‘Wie is daar Stadsbioloog in Nieuwegein’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Udo Tenge.

Arend Bloemink: ‘Elke week verhaalt Nieuwegeiner Udo Tenge op deze website over de flora en (soms ook) over de fauna in onze stad. Udo is dé specialist op dit gebied en heeft via deze website èn middels zijn eigen website volgers in geheel Nederland. Zelfs ver buiten onze landsgrenzen bevinden zich volgers van Udo’s uiteenzettingen.’

‘Alle reden dus Udo te vragen voor het Portret van de Week. Echter, toen de redactie dit voorjaar daarover contact met hem op nam, gaf hij te kennen daarvoor op dát moment geen tijd te hebben. Voorjaar, zomer en najaar zijn voor Udo heel drukke tijden. Dan begeeft hij zich te voet of op de fiets door Nieuwegein. Altijd op zoek naar nog niet eerder gevonden flora. En sinds enige tijd ook naar kleine beestjes… Daarom spraken we via e-mail met elkaar af dat ik in december, wanneer het zoeken, vinden en determineren op een lager pitje zou staan, contact met hem zou opnemen. Zodoende zitten we op een rustige maandagmiddag tegenover elkaar aan zijn eettafel. Het is een leerzaam uurtje. Voor mij wel te verstaan! Udo spreekt, beantwoordt vragen mijnerzijds en doceert. En ik, ik leer en maak foto’s.’

Enfin, lees hieronder de antwoorden op de vijf altijd dezelfde vragen en maak via de foto’s en deze  antwoorden nader kennis met Udo Tenge.

Wie ben je ?
Udo Tenge, gepensioneerd sinds 8 jaar.

Wat doe je in het dagelijks leven ?
Het bijhouden en uitbreiden van mijn website, www.natuurnieuwegein.nl. Daarvoor ga ik vrijwel dagelijks er op uit om planten, paddestoelen en beestjes te zoeken, fotograferen en vast te leggen in mijn website, die nu al een goede natuurgids is voor heel Nieuwegein.

Natuurlijk doe ik wel wat meer dan werken aan mijn website, maar dat is wel de hoofdmoot.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein ?
Sinds 1977. Voordien woonde en werkte ik enige tijd in Suriname en op Curacao, daarvoor woonde en werkte ik in het oosten van het land.

Wat vind je van Nieuwegein ?
Ik heb Nieuwegein zien groeien van wat meer dan tienduizend inwoners in 1977 tot meer dan zestigduizend tegenwoordig. Het mooie van Nieuwegein vind ik, met mijn grote interesse in de natuur, dat het tot nu toe een stad in het groen is gebleven. Ik ben enthousiast over onze binnenstad, met daaromheen een ruim opgezette bebouwing met groene bermen, parken en plantsoenen, kleine ruige stukjes natuur, velden en een bijna echt bosje. Wel maak ik mij zorgen over de neiging om steeds meer groen op te offeren aan meer bebouwing.

Nieuwegein is al lang geen groeikern meer, het moet een keer genoeg zijn. De plannen om honderd woningen te plempen rond de sportvelden in park Oudegein vind ik het toppunt. De gemeentelijke afdeling of afdelingen die zich bezig houden met zulke plannen hebben kennelijk teveel medewerkers uit de tijd dat er de ene na de andere wijk uit de grond werd gestampt. Zijn ze nu helemaal…

Maar verder ben ik wel tevreden met Nieuwegein en ik blijf er ook de rest van mijn leven wonen.

Wat kan er beter in Nieuwegein ?
Weinig. Het gemeentebestuur zou zich vooral moeten richten op behoud en vernieuwing, niet op groei. Ik zou het fijn vinden als de gemeente meer toezicht zou houden op vervuiling van de openbare grond.

Duizenden honden poepen in de bermen, vooral scholieren gooien hun meegekregen lunch, hun wikkels van allerlei snacks, drinkflesjes en –blikjes, en plastic zakken gewoon van zich af.
Ik zal blij zijn als het karwei in het stadscentrum geklaard is. Wat duurt dat lang! Te lang dus. Maar echt beter kan het niet meer, want als het stadscentrum klaar is valt er niet veel meer te doen. Gelukkig maar.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk