Platanen aan Brugpad krijgen tweede leven

De entree in het noordelijk deel van Nieuwegein ter hoogte van de AC Verhoefweg en Taludweg wordt opgesierd met een aaneengesloten rij van 28 Platanen. De Platanen verhuizen de komende twee weken één voor één van het Brugpad in de Doorslagzone (City) naar de AC Verhoefweg en Taludweg. In dit gebied stonden eerder al mooie bomen maar werden verwijderd bij het opknappen van de Taludweg.

De Platanen aan de Doorslag verhuizen, zodat ze niet beschadigd raken tijdens de bouwwerkzaamheden. Als de woningbouw in de Doorslagzone klaar is, komen er nieuwe, andere bomen terug. In de Doorslagzone komen vier duurzame woongebouwen met verschillende woningen en plek voor horeca. Binnenkort starten de voorbereidende werkzaamheden hiervoor.

Door deze logistieke operatie krijgen de tien jaar oude Platanen hun tweede leven. Een Plataan is bij uitstek een duurzame boom die zich makkelijk laat verplaatsen en op een andere locatie weer verder leeft. De bomen hebben inmiddels een stamomvang van circa 90 tot 100 cm bereikt.

Verantwoordelijk wethouder Marieke Schouten: ,,Ik ben erg blij dat we een nieuwe en gezonde plek hebben gevonden voor deze markante bomen. We willen vermijden dat we bomen kappen, het is onvermijdelijk dat we in de Doorslagzone nu ruimte maken voor de bouw. En wanneer we nu deze forse bomen elders in de stad een goede plek kunnen geven dan sparen we de bomen. Doordat ze al fors gegroeid zijn, bieden ze beschutting tegen hitte en wind, hebben soms culturele waarde en geven een straat, wijk of landschap en in dit geval de entree van de stad een mooi uiterlijk.’’

Om het de Platanen bij hun verhuizing zo comfortabel mogelijk te maken, wordt op de AC Verhoefweg en de Taludweg groeiplaatsverbetering toegepast. Dat betekent dat in de nieuwe plantgaten telkens 20m3 voedzame grond wordt aangebracht. Ook worden de bomen de komende drie jaar gevolgd en waar nodig verzorgd met extra watervoorziening bij droogte.

De platanen rechts in de Doorslagzone, onder de verwijdering van de bomen

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk