Nieuwegein bijna 50 jaar

Afgelopen woensdag bestond Nieuwegein precies 49 jaar. De gemeente Nieuwegein zag formeel het daglicht op 1 juli 1971. Dat ging die dag niet gepaard met veel ceremonieel. In de jaren ervóór was er heel wat energie gestoken in het voorbereiden van deze samenvoeging. Hoe kwam het samengaan van Jutphaas en Vreeswijk tot stand? Lees hier een terugblik.

Op 1 juli 2021 bestaat Nieuwegein dus 50 jaar! Dat moet natuurlijk gevierd worden. De gemeente Nieuwegein doet dat graag samen met de inwoners.

De voorbereidingen zijn inmiddels gestart in samenwerking met de stadsmarketingpartners zoals DE KOM, Down Under, Fort de Batterijen, SportID Nieuwegein, de gemeente Nieuwegein en Club Rhijnhuizen.

De stadsmarketingpartners werken aan het op de kaart zetten van Nieuwegein. Door middel van activiteiten voor inwoners zoals de fietsroute langs de parels van Nieuwegein, de Plofparade en nu Nieuwegein 50 jaar.

Doet u mee?
De verjaardag van Nieuwegein is een feest van de hele stad. Daarom wil Nieuwegein dat er zoveel mogelijk mensen meedoen. Heeft u een leuk idee dat u voor Nieuwegein 50 jaar wil organiseren? Bijvoorbeeld een buurtfeestje, een spelletjesdag of iets anders? Of bent u benieuwd wie daarover kan meedenken? Laat het de organisatie weten via 50jaar@nieuwegein.nl.

De organisatie hoopt dat alle beperkingen vanwege Corona in 2021 voorbij zijn. Maar de kans is groot dat veel maatregelen ook dan nog gelden. ‘Het wordt een hele uitdaging om te kijken wat wel en niet kan’ aldus de organisatie. Maar misschien heeft u als inwoner al ideeën, laat het de organisatie weten. Dat kan via 50jaar@nieuwegein.nl of telefonisch: 06-15259022.

Blauwalg geconstateerd in Batau-Noord

In het water bij de Reeweide, in de wijk Batau-Noord is blauwalg geconstateerd. Dit is te zien aan een groene drijflaag op het water. De gemeente heeft inmiddels waarschuwingsborden geplaatst. De gemeente en het waterschap hadden afgelopen week onderzocht wat de oorzaak kon zijn van de sterfte in zwanenfamilies in de wijk. Dat blijkt nu dus blauwalg. Ook in 2017 werden zwanen besmet net als in 2019.

Hoe ontstaat Blauwalg?
Blauwalgen (of blauwwieren) zijn bacteriën die van nature voorkomen in het oppervlaktewater (het water in sloten, plassen, rivieren en kanalen). Als de watertemperatuur stijgt en de zuurstofconcentratie daalt, leidt dit tot een sterke groei van algen. Dit wordt algenbloei genoemd. Algenbloei komt het meeste voor in augustus en september. Sommige blauwalgen produceren gif, wat gevaarlijk kan zijn voor dieren.

In het water bij de Rendierweide meet het waterschap deze maanden continu het zuurstofgehalte van het water. Ook aan deze cijfers is te zien dat het water de afgelopen week minder zuurstof bevatte.

Wat doen waterschap en gemeente?
De gemeente plaatst waarschuwingsborden op de locaties waar blauwalg geconstateerd is. Het waterschap laat zoveel mogelijk water door. Doorstroming zorgt ervoor dat de temperatuur van het water daalt en dat de hoeveelheid zuurstof toeneemt.

Wat kunt u zelf doen en laten?
Vermijd contact met het besmette water en zorg dat uw huisdieren er niet mee in aanraking komen. Bent u toch in aanraking met het water gekomen? Was dan uw handen en/of neem een douche.

Meent u ergens blauwalg te herkennen, belt u dan met het telefoonnummer (030) 634 57 00.

Komt ieders Belang met een motie over de bestemmingsreserves van Nieuwegein?

Op donderdag 9 juli vindt in de gemeenteraad van Nieuwegein de bespreking plaats van een aantal financiële stukken. ‘Uit deze stukken blijkt dat er nog steeds een groot aantal bestemmingsreserves aanwezig is’ zo laat Jacqueline Verbeek van ieders Belang onze redactie weten. Volgens de partij dient elke bestemmingsreserve voorzien te zijn van een looptijd (beginjaar en eindjaar) en de naam van de verantwoordelijke portefeuillehouder.

Verbeek in haar bericht: ‘ieders Belang heeft in de afgelopen jaren telkenmale gevraagd om een opschoning van een aantal bestemmingsreserves. Uit diverse stukken blijkt nu dat de looptijd van een aantal bestemmingsreserves is gepasseerd maar daar had het college van B&W goede redenen voor, kregen wij te horen.’

Volgens fractievoorzitter Verbeek van ieders Belang gaat het college echter voorbij aan het wettelijk vastgelegd budgetrecht van de gemeenteraad. Verbeek: ‘De raad beslist over het geld. Geen reden is goed genoeg om de raad in haar wettelijke rechten te passeren. Dat betekent dat onze fractie een amendement gaat indienen waarbij alle bestemmingsreserves die over hun looptijd heen zijn onmiddellijk opgeheven worden.’

De gemeente Nieuwegein laat in een reactie weten: ‘Bestemmingsreserves worden ingesteld om bepaalde doelen te behalen. Zodra die doelen zijn behaald, komt de reserve te vervallen. Als er vertraging optreedt in het behalen van die doelen, blijft zo’n bestemmingsreserve in stand. Het college van B en W verantwoordt dit dan aan de gemeenteraad via de jaarrekening (het financiële verslag van de gemeente). De gemeenteraad kan daar dan mee instemmen of er een wijzigingsvoorstel (amendement) over indienen.’

Hans Adriani, de wethouder die de financiën in zijn portefeuille heeft laten weten dat hij de gemeenteraad heeft toegezegd om volgend jaar een voorstel te doen voor het actualiseren van het beleid van de gemeente op het vlak van reserves en voorzieningen.

Servicepunt spreekuur in Buurtplein Batau weer open

Dankzij de aangepaste maatregelen vanaf 1 juli kan het Servicepunt spreekuur in Buurtplein Batau ook weer open. Bezoekers zijn vanaf 14 juli aanstaande elke dinsdag welkom tussen 09.30 uur en 12.00 uur. Let op! U moet hiervoor wel even een afspraak maken.

De vrijwilligers van het Servicepunt bieden kosteloos en vrijblijvende ondersteuning bij administratieve of financiële vragen. U kunt vragen stellen over het betalen van rekeningen of omgaan met minder inkomsten. Advies vragen over huurverhoging of een andere officiële brief. U kunt ook hulp krijgen bij het invullen van een uitkeringsaanvraag. De vrijwilligers hebben veel kennis en ervaring in het maatschappelijke veld en kunnen u daarin de wegwijzen. Op de achtergrond worden zij ondersteunt door een Sociaal raadslid en andere beroepskrachten.

Een afspraak maken kan telefonisch via 030-6033748 van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur of door een mail te sturen naar servicepunt@sjsnieuwegein.nl. Voor een afspraak met een Sociaal Raadslid kan gebeld worden naar 06-12611983.

Update: Motie zet punt achter informele vriendschapsband met Poolse Pulawy

De Nieuwegeinse VVD (7 zetel), CDA Nieuwegein (3 zetels), Stadspartij Núwegein (1 zetel), Lokale Vernieuwing (2 zetels), GroenLinks Nieuwegein (3 zetels) en Groep Verdamme (1 zetel) zullen binnenkort een motie indienen om per direct de informele vriendschapsband met het Poolse Pulawy te verbreken. Met een krappe meerderheid, 17 zetels voor de motie van de 33 raadszetels, zal de motie worden aangenomen. (zie update onder dit bericht)

Opvallend is dat de PvdA (zie update hieronder) en de D66 in Nieuwegein de motie niet ondertekenen. Deze twee partijen hebben namelijk wel hun handtekening gezet onder het akkoord voor LHBTI-emancipatie in maart 2018 terwijl de VVD en de Stadspartij Núwegein deze niet ondertekenden.

In de motie, die binnenkort aan de orde gaat komen, dagen de initiatiefnemers het college op om onmiddellijk te stoppen met de informele vriendschappelijke relatie tussen Nieuwegein en Pulawy en de bestaande contacten te beëindigen en dit voor eind juli 2020 per brief kenbaar te maken aan het bevoegde gezag in Pulawy. Tevens sommeren de partijen het college op om alle verwijzingen naar Pulawy zoals de toegangsborden als je Nieuwegein binnen komt rijden voor eind september dit jaar te verwijderen.

Waar gaat het om
Nieuwegein wisselde jarenlang kennis uit en jongeren gingen bij elkaar op bezoek. Maar sinds in de Poolse stad de lhbt-gemeenschap erg onder druk staat vanwege zogenaamde Lhbt-vrije zones, is de relatie bekoeld. Die homovrije zones kunnen echt niet zo liet wethouder Marieke Schouten eerder aan onze redactie weten. In maart dit jaar volgde een brief naar het gemeentebestuur van Pulway om de zorg te uiten. Maar die waren ‘Not amused’ en willen geen inmenging omtrent het beleid van hun gemeente. Formeel heeft Pulawy geen reactie teruggestuurd, en of die er zal komen valt te betwijfelen.

De motie moet nog wel formeel in stemming worden gebracht. Dat staat voor volgende week op de agenda in de gemeenteraad van Nieuwegein. De vraag is, of ook de formele stedenband met het Namibische Rundu stand kan houden. Lees hier meer over de stedenband.

UPDATE maandag 6 juli 2020
Onze redactie kreeg op maandag 6 juni het bericht binnen dat ook de PvdA in Nieuwegein (3 raadszeteld) en de Verenigde Senioren Partij (VSP) met eveneens 3 raadszetels de motie hebben ondertekend. Dit betekent dat van de 33 raadsleden 23 raadsleden voor de motie zullen stemmen.

‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd. Het resultaat is de ‘Foto van de week ‘ op De Digitale Stad Nieuwegein.

Maar niet alleen Arend trekt er voor De Digitale Stad Nieuwegein op uit. Veel lezers sturen ons foto’s toe of reageren op een foto die door Arend Bloemink gemaakt is. Deze week kregen zagen wij een foto op Facebook van ‘Loontje Geen.’

‘Loontje Geen’ maakte vrijdagmorgen enkele foto’s van het fietstunneltje dat loopt van Fokkesteeg naar Park Oudegein (Parkhout). Ze was verbaasd, verbolgen en zeker verrast van wat ze zag of aantrof. En dat waren wij op de redactie eigenlijk ook!  Vandaar de foto van de week! Foto’s van een heuse ‘fietsravage.’

Sportpark Galecop en SportID Nieuwegein bieden jeugd uit Nieuwegein een afwisselende zomer

Coöperatie Sportpark Galecop, dat bestaat uit de voetbalvereniging JSV, Nieuwegein Diamonds, Rugby Club Nieuwegein, Atverni en Galecop Golf, werken breed samen met de Kunst Rolschaats Club KRC Rolling uit Nieuwegein.

De buurtsportcoaches van SportID Nieuwegein (onderdeel van Verbindion) hebben in samenwerking met partners een leuk en sportief idee ontwikkeld. Bij coöperatie Sportpark Galecop kan de jeugd uit Nieuwegein en omgeving vanaf heden een zomer abonnement afsluiten. Hiermee geven de Sportverenigingen op Sportpark Galecop en KRC Rolling invulling aan de opdracht van Premier Mark Rutte om ook niet leden van de vereniging in beweging te brengen.

Binnen dit (nieuwe) abonnement bieden de samenwerkende sportverenigingen jeugd van 6 t/m 18 jaar de mogelijkheid om elke week van de zomervakantie (20 juli t/m 27 augustus) deel te nemen aan een leuke, sportieve training. Hierdoor kunnen zij verschillende sporten (golf, rugby, atletiek, honkbal, voetbal en kunstrolschaatsen) ervaren.

De trainingen starten in de week van 20 juli in 4 leeftijdscategorieën. Per leeftijdscategorie kunnen 28 deelnemers zich inschrijven. Om te voldoen aan de geldende RIVM richtlijnen omtrent het corona virus, zullen alle leeftijdscategorieën op een andere dag op sportpark Galecop actief zijn.

Kijk voor meer informatie op de website van SportID Nieuwegein.

Nationale Diabetes Challenge weer van start

Ook dit jaar zal er weer gewandeld worden tijdens de Nationale Diabetes Challenge. Sinds een aantal jaar heeft de Bas van de Goor Foundation het initiatief genomen om mensen met (een verhoogd risico) op diabetes te helpen de regie over hun gezondheid in eigen hand te nemen. Door middel van begeleide wandelingen gaan we met elkaar aan de slag om in beweging te komen.

Wekelijks wordt er op maandagavond gewandeld, onder begeleiding van een wandeltrainer van Atletiekvereniging Atverni en enthousiaste vrijwilligers. Twee wandelgroepen zullen toewerken om uiteindelijk 5 km of 10 km te wandelen tijdens de afsluitende Challenge.

Ook dit jaar staan de vijf gezondheidscentra (Zorgplein Zuid, Gezondheidscentrum de Schans, Gezondheidscentrum de Roerdomp, Het EMC Nieuwegein en Zorgplein Galecopperboog) en SportID Nieuwegein weer klaar om er een mooi wandelfeest van te maken. Op deze manier werken we samen aan een gezondere leefstijl. Ga je de uitdaging samen met ons aan?

Uiteraard is er veel aandacht voor de maatregelen rondom het coronavirus, zo zal er altijd op 1,5 meter van elkaar gewandeld worden. Op maandag 29 juni zijn we gestart we met de eerste wandeling vanaf het gemeentehuis van Nieuwegein. Aanmelden kan nog steeds! Meer informatie of inschrijven kan via deze website.

Zomerprogramma tegen ‘coronaverveling’ voor jongeren in Nieuwegein

De gemeente Nieuwegein gaat aan de slag met een speciaal zomerprogramma voor de jeugd. Omdat vanwege corona minder mensen gaan reizen, verwacht de gemeente dat meer jongeren de zomer in de stad doorbrengen.

Op dit moment is er te weinig te doen voor jongeren die de zomer in Nieuwegein doorbrengen. Om verveling tegen te gaan, wil de gemeente weten wat ze voor de jongeren kunnen doen. Daarom vragen ze jongeren in de leeftijd van 12 tot 21 jaar naar hun wensen om zo hun zomer in Nieuwegein wat op te leuken.

Wethouder Jan Kuiper is afgelopen woensdagmiddag samen met burgemeester Frans Backhuijs vanmiddag via Microsoft Teams in gesprek gegaan met een tiental jongeren. Vanwege de corona-maatregelen was het gesprek niet op de burgemeesterskamer maar online.

Wethouder Kuiper: “Er is altijd wel zomeraanbod in deze stad, maar misschien kunnen we wel meer en misschien óók wel beter.” Na een eerste korte enquête onder jongeren is al een inventarisatie van wensen gedaan. Meer dan zevenhonderd jongeren hebben hierop gereageerd. Ruim tachtig jongeren hebben in de korte enquête aangegeven dat ze wel willen meewerken aan het organiseren van de zomerprogrammering. Ook wordt er gewerkt aan een online platform waar de jeugd van Nieuwegein elkaar kan vinden.

Kuiper vertelt enthousiast over de eerste resultaten van dit de enquête. “Sport is nog altijd heel erg favoriet”, zegt hij. “We hebben altijd wel sportaanbod in de zomer maar dat zou dus echt wel meer kunnen. Net als ontmoeten, elkaar treffen en uitgaan. Muziek is ook een groot verlangen van jongeren om daar meer mee te doen”, vertelt Kuiper.

Buurthuis
Ook de 15-jarige Vera Nova Goes uit Nieuwegein wil meewerken aan het project en is ook in gesprek gegaan met de burgemeester en wethouder. Zij heeft er wel zin in om te zorgen dat er in de zomer meer wordt georganiseerd voor jongeren “want ik mis wel een aantal dingen, en dat gaan we regelen, en daar ben ik heel blij mee”, zegt ze blij. Zo heeft ze zelf wel een grote wens om een ontmoetingsplek voor jongeren te organiseren. “Gewoon een buurthuis waar je allemaal activiteiten kunt doen. Dus met een programma met de ene dag een disco, een andere dag sporten of spelletjes.”

Vera Nova wil dat jongeren hun eigen plekje hebben. “Nu hangt iedereen in de bieb, en dat is niet echt leuk. We willen een plek waar we kunnen chillen met z’n allen.” Voor het uitgaan moet Vera Nova altijd naar IJsselstein. “In Nieuwegein heb je dat niet echt, een club ofzo. Dus dat zou ook nog wel leuk zijn.”

De wethouder vindt het leuk om te horen dat jongeren een ontmoetingsplek zouden willen creëren. Hij wil in gesprek blijven met ze, ook na de zomer, om op de hoogte te blijven van de dromen van de Nieuwegeinse jongeren. “Als het gaat om een commerciële uitgaansvoorziening, dan is het niet aan de gemeente om dat te faciliteren. Maar een plek voor jongeren organiseren waar zij elkaar kunnen ontmoeten, dat vind ik een rol van de gemeente.”

Aanstaande maandag vindt de eerst co creatiesessie plaats tussen de gemeente, MOvactor, SportIdee, De KOM met jongeren om een zomerprogramma concreet vorm de geven. Hierna volgen nog meer sessies om met elkaar het zomerprogramma op te stellen.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

HORNBACH Drive In Nieuwegein maandag 6 juli officieel open

HORNBACH Nieuwegein is de zevende vestiging van de bouwmarktketen in Nederland met een Drive In. Het is de allereerste drive-in bouwmarkt van de regio Utrecht voor consumenten en professionials. Op een oppervlakte van meer dan 4.000m2 vind je ruim 400 kwaliteitsproducten. Die zijn in grote hoeveelheden beschikbaar. Inladen? Super simpel. Je rijdt gewoon met je auto naar het schap. Onze videograaf Bart van Rooijen was aanwezig om het eens uit te proberen.

De HORNBACH aan de Veldwade 3 in Nieuwegein is zeven dagen per week geopend. Momenteel, vanwege corona, van maandag tot en met woensdag van 07.00 tot 18.00 uur (regulier tot 21.00 uur). Op donderdag en vrijdag van 07.00 tot 21.00 uur, op zaterdag van 08.00 tot 18.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Assortiment
Het assortiment van de Drive In telt ruim 400 verschillende producten. Zwaardere bouwmaterialen waarmee je onnodig sjouwen wilt vermijden. Je vindt er onder andere: bouwhout, mortels, gevelstenen, wapeningsstaal en lateien, bouwgereedschap, wandprofielen, dakbedekking, isolatiemateriaal, bestrating, zand en grind, lijngoten en drainage. Uiteraard efficiënt opgesteld, zodat je optimaal kunt inladen.

Zo werkt het
Doe je bouwaankopen in drie snelle stappen. De gangpaden van de drive-in zijn extra breed, daarmee staat elke auto en klusbus eerste rang.

  • Inrijden: meld je bij de slagboom en rij de Drive In binnen
  • Inladen: rijd tot het schap, laad de artikelen in en scan ze met de app op je telefoon
  • Betalen: reken alles in één keer af aan de kassa met de QR-code uit de app

Over Hornbach Nieuwegein
Op 26 maart 2003 opende Hornbach de deuren van haar achtste Nederlandse vestiging in Nieuwegein. De bouwmarkt met tuincentrum, die naast de Drive In gelegen is, heeft een oppervlakte van bijna 14.000m2. Met de Drive In van 4.000 m2 komt het totale vloeroppervlakte in Nieuwegein op 18.000m2. De vestiging beschikt over 490 parkeerplaatsen. Met een assortiment van 120.000 artikelen vind je hier alles om jouw bouwproject te realiseren. De vestiging beschikt bovendien over een tuincentrum, dierenafdeling en badkamer- en keukenstudio.