Verdachte van dodelijke crash op A2 bij Nieuwegein veroordeeld in mishandelingszaak

De 22-jarige Utrechter die op de vlucht sloeg na het veroorzaken van de dodelijke crash eind vorig jaar op A2 bij Nieuwegein, is ook verdachte in een mishandelingszaak. De rechtbank veroordeelde hem daarvoor vandaag tot een taakstraf van 50 uur. Daarnaast moet hij het slachtoffer 1185 euro schadevergoeding betalen.

De man die aangifte van de mishandeling deed, zat februari vorig jaar met een vriendin op de bus te wachten in de Utrechtse wijk Zuilen, toen hij vanuit het niets meerdere keren door iemand hard in zijn gezicht werd gestompt. “Ken je mij nog? Jij hebt mij verkracht!”, zou de dader daarbij hebben geroepen. Het duurde even voor hij wist wie het was, in het ziekenhuis begon hem te dagen dat het Marco van D. moest zijn geweest.

Seksueel misbruik
Zestien jaar geleden zou Van D. door de geslagen man seksueel zijn misbruikt. Zijn moeder deed daarvan toen ook aangifte. Het slachtoffer en zijn vriendin herkenden de verdachte op een foto op zijn instagram-account. Hij voldoet volgens de officier van justitie ook aan de beschrijving die een omwonende van de dader gaf. Die zag de mishandeling bij de bushalte gebeuren en ging achter de dader aan. Die zou tegen hem hebben gezegd dat hij door de man die hij had geslagen was misbruikt en dat er geen politie moest bijkomen.

Van D. gaf in de rechtbank toe dat hij het slachtoffer van zestien jaar geleden kende en dat hij er pijnlijke herinneringen aan heeft. Hij ontkende echter dat hij de man had geslagen. “Ik wist niet eens meer hoe hij eruit ziet”, zei hij tegen de rechter. “Ik ben het niet. Dan heeft ‘ie misschien nog iemand misbruikt, ik weet het niet.” De rechter vond echter dat er voldoende bewijs was om hem te veroordelen.

Hoger beroep
Het Openbaar Ministerie eiste een taakstraf van 100 uur voor Van D. die het slachtoffer ook nog eens bijna 1900 euro schadevergoeding zou moeten betalen. Het slachtoffer moest in het ziekenhuis aan een gebroken neus geopereerd worden en zou nog altijd last hebben van psychische en lichamelijke klachten door de aanval.

De advocaat van de verdachte zei dat de oude misbruikzaak nog altijd een open wond is bij haar cliënt, maar betoogde dat er onvoldoende bewijs was voor een veroordeling. Als zij het niet eens zijn met het vonnis, hebben OM en verdachte twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen.

Plofkraakonderzoek
Tijdens de zitting werd inhoudelijk niet ingegaan op de verwoestende crash op de A2, waarvoor Van D. sinds vorig jaar in voorarrest zit. Bij het ongeluk kwam een jonge vrouw uit Nieuwegein om het leven. De strafzaak over de crash gaat op 2 juni verder met een tussenzitting en zal waarschijnlijk pas na de zomer worden afgehandeld. Het onderzoek naar de toedracht kost nog veel tijd.

Volgens zijn advocaat werden haar cliënt en mensen uit zijn omgeving al voor de aanrijding door de politie in de gaten gehouden in verband met een groot plofkraakonderzoek. Hij zou in dat onderzoek echter geen verdachte zijn. Wel loopt hij nog in zijn proeftijd voor een inbraak, waarvoor hij een deels voorwaardelijke straf kreeg.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren