Portret van de week: ‘Wie is daar communicatieadviseur in Nieuwegein?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Ratna Schröer.

Arend Bloemink: ‘Daar is zij dan. De vrouw over wie ik al het een en ander heb gelezen. Over wie ik al veel hoorde. Vriendelijke ogen. Warme handdruk. Bij-de-tijds kuifkapsel. Tattoos. Blote schouder. De locatie is me bekend. Ik fotografeerde immers kort geleden nog haar echtgenoot, de ArtistMan. En ja, ook het Portret van déze Week zit en werkt veelal aan dezelfde tafel waar ik ook de ArtistMan aan fotografeerde. De vraag wáár we gaan fotograferen is daarmee snel beantwoord.’

Bloemink: ‘Aan de slag dan maar. Ik vraag. Ratna (zo heet het Portret) reageert. Aanvankelijk rustig. Zorgvuldig. Maar al snel gaan gezicht en handen meedoen in het gesprek. Een gesprek over Ratna. Over (een deel van) haar leven. Over haar studie. Over haar werk en hoe ze ertoe gekomen is communicatieadviseur te worden. Hoe ze daarin met veel plezier haar weg heeft gevonden. En hoe ze daarnaast als in mensen geïnteresseerd bezig bijtje ook nog eens haar echtgenoot adviseert en helpt.’

Maak middels de antwoorden die Ratna Schröer geeft op de vijf (altijd dezelfde) vragen nader kennis met haar, met haar mening over Nieuwegein en bedenk dat zij naast de vele serieuze blikken die de foto’s tonen ook heel veel en heel vaak uitbundig vrolijk kijkt en is!

Wie ben je?
Ik ben Ratna Schröer, 44 jaar oud. Onlangs getrouwd, moeder van twee kinderen en twee bonuskinderen. Ben geboren en getogen in Utrecht. Ik woon en werk nu alweer een flink aantal jaar in Nieuwegein.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik heb nu al een aantal jaar mijn eigen communicatiebureau RaaT-Communicatie en ben werkzaam als allround communicatieprofessional bij diverse organisaties. Vaak word ik gevraagd voor tijdelijke of interim opdrachten, maar ik doe ook graag kleinere opdrachten als websites optimaliseren, schrijven van imago-strategie of het organiseren van events. Het vak communicatie is heel breed en dat maakt het zo leuk. Als ik zeg: ik ben communicatieadviseur, is het antwoord vaak: maak je dan folders en brochures? Heel grappig om te horen dat er vaak in ‘middelen’ wordt gedacht. Want voordat er überhaupt bijvoorbeeld een brochure uitrolt zit hier al een hele strategische gedachte achter. Als bedrijf wil je graag dat je product of dienst via diverse kanalen tot uitdrukking komt en dat je in dialoog gaat met de doelgroep. Je wilt de juiste boodschap overdragen om je dienst of product zo succesvol mogelijk te maken. Dit doe je samen met de communicatieadviseur. Vaak wordt communicatie binnen een bedrijf als niet belangrijk ervaren. Dat is zo jammer. Het is juist enorm belangrijk.

Het grappige is dat ik eigenlijk helemaal geen communicatieachtergrond heb. Ik heb in Amsterdam Mode & Kleding – heren gestudeerd. Een leuke creatieve studie waar ik graag verder in wilde groeien. Het lot besliste anders. Ik ben terechtgekomen op kantoor als secretaresse. Daar kreeg ik te maken met de communicatieafdeling. Ik dacht: dit lijkt mij de leukste afdeling om voor te werken. Toen kwam een functie als secretaresse vrij op de afdeling communicatie, de rest is geschiedenis, Ik heb mezelf omgeschoold en opgewerkt tot communicatieadviseur. Ook hierin kan ik mijn creativiteit kwijt! Na 11 jaar te hebben gewerkt bij de eenzelfde organisatie, heb ik de stap genomen om voor mezelf te beginnen. Heel spannend vond ik dat! Het geeft je ruimte om jezelf te ontwikkelen. Maar ook om creatief te zijn, in brede zin van het woord. Ik zeg ook altijd creativiteit is onderdeel in mijn leven. Ik zie het overal interug, zowel zakelijk als privé. Ik vind het ook heerlijk om bezig te zijn met mode en interieur. Alles visualiseer ik mijn hoofd en komt dan perfect in de praktijk tot uiting.

Ik werk nu voor het RIVM, als Projectleider Digitale Ondersteuning voor het programma Gezonde School. Een mooi en ook tastbaar onderwerp. Gezonde School stimuleert gezondheidsbevordering op scholen. Scholen kunnen, door te werken met en aan de Gezonde School-aanpak, de gezondheid van leerlingen en leerkrachten op scholen bevorderen. Ik ben als projectleider verantwoordelijk voor alles rondom het reilen en zeilen van de website gezondeschool.nl. Ik zorg er bijvoorbeeld voor, samen met mijn redacteuren, dat de website up todate is, dat we genoeg content creëren op onze socialmedia kanalen, dat we Gezonde School goed online profileren.

En buiten deze klus ben ik ook actief als Talent Manager voor ArtistMan, het bedrijf van mijn man Willo Schröer. Een enorm leuke en andere wereld dan ik gewend was, de entertainment business. Hier leer ik ook zo veel van! Ik was altijd al op de achtergrond betrokken en gaf gevraagd en ongevraagd advies. Daarbij vind ik het heerlijk om te onderhandelen en ben ik oplossingsgericht. Zo hebben we besloten dat ik ook een paar ArtistMan talenten begeleid. Dat is het leuke van mijn vak, het is zo ongelofelijk flexibel en breed, je kunt het op alle mogelijke manieren invullen en een creatieve slag aan geven.

Het is een perfecte combinatie, RaaT-Communicatie & ArtistMan, met onze krachten gebundeld halen we het beste in ons beide(n) naar boven en veroveren we samen de wereld!

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Owh jeetje heel lang. Ik was acht jaar toen ik in Nieuwegein kwam wonen. Ik ben er even tussenuit geweest, heb vijf jaar in Amsterdam gewoond en gestudeerd en ben weer teruggekomen. Ik heb een korte uitstap gemaakt naar IJsselstein en vervolgens weer terug naar Nieuwegein. We hebben net een huis gekocht in Galecop, dit is onze uitvalsbasis.

Wat vind je van Nieuwegein?
Nieuwegein ligt zo heerlijk centraal. Je zit in het midden van het land en bent overal in no time. Het is een fijne stad. Ik woon er lang genoeg om te weten waar ik precies wil wonen. Ik heb Nieuwegein zien groeien. Ik was erbij toen CityPlaza alleen bestond uit de ABC-winkels en toen de tram voor het eerst reed. Ik ervaar het als een fijne en prettige stad om te wonen en kinderen in op te laten groeien, met genoeg groen om ons heen!

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Ik ben blij dat CityPlaza zo gegroeid is, heel fijn. Ik mis het knusse van een dorpskern, zoals in Vreeswijk. De betrokkenheid van de bewoners, de trotsheid om Nieuwegeiner te zijn. Je merkt echt dat het ‘nieuwbouw’ is, soms heel onpersoonlijk. Alles moet snel en gemakkelijk, niemand bemoeit zich met elkaar. In Galecop beleef ik het iets anders. Hier zegt iedereen gedag tegen elkaar en zijn bewoners betrokken. Dat is fijn om te ervaren.

One thought on “Portret van de week: ‘Wie is daar communicatieadviseur in Nieuwegein?’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren