Column Willeke Stadtman: ‘Markt’

Achteraf ben ik blij dat ik niet na mijn allereerste bezoek aan de markt op de nieuwe plek mijn pen in de azijn heb gedoopt. Ik had er natuurlijk naar uitgekeken. Vooral nadat wethouder Johan Gadella er enorm over had opgegeven: eindelijk konden wij als Nieuwegeiners een rondje markt weer eens koppelen aan een rondje City. Alsof dat niet kon met de markt op P-west.

De marktkooplui waren ook ontzettend enthousiast, overigens om dezelfde reden. Verder zagen ondernemers volop kansen in de verplaatsing naar het Stadsplein voor het optimaal functioneren van de markt, ook in de toekomst. Concreter werd het niet.

Het was zaterdag 8 oktober. We konden rekenen op windvlagen met een maximumsnelheid van 77 kilometer per uur, een buitje was mogelijk. Op de markt was het kil en koud, de wind joeg ons voort, en op de open plek vlak voor de notenkraam maakte de wind een extra pirouette. Mensen liepen mompelend diep weggedoken in hun opgezette kragen op zoek naar de kramen die door hun royale opstelling vrij ver uit elkaar lagen. Eenmaal thuis kon ik amper weer warm worden.

Maar dan zaterdag 14 oktober. Het was zonnig, er stond een vleug wind die eenmaal op de markt aanvoelde als redelijk stevig. Ik was met mijn zus, die ook wel eens een kijkje wilde nemen op een markt die optimaal functioneert. Zij komt uit Dedemsvaart. Bij de notenkraam stonden de mensen in drie rijen op hun beurt te wachten. De wat armetierig geklede man voor me, die net zijn bestelling wilde plaatsen, werd snerpend tot de orde geroepen door een vrouw met een smal mondje en iets te scherp getekende wenkbrauwen. ‘Ik stond hier eerder en van voorkruipen hou ik niet.’ De blonde vrouw in de kraam deed er ervaren het zwijgen toe.

Het smalle mondje wilde een half pond luxe noten en die Cranberry’s die waren nu wel heel goedkoop. Daar nam ze meteen maar een pond van. De man was aan de beurt. Hij schoof een beetje naar voren. ‘Voor een euro vliespinda’s, bedeesd legde hij de munt op de toonbank.’

Bij bakkerij ’t Stoepje kocht ik vier worstenbroodjes voor echtgenoot T. Ze hadden er nog één over en die ik mocht gratis meenemen. Ze gingen met zijn vijven gezellig in een plastic zakje.

De mij vertrouwde bloemenstal heeft kennelijk voor comfort gekozen. Ze staan ‘overdekt’. Staat tegenover dat zij ook al van die onnatuurlijke voorgebogen orchideeën verkopen. Schijnt een nieuwe trend te zijn. Ik miste een bloemenstal. Daar had ik laatst op P-west nog een fraaie hoog opschietende orchidee gekocht zonder metaalwerk.

Theatercafé De Kom vond ik een voltreffer. Vooral ook vanwege de windschermen. Het viel me dus mee. Maar het blijft natuurlijk wel een ontzettend trekgat.

11 thoughts on “Column Willeke Stadtman: ‘Markt’

 1. john

  het lijkt echt niet meer op een markt.
  alles staat veel te ver uit elkaar.
  veel te koud en erg veel wind,niet iedere koopman is blij met deze onzinnige opstelling.
  degene die dit heeft bedacht ,deugd voor geen meter.
  fietsenstalling is veel te klein en te ver weg.
  parkeren is er veel te duur.

  1. Ellen

   Nou sorry hoor, maar de fietsenstalling ligt e bijna pal onder. Misschien een brilletje nodig?

   1. John

    Toen ik daar kwam was de stalling vol.
    Een brilletje?die heb ik al,en was schoon en niet beslagen

  2. Nick

   Zijn nog andere fietsstalling ook nog, fietsenrekken. Parkeren deed iedereen andere kant ook. Geld uitgeven doet iedereen bij winkelcentrum, dus parkeren mag wel iets dure kosten.

   Kom loopt dan.

  3. Gerben

   Parkeren duur? Parkeren op straat (dus ook op P-west) is aanmerkelijk duurder dan parkeren in de parkeergarages. Dat is een bewuste keuze, omdat we het ‘blik’ liever in de garages dan op straat hebben. En straatparkeren is bedoeld voor een korte boodschap. Nog beter is het om gewoon op de fiets te komen, want dan kun je gratis parkeren.
   De kooplieden zijn blij met de nieuwe locatie, want op P-west kwamen de laatste tijd steeds minder klanten. Zelfs toen op 8 oktober het weer niet best was, hebben ze een aanmerkelijk hogere omzet gedraaid dan voorheen op P-west.
   De fietsenstalling vol? Ik kan het me haast niet voorstellen. Maar de meeste mensen nemen niet eens de moeite om in de gratis fietsenstalling te kijken of er plek is. Is er een keer iets gratis in de stad, maken veel inwoners er weinig of geen gebruik van. En ik durf de stelling wel aan dat deze fietsenstalling (De Fietspomp) dichter bij de markt ligt dan voorheen op P-west.

 2. Mieke

  Het blijft, ook voor de marktkooplieden, een tochtgat.
  Op 07 oktober heeft de marktkoopman met de horloges zijn kraam om 10 uur opgeruimd.
  Hij was eerder met zijn scherm de lucht in gegaan

 3. H.Kemper

  Later wordt er gebouwd langs het water (hoogbouw appartementen en beneden horeca) zodat het winderige weg is.

  1. hessel

   Geen hoogbouw in de Doorslagzone !!

 4. John

  Het lijkt niet meer op een markt,het is te uitgestrekt,
  Heel lastig voor mensen die slecht ter been zijn.
  Ik ga niet voor het winkelcentrum,dat doe ik wel op een andere dag.

  1. Gerben

   Ja, de markt is meer uitgerekt dan voorheen. Ik ken markten in andere plaatsen die ook meer langgerekt zijn. Sterker nog: menige braderie in de zomermaanden is een langgerekt lint. Daar hoor ik zelden mensen over klagen. Maar is de markt daarmee heel lastig voor mensen die slecht ter been zijn? Op P-west moest je vanaf City Plaza een enorm eind lopen met veel hobbels onderweg. Dan liever het Stadsplein waar je niet het gehobbel van de klinkers hebt.

   1. Nick

    Gerben juist. sommig maken denk alleen over het nieuwe plek, maar niet over de oude plek meer wat dat ook lastig voor mensen was.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren