Wethouder Marieke Schouten: ‘Lhbt-vrije zones zoals in Pulawy zijn wat ons betreft echt ‘not done’’

Nieuwegein heeft 21 jaar lang een stedenband gehad met het Poolse Pulawy, 1289 km hiervandaan. Deze stedenband is sedert december 2015 gestopt. Sindsdien onderhoud de gemeente Nieuwegein met deze stad in Polen een informele vriendschapsband. Vanwege actuele ontwikkelingen in Polen staat deze vriendschapsband nu zwaar onder druk. Daarover heeft onze redactie eerder bericht.

Wethouder Marieke Schouten

Nieuwegein wisselde jarenlang kennis uit en jongeren gingen bij elkaar op bezoek. Maar sinds in de Poolse stad de lhbt-gemeenschap erg onder druk staat vanwege zogenaamde Lhbt-vrije zones, is de relatie bekoeld. “Die homovrije zones kunnen echt niet” zo laat wethouder Marieke Schouten weten. In maart dit jaar volgde een brief naar het gemeentebestuur van Pulway om de zorg te uiten. Maar die waren ‘Not amused’ en willen geen inmenging omtrent het beleid van hun gemeente. Formeel heeft Pulawy geen reactie teruggestuurd, en of die er zal komen valt te betwijfelen.

Deel brief aan gemeentebestuur Pulawy

De vraag is of een samenwerking met de stad Pulawy, die LHBT onvriendelijk is, past binnen het beleid van een gemeente die een regenboogagenda hanteert. Of erger, moet een gemeente zoals Nieuwegein, een vriendschapsband onderhouden met een andere gemeente die openlijk een bepaalde doelgroep discrimineert.

Wethouder Marieke Schouten tegenover onze redactie: ‘Het college is erg geschrokken van de beelden en verhalen in de uitzending afgelopen weekend op RTL Nieuws. Indrukwekkend om te zien wat de gevolgen zijn van het beleid in Polen en Pulawy op het leven van bijvoorbeeld David en andere mensen met een lhbt-achtergrond. Dat beleid staat mijlenver van ons af. In Nieuwegein mag iedereen zijn wie hij of zij is, ongeacht zijn of haar seksuele geaardheid, gender, religie of etnische afkomst. Lhbt-vrije zones zoals in Pulawy zijn wat ons betreft echt ‘not done’, Uit de reacties van Nieuwegeiners merken wij dat de afschuw breed wordt gedeeld.’

Binnenkort zal het college van Nieuwegein in gesprek gaan met de gemeenteraad over de beëindiging van de vriendschapsband met Pulawy. Wethouder Marieke Schouten laat weten dat, wat haar betreft, de vriendschapsbanden snel mogelijk moet worden beëindigd.

Schouten: ‘Wij zijn een regenboogstad. Wij willen een stad zijn waar iedereen kan zijn wie hij of zij is. Het maakt niet uit wat je bent, wat je gender of seksualiteit is. Dat vinden we echt heel belangrijk. In Nieuwegein, maar ook in Pulawy. Dus ja, hier zitten we wel mee. Als stadsbestuur vinden we dit echt erg. Homovrije zones kunnen echt niet.’

Op de vraag of Nieuwegein bereid is om op Europees niveau deze kwestie aan te kaarten, laat Schouten weten dat hiervoor geen plannen zijn. Wordt vervolgd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren