Nieuwegein trapt af met het programma Doortrappen

Met de overhandiging van een fietstas vol materialen die lokale organisaties in kunnen zetten om senioren langer en veiliger door te laten fietsen, heeft gemeente Nieuwegein een aftrap gegeven voor het programma Doortrappen in de provincie Utrecht. Deze aftrap vond plaats tijdens de Nieuwegeinse fietsdag ‘Met plezier langer samen fietsen’, die speciaal voor senioren werd georganiseerd.

Fietsinformatiedag ouderen
De fiets is voor ouderen onmisbaar om fit te blijven, sociale contacten te onderhouden, zelfstandig te zijn en te genieten van stad, dorp en natuur. Ouderen fietsen graag, en willen graag blijven fietsen, maar ze zijn ook kwetsbaar in het verkeer. De provincie Utrecht zet zich daarom samen met het Rijk via het programma Doortrappen in om ouderen veilig te laten dóórtrappen. “Want iedereen in de provincie Utrecht moet veilig de weg op kunnen gaan: van jong tot oud”, aldus gedeputeerde Schaddelee.

Fietsen houdt je fit
Nieuwegein telt relatief veel inwoners ouder dan vijfenzestig. De gemeente zet zich dan ook al jaren op diverse manieren in om senioren langer gezond, actief en zelfstandig te houden. Zo worden er al een paar jaar speciale fietsdagen georganiseerd voor zestigplussers die van fietsen houden en prettiger, veiliger en comfortabeler samen willen blijven fietsen. Daarnaast hebben diverse wijken hun eigen fietsclub waarmee de deelnemers wekelijks samen een mooie fietstocht maken.

Foto: Fototeam K en M. Deelnemer aan de Doortrappers-fietsdag Henriëtte Janssen geeft de speciale Doortrappers-fietstas aan wethouder Ellie Eggengoor (mobiliteit).

Fietsdagen en fietsclubs
De drukbezochte fietsdagen voor senioren zijn al een paar jaar een begrip in Nieuwegein. Daarnaast hebben wijken hun eigen fietsclub waarmee de deelnemers samen mooie fietstochten maken. ,,Met alle beschikbare Doortrappen middelen en materialen kunnen we onze fietsende senioren nog beter in het zadel houden. Zo was er laatst een training voor zorg- en welzijnsprofessionals die werken met senioren. Ook kunnen we via Doortrappen onze ervaringen delen met andere gemeenten. Daarom sluiten wij graag aan als Doortrappen gemeente,’’ aldus wethouder Ellie Eggengoor.

Fietsen houdt je fit
Nieuwegein telt relatief veel inwoners ouder dan vijfenzestig. De gemeente zet zich op diverse manieren in om senioren langer gezond, actief en zelfstandig te houden. ,,Senioren stimuleren om langer op een veilige manier te blijven doorfietsen, past bij onze doelstellingen. Fietsen is ook op oudere leeftijd een prettige, goedkope en laagdrempelige manier om zelfstandig en in beweging te blijven,’’ aldus wethouder Ellie Eggengoor.

Zelf doen
Linda Blankenstein is de drijvende kracht achter de Nieuwegeinse Doortrappen activiteiten en Nieuwegein fietst! ,,Samen met lokale partners doen we er alles aan om Nieuwegeinse senioren lekker door te laten trappen. We helpen de senioren om daar zelf regie op te houden. Deze fietsdagen zijn daar een mooi voorbeeld van net als de fietsclubs en onze oudere fietsambassadeurs,’’ aldus Blankenstein.

Het landelijke programma Doortrappen – ontwikkeld door het Ministerie van I&W – heeft tot doel ouderen zo lang mogelijk veilig door te laten fietsen. Om dat te bereiken, worden in al meer dan vijftig gemeenten Doortrappen activiteiten georganiseerd. De provincie helpt hierin mee.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk