Eerste reacties uit de politiek over aanleg evenemententerrein in Park Oudegein

Tijdens de raadsvergadering van 18 april 2024 heeft de Gemeenteraad van de Gemeente Nieuwegein een beslissing genomen over het voorgenomen raadsvoorstel, inhoudende de realisatie van een evenemententerrein in het centraal deel van Park Oudegein. Dit onderwerp heeft de gemoederen al wekenlang bezighouden en heeft veel input opgeleverd van betrokken inwoners.

De Gemeenteraad heeft uiteindelijk voor dit raadsvoorstel gestemd. Dit betekent dat er in Park Oudegein, in het centrale deel (gelegen tussen het Natuurkwartier en Sportpark Parkhout), een evenemententerrein zal worden gerealiseerd.

Reactie Lokale Vernieuwing
Heleen Peters, fractievoorzitter van Lokale Vernieuwing, is content: ‘yes, het is gelukt!’. Ze legt verder uit: ‘Het evenemententerrein is een lang gekoesterde wens van een zeer groot gedeelte van de gemeenteraad. Dat is waar de gemeenteraad elkaar vond. Maar de voorgestelde locatie viel niet bij iedereen goed. Er waren een aantal fracties die tegen de locatie waren, met name vanuit ecologisch en groen perspectief. Andere fracties wezen op de onduidelijkheid over de behoefte uit de stad en op de forse financiële middelen die ermee gepaard gaan.’

De fractie Lokale Vernieuwing was altijd sterk voorstander van de realisatie van een evenementenlocatie. De fractie bleef positief toen de huidige locatie werd voorgesteld, hoewel de fractie ook inziet dat omwonenden bang zijn voor geluid en ander overlast. Nu Lokale Vernieuwing ervan overtuigd is dat deze bezwaren door het stellen van randvoorwaarden en door het stellen van voorwaarden, gekoppeld aan de vergunningverlening, kunnen worden weggenomen of sterk kunnen worden beperkt, heeft de fractie voor het voorstel gestemd.

Reactie D66
Valga Lamur (D66) Het beoogde evenemententerrein zou een veelzijdige ruimte kunnen bieden voor diverse activiteiten en draagt bij aan de sociale cohesie en identiteit van de stad.

Lamur: ‘In het verleden hadden we Geinbeat in Park Oudegein en dit was een succes, omdat het elk jaar op een vaste locatie werd gehouden. Helaas hield het daar op wegens een gebrek aan faciliteiten en een drassige ondergrond. De huidige situatie is dat culturele ondernemers die een evenement willen organiseren elke twee jaar als een rondreizend circus op zoek moeten gaan naar een nieuwe locatie. Het gevolg is dat een dergelijk evenement doodbloedt en niet terugkeert. Een evenemententerrein biedt niet alleen recreatiemogelijkheden, maar kan ook een vruchtbare bodem zijn voor nieuwe initiatieven op het gebied van kunst en cultuur.’

In totaal stemden 19 raadsleden voor en 14 raadsleden tegen, waarmee het voorstel is aanvaard en door het college dient te worden uitgevoerd.

Park Oudegein wordt ‘The place to be’ voor evenementen in Nieuwegein

Uit een recente enquête die de gemeente onder inwoners heeft gehouden is naar voren gekomen dat veel Nieuwegeiners wel voelen voor een evenemententerrein, ergens in Nieuwegein. Als het aan de meerderheid van de gemeenteraad ligt, wordt Park Oudegein weer als vanouds een plek om te recreëren, te luisteren naar muziek en te genieten van diverse evenementen. Veel omwonenden zijn het niet eens met deze locatie in het park.

Uit het haalbaarheidsonderzoek waren vier mogelijke locaties gekomen, met allemaal hun positieve en mindere kanten. Eén daarvan was Park Oudegein. Donderdagavond, tijdens de raadsvergadering, heeft een meerderheid vóór de lokatie in Park Oudegein gestemd en is de weg vrij om een volgende stap te nemen het een evenemententerrein te ontwikkelen in het park. Tijdens de stemming bleek 19 raadsleden voor het plan te zijn en 14 tegen.

Raadsvergadering donderdag 18 april
Voordat de vergadering donderdagavond begon overhandigde een delegatie van omwonenden de petitie tegen het evenemententerrein in het park die door bijna 3300 bewoners was ondertekend. Onze videograaf Jos van Vogelpoel was ter plekke toen burgemeester Marijke van Beukering de petitie in ontvangst nam. De burgemeester beloofde de petitie aan de raad aan te bieden en om mee te nemen bij de besluitvorming over het plan.

Heiko Prak eerder tegenover onze redactie: ‘In de enquête heeft de gemeente de gewenste locatie, midden in Park Oudegein, echter (bewust?!) niet genoemd. Veel organisaties en inwoners van vooral omliggende wijken hebben grote bezwaren tegen juist deze locatie, vooral omdat pas later bleek dat het voornemen is het terrein geschikt te maken voor grote evenementen (tot 5000 bezoekers). Veel groter dan Geinbeat met maximaal 500 bezoekers en dan wat de gemeente tijdens de voorlichting suggereerde met foto’s van kleinschalige evenementen op een grasveld.’

Tegenstand
Tegenstanders vinden dat, door het houden van grote evenementen in het park, het park wordt aangetast door de aanleg van een weg voor zwaar vrachtverkeer, verharding van het terrein en nutsvoorzieningen. Prak: ‘Zeker de grotere evenementen verstoren de rust in het park, bedreigen de aanwezige, wettelijk beschermde diersoorten en veroorzaken grote parkeer- en geluidsoverlast in de omliggende wijken.’

De tegenstanders vragen zich ook af of de gemeente evenementenbeleid heeft waaruit de behoefte aan het gewenste terrein moet blijken. ‘Verder wordt er aan voorbijgegaan dat er al een evenemententerrein is in Nieuwegein: de Middengaarde ten zuiden van de A12, geschikt voor evenementen met 5000 bezoekers of meer.’

In maart hebben tientallen bewoners en organisaties in de raad ingesproken om te motiveren dat een terrein voor grote evenementen niet thuishoort in Park Oudegein, de groene long van Nieuwegein. Ondanks felle tegenstand weigert de gemeente – het college van burgemeester en wethouders – het voorstel aan te passen of terug te nemen en heeft de gemeenteraad vanavond voor het plan gestemd om midden in Park Oudegein een terrein in te richten, dat geschikt is voor grootschalige (muziek)evenementen. Er waren 19 raadsleden voor en 14 tegen het plan.

Stemverdeling
CDA 1 voor (Horst) en 2 tegen
VSP 2 voor en 2 tegen
GroenLinks tegen
CU tegen
De Unie tegen
Ieders Belang tegen
Núwegein tegen
PvdA voor
VVD voor
D66 voor
Lokale Vernieuwing voor

De bewuste lokatie voor het evenemententerrein (omcirkeld in blauw)

Regenboogcafé nu ook in Nieuwegein

Op vrijdag 17 mei is er een eerste Regenboogcafé in Nieuwegein. Iedereen is van harte welkom! Ongeacht je seksuele voorkeur, identiteit, leeftijd of achtergrond. In het Regenboogcafé ontmoet je mensen in alle diversiteit, en kom je meer te weten over inclusiviteit. Het Regenboogcafé is in het theatercafé van DE KOM en start om 22.00 uur. Wethouder Marieke Schouten zal het Regenboogcafé openen.

Eveline van Lingen, lid van het Inclusiepanel en vertegenwoordiger van de Regenboogagenda: “Kom naar het Regenboogcafé en leer jezelf en je medemens beter kennen (en begrijpen).”

Voorstelling Boys Won’t Be Boys
Voorafgaand aan het café is er op 17 mei om 20.30 uur een voorstelling in de kleine zaal van DE KOM. Boys Won’t Be Boys vertelt het verhaal dat niemand precies in het hokje man past. En dat wordt gevierd. Boys Won’t Be Boys geeft persoonlijke en eerlijke verhalen over mannelijkheid een podium en is een vrolijke aanklacht en ode aan het begrip man. Ook niet alle vrouwen zijn hetzelfde. Het is een kleurrijke parade van spelers die vertellen, zingen, rappen, grappen en dansen. Een waardevolle voorstelling die gaat over manlijkheid en vrouwelijkheid en hoe je mag zijn. Kaarten zijn te koop via DE KOM.

Meer informatie
Het Regenboogcafé Nieuwegein is een initiatief van de gemeente in samenwerking met het Regenboogcafé, dat in IJsselstein al twee jaar bestaat. Het café gaat verder onder de naam Regenboogcafé IJsselstein|Nieuwegein. Samen gaan zij in de toekomst meerdere activiteiten organiseren. Kijk voor meer informatie op de wedsite van het Regenboogcafé.

Stedin en Tennet wijzen plekken aan om stroomnet te ontlasten

Met de bouw van een nieuw hoogspanningsstation en de uitbreiding van bestaande stations hopen netbeheerders Tennet en Stedin het overvolle energienetwerk in de provincie Utrecht uit te breiden. Daarvoor hebben de bedrijven een aantal plekken in de provincie aangewezen.

Onder andere ten zuiden van Utrecht bij Oudenrijn moet een nieuw hoogspanningsstation komen van 150 kV en moet de verkabeling van 150 kV uitgebreid worden tussen Lage Weide, Oudenrijn en Nieuwegein.

Aanpassingen en uitbreidingen in Nieuwegein
De komende periode zullen diverse werkzaamheden worden verricht, waardoor de problemen met het overvolle elektriciteitsnetwerk in 2029 kunnen zijn opgelost.

Naast een nieuw 150 kV station bij Oudenrijn, op de grens met Nieuwegein, zal het 150 kV station in Nieuwegein worden vernieuwd en tevens de capaciteit worden uitgebreid. Het 50 kV station in Jutphaas en Vreeswijk zal ook worden uitgebreid. Dit blijkt uit onderstaande kaart van geplande projecten van Tennet en Stedin.

Kaart van geplande projecten van Tennet en Stedin

Dit is waarom meer mensen een EHBO-cursus moeten volgen

Snel en adequaat handelen in noodsituaties kan levens redden. Toch beschikt niet iedereen over de benodigde kennis om in dergelijke situaties juist te handelen. Want wat als er iemand onderuit gaat op de trap? Plotseling een hartaanval krijgt? Of een lelijke val maakt buiten? Weet jij dan wat je moet doen? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is dan ook belangrijk dat iedereen over de basiskennis beschikt om op dat moment goed te reageren. Deskundigen geloven dat het een groot verschil kan maken als iedereen boven de 18 een EHBO cursus zou volgen. Dit zou mogelijk zelfs veel levens kunnen redden. Hieronder volgen een aantal belangrijke redenen waarom mensen meer gestimuleerd moeten worden om een EHBO-cursus te volgen.

Je weet altijd hoe je moet handelen
Je weet nou eenmaal nooit voor welke situaties je komt te staan. Je kunt op straat lopen en plotseling iemand zien vallen. Het is dan heel belangrijk dat er één of meerdere mensen zijn die weten hoe ze op dat moment moeten reageren om de schade zoveel mogelijk te beperken. In sommige situaties is dit nog belangrijker. Denk bijvoorbeeld aan mensen die veel met jonge kinderen werken. Wist je dat er zelfs cursussen zijn die speciaal ontwikkeld zijn voor baby’s en kinderen? Het is goed om voorbereid te zijn. Dit zijn ook zeer waardevolle cursussen voor ouders. Dit zorgt tevens voor meer vertrouwen. Zelfs als het noodlot toeslaat, weet jij hoe je moet handelen. Die gevoel van paraatheid geeft veel rust. Zeker wanneer je regelmatig met kwetsbare mensen in aanraking komt.

Levens redden
Een EHBO cursus kan levens redden. Stel je voor, je loopt in de supermarkt en iemand krijgt plotseling een hartaanval. In dat geval telt elke seconde. Als niemand weet hoe ze moeten reanimeren, dan duurt het wachten op de hulpdiensten veel te lang. In de tussentijd kan er al enorme schade ontstaan door zuurstofgebrek. Wie over de basiskennis van een EHBO cursus beschikt, weet hoe hij of zij op dat moment moet reageren. De reanimatie kan direct gestart worden. Dit is ontzettend waardevol en kan letterlijk levensreddend zijn.

Wees je ervan bewust dat er verschillende EHBO-cursussen mogelijk zijn. Welke cursus de beste keuze is, is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Iemand die veel met jonge kinderen werkt, doet er goed aan om voor een speciale cursus voor baby’s en kinderen te kiezen. Maar wist je dat het bijvoorbeeld ook mogelijk is om een speciale EHBO-cursus voor in de sportwereld te kiezen? Er zijn echt heel veel verschillende soorten. Zo kies je voor de cursus die het beste aansluit op jouw persoonlijke leven.

Wat is het verschil tussen EHBO en BHV?
EHBO en BHV worden vaak in dezelfde adem gebruikt. Maar wist je dat dit echt twee verschillende cursussen zijn? Een BHV-cursus is voor veel medwerkers verplicht. Bedrijven zijn verplicht om een x-aantal BHV’ers op de werkvloer te hebben staan. Hoewel je hier ook de belangrijkste basiskennis van de EHBO-cursus opdoet, zal je gedurende de cursus ook andere vaardigheden opdoen. Denk bijvoorbeeld aan het blussen van brandjes. Dit doe je niet tijdens een gewone EHBO-cursus. Bij een EHBO-cursus ga je echter weer dieper in op de medische stof.

Bijna iedere werkdag een fiets gestolen in Nieuwegein

In 2023 werden er in de provincie Utrecht 7.585 fietsendiefstallen gemeld. Dit aantal ligt 8,5% hoger dan het jaar ervoor en zelfs 36,1% hoger dan pre-coronajaar 2019. Ook in Nieuwegein worden fietsen gestolen. Voor 2023 waren dat er maar liefst 250. Dit betekend 8,2 fietsendiefstallen per 1000 huishoudens.

In 2023 werden er in Nederland ruim 85.000 fietsdiefstallen gemeld. Dit aantal ligt bijna 10% hoger dan het jaar ervoor en ruim een kwart hoger dan in 2019. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.

Verdubbeling in Montfoort en Baarn
Het aantal fietsendiefstallen is binnen de provincie Utrecht het sterkst toegenomen in Montfoort en Baarn. Hier was vorig jaar een verdubbeling van het aantal fietsendiefstallen. Ook in De Ronde Venen (+90%) en Wijk bij Duurstede (+66,7%) werden in 2023 veel meer fietsen gestolen dan een jaar eerder.

Niet overal in de provincie steeg het aantal fietsendiefstallen: in acht gemeenten was juist een daling, waaronder in de gemeente Utrecht, IJsselstein en Houten. In Lopik nam het aantal geregistreerde incidenten het sterkst af (-33,3%).

De top 5 gemeenten binnen de provincie waar je de meeste kans hebt op een gestolen fiets:

  1. Utrecht (gemeente): 21,5 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens
  2. Amersfoort: 16,4 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens
  3. De Bilt: 12,6 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens
  4. Woerden: 11,7 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens
  5. Veenendaal: 8,8 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens

Landelijke cijfers
In 2023 werden er in Nederland ruim 85.000 fietsdiefstallen gemeld. Dit aantal ligt bijna 10% hoger dan het jaar ervoor en ruim een kwart hoger dan in 2019. Vlieland en Schiermonnikoog zijn de enige gemeenten in Nederland waar geen enkele fietsendiefstal werd gemeld in 2023.

Noodopvang asielzoekers Beursfabriek Nieuwegein verlengd met zes maanden

Het college heeft dinsdag 16 april besloten om van de crisisnoodopvang in de Beursfabriek een noodopvang te maken. Op dit moment worden op deze locatie 200 asielzoekers opgevangen. De crisisnoodopvang was in eerste instantie voor 30 dagen. Door het toenemend tekort aan opvangplekken heeft het COA een dringend beroep gedaan op de gemeente om de locatie langer open te houden. De noodopvang is open tot 18 oktober 2024.

Burgemeester Marijke van Beukering: “Ik vind het schrijnend om te zien dat asielzoekers buiten moeten slapen of van hot naar her door het land worden gereden. Met de overvolle asielzoekerscentra, het sluiten van grote opvanglocaties en een verder aanzwellende asielzoekersstroom wordt het komende maanden alleen nog maar erger. Hoewel een druppel op een gloeiende plaat, ben ik blij dat wij deze mensen tijdelijk een plek en rust kunnen geven in Nieuwegein.”

Ervaringen crisisnoodopvang
De crisisnoodopvang in de Beursfabriek verloopt tot nu toe zonder incidenten en het noodnummer bij overlast is in de afgelopen periode niet gebeld. Op 10 april is met omwonenden van de Beursfabriek gesproken over hun ervaringen met de crisisnoodopvang. Zij gaven aan geen overlast te ervaren. Door sommige aanwezigen zijn zorgen en gevoelens van onveiligheid geuit. Er waren ook aanwezigen die aangaven dat het goed is dat we als Nieuwegein hulp bieden en meerdere aanwezigen hebben zich aangemeld als vrijwilliger. De ervaringen van omwonenden zijn door het college meegewogen in het besluit.

Noodopvang
Nu de locatie langer dan 30 dagen in gebruik blijft, stopt de crisisnoodopvang en wordt de opvanglocatie een noodopvang. Er zijn dan meer voorzieningen nodig om de opvanglocatie geschikt te maken voor een langere periode en de kwaliteit van de locatie voor de asielzoekers te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan douches en toiletten in het gebouw in plaats van buiten, een recreatieruimte en een groter aanbod van activiteiten. Ook bij een noodopvang is er 24/7 beveiliging aanwezig en is de locatie via een telefoonnummer 24/7 bereikbaar bij calamiteiten.

Omgevingsvergunning
Voor de noodopvang in de Beursfabriek is een omgevingsvergunning nodig. Het aanvragen en beoordelen van de aanvraag door de gemeente kan maximaal acht weken duren. Om de noodopvang per 18 april te kunnen openen, heeft het college op 16 april een gedoogbesluit genomen. Daardoor hoeft de locatie niet dicht en hoeven de vluchtelingen niet verplaatst te worden.

‘De Kat’ van Frans van der Veld

Overal in Nieuwegein kom je iets tegen, mensen, dieren, gebouwen, auto’s, fietsen etc. maar ook kunstwerken, Openbare Kunstwerken. Wie is de maker, waarom daar op die plek en wat stelt het nu voor. Onze fotograaf trekt er op uit, met zijn camera, met zijn blik op het kunstwerk om u te laten genieten van kunst, thuis, van achter uw computer en ……… mocht u het zelf willen zien dan kunt u er ook heen met de kennis die u hier leest op De Digitale Stad Nieuwegein.

Deze week het kunstwerk ‘De Kat’ van kunstenaar Frans van der Veld (Geb. 1940 in Lisse). Dit vrij grote beeld uit 1972 is gemaakt in brons en zit op een nogal verscholen plek in het plantsoen aan de Zwanenburgstraat op de hoek met de Prof.Dr. Ornsteinlaan in de wijk Jutphaas-Wijkersloot. Het kunstwerk werd, tesamen met nog twee andere kunstwerken in Nieuwgeein op 10 oktober 1972 onthuld. De kunstenaar heeft ook een website.

De kat zit rechtop en is zeer gestileerd vormgegeven. Het meest in het oog springen de lange hals en de ondoorgrondelijke uitdrukking van het gezicht, zo typisch voor katten. Ook straalt het beeld starheid uit: de rustig op de grond liggende staart en de gestrekte voorpoten roepen een sfinxachtige sfeer op. Toch is de kat tegelijkertijd ook waakzaam: zijn oren zijn gespitst. Een kat is zowel een roofdier als huisdier en dat laat dit beeld treffend zien.

Over de kunstenaar(s)
Frans begon zijn opleiding aan de Vrije Academie en voltooide deze aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Nadat hij zijn opleiding had voltooid, volgden al snel exposities. Ook opdrachten bleven niet uit. Er werden in de loop van de jaren talrijke beelden en reliëfs, verspreid over Nederland, geplaatst en aangebracht. Met zijn vrouw Truus werkt hij sinds 1974 intensief samen.

Frans en Truus van der Veld zijn beiden geboren en getogen in Lisse. Zij werken als een creatieve twee-eenheid intensief samen. In het gehele proces, van ontwerpfase tot en met de uitvoering van het beeldhouwwerk, versterken zij elkaars ideeën en vullen zij elkaar perfect aan. In hun atelier in Lisse werken de kunstenaars aan diverse projecten: vrij werk en werk in opdracht voor (openbare) instellingen of voor particulieren. Zij werken ook voor derden: zie o.a. Het Indisch Monument in Den Haag. Het echtpaar heeft kennis van het gebruik van een groot aantal materialen, waaronder brons, granito, staal, beton, keramiek en aluminium.

Met de fietsvalpreventietraining blijft u veilig doortrappen

Bent u bang om te vallen en fietst u daarom veel minder dan u zou willen? Fietst u wel veel maar wilt u weten hoe u stevig in het zadel blijft zitten? En wat u moet doen als u toch valt? Meldt u dan aan voor de gratis Doortrappen fietsvalpreventietraining op donderdag 16 mei van 10.00 tot 13.00 uur.

Fysiotherapeuten Eefke Wind en Marieke Stortelers praten u bij over het voorkomen van fietsongevallen, wat er verandert als je ouder wordt en wat u zelf kunt doen om fit te blijven fietsen. De training wordt gegeven in het Theehuys op de Museumwerf Vreeswijk aan de Wierselaan 113 in Vreeswijk. Aanmelden via Linda Blankenstein: info@nieuwegeinfietst.nl.

Fiets mee!
Naast theorie is er ook ruimte voor de praktijk. U oefent uw balans en evenwicht. En u kunt onder professionele begeleiding een fietsparcours afleggen en een fiets apk-keuring laten doen. Dus neem uw fiets mee!

Altijd interessant, of u nou veel of weinig fietst
De fietsvalpreventietraining is erg populair en loopt altijd snel vol. Nieuwegein fietst organiseert deze trainingen in opdracht van gemeente en provincie, samen met lokale fysiotherapeuten. Al meer dan 150 Nieuwegeinse senioren gingen u voor en waarderen de training met gemiddeld een 8.

Enkele reacties: ‘Zeer nuttig en met handige tips.’, ‘Ik twijfelde of dit wel interessant zou zijn met mijn fietservaring maar ben blij dat ik gegaan ben.’Gezellig, informatief en afwisselend.’

Repair Café in Buurtplein Galecop

Werkt uw stofzuiger niet? Of moeten uw messen geslepen worden? Deze en andere defecten repareert Repair Café Galecop samen met jou op zaterdag 20 april aanstaande. De aanwezige technici helpen ook met de reparatie van andere apparaten en voorzien u indien nodig van advies. Verder zijn er ook naaisters aanwezig voor kleine kledingreparaties.

De reparatie is gratis, een donatie is altijd welkom. Doel is om spullen een langer leven te geven en daarmee de afvalberg te verkleinen. Aanstaande zaterdag start de Week van Tweedehands Textiel. Daarom besteedt het Repair Café op Buurtplein Galecop bijzondere aandacht voor kledingreparaties. Textielhergebruik is goed voor de aarde. Het scheelt een boel grondstoffen en kilo’s gifstoffen als je je kleding een tweede leven geeft.

Het Repair Café vindt plaats iedere derde zaterdag van de maand plaats in Buurtplein Galecop aan het Thorbeckepark 183. Zij zitten van 11.00 uur tot 14.00 uur voor u klaar. Afhankelijk van de drukte stopt het aannemen van reparaties dus u kunt het beste tijdig komen.