Blauwalg geconstateerd in Batau-Noord

In het water bij de Reeweide, in de wijk Batau-Noord is blauwalg geconstateerd. Dit is te zien aan een groene drijflaag op het water. De gemeente heeft inmiddels waarschuwingsborden geplaatst. De gemeente en het waterschap hadden afgelopen week onderzocht wat de oorzaak kon zijn van de sterfte in zwanenfamilies in de wijk. Dat blijkt nu dus blauwalg. Ook in 2017 werden zwanen besmet net als in 2019.

Hoe ontstaat Blauwalg?
Blauwalgen (of blauwwieren) zijn bacteriën die van nature voorkomen in het oppervlaktewater (het water in sloten, plassen, rivieren en kanalen). Als de watertemperatuur stijgt en de zuurstofconcentratie daalt, leidt dit tot een sterke groei van algen. Dit wordt algenbloei genoemd. Algenbloei komt het meeste voor in augustus en september. Sommige blauwalgen produceren gif, wat gevaarlijk kan zijn voor dieren.

In het water bij de Rendierweide meet het waterschap deze maanden continu het zuurstofgehalte van het water. Ook aan deze cijfers is te zien dat het water de afgelopen week minder zuurstof bevatte.

Wat doen waterschap en gemeente?
De gemeente plaatst waarschuwingsborden op de locaties waar blauwalg geconstateerd is. Het waterschap laat zoveel mogelijk water door. Doorstroming zorgt ervoor dat de temperatuur van het water daalt en dat de hoeveelheid zuurstof toeneemt.

Wat kunt u zelf doen en laten?
Vermijd contact met het besmette water en zorg dat uw huisdieren er niet mee in aanraking komen. Bent u toch in aanraking met het water gekomen? Was dan uw handen en/of neem een douche.

Meent u ergens blauwalg te herkennen, belt u dan met het telefoonnummer (030) 634 57 00.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk