Opknapbeurt voor bomen langs A.C. Verhoefweg en Taludweg

Gemeente Nieuwegein zet zich op verschillende plekken in om de kwaliteit van het groen en haar bomen te verbeteren. Nieuwegein wil graag haar groene uitstraling bewaren. Zo wordt het groen langs de A.C. Verhoefweg en de Taludweg omgevormd. Op begraafplaats Noorderveld staat groot onderhoud op de planning.

De omvorming van Park Oudegein – nu in uitvoering – is in het kader van omvorming bospercelen. weg voornamelijk platanen en populieren. Circa 400 bomen hiervan zijn kapvergunning plichtig. Er komen circa 90 nieuwe bomen voor terug zoals sierkers, acacia, oosterse plataan, lindeboom, moeras eik en zuilpopulier. Bij het weghalen van de bomen gaat het vooral om bomen die te dicht op elkaar staan. In het kader van groot onderhoud worden bomenrijen uitgedund zodat bomen die gezond zijn beter tot hun recht komen. Door het uitdunnen, krijgt het groen een impuls waardoor het aantrekkelijk groengebied blijft voor flora en fauna. De uitstraling en functie van het gebied veranderen niet.

De A.C. Verhoefweg heeft een belangrijke functie voor de doorstroming en bereikbaarheid van onze stad. Na verloop van tijd keert een groene en toekomstbestendige bomenlaan terug. Bij de Groningenhaven langs het voetpad bij het water is ter illustratie een paar jaar geleden twee derde van de platanen weggehaald om ruimte te maken voor de overige platanen.

Herplant
De gemeente geeft voorwaarden mee voor het duurzaam vervangen van de te kappen bomen. Duurzaam vervangen wil zeggen dat bij herplant gelet wordt op kwaliteit in plaats van op kwantiteit. De nieuwe boom moet zodanig worden geplant dat hij tot volle wasdom kan komen.

Wethouder Peter Snoeren: “Ik kan me voorstellen dat inwoners misschien wel verbaasd zijn als ze de werkzaamheden zien aan de A.C. Verhoefweg en Taludweg. Het gaat immers om een fors aantal bomen. De gemeente draagt bomen een warm hart toe. Juist door deze omvorming van het groen zorgen we er voor dat de bomen die kunnen blijven staan sterk en gezond verder tot ontwikkeling kunnen komen. Omdat het voor een deel om kapvergunning plichtige bomen gaat, planten we daarvoor op geschikte locaties langs de A.C. Verhoefweg en de Taludweg ook weer nieuwe bomen terug.”

Tijdens de werkzaamheden wordt telkens een deel van de rijbaan van de A.C. Verhoefweg of van de Taludweg afgesloten. De werkzaamheden starten vanaf maandag 5 februari en duren circa vijf weken.

Bomen langs de Taludweg

2 thoughts on “Opknapbeurt voor bomen langs A.C. Verhoefweg en Taludweg

  1. Lydia

    En neem dan ook gelijk even de bomen aan het Ganzenpad ter hoogte van de Bosuil mee. Daar staan 3 enorme bomen echt heel dicht op elkaar. Of wachten we gewoon totdat ze op ons huis vallen? Is natuurlijk ook een optie.

  2. m koster

    De bomen langs de Taludweg (zie Foto) zijn vorig jaar al verdwenen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk