Werkzaamheden aan tramlijn in Nieuwegein-Zuid

Tussen 4 en 10 april werkt BAM Infra B.V. in opdracht van de provincie Utrecht aan de trambaan tussen de haltes Nieuwegein-Stadscentrum en Nieuwegein-Zuid. Er rijden dan geen trams op dit traject, maar vervangende bussen.

De werkzaamheden zijn voorbereidend op de vernieuwing van de gehele tramlijn in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein komende zomer. Zo wordt in april nieuw spoor klaargelegd en start de aannemer met werkzaamheden aan de bovenleiding. Dit voorbereidend werk in Nieuwegein-Zuid wordt uitgevoerd tussen 7.00-23.00 uur.

In de komende periode staan op meerdere locaties werkzaamheden gepland om de regionale tramlijn in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein te vernieuwen. Deze voorbereidende werkzaamheden bestaan uit:

• Het inrichten van werkterreinen op verschillende locaties
• Het maken van mantelbuizen voor het nieuwe ICT datanetwerk van het tramsysteem
• Het verwijderen van heggen langs de perrons

Gevolgen Coronavirus
Bij de uitvoering van deze werkzaamheden houden de provincie Utrecht en de aannemer rekening met de richtlijnen van de overheid en het RIVM voor de beheersing van het Coronavirus. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop wordt gewerkt. De regel om minimaal 1,5 meter afstand te houden, geldt ook op de bouwplaats. Bij de trambaan zijn daarom extra voorzieningen getroffen om het werk op een verantwoorde wijze uit te voeren. Van dag tot dag wordt bekeken wat de effecten zijn op de medewerkers en de geplande werkzaamheden.

Als gevolg van de restricties is besloten om voor deze werkzaamheden in Nieuwegein-Zuid meer tijd uit te trekken. Er wordt vijf dagen langer gewerkt aan het spoor dan eerder was gepland. De eerder geplande werkzaamheden in de nacht worden nu overdag en ‘s avonds uitgevoerd om hinder te beperken. De provincie Utrecht onderzoekt de impact van corona maatregelen voor het geplande vervolg van dit project. Voor het weekend van 18 en 19 april staan voorbereidende werkzaamheden gepland voor de vernieuwing van de tramlijn in IJsselstein. Mogelijk worden ook deze werkzaamheden meer verspreid uitgevoerd Het coronavirus kan eveneens impact hebben op de planning van de werkzaamheden in de zomer. Als daar meer over bekend is, zullen we u daarover informeren.

Vernieuwing regionale tramlijn
De tramlijn in Nieuwegein-Zuid en IJsselstein is na dertig jaar gebruik aan vervanging toe. Om reizigers een veilige en comfortabele reis te blijven bieden, vernieuwt de provincie Utrecht de tramlijn. Daarom zijn nieuwe trams besteld met meer zitplaatsen en meer comfort. Alle perrons van de haltes tussen Utrecht Centraal Jaarbeursplein en Nieuwegein-Zuid en IJsselstein-Zuid worden verlaagd en verlengd. Dit is nodig om de perrons passend te maken voor de nieuwe trams. De trambaan in Nieuwegein-Zuid en IJsselstein wordt vrijwel geheel vernieuwd. Daarom wordt er de komende periode en vooral in de zomer hard gewerkt op en rondom de trambaan en haltes.

Hinder
De werkzaamheden in de zomer van 2020 zijn van maandag tot zondag, overdag en ’s avonds. Wanneer nodig werkt de aannemer in de zomer ook in de nachten en op zondag. Woningen en bedrijven vlakbij de trambaan blijven bereikbaar. Sommige kruisingen van de tramlijn en rijstroken van doorgaande wegen worden wel tijdelijk afgesloten. Het slopen en opbouwen van de trambaan kan niet zonder transport van bouwmaterialen. Vanwege laden en lossen bij de trambaan, soms vlakbij woningen, winkels en kantoren, moeten bewoners rekening houden met overlast van geluid en mogelijk stof. De werkzaamheden zijn daarom aangekondigd in een informatiebrief die onlangs breed is verspreid langs de trambaan. In City Nieuwegein realiseert de provincie samen met gemeente Nieuwegein een nieuw, modern knooppunt voor tram en bus met nieuwe woningen en goede loop- en fietsroutes.

Levering nieuw spoor op bouwdepot Oudegein in Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk