‘Monopoly in de Noordstedetunnel’

‘Onlangs zag ik op Facebook foto’s waarop te zien was dat Marion van Roessel in de Noordstedetunnel een wand/vloerkunstwerk aan het maken was. Ik complimenteerde haar met het veelbelovende werk, waarop ze me vroeg of ik niet eens wilde komen kijken. Dus fietste ik maandagochtend, het was fris maar zonnig, naar de tunnel die, tot mijn verrassing, al behoorlijk voorzien was van verrassende kunstuitingen. In de tunnel trof ik naast Marion ook Margreet IJdo aan. Beiden stevig aangekleed en vanwege het frisse herfstweer zelfs voorzien van thermo-ondergoed, zoals Marion me vertelde’, aldus onze fotograaf Arend Bloemink. Beide dames werken mee aan het kunstwerk van Carin Sleurink.

Het project ‘Monopoly’ bleek aan het creatieve brein van Margreet te zijn ontsproten: ‘Ik zat ’s avonds op de bank, toen ik boven op de kast het Nieuwegein-Monopoly-spel zag staan. Dat zette me aan het denken. Kon ik daar niet iets mee voor de Noordstedetunnel?’ Margreet bedacht hoe een en ander in de tunnel zou kunnen worden verwezenlijkt. En nadat de schets- en ontwerpfase voorbij was, vroeg ze of Marion haar misschien wilde helpen bij de realisering van het kunstwerk in de tunnel. Het was immers een grote klus die, wanneer Margreet het in haar eentje zou aanpakken, zeker tot het eind van het jaar zou gaan duren. Wel eiste Margreet dat Marion heel goed zou nadenken alvorens ze ‘ja’ zou zeggen. Nu kenden beiden elkaar al van een eerder, kleiner project in dezelfde tunnel en wisten dus wat ze aan elkaar zouden kunnen hebben. Marion gaf haar ja-woord en zo geschiedde. Beide dames zijn nog tenminste tot eind oktober in de tunnel aan het werk en vinden het best leuk wanneer ze daar nu en dan bezoek krijgen.

Dapper hoor. Twee niet al te jonge dames, voorzien van heel veel materiaal variërend van viltstiften, centimeters, meetkundige instrumenten en verf, heel veel verf. O ja, een kussentje onder de knieën is geen overbodige luxe en een thermoskan koffie ‘wil je een kopje koffie?’ Houdt de moed er mede in. En dat alles wordt naar en van de tunnel gebracht met behulp van een rollator en een scootmobiel!

Arend: ‘Ik fiets regelmatig door de tunnel en ja, dan is het best wel wat lawaaierig. Maar wanneer je daar wat langer verblijft, zoals ik toen ik op bezoek was bij Marion en Margreet, dan ervaar je een enorme herrie van het langsrazende verkeer. Nooit het idee gehad dat er zoveel verkeer door die tunnel gaat.’ Dat lawaai maakt dat tunnel-kunstenaar Fred Kampman, werkend aan zijn werk ‘Antoniusziekenhuis’, een koptelefoon op heeft. Ook Fred is ‘winters’ aangekleed, inclusief schaatsmuts. Fred vertelt dat hij het Antoniusziekenhuis in de tunnel maakt op verzoek van zijn zoon, die in het ziekenhuis heeft gewerkt. Zijn zoon heeft Nieuwegein inmiddels verlaten, maar bezoekt onze stad nog regelmatig. Fred komt op de fiets naar de tunnel. Dat lijkt niet zo bijzonder, totdat Fred vertelt dat hij uit Gouda komt…

Arend: ‘Tunnelkunst, tunnelkunstenaars, ik stel voor de verzameling kunstwerken, waaraan overigens nog steeds wordt gewerkt, de Noordstede Art Gallery te noemen. Kunst van en voor Nieuwegeiners. Ontstaan vanwege het 50 jarig bestaan van de gemeente Nieuwegein. Tijd om de NAG op te nemen in de collectie buitenkunst van de stad!’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk