‘De Kat’ van Frans van der Veld

Overal in Nieuwegein kom je iets tegen, mensen, dieren, gebouwen, auto’s, fietsen etc. maar ook kunstwerken, Openbare Kunstwerken. Wie is de maker, waarom daar op die plek en wat stelt het nu voor. Onze fotograaf trekt er op uit, met zijn camera, met zijn blik op het kunstwerk om u te laten genieten van kunst, thuis, van achter uw computer en ……… mocht u het zelf willen zien dan kunt u er ook heen met de kennis die u hier leest op De Digitale Stad Nieuwegein.

Deze week het kunstwerk ‘De Kat’ van kunstenaar Frans van der Veld (Geb. 1940 in Lisse). Dit vrij grote beeld uit 1972 is gemaakt in brons en zit op een nogal verscholen plek in het plantsoen aan de Zwanenburgstraat op de hoek met de Prof.Dr. Ornsteinlaan in de wijk Jutphaas-Wijkersloot. Het kunstwerk werd, tesamen met nog twee andere kunstwerken in Nieuwgeein op 10 oktober 1972 onthuld. De kunstenaar heeft ook een website.

De kat zit rechtop en is zeer gestileerd vormgegeven. Het meest in het oog springen de lange hals en de ondoorgrondelijke uitdrukking van het gezicht, zo typisch voor katten. Ook straalt het beeld starheid uit: de rustig op de grond liggende staart en de gestrekte voorpoten roepen een sfinxachtige sfeer op. Toch is de kat tegelijkertijd ook waakzaam: zijn oren zijn gespitst. Een kat is zowel een roofdier als huisdier en dat laat dit beeld treffend zien.

Over de kunstenaar(s)
Frans begon zijn opleiding aan de Vrije Academie en voltooide deze aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Nadat hij zijn opleiding had voltooid, volgden al snel exposities. Ook opdrachten bleven niet uit. Er werden in de loop van de jaren talrijke beelden en reliëfs, verspreid over Nederland, geplaatst en aangebracht. Met zijn vrouw Truus werkt hij sinds 1974 intensief samen.

Frans en Truus van der Veld zijn beiden geboren en getogen in Lisse. Zij werken als een creatieve twee-eenheid intensief samen. In het gehele proces, van ontwerpfase tot en met de uitvoering van het beeldhouwwerk, versterken zij elkaars ideeën en vullen zij elkaar perfect aan. In hun atelier in Lisse werken de kunstenaars aan diverse projecten: vrij werk en werk in opdracht voor (openbare) instellingen of voor particulieren. Zij werken ook voor derden: zie o.a. Het Indisch Monument in Den Haag. Het echtpaar heeft kennis van het gebruik van een groot aantal materialen, waaronder brons, granito, staal, beton, keramiek en aluminium.

kunstwerk de kat

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk