Onderzoek naar oorzaak sterfte bij zwanen

De gemeente en het waterschap onderzoeken wat de oorzaak kan zijn van de sterfte in zwanenfamilies. Botulisme of vogelgriep zijn al uitgesloten. Wij vragen hierbij ook uw hulp. Als u iets opvalt in de buurt van zwanenfamilies, wilt u dit dan aan ons doorgeven. Dat kan op de gemeentelijke website.

Foto: Ook in 2017 werden zwanen besmet met botilisme. Maar ook in 2019.

In juni zijn in het water aan de Voermansweide meerdere dode zwanenkuikens, meerkoeten en eenden gevonden. In voorgaande jaren is in dit water van Batau Noord meerdere malen botulisme geweest. Daarom heeft de dierenambulance de moeder zwaan met haar twee overblijvende kuikens opgevangen. De mannetjes zwaan is daarbij ontsnapt. De conditie van de vogels was zo slecht dat de familie tijdelijk bij de vogelopvang is ondergebracht. De kuikens zijn helaas overleden. Nadat de moeder zwaan voldoende was aangesterkt, is ze herenigd met de mannetjes zwaan in Nieuwegein. Een van de dode kuikens is getest op ziekten. Hierbij is geen botulisme of vogelgriep gevonden. Het zuurstofgehalte van het water is goed (zowel langs de kant als in het midden van de watergang) en het is nog erg vroeg in het jaar voor botulisme.

Op zondag 21 juni zijn twee andere zwanenkuikens in slechte conditie naar de vogelopvang gebracht door een bewoner wonend aan het water in Blokhoeve. En later nog een. Deze zwaantjes zijn helaas overleden. De dag erop zijn BOA’s en het waterschap komen kijken. Zij hebben in het water dode vissen en vogels gevonden. Een oorzaak is helaas nog niet gevonden. De doorstroming van het water is goed en het is helder daarnaast is het zuurstofgehalte ruim voldoende. Er is een monster genomen van een olieachtige emulsie dat op een plek is gevonden. Een van de dode zwanenkuikens is onderzocht op botulisme, maar dit is ook hier niet het geval.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren