Compensatie aan ondernemers met parkeervergunningen City

Vanwege de Coronamaatregelen heeft een aantal ondernemers in de binnenstad van Nieuwegein hun zaak of winkel moeten sluiten en werken de meeste kantoormedewerkers vanuit huis. Hierdoor wordt minder gebruik gemaakt van de parkeergarages en de straten rondom Cityplaza. Parkeerservice Nieuwegein wil nu deze bedrijven die een vergunning hebben voor straatparkeren of het parkeren in één van de parkeergarages in City tegemoet komen.

Parkeerservice Nieuwegein: ‘De gemeente heeft besloten om de ondernemers te compenseren in de kosten. De manier waarop deze vergoeding wordt verstrekt, is nog niet bekend. Het is voor onze dienstverlener ParkeerService op dit moment technisch en administratief niet mogelijk om parkeerabonnementen of parkeervergunningen tijdelijk te deactiveren. Dat betekent dat de abonnementen of vergunningen doorlopen.’

Ondernemers in bovenstaande situatie kunnen een verzoek voor compensatie van de kosten indienen. De ondernemers kunnen er ook voor kiezen om het abonnement of vergunning te beëindigen. ‘Daarbij moet wel rekening worden gehouden als u een abonnement of vergunning opnieuw wilt aanvragen. Dit heeft een lange doorlooptijd’ aldus Parkeerservice Nieuwegein.

Voor eventuele aanvullende vragen kan contact worden opgenomen met ParkeerService via telefoonnummer (033) 247 30 00 of per e-mail op info.nieuwegein@parkeerservice.nl.

Ton’s beeldverslag

Zomaar ergens in Nieuwegein. Je loopt, je ziet, je fantaseert. Over dingen, personen, gebeurtenissen of wat dan ook. De één legt het vast in een foto, een ander met woorden. Niet zomaar woorden, maar allemaal zijn ze gelijk. Er is geen hoofdletter te bekennen bij de Nieuwegeiner Ton de Gruijter. Geen woord staat boven een ander. Ton is dichter. Hij doet er in deze dagen ook een foto bij.

Ton: ‘laten we elkaar in nieuwegein bijstaan. dagelijks een beeld met gedicht. als we niet naar buiten kunnen, halen we buiten naar binnen toe. ik probeer in deze moeilijke tijd, deze blijf-thuis periode een beeldverslag te maken van mijn fietsrondje. een keer wat anders voor de lezers. natuurlijk wel met een gedicht.’

Vandaag de zevende, het carillon aan de Sluyterslaan/Noordstedeweg. Ton’s beeldverslag.

Beveilig je huis goed met een smart home installatie

Slimme apparaten en beveiliging gaan hand in hand. Slimme apparaten maken het veel gemakkelijker om je woning te beveiligen. Ze vergroten de kans dat je woning wordt overgeslagen door inbrekers of ander gespuis. En ze zorgen ervoor dat áls je huis dan toch wordt bezocht door ongewenste individuen, de pakkans een stuk groter is. Daarom beveilig jij je huis goed met een smart home installatie.

De IP camera: bewaking op afstand
Verreweg het meest gebruikte smart home apparaat is de IP camera. De camera werkt middels een IP adres (vandaar de naam). Hij heeft een rechtstreekse verbinding met het internet. Daardoor kun jij op afstand contact maken met de camera. Je krijgt een berichtje op je telefoon wanneer de camera beweging registreert. En je kunt ten allen tijde via je smartphone meekijken met de camera. Er zijn heel veel aanbieders van camera’s, zowel van goede als van slechte kwaliteit. Je moet goed opletten welke je koopt: sommige camera’s slaan hun beelden op op een slecht beveiligde locatie. Het beste kijk je voor een goede camera op de officiële Somfy website, dan weet je zeker dat je een betrouwbaar product koopt.

Tip: Hang zowel voor als achter het huis een camera of dummy-camera in het zicht. Inbrekers zien dit en worden erdoor afgeschrikt. Zij kunnen tenslotte niet zien of de camera wel of niet werkt. Het is verstandig een werkende camera op een verborgen plek te installeren, zodat een ongewenste indringer zijn gezicht er niet voor zal verbergen en daardoor goed zichtbaar is.

Draadloos alarmsysteem voor binnenshuis
Een smart home installatie bestaat meestal uit een combinatie van verschillende beveiligingen. Het draadloos alarmsysteem wordt veel gebruikt. Dit is een systeem dat je heel eenvoudig kunt monteren. De beveiliging wordt in huis goed geregeld. Dat doet een draadloos alarmsysteem met raam- en deursensoren. Dit type alarmsystemen geeft alleen een signaal als iemand via een deur of raam binnenkomt. En uiteraard alleen wanneer het systeem is ingeschakeld, dus over het algemeen ’s nachts of als er niemand thuis is. Het grote voordeel is dat je ook een seintje krijgt als je niet thuis bent. Je kunt dan direct kijken of er echt iets aan de hand is en indien nodig de politie inschakelen.

Beveiliging met slimme rookmelders en koolmonoxide melders
Je huis is met behulp van IP camera’s en een draadloos alarmsysteem goed beveiligd tegen inbrekers. Maar hoe zit het eigenlijk met andere gevaren, zoals brand? Dat doe je met behulp van slimme melders. Er zijn bijvoorbeeld slimme rookmelders die niet alleen een doordringende piep in huis laten horen, maar ook een melding geven op je telefoon. Zo weet je ook dat er iets niet klopt als je niet thuis bent. Er zijn ook slimme koolmonoxide melders, die een melding geven wanneer er iets aan de hand is. Met behulp van slimme melders is je huis ook goed beveiligd tegen gevaren die binnenshuis kunnen optreden.

Smart home apparaten lijken in eerste instantie vooral te dienen voor gemak en comfort. Toch zijn er ook steeds meer toepassingen op het gebied van beveiliging. Met behulp van de juiste smart home apparaten, zoals de IP camera en een draadloos alarmsysteem, kun je je huis op een goede manier beveiligen.

Samenwonen? Met deze tips leef je samen door op een roze wolk!

Wat leuk dat jullie gaan samenwonen! Een spannende tijd, want zo leer je elkaar écht kennen. Voor veel stellen is dat hét moment om uit te vinden of het samenwonen leidt tot een crisis of juist de liefde alleen maar sterker maakt. We zetten in dit artikel 5 tips op een rij waarmee je die roze wolk zo lang mogelijk in stand houdt. Veel plezier samen!

1. Bepaal waar jullie grenzen liggen
Praat met elkaar en luister naar elkaar. Dat is sowieso het belangrijkste in elke relatie, maar als je gaat samenwonen telt dit nog net iets zwaarder. Zo kom je er immers achter waar de grenzen liggen van je partner. Dat is beter dan wanneer je er onbewust overheen gaat en er irritaties ontstaan daardoor. Vind je het bijvoorbeeld fijn om af en toe wat tijd voor jezelf te hebben om te ontspannen? Praat erover en leg uit hoe je je voelt. Je wilt elkaar toch leren kennen, of niet?

2. Check de actuele hypotheekrente
Geldzorgen kunnen voor elke relatie de doodsteek zijn. Zorg daarom dat je hierover vooraf duidelijkheid hebt. De hypotheekrente is een heel belangrijk gegeven voor iedereen die een woning gaat kopen. Dit percentage bepaalt namelijk wat de totale kosten zullen zijn van je hypotheek. Of jullie nu samen een nieuwe hypotheek gaan afsluiten of één van jullie had al een eigen woningen en kan nu voordelig de hypotheek oversluiten: een lage hypotheekrente is in beide gevallen gunstig. 

3. Richt samen jullie woning in
Ook al woonde één van jullie al in de woning, vanaf het moment dat jullie samenwonen is het jullie gezamenlijk woning. Dus moet het interieur logischerwijs ook van jullie samen zijn. Voor veel mensen is het een leuke bezigheid om over de inrichting van hun nieuwe woning na te denken. Lekker inspiratie opdoen online en in woonwinkels. Misschien wordt dit wel het eerste dat jullie echt samen oppakken. Dat is toch geweldig?

4. Weet hoe het zit volgens de wet
Wanneer je gaat samenwonen of trouwen heeft dat ook gevolgen voor de wet. Bijvoorbeeld voor het eigenaarschap van de woning en de verantwoordelijkheid voor de hypotheek. Om onaangename verrassingen te voorkomen op jullie wolk, is het verstandig om vooraf goed uit te zoeken hoe het zit in jullie geval. Deze informatie van de Vereniging Eigen Huis helpt daarbij.

5. Laat een bouwtechnische keuring uitvoeren
Stress over verbouwingen of bouwkundige gebreken komt vaak voor. Daarom wil je dus zeker weten dat alles bouwkundig in orde is voordat jullie gaan samenwonen. Laat een bouwtechnische keuring uitvoeren en je weet precies hoe het zit. Is er toch iets aan de hand met jullie liefdesnestje? Dan weten jullie precies wat het kost om alles in goede staat te brengen. No stress, just love!

Werkzaamheden op de Ravenswade

Het overgrote deel van de werkzaamheden is inmiddels afgerond. Momenteel worden door KWS Infra de laatste resterende werkzaamheden uitgevoerd. Vanaf zaterdag 4 april zijn dan alle infrastructurele werkzaamheden op het bedrijventerrein gereed.

Vanaf 30 maart tot 04 april wordt de Ravenswade voorzien van een nieuwe asfaltlaag. Tijdens deze werkzaamheden zal er geen tot minimale hinder zijn voor het verkeer. KWS werkt zowel overdag als ’s nachts aan de vervanging van het asfalt op de Ravenswade. Overdag is een halve rijbaan op de Ravenswade beschikbaar en worden de voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. ‘s Nachts worden de werkzaamheden uitgevoerd waarvoor een gefaseerde afsluiting noodzakelijk is.

In de nacht van maandag 30 maart op dinsdag 31 maart april is de Ravenswade in 2 delen afgesloten ten behoeve van freeswerkzaamheden. Het bedrijventerrein blijft gewoon bereikbaar via de aangegeven omleidingsroutes, aangeduid met gele borden.

Werkzaamheden di 31 maart t/m wo 01 april overdag
Overdag wordt het straatwerk langs het fietspad aangepast zodat het definitieve asfalt aangebracht kan worden. Om dit mogelijk te wordt de Ravenswade versmald, met tussen de Veldwade en de Grote Wade, éénrichtingsverkeer voor het verkeer vanaf de N408 richting De Liesbosch. Verkeer kan vervolgens via de Grote Wade richting de N408 of via de Veldwade naar de Ravenswade.

Werkzaamheden 01-02 april avond en nacht (18.00 – 08.00 uur)
vanaf 18.00 tot donderdag 02 april 08:00 zal de Ravenswade weer in 2 delen afgesloten worden. Tijdens deze afsluiting zal er geasfalteerd worden. Ook nu blijft het bedrijventerrein gewoon bereikbaar via de aangegeven omleidingsroutes.

Werkzaamheden donderdag 2 april overdag
Donderdags wordt de bocht van de Ravenswade tussen de Grote Wade en De Liesbosch aangepast, ook wordt de belijning aangebracht. Tijdens deze werkzaamheden zal het verkeer in een om- en omregeling kunnen passeren. De uitgang van de Praxis zal toegankelijk blijven. Voor de fietsers geldt voor deze dag een omleiding, aangegeven met gele bebording.

Werkzaamheden vrijdag 3 april overdag
Vrijdag wordt als laatste het rode asfalt aangebracht op de fietspaden, inclusief belijning. Tijdens deze werkzaamheden worden ter plaatse verkeersregelaars ingezet om lokaal het verkeer in goede banen te leiden

Eindsituatie
Vanaf vrijdagavond 03 april is de Ravenswade geheel aangepast, zijn er veilige fietsoversteken en is de gehele Ravenswade voorzien van een nieuwe laag asfalt.

Werkzaamheden aan tramlijn in Nieuwegein-Zuid

Tussen 4 en 10 april werkt BAM Infra B.V. in opdracht van de provincie Utrecht aan de trambaan tussen de haltes Nieuwegein-Stadscentrum en Nieuwegein-Zuid. Er rijden dan geen trams op dit traject, maar vervangende bussen.

De werkzaamheden zijn voorbereidend op de vernieuwing van de gehele tramlijn in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein komende zomer. Zo wordt in april nieuw spoor klaargelegd en start de aannemer met werkzaamheden aan de bovenleiding. Dit voorbereidend werk in Nieuwegein-Zuid wordt uitgevoerd tussen 7.00-23.00 uur.

In de komende periode staan op meerdere locaties werkzaamheden gepland om de regionale tramlijn in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein te vernieuwen. Deze voorbereidende werkzaamheden bestaan uit:

• Het inrichten van werkterreinen op verschillende locaties
• Het maken van mantelbuizen voor het nieuwe ICT datanetwerk van het tramsysteem
• Het verwijderen van heggen langs de perrons

Gevolgen Coronavirus
Bij de uitvoering van deze werkzaamheden houden de provincie Utrecht en de aannemer rekening met de richtlijnen van de overheid en het RIVM voor de beheersing van het Coronavirus. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop wordt gewerkt. De regel om minimaal 1,5 meter afstand te houden, geldt ook op de bouwplaats. Bij de trambaan zijn daarom extra voorzieningen getroffen om het werk op een verantwoorde wijze uit te voeren. Van dag tot dag wordt bekeken wat de effecten zijn op de medewerkers en de geplande werkzaamheden.

Als gevolg van de restricties is besloten om voor deze werkzaamheden in Nieuwegein-Zuid meer tijd uit te trekken. Er wordt vijf dagen langer gewerkt aan het spoor dan eerder was gepland. De eerder geplande werkzaamheden in de nacht worden nu overdag en ‘s avonds uitgevoerd om hinder te beperken. De provincie Utrecht onderzoekt de impact van corona maatregelen voor het geplande vervolg van dit project. Voor het weekend van 18 en 19 april staan voorbereidende werkzaamheden gepland voor de vernieuwing van de tramlijn in IJsselstein. Mogelijk worden ook deze werkzaamheden meer verspreid uitgevoerd Het coronavirus kan eveneens impact hebben op de planning van de werkzaamheden in de zomer. Als daar meer over bekend is, zullen we u daarover informeren.

Vernieuwing regionale tramlijn
De tramlijn in Nieuwegein-Zuid en IJsselstein is na dertig jaar gebruik aan vervanging toe. Om reizigers een veilige en comfortabele reis te blijven bieden, vernieuwt de provincie Utrecht de tramlijn. Daarom zijn nieuwe trams besteld met meer zitplaatsen en meer comfort. Alle perrons van de haltes tussen Utrecht Centraal Jaarbeursplein en Nieuwegein-Zuid en IJsselstein-Zuid worden verlaagd en verlengd. Dit is nodig om de perrons passend te maken voor de nieuwe trams. De trambaan in Nieuwegein-Zuid en IJsselstein wordt vrijwel geheel vernieuwd. Daarom wordt er de komende periode en vooral in de zomer hard gewerkt op en rondom de trambaan en haltes.

Hinder
De werkzaamheden in de zomer van 2020 zijn van maandag tot zondag, overdag en ’s avonds. Wanneer nodig werkt de aannemer in de zomer ook in de nachten en op zondag. Woningen en bedrijven vlakbij de trambaan blijven bereikbaar. Sommige kruisingen van de tramlijn en rijstroken van doorgaande wegen worden wel tijdelijk afgesloten. Het slopen en opbouwen van de trambaan kan niet zonder transport van bouwmaterialen. Vanwege laden en lossen bij de trambaan, soms vlakbij woningen, winkels en kantoren, moeten bewoners rekening houden met overlast van geluid en mogelijk stof. De werkzaamheden zijn daarom aangekondigd in een informatiebrief die onlangs breed is verspreid langs de trambaan. In City Nieuwegein realiseert de provincie samen met gemeente Nieuwegein een nieuw, modern knooppunt voor tram en bus met nieuwe woningen en goede loop- en fietsroutes.

Levering nieuw spoor op bouwdepot Oudegein in Nieuwegein

Lokale Vernieuwing stelt in deze Corona-tijd vragen over steun aan zelfstandig ondernemers

Deze tijd waarin iedereen bezorgd is over eigen of andermans gezondheid, brengt voor alle inwoners van Nieuwegein onzekerheden met zich mee. 

Bij werkenden komt daar nog de vraag bij over het voortbestaan van de huidige werkzaamheden of het arbeidscontract. Voor zelfstandigen kan deze veranderde werksituatie direct leiden tot inkomstenderving of –verlies. Voor deze laatste groep stelde de fractie Lokale Vernieuwing vragen aan het college, meer in het bijzonder over de manier waarop en het tempo waarmee zij ondernemers kunnen helpen bij het treffen van (nood)maatregelen.

In de beantwoording op de gestelde vragen wordt aangegeven dat niet de gemeente zelf, maar de regionale sociale dienst, de WIL, samen met BBZ-Utrecht (Besluit bijstandverlening zelfstandigen) uitvoerder is van de regelingen. WIL staat voor Werk en Inkomen Lekstroom, een zogenaamde gezamenlijke regeling waarin de Gemeente Nieuwegein samen met andere (omliggende) gemeenten participeert. 

De verdeling is zo dat de WIL de aanvragen voor het levensonderhoud behandelt, terwijl de aanvragen voor het bedrijfskrediet worden doorgeleid naar BBZ-Utrecht. 

Op dit moment hebben de WIL en BBZ-Utrecht volgens het college voldoende kennis en capaciteit om de regelingen vlot uit te voeren. 

Van belang is op te merken dat er in de media vaak onterecht wordt gesproken over een regeling voor zzp-ers. De regeling voor levensonderhoud is namelijk niet alleen voor zzp-ers, maar voor alle zelfstandig ondernemers. 

De vaak genoemde en besproken regeling dat direct noodlijdende bedrijven een bedrag van € 4000,- kunnen aanvragen, wat voor Nieuwegein wordt uitgevoerd door BBZ-Utrecht, geldt tot dusver voor limitatief benoemde bedrijfstakken, waarvan de horeca en contactberoepen (zoals kappers) de belangrijkste voorbeelden zijn. Er wordt door de centrale overheid nog beoordeeld of deze regeling voor een bredere groep ondernemers wordt opengesteld. 

Het college geeft verder aan dat de Gemeente Nieuwegein een brief heeft gestuurd naar alle Nieuwegeinse ondernemers, waarin deze worden geattendeerd op de hierboven beschreven en andere bestaande regelingen. Het lijkt erop dat deze brief alleen terecht is gekomen bij de bewoners die hun onderneming ook in Nieuwegein hebben. De indruk van de fractie Lokale Vernieuwing is dat deze brief niet terecht is gekomen bij inwoners van Nieuwegein die hun zelfstandige onderneming buiten de grenzen van de gemeente hebben, terwijl ook deze inwoners hun verzoek om steun bij de Gemeente Nieuwegein moeten indien. De fractie stelt hierover nadere vragen, met als doel om ook deze inwoners goed en volledig te informeren.  

Voor steun aan zelfstandig ondernemers:

a.     Alle informatie staat op de site van WIL:

·         Zzp-ers die als gevolg van het Coronavirus minder inkomsten hebben kunnen informatie vinden op de website van WIL. Daar zit ook een link naar een aanvraagformulier: https://www.wil-lekstroom.nl/voor-u/ik-ben-zelfstandige-en-zit-nu-in-tijdelijke-financiele-problemen_3851/

De aanvraag en bewijsstukken kunnen worden gemaild naar zzp@wil-lekstroom.nl. WIL neemt de aanvragen in behandeling.

Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van Corona (6)’

Op zaterdag 28 maart toog ik naar de markt op Cityplaza. Omdat er alleen food kramen toegestaan waren (dat zijn immers belangrijke onderdelen van onze voedselketen), stonden de kramen meters en meters uit elkaar. En dat was, gevoegd bij een harde wind, buitengewoon gunstig voor de optimale trekgatfunctie van deze locatie.

Mensen liepen zwijgend voorbij, de blik op oneindig, de hand aan de kraag, het hoofd licht gebogen, een enkeling droeg een muts of een capuchon. Het was uitermate rustig op de markt.

De marktkooplieden hadden veel werk gemaakt van de voorschriften van het RIVM.

Bij de notenkraam moest je je opstellen bij het met wit krijt op de grond geschreven woordje ingang, waarna je met pijlen de weg werd gewezen langs de toonbank. Je mocht op afroep naar binnen, twee mensen maximaal, en wel aan de uiterste zijden van de toonbank. Je kon de kraam via de andere kant verlaten, aangegeven met het woordje uitgang. Het liep als een zonnetje.

Bij bakkerij ’t Stoepje hadden ze – heel slim – over de hele lengte van de toonbank een verticale rij kratten geplaatst op 1,5 meter afstand. Je moest je in zo’n gat tussen twee krattenrijen opstellen om geholpen te worden. Ik wilde twee worstenbroodjes, maar dat was heel moeilijk, want ze waren per vijf verpakt in een plastic doosje, zei een jongeman, die zeer fris oogde, leuke kop, open blik, fijn kapsel, mooi slank ook, en voor de gelegenheid droeg hij blauwe latex handschoenen. Hij kon mij er wel twee verkopen, maar dat moest hij het doosje openen, en dat is, zei hij: ‘helemaal voor eigen risico.’ Het was de eerste keer in mijn leven dat ik op een markt voor een moreel dilemma stond. Ik zou ze zelf niet opeten, ze waren voor echtgenoot T. Ik knikte. Ik durfde het aan, omdat het virus een oventemperatuur van 220 graden waarschijnlijk niet overleeft. Dacht ik. Het virus al een beetje kennende.

Ik had eigenlijk niets te zoeken bij de zelfbedieningsgroentekraam, maar ik kwam er toevallig langs. Ik moet zeggen, alle lof! Voor de klanten was een speciaal parcours afgezet, met rood witte linten. Op de grond was in groen het woord ingang geplakt. Zo kwam je in het parcours dat na een scherpe U-bocht naar links toegang gaf naar gaten tussen verticaal opgestelde kratten (mogelijk op advies van bakkerij ’t Stoepje), waarna je geholpen werd door een medewerker. Van zelfbediening was geen sprake, maar afgaande op de rust die de kraam uitstraalde, leidde dat niet tot ongeregeldheden. Er gaan veel makke schapen in een hok.

De uitgang was wederom uitgevoerd in de kleur groen. Waarschijnlijk vanwege de herkenbaarheid.

Ik haastte me linksaf, weg van het trekgat. Tot mijn vreugde zag ik dat de stomerij/annex kledingreparatie gewoon geopend was. Ik zag het bord staan, alleen de omlijsting. Als teken dat hij open is. Van de ontzettend aardige en bekwame Afghaanse eigenaar weet ik dat de poster het al eerder had moeten afleggen tegen de wind.

Willeke Stadtman

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp.

Vermiste en gevonden dieren week 13

VERMIST                                                                                                                                                                                                                

  • Melding 1580053, 29-3-2020, Kat Milo, kater gecastreerd, gechipt, WIT met ZWART, Wit met zwarte vlekken. Om het rechter oog zwart, een zwart stipje op de neus. Aan de rechterkant bij zijn schouder een zwarte vlek als een hartje en een zwarte staart. Zwaardenburg – Nieuwegein (Batau Noord).

GEVONDEN                                                                                                                                                                                                            

  • Melding 1578667, overleden 22-3-2020, Kat, ritnr. 19453, CYPERS ROOD met WIT, Rood gestreept met een witte bef en witte buik. Zuidersluis – Nieuwegein (Plettenburg).

Mocht u meer weten, neem dan contact op met:

Manuela de Coo
Amivedi Meldpunt Nieuwegein/Lopikerwaard
Tel.: 088 – 0064674
nieuwegein@amivedi.com

Jan met de Pet: ‘Is een lokale papieren krant nog wel van deze tijd’

Het is net een uurtje maandag 30 maart 2020. Terwijl ik dit schrijf als ‘Jan met de Pet’ slaapt u al. Onze redactie draait momenteel 24 uur per dag. De foto- en videografen blijven thuis. Ook onze stadsbioloog Udo Tenge heeft, in verband met het Corona-gedoe, even zijn buiten activiteiten op ons verzoek stilgelegd. Op de redactie communiceren we alleen nog maar digitaal. Dat is iets wat ons niet vreemd is. Dit doen wij al 25 jaar. Ons feestje, ons jubileum van een Kwart Eeuw het nieuws brengen over Nieuwegein, is een beetje in duigen gevallen. Maar dat gaan we vast nog wel met z’n allen vieren toch? Dat komt goed! Zeker voor alle 27 medewerkers komende zomer tijdens de BBQ bij ons op kantoor.

Deze keer is de hoofdredacteur van De Digitale Stad Uw ‘Jan met de Pet.’ Jan is vaak een mysterieus persoon. Dat kan een vrouw zijn en soms een man. Hier is niets discriminerends aan. Ook niet aan onze LHBT inwoners hoor. De burgemeester heeft zojuist, aan zijn collega in onze toenmalige vriendschapsstad Pulawy in Polen, een mooie brief gestuurd. Dit naar aanleiding van ons schrijven om goed op te letten dat ook de LHBT-ers in die Poolse stad pracht mensen zijn. En dat vinden wij ook, waar dan ook.

Nu vraagt u zich af, wat heeft de kop van dit artikel met dit alles te maken. Nou niets. Soms schrijf je over dingen en wil je een inleiding hebben. Die gaat deze keer over het brengen van het nieuws en wie doet dat eigenlijk vandaag de dag.

Wist u uit alle media; papier, overheid of de radio dat onze Job Hoegée, ons langstzittende raadslid van Nederland, afgelopen donderdag op 88-jarige leeftijd is overleden? Daar schreven wij gelijk over op www.pen.nl. U kon het lezen op uw Digitale Stad Nieuwegein, de krant eigenlijk van vandaag de dag. Een papieren krant is, hoe graag je het ook in stand wilt houden, vergane glorie. Helaas, passé. Passé, een voltooid deelwoord van passer ‘voorbijgaan’ of ‘achterhaald.’ Net zoals analoge Televisie.

Vanuit allerlei instanties krijgen wij op de redactie binnen dat kranten, zoals ons lokale papieren huis-aan-huiskrantje dat, als u geluk hebt, op de woensdag op uw mat valt, financieel gesteund moet gaan worden. Onlangs hebben de politiek partijen in Den Haag; de ChristenUnie, het CDA, D66 en zelfs de VVD geopperd om in tijden van crisis, deze keer de Corona-crisis, lokale kranten financieel te moeten gaan steunen. Maar wordt de lokale krant in Nieuwegein niet al jaren financieel gesteund? Wat denkt u dat de wekelijkse gemeentepagina’s in dat krantje ons kost aan gemeenschapsgeld? Ik kan het weten, want ik als ‘Jan met de Pet’ heb deze gemeentepagina’s een keer twee jaar weggehaald naar het andere lokale krantje, toendertijd Ons Nieuwegein. Dat was een leuk spel, he Bert?

De Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen dat het kabinet noodlijdende lokale en regionale kranten gaat ondersteunen. De partijen roepen minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) in schriftelijke vragen op om met een financiële regeling te komen.

De maatregelen zijn nodig omdat de lokale en regionale kranten in financieel zwaar weer zijn beland. Door de Corona-uitbraak zien deze bladen hun advertentiemarkt opdrogen, schreef branchevereniging NNP vorige week. Bij de NNP zijn ongeveer vierhonderd gratis bladen aangesloten.

De coalitiepartijen vragen minister Slob onder meer of hij bereid is “om met de uitgevers van huis-aan-huiskranten in overleg te treden over de mogelijkheden om de huidige kritieke financiële situatie te overbruggen.”

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wijzen onder meer op uitspraken die Slob in het verleden deed over het belang van lokale en regionale kranten. Zo vragen ze de minister of hij nog altijd van mening is dat “huis-aan-huiskranten een belangrijke rol spelen in het geven van informatie of een kritische blik op bijvoorbeeld raadsvergaderingen en initiatieven uit de buurt.”

Door de financiële problemen bij de lokale en regionale kranten zijn er nu al edities die noodgedwongen hun oplages omlaag hebben geschroefd. Dit zou voor veel huis-aan-huisbladen dreigen als de huidige situatie zo blijft, omdat de kosten dan hoger worden dan de inkomsten.

Naast een inleiding wil je ook een eind hebben, een soort van conclusie. Wie schreef ook alweer een dag na het overlijden van een prachtmens als Job Hoegee? En wat is de definitie van een lokale krant! De Digitale Stad Nieuwegein brengt graag het nieuws. En die gemeentepagina’s uit het lokale krantje? Die verspreiden wij gratis. Dat doen wij al 25 jaar. Deze lokale krant op internet.

Wij, als Digitale Stad Nieuwegein (www.pen.nl) zullen altijd een belangrijke rol spelen in het geven van informatie of een kritische blik op bijvoorbeeld raadsvergaderingen en initiatieven uit de buurt. Dat deden wij in 1995 al, dat zullen we de komende 25 jaar ook blijven doen. Zonder Staatssteun! Zo blijven wij onafhankelijk en kritisch én ‘leggen wij alleen verantwoording af aan ons zelf en aan Koning Salomo’, zoals Job Hoegée zei aan Jan Peter Balkenende (CDA), toen hij hem in 2008 mocht ontmoeten vanwege zijn 50-jarig jubileum als langstzittende raadslid in het Catshuis.

‘Jan met de Pet’

Martin Reijmerink
Hoofdredacteur van De Digitale Stad Nieuwegein