Nicolaaskerk kleurt rood

De Nicolaaskerk aan de Utrechtsestraatweg 8 in Nieuwegein is afgelopen woensdagavond 24 november, samen met honderden andere kerken wereldwijd en tientallen kerken en andere gebouwen in Nederland, rood aangelicht. Met deze actie vraagt de kerk, samen met de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood, aandacht voor vrijheid van godsdienst en de vervolging van christenen.

De Nicolaasparochie doet mee aan Red Wednesday, een internationale campagne van de stichting Kerk in Nood, om bewustzijn te creëren voor het mensenrecht op vrijheid van godsdienst. Maar liefst 67% van de wereldbevolking leeft in landen waar ernstige schendingen van de godsdienstvrijheid voorkomen. Christenen, in veel landen een minderheid, hebben hier in het bijzonder mee te maken.

Raymond Klerk, bestuurslid Nicolaaskerk: “Wat het betekent om geen godsdienstvrijheid te hebben, ervaren veel mensen elders in de wereld dagelijks. Voor ons, in een land met grote vrijheden, is het nauwelijks voorstelbaar wat het ontbreken van dit mensenrecht met hen doet. Vervolging van christenen is een onbekend fenomeen, maar neemt wereldwijd steeds meer toe. Geloofsvrijheid is echter een belangrijk mensenrecht dat beschermd zou moeten worden. Door onze kerk rood te laten kleuren, hopen we dit onderwerp letterlijk en figuurlijk te belichten.”

Met Red Wednesday roept Kerk in Nood op tot tolerantie en respect voor gelovigen en tussen geloofsgroepen.

Foto’s: Ronald Walsteijn

‘SchrijversPen’

Schrijfster Heleen van den Hoven woont al ruim dertig jaar in Nieuwegein. Onlangs kwam haar derde boek Het Tango algoritme uit. Toen haar kinderen nog klein waren, schreef Heleen De Troonladder en Losse tanden, enkele kinderboeken die spelen in de wijk Zuilenstein. Deze boeken zijn via onze webshop te koop. Voor de lezers van De Digitale Stad Nieuwegein tekent ze wekelijks haar spinsels op met haar schrijverspen. Deze week: ‘Wachtwoord.’

Heleen: ‘Twee weken gelden was ik met een vriendin in de bibliotheek voor een bijeenkomst met de schrijfster Maria Genova, die veel succes heeft met haar boek Komt een vrouw bij de h@cker en met het jeugdboek What the h@ck.’

‘Ze gaf een presentatie vol voorbeelden over hoeveel mensen er in Nederland problemen ondervinden door cybercrime. Cybercrime, het woord lijkt iets wat ver van de meesten van ons afstaat, en tegelijkertijd is het overal rondom ons. Dat maakte Maria uiterst duidelijk met haar cijfers en voorbeelden.’

‘Het gevolg van de bijeenkomst was dat mijn vriendin dagenlang in angst zat dat ze elk moment grandioos beetgenomen kon worden door hackers en andere digitale onverlaten. Maria’s boodschap ‘een kleine aanpassing helpt al’ was niet echt goed aangekomen, de overvloed aan ellende die ons zou kunnen overkomen was te groot.’

‘Ik weet niet hoe het met uw inbox is, maar ik heb al vaak miljoenen gewonnen, erfenissen aangeboden gekregen of het beheer van een groot kapitaal afgeslagen. Hoe verleidelijk ook, op het aanbod van een Afrikaanse prins ben ik niet ingegaan. Ik klik niet op links in spam of andere reclame. Meestal niet. Ik ben ook maar een mens.’

‘En nu de hackers hebben leren schrijven, wordt het steeds moeilijker om onderscheid te maken tussen wat echt is en wat niet. Daarvoor was het bedrog vaak al snel duidelijk, mijn bankdirecteur schrijft foutloos Nederlands, en als hij het niet weet, dan toch zeker zijn secretaresse. Nu doen de hackers het dus ook. Ze lenen logo’s en adressen (en misschien ook wel secretaresses, je weet het nooit) en maken brieven die bedrieglijk echt lijken.’

‘Eigenlijk is dat voor een deel wat ik ook doe: iets wat niet waar is bedrieglijk echt te laten lijken. Iemand te laten geloven in het verhaal dat ik spin. Ik gebruik daarbij ook de realiteit en heb een redacteur voor het foutloze Nederlands. Toch is er een groot verschil: ik zal u nooit naar uw wachtwoord vragen.’

‘Een belangrijke tip van Maria Genova: Het moeilijkste wachtwoord is een lang wachtwoord met afgekorte woorden erin. U zou de titel van mijn laatste boek kunnen nemen, dan blijft u meteen in de juiste sfeer: tTangoalgoritmeB#3’

‘Helaas heb ik dat zelf al in gebruik, dus kunt u beter een ander kiezen. Of ga op 7 december naar de bieb, daar heeft de Digibrigade een thema-middag over wachtwoorden.’

 

 

OM eist 6 jaar cel voor hardrijder die met 256 km/u vrouw doodreed op A2 bij Nieuwegein

Het Openbaar Ministerie eist zes jaar gevangenisstraf tegen de 22-jarige Utrechter die eind vorig jaar een dodelijk ongeluk veroorzaakte op de A2 bij Nieuwegein. Hij reed op woensdagavond 23 december minstens 256 kilometer per uur toen zijn Audi RS6 auto een klapband kreeg en tegen de auto van een 20-jarige vrouw uit Nieuwegein reed. Zij overleed ter plekke. De bestuurder en andere inzittenden sloegen op de vlucht.

Volgens de officier van justitie is verdachte Marco van D. schuldig aan dood door schuld door roekeloos rijgedrag. Naast een celstraf zou de rechtbank hem een rijontzegging van tien jaar moeten opleggen. Ook zou hij de nabestaanden tienduizenden euro’s schadevergoeding moeten betalen, vindt het OM. Verder zou de Utrechter een openstaande voorwaardelijke straf van drie maanden, voor een inbraak, nu alsnog moeten uitzitten.

Testrit voor plofkraak
“We gingen een rondje rijden en ik wilde uitproberen hoe hard de auto kon. Het was een stomme en impulsieve actie”, zei de verdachte tegen de rechters. Maar volgens de officier van justitie waren de verdachte en de drie andere inzittenden aan het testten of de in Duitsland gehuurde Audi geschikt was als vluchtauto bij een plofkraak. Daarvoor zou er geen snelheidsbegrenzer op moeten zitten. Tijdens de zitting wilde Van D. daar niet op ingaan, omdat het onderzoek nog loopt. Maar het OM is van plan hem daar ook voor te vervolgen.

Van D. zou met de anderen hebben afgesproken bij een garagebox in Overvecht. Een van de anderen zou de auto een dag eerder in Duitsland hebben gehuurd en met 1.000 euro cash hebben betaald. De politie zag hen die avond rijden. In Groenekan werd getankt en werden ook jerrycans met benzine gevuld. Daarna reden zij met extreem hoge snelheden via de A27 en A2 naar Everdingen. Daar gingen ze weer richting Utrecht.

Crash
Bij Nieuwegein ging het echter mis. De Audi kreeg op de linkerbaan een klapband, klapte tegen de vangrail en ramde vervolgens de Peugeot van de 20-jarige Nieuwegeinse, die geen schijn van kans had. Toen de Audi honderden meters verderop tot stilstand kwam, bekommerden Van D. en zijn inzittenden zich niet om mogelijke slachtoffers. Ze renden de snelweg over en gingen er via de geluidswal bij IJsselstein vandoor.

Van D. werd in IJsselstein opgepikt door de man die in de Audi naast hem zat en zijn eigen auto was gaan halen. Zij wisten niet dat deze auto in verband met een groot plofkraakonderzoek door de politie was voorzien van afluisterapparatuur. Volgens het OM werd direct gesproken over het ongeluk en de ernstige gevolgen daarvan. Op basis van de gesprekken werden Van D. en de andere inzittenden uiteindelijk aangehouden.

Risico aanvaard
Uit technisch onderzoek en data uit de auto blijkt volgens het OM dat de verdachte over een afstand van 23 kilometer gemiddeld 175 kilometer per uur reed. Dat betekent dat hij op grote stukken topsnelheden van zo’n 300 kilometer per uur haalde. De verdachte heeft daarmee volgens de officier van justitie willens en wetens het risico aanvaard op een ernstig ongeluk met fatale afloop.

Volgens Van D. kun je met Audi RS6 probleemloos 300 kilometer per uur rijden. Hij had naar eigen zeggen in Duitsland al de nodige ervaring opgedaan met soortgelijke Audi’s. Met de technische staat van de auto was volgens hem niets mis. Omdat hij telkens op de linkerbaan had gereden, zou er geen gevaar zijn geweest voor andere weggebruikers. Zijn advocaat pleitte daarom voor vrijspraak van roekeloos rijgedrag en dood door schuld.

Nabestaanden
De ouders van de omgekomen vrouw maakten in de rechtszaal gebruik van hun spreekrecht. De vader sprak op indrukwekkende manier over het diepe verdriet dat het verlies van zijn enige kind bij de hele familie heeft veroorzaakt. Hij neemt het de verdachte kwalijk dat hij lang heeft ontkend en op een ongeloofwaardige manier pas laat spijt betuigde “om een goede beurt bij de rechtbank te maken”. Ook de reden waarom er zo hard werd gereden is voor de familie onverteerbaar.

Marco van D. heeft ondanks zijn jonge leeftijd een dik strafblad, vooral voor diefstallen die hij samen met anderen pleegde. Ook is hij al vaker veroordeeld voor gevaarlijk rijgedrag, flinke snelheidsovertredingen en rijden zonder rijbewijs. Een aantal van die zaken staat nog open. Hulpverleners en de reclassering hebben geen vat op hem kunnen krijgen, omdat hij niet wil meewerken. Een onvoorwaardelijke celstraf is daarom volgens het OM de enige optie.

De rechtbank doet op 8 december uitspraak in de zaak. Van D. wil daar niet bij zijn. Of hij ook officieel wordt vervolgd in het grote plofkraakonderzoek is afwachten. Die zaak zal op zijn vroegst komend voorjaar inhoudelijk door de rechtbank worden behandeld.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht / Riks Ozinga

Avond voor de Stad op donderdag 2 december

Op donderdag 2 december is er vanaf 20.00 uur weer een Avond voor de Stad. In verband met de aangescherpte Coronamaatregelen vergadert de gemeenteraad digitaal. De digitale vergaderingen live volgen óf terugkijken kan via nieuwegeinseraad.live/stream1 en nieuwegeinseraad.live/stream2.

De volgende onderwerpen staan onder andere op de agenda:

• Afwegingskader Aardwarmte
We gaan de komende 20 jaar in Nieuwegein over op een warmtevoorziening zonder aardgas. Aardwarmte, dat gewonnen kan worden uit de diepe ondergrond, is één van de kansrijke duurzame energiebronnen om de stadsverwarming te verduurzamen. De mogelijke winning van aardwarmte zal zorgvuldig moeten plaatsvinden. Daarvoor is het Afwegingskader Aardwarmte Nieuwegein opgesteld.

Het Afwegingskader biedt een leidraad om zorgvuldig en transparant met elkaar het gesprek te voeren over de afwegingen die gemaakt worden voordat besloten kan worden tot winnen van aardwarmte en geeft belangrijke handvatten om met elkaar te toetsen hoe de winning van aardwarmte duurzaam en veilig kan plaatsvinden. De gemeenteraad gaat graag in gesprek met inwoners en organisaties over het te hanteren afwegingskader bij het beoordelen van aardwarmte-initiatieven. Vervolgens gaat de gemeenteraad hierover met elkaar in debat.

• Voetbal en inpassing hockey Sportpark Parkhout-Zandveld
De gemeenteraad gaat in gesprek over het Sportpark Parkhout-Zandveld. Voorgesteld wordt om een vierde kunstgrasveld aan te leggen voor de voetbalvereniging en een investeringssubsidie te verstrekken voor de bouw van de kantine. Verder wordt voorgelegd om hockeyvereniging MHCN naar het sportpark te verplaatsen. Door de verplaatsing van MHCN kan in Rijnhuizen Noord woningbouw plaatsvinden en worden de hockeyfaciliteiten verbeterd. De gemeenteraad gaat graag in gesprek met inwoners en organisaties over deze plannen voor het Sportpark. Daarna gaat de gemeenteraad hierover met elkaar in debat.

Aanmelden om mee te spreken over deze twee onderwerpen kan tot uiterlijk woensdag 1 december 20.00 uur via griffie@nieuwegein.nl of door de te bellen naar 14030 en te vragen naar de griffie.

Tot slot
U kunt de volledige agenda’s en de bijbehorende vergaderstukken van deze avond vinden via https://ris2.ibabs.eu/nieuwegein. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de griffie via telefoonnummer 14 030 of via het e-mailadres: griffie@nieuwegein.nl.

JSV en Hoofdtrainer Hans van Elden per direct uit elkaar

Hans van Elden is niet langer de trainer van het 1e zaterdagelftal van JSV Nieuwegein. Na een teleurstellende seizoensstart waarbij er bij vlagen best goed voetbal werd gespeeld overheersen vooralsnog de nederlagen. De spelersgroep heeft onlangs uitgesproken geen vertrouwen meer te hebben in een verdere samenwerking met de hoofdtrainer waarop dat voor Hans van Elden het signaal was om de handdoek in de ring te gooien.

Na raadpleging van het bestuur van JSV ontstaat het beeld dat de onvrede vanuit de spelersgroep rondom de aanpak en werkwijze van de hoofdtrainer de laatste weken steeds meer toenam. In de hoop dat het tij op korte termijn zou keren en daarmee de rust te bewaren zijn de resultaten van de laatste wedstrijden afgewacht. De recente nederlaag tegen stadsgenoot Geinoord was voor het bestuur de aanleiding om samen met de spelersraad het gesprek met Hans van Elden aan te gaan. Een voortzetting van de samenwerking op dezelfde voet was geen optie om JSV uit het dal te trekken.

Het gesprek was echter van korte duur aangezien Hans van Elden na de inleiding vanuit het bestuur en de eerste inbreng vanuit de spelersraad, al vermoedde waar het gesprek toe zou leiden en ter plekke zijn vertrek aankondigde.

De ervaren assistent-trainer Bjorn van Muylwijk, zal de taken waarnemen terwijl het bestuur zich buigt over het aanstellen van een nieuwe trainer. De gesprekken met enkele kandidaten zijn inmiddels gestart.

Hans van Elden

Platanen aan Brugpad krijgen tweede leven

De entree in het noordelijk deel van Nieuwegein ter hoogte van de AC Verhoefweg en Taludweg wordt opgesierd met een aaneengesloten rij van 28 Platanen. De Platanen verhuizen de komende twee weken één voor één van het Brugpad in de Doorslagzone (City) naar de AC Verhoefweg en Taludweg. In dit gebied stonden eerder al mooie bomen maar werden verwijderd bij het opknappen van de Taludweg.

De Platanen aan de Doorslag verhuizen, zodat ze niet beschadigd raken tijdens de bouwwerkzaamheden. Als de woningbouw in de Doorslagzone klaar is, komen er nieuwe, andere bomen terug. In de Doorslagzone komen vier duurzame woongebouwen met verschillende woningen en plek voor horeca. Binnenkort starten de voorbereidende werkzaamheden hiervoor.

Door deze logistieke operatie krijgen de tien jaar oude Platanen hun tweede leven. Een Plataan is bij uitstek een duurzame boom die zich makkelijk laat verplaatsen en op een andere locatie weer verder leeft. De bomen hebben inmiddels een stamomvang van circa 90 tot 100 cm bereikt.

Verantwoordelijk wethouder Marieke Schouten: ,,Ik ben erg blij dat we een nieuwe en gezonde plek hebben gevonden voor deze markante bomen. We willen vermijden dat we bomen kappen, het is onvermijdelijk dat we in de Doorslagzone nu ruimte maken voor de bouw. En wanneer we nu deze forse bomen elders in de stad een goede plek kunnen geven dan sparen we de bomen. Doordat ze al fors gegroeid zijn, bieden ze beschutting tegen hitte en wind, hebben soms culturele waarde en geven een straat, wijk of landschap en in dit geval de entree van de stad een mooi uiterlijk.’’

Om het de Platanen bij hun verhuizing zo comfortabel mogelijk te maken, wordt op de AC Verhoefweg en de Taludweg groeiplaatsverbetering toegepast. Dat betekent dat in de nieuwe plantgaten telkens 20m3 voedzame grond wordt aangebracht. Ook worden de bomen de komende drie jaar gevolgd en waar nodig verzorgd met extra watervoorziening bij droogte.

De platanen rechts in de Doorslagzone, onder de verwijdering van de bomen

‘Once in a lifetime!!!’

Vandaag is het dan zo ver: de officiële onthulling om 16.00 uur van het kunstwerk ‘Monopoly’ van de kunstenaressen Margreet IJdo en Marion van Roessel in de Noordstedetunnel in de binnenstad van Nieuwegein. Het kunstwerk maakt deel uit van het Community Art project dat de bekende Nieuwegeinse kunstenares Carin Sleurink ter gelegenheid van de viering van 50-jaar-Nieuwegein bedacht: een tunnel vol kunstuitingen van, voor en door Nieuwegeiners.

‘Monopoly’ is een gedetailleerd prachtwerk geworden. Een prachtwerk waaraan beide bejaarde (want allebei ruim 65+) dames in totaal zo’n 800 uur in de tunnel hebben gewerkt. Alleen Margreet al komt aan zo’n 500 uur. En dat ondanks het verkeerslawaai, de soms snerpend koude wind, de lichamelijke ongemakken, de chronische ziektes, de leeftijden. Verf, stiften, meetinstrumenten, sjablonen, koffie en koek werden dag in dag uit meegebracht met de scootmobiel en in de rollator. En aan het eind van elke schildersessie moest dat alles natuurlijk wel weer keurig mee naar huis. Een geweldige prestatie. Een prestatie die ver- en bewondering afdwingt. Een prestatie ook waarvan Margreet zegt: ‘Once in a lifetime!!!”. Waar Marion het grondig mee eens is want ‘wát een klus.’

De Digitale Nieuwegeiner en pen.nl ontmoette beide kunstenaressen voordat het officiële moment van onthulling daar was om samen met hen beiden alvast te genieten van en bijgepraat te worden over het schitterende werk, over het voltooien van deze schier onmogelijke klus. Petje af voor Margreet en Marion. Chapeau voor twee fantastische Nieuwegeinse kunstenaressen!

Nieuwe mensen ontmoeten tijdens het kerstdiner

De kerstdagen staan weer voor de deur! Voor veel mensen staat deze tijd van het jaar voor gezellig samen zijn. En dat hoeft helemaal niet per se traditioneel met familie, maar kan ook met anderen. Bijvoorbeeld collega’s, vrienden, buurtbewoners of misschien wel iemand die je nog nooit eerder hebt ontmoet!

Eet Mee maakt al ruim twaalf jaar doorlopend mooie ontmoetingen mogelijk tussen mensen via gezellige etentjes thuis en tegenwoordig ook video-etentjes. Deze etentjes leiden vaak tot mooie gesprekken, plezier, gezelligheid en zelfs nieuwe vriendschappen. Tijdens de feestdagen hebben mensen daar vaak extra behoefte aan. Elk jaar schuiven er dan ook weer heel wat mensen aan bij een Eet Mee kerstetentje.

Organiseer een etentje of meld je aan als gast
Wil jij gasten aan je (virtuele) eettafel ontvangen tijdens de feestdagen of graag als gast aanschuiven voor een etentje bij iemand thuis of een video-etentje? Meld je dan aan via de website van Eet Mee en maak een account aan in onze speciale matchapplicatie. Gasten voor een etentje thuis kunnen zich ook telefonisch aanmelden via 030-2213498. Bij de etentjes thuis worden de de dan geldende coronamaatregelen door het eetadres en de gasten opgevolgd.

Heb jij nog een plaatsje over aan het kerstdiner, of heb je nog geen kerstplannen en zou je graag aanschuiven? Aanmelden voor een kerstmatch kan tot en met 15 december. Meer informatie en aanmelden via de website of bel met de organisatie: 030-2213498.

‘De Meerkoetsingel’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Meerkoetsingel. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Meerkoetsingel in de wijk Doorslag.