Portret van de week: ‘Wie is daar communicatieadviseur in Nieuwegein?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Ratna Schröer.

Arend Bloemink: ‘Daar is zij dan. De vrouw over wie ik al het een en ander heb gelezen. Over wie ik al veel hoorde. Vriendelijke ogen. Warme handdruk. Bij-de-tijds kuifkapsel. Tattoos. Blote schouder. De locatie is me bekend. Ik fotografeerde immers kort geleden nog haar echtgenoot, de ArtistMan. En ja, ook het Portret van déze Week zit en werkt veelal aan dezelfde tafel waar ik ook de ArtistMan aan fotografeerde. De vraag wáár we gaan fotograferen is daarmee snel beantwoord.’

Bloemink: ‘Aan de slag dan maar. Ik vraag. Ratna (zo heet het Portret) reageert. Aanvankelijk rustig. Zorgvuldig. Maar al snel gaan gezicht en handen meedoen in het gesprek. Een gesprek over Ratna. Over (een deel van) haar leven. Over haar studie. Over haar werk en hoe ze ertoe gekomen is communicatieadviseur te worden. Hoe ze daarin met veel plezier haar weg heeft gevonden. En hoe ze daarnaast als in mensen geïnteresseerd bezig bijtje ook nog eens haar echtgenoot adviseert en helpt.’

Maak middels de antwoorden die Ratna Schröer geeft op de vijf (altijd dezelfde) vragen nader kennis met haar, met haar mening over Nieuwegein en bedenk dat zij naast de vele serieuze blikken die de foto’s tonen ook heel veel en heel vaak uitbundig vrolijk kijkt en is!

Wie ben je?
Ik ben Ratna Schröer, 44 jaar oud. Onlangs getrouwd, moeder van twee kinderen en twee bonuskinderen. Ben geboren en getogen in Utrecht. Ik woon en werk nu alweer een flink aantal jaar in Nieuwegein.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik heb nu al een aantal jaar mijn eigen communicatiebureau RaaT-Communicatie en ben werkzaam als allround communicatieprofessional bij diverse organisaties. Vaak word ik gevraagd voor tijdelijke of interim opdrachten, maar ik doe ook graag kleinere opdrachten als websites optimaliseren, schrijven van imago-strategie of het organiseren van events. Het vak communicatie is heel breed en dat maakt het zo leuk. Als ik zeg: ik ben communicatieadviseur, is het antwoord vaak: maak je dan folders en brochures? Heel grappig om te horen dat er vaak in ‘middelen’ wordt gedacht. Want voordat er überhaupt bijvoorbeeld een brochure uitrolt zit hier al een hele strategische gedachte achter. Als bedrijf wil je graag dat je product of dienst via diverse kanalen tot uitdrukking komt en dat je in dialoog gaat met de doelgroep. Je wilt de juiste boodschap overdragen om je dienst of product zo succesvol mogelijk te maken. Dit doe je samen met de communicatieadviseur. Vaak wordt communicatie binnen een bedrijf als niet belangrijk ervaren. Dat is zo jammer. Het is juist enorm belangrijk.

Het grappige is dat ik eigenlijk helemaal geen communicatieachtergrond heb. Ik heb in Amsterdam Mode & Kleding – heren gestudeerd. Een leuke creatieve studie waar ik graag verder in wilde groeien. Het lot besliste anders. Ik ben terechtgekomen op kantoor als secretaresse. Daar kreeg ik te maken met de communicatieafdeling. Ik dacht: dit lijkt mij de leukste afdeling om voor te werken. Toen kwam een functie als secretaresse vrij op de afdeling communicatie, de rest is geschiedenis, Ik heb mezelf omgeschoold en opgewerkt tot communicatieadviseur. Ook hierin kan ik mijn creativiteit kwijt! Na 11 jaar te hebben gewerkt bij de eenzelfde organisatie, heb ik de stap genomen om voor mezelf te beginnen. Heel spannend vond ik dat! Het geeft je ruimte om jezelf te ontwikkelen. Maar ook om creatief te zijn, in brede zin van het woord. Ik zeg ook altijd creativiteit is onderdeel in mijn leven. Ik zie het overal interug, zowel zakelijk als privé. Ik vind het ook heerlijk om bezig te zijn met mode en interieur. Alles visualiseer ik mijn hoofd en komt dan perfect in de praktijk tot uiting.

Ik werk nu voor het RIVM, als Projectleider Digitale Ondersteuning voor het programma Gezonde School. Een mooi en ook tastbaar onderwerp. Gezonde School stimuleert gezondheidsbevordering op scholen. Scholen kunnen, door te werken met en aan de Gezonde School-aanpak, de gezondheid van leerlingen en leerkrachten op scholen bevorderen. Ik ben als projectleider verantwoordelijk voor alles rondom het reilen en zeilen van de website gezondeschool.nl. Ik zorg er bijvoorbeeld voor, samen met mijn redacteuren, dat de website up todate is, dat we genoeg content creëren op onze socialmedia kanalen, dat we Gezonde School goed online profileren.

En buiten deze klus ben ik ook actief als Talent Manager voor ArtistMan, het bedrijf van mijn man Willo Schröer. Een enorm leuke en andere wereld dan ik gewend was, de entertainment business. Hier leer ik ook zo veel van! Ik was altijd al op de achtergrond betrokken en gaf gevraagd en ongevraagd advies. Daarbij vind ik het heerlijk om te onderhandelen en ben ik oplossingsgericht. Zo hebben we besloten dat ik ook een paar ArtistMan talenten begeleid. Dat is het leuke van mijn vak, het is zo ongelofelijk flexibel en breed, je kunt het op alle mogelijke manieren invullen en een creatieve slag aan geven.

Het is een perfecte combinatie, RaaT-Communicatie & ArtistMan, met onze krachten gebundeld halen we het beste in ons beide(n) naar boven en veroveren we samen de wereld!

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Owh jeetje heel lang. Ik was acht jaar toen ik in Nieuwegein kwam wonen. Ik ben er even tussenuit geweest, heb vijf jaar in Amsterdam gewoond en gestudeerd en ben weer teruggekomen. Ik heb een korte uitstap gemaakt naar IJsselstein en vervolgens weer terug naar Nieuwegein. We hebben net een huis gekocht in Galecop, dit is onze uitvalsbasis.

Wat vind je van Nieuwegein?
Nieuwegein ligt zo heerlijk centraal. Je zit in het midden van het land en bent overal in no time. Het is een fijne stad. Ik woon er lang genoeg om te weten waar ik precies wil wonen. Ik heb Nieuwegein zien groeien. Ik was erbij toen CityPlaza alleen bestond uit de ABC-winkels en toen de tram voor het eerst reed. Ik ervaar het als een fijne en prettige stad om te wonen en kinderen in op te laten groeien, met genoeg groen om ons heen!

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Ik ben blij dat CityPlaza zo gegroeid is, heel fijn. Ik mis het knusse van een dorpskern, zoals in Vreeswijk. De betrokkenheid van de bewoners, de trotsheid om Nieuwegeiner te zijn. Je merkt echt dat het ‘nieuwbouw’ is, soms heel onpersoonlijk. Alles moet snel en gemakkelijk, niemand bemoeit zich met elkaar. In Galecop beleef ik het iets anders. Hier zegt iedereen gedag tegen elkaar en zijn bewoners betrokken. Dat is fijn om te ervaren.

Sportief dagboek (16)

Hans van Echtelt schrijft iedere week zijn ‘Sportief Dagboek’ op, op De Digitale Stad Nieuwegein. Hans is een geboren Vreeswijker en houdt van voetballen, houdt van sport. Schreef jaren lang voor het Utrechts Nieuwsblad. Ieder weekend vindt u hem langs de sportvelden in Nieuwegein. Deze week laat Hans onze redactie weten:

Het kalenderjaar zit er bijna op, voor de Nieuwegeinse voetballiefhebbers heeft 2017 weinig spelvreugde gebracht. Ga maar na: Geinoord en JSV beiden gedegradeerd en Vreeswijk staat op dit moment troosteloos onderaan in de derde klasse. Het zal voor coach Ronald Cornet en zijn blauwwitten een heksentoer worden om alsnog degradatie te ontlopen.

Bij Geinoord werd na het aangekondigde vertrek van hoofdcoach David Toxopeus de afgelopen week ook bekend dat dienst assistent Herman Schreurs de club aan het einde van dit lopende seizoen zal verlaten. Dit tweemanschap heeft dus slechts een korte tijd een dienstverband gehad met de Nieuwegeine club die op zoek moet naar twee nieuwe geschikte kandidaten om de technische commissie op te vullen.

Die problemen heeft het bestuur van JSV niet omdat het contract met Jan Gaasbeek intussen is verlengd. De oefenmeester die een half jaar geleden overkwam van SVL, lijkt na een stroeve start de Nieuwegeinse formatie behoorlijk in het ritme gekregen te hebben, zoals onlangs bleek in de derby tegen Geinoord. JSV speelde toen vooral in de eerste helft beter dan de opponent van Parkhout.

,,Wij zijn erg tevreden over Gaasbeek, hij past goed in het profiel van JSV, de sfeer binnen de selectie is goed en hij laat ook de jeugd inpassen,’’ zo motiveert het bestuur deze beslissing om het contract met Jan te verlengen. De competitie ligt nu tot eind januari stil, wanneer de drie Nieuwegeinse clubs weer in actie mogen komen. Voor JSV wordt dan Odysseus de tegenstander terwijl Geinoord het dan moet opnemen tegen VVZ. Hopelijk brengt 2018 wat meer succes voor de Nieuwegeinse clubs, en ook daarover zal dit dagboek weer wekelijks verslag gaan uitbrengen, tot dan dus…!

De selectie van Geinoord zal het komend seizoen niet alleen zonder hoofdcoach David Toxopeus maar ook zonder diens assistent Herman Schreurs moeten doen. (foto: Fototeam KenM)

Jan met de Pet: ‘Asbest en nog eens asbest’

Wat een ellende met al dat asbest wat overal tevoorschijn komt als je op een locatie iets gaat doen! Maar weten we dit nu al niet een paar jaar? Vroeger werd er altijd gebouwd met asbest, men wist toen nog niet beter.

Het voormalig Woonzorgcentrum in Zuilenstein aan de Diepenbrocklaan is getroffen door asbest. Het gebouw moet gesloopt worden voordat woningbouwvereniging Mitros er nieuwbouw gaat plegen. Op die plek komt een nieuw Woonzorgcomplex met een huisartsenpraktijk. Je zou haast denken dat juist Mitros zou moeten weten dat er zeer waarschijnlijk asbest vrij zou komen, want zij hebben hier toch een redelijke ervaring mee. De Rijtuigenbuurt om maar eens een voorbeeldje te noemen.

Maar het vreemde aan dit is dat er drie partijen bij betrokken zijn die alle drie geven ze aan niét de eigenaar te zijn van het gebouw. Zorgspectrum, de vorige ‘bewoner’ zegt al drie jaar geen eigenaar meer te zijn van het pand en Mitros claimt dat zij pas eigenaar worden als de grond bouwrijp is, maar wie is nu de eigenaar want de gemeente Nieuwegein zegt ook geen eigenaar te zijn!

Nu zijn ze eruit, na nachtelijk beraad. Zorgspectrum is de eigenaar, maar wat schieten wij nu op met dit soort geneuzel. Er zijn weer een paar mensen blootgesteld aan het asbest voordat er mensen wakker worden.

Er moet nu allerlei onderzoek plaatsvinden om te bepalen of er verder gegaan kan worden want de sloper heeft een methode gevonden om asbest goed te kunnen verwijderen en af te voeren, maar dat moet natuurlijk wel eerst gecontroleerd worden.

Wanneer komt het besef dat asbest vrijwel zeker altijd zal opduiken in gebouwen die 30, 40 jaar geleden zijn gebouwd! Want laten we duidelijk zijn, het is nog niet zolang bekend hoe gevaarlijk asbest eigenlijk is. Dus hier ligt een verantwoordelijkheid voor de gemeente Nieuwegein, want die geeft een sloopvergunning af dus is al eerste die moet controleren of er asbest aanwezig is of andere zaken waardoor er specifieke maatregelen moeten worden genomen. Dus niet meer zwartepieten en de bal naar een andere partij toespelen maar gewoon de verantwoordelijkheid nemen want als gemeente ben je verantwoordelijk voor het wel en wee van je burgers.

Wij, als gewone burgers kunnen geen beslissingen nemen die verder gaat dan je eigen huis en dan nog wel de binnenkant. De gemeente kan en moet maatregelen nemen om de gemeenschap te beschermen en te behoeden voor dit soort zaken. En ja, natuurlijk als je in je tuintje nog een schuurtje hebt staan met zo’n grijze golfplaat kan je er bijna zeker van zijn dat er asbest aanwezig is, maar hoe kunnen ‘gewone’ mensen nu zien er asbest in een gebouw zit? Dat kunnen we niet, dus hebben wij daar een stel mensen voor in dienst genomen die dit soort zaken voor ons regelt.

Ja, ambtenaren en de politiek zijn in dienst van de gemeenschap, dus dienen zij te handelen in opdracht van de burgers en wel volgens de norm van de helft plus één, dan hebben we een democratie. Maar helaas denken die mensen die we in dienst hebben genomen daar duidelijk anders over: ‘Wij weten wat voor jullie het beste is. dus luister maar gewoon.’

Maar moeten wij zo langzamerhand niet eens duidelijk maken dat diegene die betaald ook bepaald en dat kunnen wij in maart 2018 gaan doen, in ieder geval de politiek eens flink ter verantwoording roepen wat ze de afgelopen vier jaar hebben gedaan en hoeveel daar van vooraf was beloofd in hun verkiezingsprogramma’s. Gewoon een kwestie van een meetlat er langs.

En de ambtenaren moeten echt gaan beseffen dat zij ons moeten ondersteunen en niet dat wij hun faciliteren om elkaar bezig te houden! Dus ga doen waarvoor jullie betaald worden, en nog verrekte goed ook!

Met hartelijke groet en een fijne en veilige jaarwisseling
Jan met de Pet

Aanvulling redactie
In Nederland hebben we wetten en regels. Om te kunnen leven in een schone, hele en veilige omgeving, moet iedereen zich aan die regels houden. Doet men dat niet, dan moet het bevoegd gezag hiertegen optreden. Dit optreden is handhaven. Door het niet goed uitvoeren van de handhavingstaak ontstaan er risico’s zoals rechtsongelijkheid en gedoogsituaties. Ook kan door het niet goed uitvoeren van toezicht en handhaving bewust illegaal handelen van burgers en bedrijven mogelijk worden gemaakt. Verder kunnen door de raad gewenste ruimtelijke ontwikkelingen worden belemmerd of aangetast. Deze risico’s geven de noodzaak en het nut van handhavingsbeleid aan.

Inleiding
Het houden van toezicht op het naleven van regels en beleid welke betrokken is om de veiligheid en de kwaliteit van de fysieke leefomgeving van onze inwoners te borgen is een belangrijke gemeentelijke taak. Het naleven van regels en beleid die voor de gemeente Nieuwegein als uitvoeringstaak de basis vormt ligt o.a. vast in de APV, beleids- en uitvoeringsnota Omgevingsrecht 2015-2018, de Wet milieubeheer, WABO, Drank- en Horecawet en Besluit eisen inrichtingen Drank- en Horecawet, etc.. Het beleid heeft tevens als doel om te komen tot een transparante, effectieve en efficiënte inzet van middelen, waarbij het voor een ieder duidelijk is hoe de gemeente Nieuwegein haar middelen inzet om naleving van de regels te bereiken en/of te bevorderen.

Bevoegdheid / Juridisch kader
Op grond van jurisprudentie wordt gemeentelijk handhavend optreden niet alleen gezien als een bevoegdheid, maar ook als een verplichting. Burgers kunnen de gemeente rechtstreeks aanspreken op het houden van toezicht op naleving van regels en om handhavend optreden vragen. De gemeente heeft dus een zorgplicht voor het handhaven van regels.

Motivatie
In de brief van de VROM inspectie 1 november 2005 aan de gemeente Nieuwegein stelt de inspecteur dat het tekort aan personeel haar grote zorgen baart waardoor risico’s gelopen worden op het gebied van fysieke veiligheid in het ruimtelijk domein van de gemeente Nieuwegein.

Reactie 2005 college aan de gemeenteraad : ” Op basis van het nazorgonderzoek concludeert de inspecteur dat de gemeente Nieuwegein het merendeel van de verbeterpunten inmiddels heeft uitgevoerd of ingang heeft gezet. Echter gezien het tekort aan personeel heeft de gemeente prioriteiten moeten stellen, waardoor risico’s gelopen worden op het gebied van fysieke veiligheid”.

Vanwege het capaciteitstekort heeft de gemeente in 2016 in vergelijking met 2005 opnieuw prioriteiten moeten stellen. Deze keuze heeft tot gevolg dat de gemeente Nieuwegein nog steeds risico’s loopt op het gebied van fysieke veiligheid.

In vergelijking met de constateringen ( 2005-420 ) van de VROM inspectie in 2005 moet de VSP na het lezen van het jaarverslag Omgevingsrecht 2016 helaas constateren dat er nog steeds achterstanden zijn met betrekking tot de verschillende beleidsvelden en een chronische tekort aan personeel.

Gezien de incidenten van de laatste jaren en de planning van het college om o.a. snel grote bouwprojecten ( Binnenstad ) te realiseren, in combinatie met het voortdurende tekort aan personeel maakt de VSP zich grote zorgen over de controle, toetsing en handhaving van vergunningaanvragen ( Wabo ), voorschriften uit het bestemmingsplan, aan redelijke eisen van welstand, de technische voorschriften uit het bouwbesluit, de bouwverordening en wet- en regelgeving daarop.

Sloop Woonzorgcentrum Zuilenstein kan verder op 8 januari 2018 als alles meezit

De sloop van het voormalig Woonzorgcentrum aan de Diepenbrocklaan in de wijk Zuilenstein is al enige tijd stilgelegd. De vondst van asbest heeft roet in het eten gegooid van de verbouwingsplannen op deze lokatie. We hebben hier eerder over geschreven. Asbest en Nieuwegein zijn geen goede combinatie. Als alles meezit kan de sloop verder gaan op 8 januari worden hervat.

Lange tijd was het onduidelijk wie de eigenaar was van het pand. Mitros wees naar Zorgspectrum en Zorgspectrum gaf op haar beurt aan ook niet de eigenaar te zijn. Ook de gemeente Nieuwegein wist niet wie de eigenaar was. Nu is duidelijk geworden dat toch Zorgspectrum verantwoordelijk is voor de sloop van het pand. Pas na de sloop en de schone oplevering wordt Mitros eigenaar van de grond. Zij zal dan daar een een nieuw Woonzorgcomplex bouwen met een huisartsenpraktijk.

De gemeente Nieuwegein heeft onze redactie laten weten: “De sloop heeft enige vertraging i.v.m. asbeststroken tussen de aanhechting van de wanden en de vloeren. Deze asbeststroken konden eerder niet opgemerkt worden aangezien er overheen gestuct en geschilderd is. De sloper heeft een methode gevonden om het resterende asbest af te voeren. Deze methodiek is afgelopen vrijdag voorgelegd aan een hogere veiligheidskundige (HVK-er). Deze week toetst hij of deze methodiek mogelijk is en stelt aan de hand daarvan een adviesrapport op, zodat we dit op 2 januari kunnen indienen bij de gemeente Nieuwegein ter goedkeuring. Als de gemeente akkoord is zal de sloper op 8 januari de werkzaamheden hervatten en is de verwachte slooptijd 10 weken.”

Voor de sloop van het gehele pand heeft Zorgspectrum eerder dit jaar een sloopmelding ingediend bij de gemeente Nieuwegein met een asbestinventarisatie rapport. Vervolgens beoordeelt handhaving en toezicht of de voorgestelde asbestverwijdering volgens protocol wordt uitgevoerd.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Overal in de wereld van het Noorden is het nu echt winter, maar hier zijn wij nog niet aan de beurt. Dus voer ik weer een zomerse bloeier op: de vaste lupine.’

Udo: ‘De Europese lupine is hemelsblauw en wordt soms ingezaaid in wegbermen. In Nieuwegein, aan het rechte eind van de Stijn Streuvelshove, loopt een pad naar de Reinesteijnseweg en langs dat pad is een ruigte met in voorjaar en zomer allerlei bloemen. De mooiste zijn ooit ingezaaid, de meeste wild, sommige een tuinsoort. De blauwe lupinen die dáár elk jaar verschijnen zijn eigenlijk de tuinsoort van de vaste lupinen, ooit  inheems in Noord Amerika.’

Groots danssportevenement in het NBC

Op zondag 7 januari aanstaande vind voor de 6e keer in het NBC een voor Nieuwegein groot sportevenement plaats. Meer dan 400 sportdansers zullen actief zijn in de Grote Prijs van Nieuwegein, een wedstrijd van de Dutch Amateur League (onderdeel van de World Dance Council). Een nationale danssportorganisatie die verspreid over het gehele jaar in heel Nederland danswedstrijden organiseert. De toppers van de amateurs in de ballroom en latin en ook de beste professionals uit heel Nederland zullen hier aanwezig zijn.

De wedstrijd in het NBC wordt gezien als één van de beste en drukst bezochte wedstrijden van Nederland. De organisatie is in handen van Hans van de Hoef, bekend van dansschool de Rijk Dancemasters en de vaste presentator van de WK in Parijs en de Dutch open in Assen.

Ook als kijkevenement is dit de moeite waard om eens een bezoekje te wagen. Als extra evenement is er dit jaar gezellig vrijdansen in het danscafe van 14.0 uur tot 18.00 uur, een extra dansgebeuren voor niet wedstrijddansers: De Kesbeke Casual Cup en een workshop en Meet & Greet van BN er Urvin Monte. Hij is bekend van diverse musicals
(Bodyguard) en GTST (Felix). Vanaf 09.30 uur beginnen de danswedstrijden en duurt tot 21.00 uur. De entree is € 10,00 aan de zaal.

Laatste dagen winters vermaak op City

Nog tot en met zaterdag 30 december is er een sfeervolle kerstmarkt in de binnenstad van Nieuwegein. City is nog helemaal in kerstsfeer, compleet met gezellige houten chaletjes. De weekmarkt staat ook gewoon op het Stadsplein.

Maak nog kans op € 1.000,- shoptegoed tijdens de kerstmarkt
Bezoekers van City maken tijdens de kerstmarkt-periode elke dag kans op 5 x € 200,- aan shoptegoed in de Kerst Win-actie. Elke dag om 20.00 uur van 21 tot en met 30 december (met uitzondering van 25 december) worden de winnaars getrokken.

Zweefmolen en ski bar
De kerstmarkt in City heeft ook een zweefmolen en een familieplek met de uitstraling van een ski bar met livemuziek en een DJ. Daar kunnen jonge en oude bezoekers van City na het winkelen genieten van een glaasje limonade of glühwein. De kerstmarkt is gebaseerd op wintermarkten in Duitsland die elk jaar tijdens de feestdagen door veel mensen worden bezocht.

‘Nieuwegein Kiest’ in Buurtplein Galecop

Nieuwegein kiest: laat uw stem horen. Op 21 maart 2018 worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. In aanloop naar deze verkiezingen gaat de Verkiezingstour langs de Buurtpleinen in Nieuwegein: elke tweede dinsdagavond van de maand bezoekt een wethouder tezamen met een lokale politicus een Buurtplein om uitleg te geven aan het gemeentebeleid van de afgelopen vier jaar en om met u in gesprek te gaan over wat er in uw wijk leeft.

Op dinsdag 9 januari is de Verkiezingstour te gast op Buurtplein Galecop. Wat vindt u belangrijk voor Nieuwegein en voor Galecop? Dit is de kans om uw stem te laten horen en uw ideeën voor het gemeentebeleid kenbaar te maken. Aanwezig zullen zijn wethouder P. Snoeren en Ineke Schiltkamp (ChristenUnie)

De indeling van de avond:
19.45 uur inloop
20.15 – 21.15 uur gesprek onder leiding van René Hansen
21.15 – 22.00 uur naborrelen.

Toegang is gratis. Aanmelden: actie@detweedeverdieping.nu

100% Cees. Deze week maakt Maestro Culinaire Cees van Suylekom zalm in bladerdeeg

Als lezer van De Digitale Stad Nieuwegein (www.pen.nl) weet u dat we ook veel affiniteit hebben met eten. Al jaren maakt onze ‘Kookgek’ Eric Dekker wekelijks een heerlijk recept voor u in de rubriek: ‘Koken met PEN.’ Culinair Maestro Cees van Suylekom zal vanaf nu frequent tips en tricks geven over hoe je iets kunt bereiden, maar dan visueel, gefilmd door onze redactie en daarna ook samen opgegeten of geproefd. Zuiver om te beoordelen of het lekker is want alleen het beste is voor u! Eerder maakte Cees heerlijke Kabeljauw en waren wij bij bierbrouwerij Julius in Nieuwegein om een  pompoensoep te maken. Ook maakten we een heerlijke gehaktbrood volgens oma’s recept.

Wilt u ook dat wij bij u op lokatie komen filmen? Neem dan contact op met redactie@pen.nl voor de voorwaarden. Deze keer was Cees op Fort Jutphaas en maakte een heerlijke zalm in bladerdeeg. Makkelijk, lekker en mooi voor Oud & Nieuw en zo goed te combineren met bubbels.

Cees is Maestro Culinaire en geeft o.a. kookworkshops in Fort Jutphaas. Dat doet hij met zijn Kleur-, Geur- en Smaakcentrum.

De volgende ingrediënten heeft u nodig voor vier personen:
1 kilo zalm
grote vellen bladerdeeg
bakpapier
heksenkaas
1 ei
bieslook
viskruiden

Het bereiden
Een groot stuk bladerdeeg, liefst verse van de bakker
Gaatjes met de vork prikken in het deeg
Stuk zalm zonder vel verwennen met mooie vis kruiden, goed inmasseren
Zalm op het bladerdeeg leggen en op de zalm dun ontbijtspek
Daar op de heksenkaas en gesnipperde bieslook met wat dille
Vrije rand insmeren met geklopte ei, de tweede laag deeg er op en goed met een vork de rand sluiten boven zijde lakken met eigeel en sesamzaad er op strooien
In verwarmde oven van 200 graden plm 25 minuten

Iets laten afkoelen en dan met zeer scherp mes plakken snijden.
Let op! Niet te hard op het mes drukken anders druk je alles plat

Eet smakelijk en een mooi uiteinde en een gezond 2018.

Column CDA Nieuwegein: ‘Samen werken aan een beter Nieuwegein’

De jaarwisseling heeft telkens weer iets magisch. We gaan een tijdsgrens over. En bewust of onbewust maken we goede voornemens. In het nieuwe jaar willen we het anders en beter aanpakken. In ons gezin, ons werk of waar dan ook. De jaarwisseling is een moment van bezinning die iedereen op zijn eigen manier beleeft. Een moment stilstaan bij waar je in je leven mee bezig bent, alleen of met de mensen om je heen, geeft een basis voor andere keuzes. Een nieuw jaar, een nieuwe koers?

In de gemeentepolitiek is dat moment van bezinning al wat vroeger begonnen. De meeste politieke partijen zullen hun verkiezingsprogramma’s inmiddels klaar hebben. Ook het CDA verwacht binnenkort het programma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen te publiceren. Al rond de zomer hebben we stilgestaan bij onze inzet in de afgelopen jaren. En van daaruit hebben we onze keuzes voor de komende jaren opgeschreven. Op 21 maart 2018 vragen we uw steun voor onze ambities voor een beter Nieuwegein.

Samen met u wil het CDA ook de komende jaren blijven werken aan een betere stad. Zo blijven bewoners ons benaderen over de kwaliteit van wegen, fiets- en voetpaden. Het onderhoud van het vele groen in de wijken, waar we met elkaar zuinig op willen zijn. En voldoende goede en betaalbare huizen voor een ieder die graag in Nieuwegein wil (blijven) wonen. Maar ook voldoende goede speelvoorzieningen en schoolgebouwen voor onze kinderen. De manier waarop we in de stad met elkaar samenleven en nieuwe inwoners welkom heten. De aanpak van inbraken in woningen en auto’s. En zorg en ondersteuning voor mensen die niet op eigen kracht hun plek in de samenleving of op de arbeidsmarkt kunnen vinden. Allemaal onderwerpen waarin het CDA de komende jaren samen met de inwoners verder wil werken aan een beter Nieuwegein.

Gerben Horst

Voor het CDA ligt aan de basis van dit alles een stad waarin we niet langs elkaar heen leven maar met elkaar samenleven. Waar binnen de onderlinge verbondenheid ook ruimte is voor elke inwoner om zichzelf te kunnen zijn. Waar we met elkaar zoeken en vormgeven naar het grotere wij, waarover Koning Willem Alexander sprak in zijn recente Kersttoespraak. Wat verbindt ons met elkaar in onze straat, buurt, wijk en stad? Het CDA geloof dat we als inwoners elkaar nodig hebben. Dat begint met elkaar te kennen in de straat waar we wonen. We geloven dat het oplossen van veel problemen in de buurten en wijken begint met het elkaar kennen en durven aanspreken op de plek waar we wonen. Kent u uw buren? Blijft het slechts bij ‘hallo’ of spreekt u elkaar regelmatig?

De gemeente is voor veel zaken in Nieuwegein verantwoordelijk. Maar het CDA geloof dat we veel zaken in onze eigen buurt juist beter samen kunnen aanpakken dan het volledig aan de gemeente over te laten. Laten we in het nieuwe jaar beginnen om met elkaar de schouders er onder te zetten. Samen als inwoners werken we aan een betere buurt, een betere wijk, een beter Nieuwegein.

Gerben Horst
Lijsttrekker CDA Nieuwegein