Dodelijke crash A2 bij Nieuwegein en fatale explosie Overvecht spelen rol in onderzoek naar plofkraakbende

Een dodelijke crash op de A2 bij Nieuwegein en een fatale ontploffing tijdens het experimenteren met explosieven op pinautomaten in Utrecht Overvecht. Deze dramatische incidenten spelen beiden een rol in een groot politieonderzoek naar een Utrechtse plofkraakbende.

Dat bleek vanochtend tijdens een eerste zitting tegen één van in totaal zes verdachten die volgens het Openbaar Ministerie bij deze groep horen. De 21-jarige Walid Z. wordt door het OM verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighield met plofkraken in Nederland en Duitsland. Hij zou voor de groep onder meer auto’s hebben gestolen en allerlei spullen hebben geregeld om de kraken te plegen.

Dodelijke crash
Z. zat ook in de Audi RS6 die in december betrokken was bij een dodelijk ongeluk op de A2. De auto reed 250 km/u toen de bestuurder door een klapband de controle verloor. Bij de verwoestende crash die volgde, kwam een jonge automobiliste uit Nieuwegein om het leven. De bestuurder van de Audi ging er in een andere auto vandoor. Z. werd met een aantal anderen kort na de crash in de omgeving aangehouden.

Volgens het OM was het de bedoeling om de Audi in te zetten bij plofkraken. Omdat de groep door de politie werd geobserveerd en afgeluisterd, werden de twee na hun vlucht al snel opgepakt. Walid Z. zat vijf dagen vast, maar is inmiddels geen verdachte meer in de zaak van het dodelijke ongeval. Bestuurder Marco van D. wordt daarvoor wel vervolgd, maar wordt officieel niet verdacht van lidmaatschap van de plofkraakgroep.

Explosie Overvecht
In hetzelfde politieonderzoek naar de groep plofkraakverdachten kwam ook de oorzaak van de fatale ontploffing in september in een bedrijfspand in Overvecht aan het licht. Het slachtoffer was ook verdachte in dit onderzoek, evenals een man die tijdens de ontploffing in het gebouw aanwezig was. De twee zouden bezig zijn geweest met het testen van explosieven op pinautomaten, waarbij iets misging.

Werken aan toekomst
Advocaat Vingerling vroeg de rechtbank vanochtend om Walid Z. in afwachting van het proces vrij te laten. Volgens hem is Z. een jonge verdachte die voor het eerst in de fout is gegaan. Hij zou tot inkeer zijn gekomen en aan zijn toekomst willen werken. Ook vindt de advocaat de verdenkingen van het OM te vaag. Het is nog niet duidelijk aan welke plofkraken zijn cliënt precies zou hebben meegewerkt.

De officier van justitie verzette zich vrijlating. In tapgesprekken zou Z. hebben gepraat over het stelen van een Audi en over het in brand steken van een andere auto vol plofkraakspullen. Volgens de officier heeft hij zich zeker een jaar met plofkraken bezig gehouden. Hij werkte toen ook niet aan zijn toekomst, of het moet een heel ander soort toekomst zijn geweest, merkte zij fijntjes op. De rechtbank besloot dat Z. vast blijft zitten.

Verdachten samen voor rechter
Het onderzoek naar de groep verdachten is volgens het OM nog in volle gang. Vijf verdachten zitten vast, een zesde verdachte is aangehouden in Duitsland en moet nog aan de Nederlandse justitie worden overgeleverd. Er worden nog DNA-sporen onderzocht en de officier van justitie verwacht ook nog onderzoeksinformatie van de Duitse politie.

Een datum voor de volgende zitting is er nog niet. Als het aan het OM ligt verschijnen dan wel alle verdachten samen voor de rechtbank. Naar verwachting gaat het nog minstens een jaar duren voor de zaak inhoudelijk kan worden behandeld.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk