn. Bij onvolledige verbranding ziet u flakkerende oranje vlammen.

4. Pas op bij een oostenwind
Een oostenwind is erg droog en vergroot daarom de kans op brand. Vooral als u een rieten dak heeft, is stoken bij een oostenwind vragen om problemen. Op de website van Buienrader kunt u zien waar de wind vandaan komt.

5. Laat de schoorsteen minimaal 1 keer per jaar vegen
Heel belangrijk: de schoorsteen minimaal 1 keer per jaar laten vegen. Als het schoorsteenkanaal niet schoon is, kunt u niet veilig stoken. Een verstopt of vervuild kanaal is vaak de oorzaak van brand. Staat de haard af en toe aan? Dan is het voldoende om de schoorsteen 1 keer per jaar te laten vegen. Wanneer hij als hoofd- of bijverwarming gebruikt wordt, is het verstandig om hem minimaal 2 keer per jaar te laten vegen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren


Call Now ButtonHeeft u nieuws? Bel ons!