Update: Motie zet punt achter informele vriendschapsband met Poolse Pulawy

De Nieuwegeinse VVD (7 zetel), CDA Nieuwegein (3 zetels), Stadspartij Núwegein (1 zetel), Lokale Vernieuwing (2 zetels), GroenLinks Nieuwegein (3 zetels) en Groep Verdamme (1 zetel) zullen binnenkort een motie indienen om per direct de informele vriendschapsband met het Poolse Pulawy te verbreken. Met een krappe meerderheid, 17 zetels voor de motie van de 33 raadszetels, zal de motie worden aangenomen. (zie update onder dit bericht)

Opvallend is dat de PvdA (zie update hieronder) en de D66 in Nieuwegein de motie niet ondertekenen. Deze twee partijen hebben namelijk wel hun handtekening gezet onder het akkoord voor LHBTI-emancipatie in maart 2018 terwijl de VVD en de Stadspartij Núwegein deze niet ondertekenden.

In de motie, die binnenkort aan de orde gaat komen, dagen de initiatiefnemers het college op om onmiddellijk te stoppen met de informele vriendschappelijke relatie tussen Nieuwegein en Pulawy en de bestaande contacten te beëindigen en dit voor eind juli 2020 per brief kenbaar te maken aan het bevoegde gezag in Pulawy. Tevens sommeren de partijen het college op om alle verwijzingen naar Pulawy zoals de toegangsborden als je Nieuwegein binnen komt rijden voor eind september dit jaar te verwijderen.

Waar gaat het om
Nieuwegein wisselde jarenlang kennis uit en jongeren gingen bij elkaar op bezoek. Maar sinds in de Poolse stad de lhbt-gemeenschap erg onder druk staat vanwege zogenaamde Lhbt-vrije zones, is de relatie bekoeld. Die homovrije zones kunnen echt niet zo liet wethouder Marieke Schouten eerder aan onze redactie weten. In maart dit jaar volgde een brief naar het gemeentebestuur van Pulway om de zorg te uiten. Maar die waren ‘Not amused’ en willen geen inmenging omtrent het beleid van hun gemeente. Formeel heeft Pulawy geen reactie teruggestuurd, en of die er zal komen valt te betwijfelen.

De motie moet nog wel formeel in stemming worden gebracht. Dat staat voor volgende week op de agenda in de gemeenteraad van Nieuwegein. De vraag is, of ook de formele stedenband met het Namibische Rundu stand kan houden. Lees hier meer over de stedenband.

UPDATE maandag 6 juli 2020
Onze redactie kreeg op maandag 6 juni het bericht binnen dat ook de PvdA in Nieuwegein (3 raadszeteld) en de Verenigde Senioren Partij (VSP) met eveneens 3 raadszetels de motie hebben ondertekend. Dit betekent dat van de 33 raadsleden 23 raadsleden voor de motie zullen stemmen.

2 thoughts on “Update: Motie zet punt achter informele vriendschapsband met Poolse Pulawy

  1. John

    Idderdaad direct opzeggen, als daar nog een stemming voor moet komen vraag je je wel af wat de tegenstemmers of onthouders voor instelling hebben. Iedereen moet kunnen zijn wie ze zijn !

  2. SC

    Op 4 juli eerder schreef ik hier (het werd verworpen in de update, staat er nog wel via het Blogs-overzicht, maar daar sta jij weer niet op): “Wat is het doel van die stedenbanden en lost het opzeggen ervan wegens homohaat iets op? Kan je binnen de formele en informele banden nog iets bereiken, zoals het steunen van betrokkenen?”

    Door weg te lopen speel je wel het brave jongetje uit de klas, maar je helpt de LBHTI-gemeenschap van Pulawy er niet mee. Die weten nu dus dat ze in eigen land formeel geïntimideerd worden en dat de wereld de rug naar hun keert.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren