Tbs voor verwarde Nieuwegeiner die zijn woning aan de Mandolahof brand stak

Een 43-jarige Nieuwegeiner is vandaag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot tbs met voorwaarden voor het in brand steken van zijn appartement aan de Mandolahof in de wijk Zuilenstein. Dit gebeurde eind vorig jaar.

Na herhaaldelijke hulpkreten gingen agenten op 7 december ‘s avonds bij de man langs in zijn woning. Maar zij konden niet veel voor hem doen. “Ik was al te ver heen. Ik was niet meer normaal”, zei de Nieuwegeiner twee weken geleden op zitting.

Op advies van de politie nam hij zijn medicatie, maar later ging het toch mis. “Op een gegeven moment was er een soort kortsluiting in mijn hersenen en toen deed ik ergens een aansteker bij”, zei hij. “Dat was best wel een tikkeltje psychotisch.”

De Nieuwegeiner stak een kleedje aan dat op de bank lag. En dat bleek bijzonder brandbaar. “Het vuur spoot eruit. De bank vloog meteen in brand. De rookmelder ging af en de brandweer kwam ook gelijk”, vertelde hij.

Toen de brand om drie uur ‘s nachts uitbrak belde hij zelf de politie en ging naar buiten. Daar werd hij in de boeien geslagen en in een politiewagen gezet. Terwijl de vlammen naar buiten sloegen en de woning compleet uitbrandde werden de buren, onder wie veel ouderen, in allerijl geëvacueerd.

Naast de verdachte woonde een jong gezin met een klein kind en een hond. De Nieuwegeiner vindt het vreselijk dat hij dat hen zoveel schrik heeft bezorgd. “Het is nooit de bedoeling geweest om een gevaarlijke situatie te creëren”, sprak hij. “Het was een noodkreet om hulp.”

Het Openbaar Ministerie had ook een celstraf geëist, maar de rechtbank vindt een langer verblijf in de gevangenis niet wenselijk gezien de psychische toestand van de man. Ook kan de brand hem “in zeer beperkte mate worden toegerekend”. Aan de tbs-maatregel zijn diverse voorwaarden verbonden, waaronder een alcohol- en drugsverbod.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren


Call Now ButtonHeeft u nieuws? Bel ons!