Help je relatie de Coronacrisis door: ‘Praten is de basis’

Het is een gegeven dat na de zomervakantie of de kerstperiode meer relaties sneuvelen dan anders. Nu veel mensen vanwege het Coronavirus thuiswerken, het huishouden draaiende proberen te houden en tussendoor hun kroost moeten helpen met schoolwerk kan dat relaties flink onder druk zetten. “Je bent onder stress niet op je leukst”, zegt relatietherapeute Petra van den Bosch uit Nieuwegein.

Petra van den Bosch

Het is lastig te voorspellen wat voor gevolgen thuisquarantaine of een (gedeeltelijke) lockdown op relaties heeft. “Dit is een compleet nieuwe situatie die we nog niet eerder hebben meegemaakt”, zegt Van den Bosch. “Zeker omdat alles nu bij elkaar komt. Anders dan tijdens een vakantie waar je juist ontspannen bent, zit je nu onder andere omstandigheden ook conitinue bij elkaar. Dan kun je erachter komen dat hij of zij bijvoorbeeld heel anders doet tegen zijn collega’s dan tegen jou. Dat kan confronterend zijn. Tel daarbij op dat je bij elkaar in een ruimte zit en als er kids om je heen lopen zijn er tal van stressfactoren die je normaal gesproken niet tegenkomt.”

PRATEN
Van den Bosc begeleidt al jaren stellen waar het even niet lekker loopt. “Het belangrijkste is dat je in gesprek blijft met elkaar. En als je je irriteert aan je partner, spreek het zo snel mogelijk uit. Krop het niet op. En praat met elkaar op een rustige toon. Luister écht naar elkaar, ook al ben je het niet met de ander eens. Probeer je in te leven in de ander. Geef je behoeftes goed aan en vraag waar je partner behoefte aan heeft. We zijn geneigd van onszelf uit te gaan, maar als je weet hoe je je partner tegemoet kunt komen dan scheelt dat heel veel irritatie.”

Volgens de relatietherapeute is het belangrijk tijd voor jezelf te maken. “Als je even de behoefte hebt om alleen een rondje buiten te lopen of je even afzondert is dat helemaal niet erg. Leg uit dat je dat nodig hebt, dan neem je het gevoel weg dat je partner denkt dat je hem of haar buitensluit en ontstaat er wederzijds begrip.”

Dat relaties onder druk komen te staan is niet te vermijden, zegt Van den Bosch. Maar de coronacrisis kan ook voor gezinnen die al langere tijd langs elkaar heen leven juist een enorm positieve uitwerking hebben. “Je bent nu op elkaar aangewezen en je kunt het aangrijpen om weer dichter naar elkaar toe te groeien. Weer samen te komen als het ware. We hebben de door de hele situatie, ondanks de stressfactoren, het vermogen ook heel sociaal te zijn. Dat zie je in de maatschappij ontstaan en dat kan dus ook binnen gezinnen en relaties. Het is ook een mooie fase om de positieve kwaliteiten in elkaar te herontdekken.”

Wilt u meer informatie hoe thuiswerken makkelijker gaat? Klik dan op deze link waar verschillende therapeuten adviezen geven, Speciaal voor de dames is er deze site. Mannen worden overigens niet geblokkeerd als ze willen spieken…

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk