Meet de waterkwaliteit in uw buurt

We genieten allemaal van het water in onze gemeente. Maar wat is de kwaliteit van al dat water? Van vijvers, sloten en kanalen? Kunt u iets zien in het water? Leven er eigenlijk wel genoeg planten en dieren in? De gemeente Nieuwegein onderzoekt dit graag samen met haar bewoners. Doet u mee?

Samen meten, samen weten
De gemeente zoekt enthousiaste vrijwilligers die tussen april en oktober dit jaar één of meer wateren (vijvers, sloten en kanalen) willen bekijken en de gegevens willen noteren. U hoeft geen expert te zijn. Iedereen kan het en meedoen kost slechts een kwartiertje per maand. Tijdens uw lunchpauze, een wandeling met de hond of een ommetje in de buurt, kijkt en noteert u hoe het water eruit ziet: ligt er veel kroos op het water, zwerfvuil of ziet u planten? De resultaten kunt u online invullen.

In 2021 voert de gemeente samen met het waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden waterkwaliteitsmetingen uit, de zogenaamde ecoscans. Dit doen zij iedere drie jaar. Deze controles zijn een momentopname. Zo kan bijvoorbeeld de hoeveelheid kroos in een week sterk toenemen. Dankzij uw hulp kunnen meer wateren vaker worden gecontroleerd. Het waterschap verzamelt alle gegevens en maakt hiervan een rapportage. En deze gebruikt de gemeente weer om de kwaliteit van het water voor mensen, planten en dieren in Nieuwegein te verbeteren.

Doet u mee?
Dat stellen we zeer op prijs. Stuur een mail naar samendoen@nieuwegein.nl. Dan ontvangt u meer informatie en de uitnodiging voor de online startbijeenkomst op 12 april om 19.45 uur.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren


Call Now ButtonHeeft u nieuws? Bel ons!