Dit is waarom meer mensen een EHBO-cursus moeten volgen

Snel en adequaat handelen in noodsituaties kan levens redden. Toch beschikt niet iedereen over de benodigde kennis om in dergelijke situaties juist te handelen. Want wat als er iemand onderuit gaat op de trap? Plotseling een hartaanval krijgt? Of een lelijke val maakt buiten? Weet jij dan wat je moet doen? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is dan ook belangrijk dat iedereen over de basiskennis beschikt om op dat moment goed te reageren. Deskundigen geloven dat het een groot verschil kan maken als iedereen boven de 18 een EHBO cursus zou volgen. Dit zou mogelijk zelfs veel levens kunnen redden. Hieronder volgen een aantal belangrijke redenen waarom mensen meer gestimuleerd moeten worden om een EHBO-cursus te volgen.

Je weet altijd hoe je moet handelen
Je weet nou eenmaal nooit voor welke situaties je komt te staan. Je kunt op straat lopen en plotseling iemand zien vallen. Het is dan heel belangrijk dat er één of meerdere mensen zijn die weten hoe ze op dat moment moeten reageren om de schade zoveel mogelijk te beperken. In sommige situaties is dit nog belangrijker. Denk bijvoorbeeld aan mensen die veel met jonge kinderen werken. Wist je dat er zelfs cursussen zijn die speciaal ontwikkeld zijn voor baby’s en kinderen? Het is goed om voorbereid te zijn. Dit zijn ook zeer waardevolle cursussen voor ouders. Dit zorgt tevens voor meer vertrouwen. Zelfs als het noodlot toeslaat, weet jij hoe je moet handelen. Die gevoel van paraatheid geeft veel rust. Zeker wanneer je regelmatig met kwetsbare mensen in aanraking komt.

Levens redden
Een EHBO cursus kan levens redden. Stel je voor, je loopt in de supermarkt en iemand krijgt plotseling een hartaanval. In dat geval telt elke seconde. Als niemand weet hoe ze moeten reanimeren, dan duurt het wachten op de hulpdiensten veel te lang. In de tussentijd kan er al enorme schade ontstaan door zuurstofgebrek. Wie over de basiskennis van een EHBO cursus beschikt, weet hoe hij of zij op dat moment moet reageren. De reanimatie kan direct gestart worden. Dit is ontzettend waardevol en kan letterlijk levensreddend zijn.

Wees je ervan bewust dat er verschillende EHBO-cursussen mogelijk zijn. Welke cursus de beste keuze is, is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Iemand die veel met jonge kinderen werkt, doet er goed aan om voor een speciale cursus voor baby’s en kinderen te kiezen. Maar wist je dat het bijvoorbeeld ook mogelijk is om een speciale EHBO-cursus voor in de sportwereld te kiezen? Er zijn echt heel veel verschillende soorten. Zo kies je voor de cursus die het beste aansluit op jouw persoonlijke leven.

Wat is het verschil tussen EHBO en BHV?
EHBO en BHV worden vaak in dezelfde adem gebruikt. Maar wist je dat dit echt twee verschillende cursussen zijn? Een BHV-cursus is voor veel medwerkers verplicht. Bedrijven zijn verplicht om een x-aantal BHV’ers op de werkvloer te hebben staan. Hoewel je hier ook de belangrijkste basiskennis van de EHBO-cursus opdoet, zal je gedurende de cursus ook andere vaardigheden opdoen. Denk bijvoorbeeld aan het blussen van brandjes. Dit doe je niet tijdens een gewone EHBO-cursus. Bij een EHBO-cursus ga je echter weer dieper in op de medische stof.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk