Open Huis openbare scholen Nieuwegein

Op 20 maart zetten alle openbare basisscholen in Nieuwegein en IJsselstein hun deuren wagenwijd open. Midden in de week van het openbaar onderwijs willen de scholen graag aan iedereen laten zien wat de kracht van hun onderwijs is. Daarom hebben ze allemaal, extra activiteiten georganiseerd op deze dag. Rondleidingen door leerlingen bijvoorbeeld, een kijkje in de klas en natuurlijk de kans om alle mogelijke vragen te stellen over het onderwijs en de school.

‘Openbaar onderwijs heeft karakter!’ is dit jaar het thema van de week van het openbaar onderwijs. Verspreid door Nieuwegein staan zeven openbare basisscholen en in IJsselstein vier. Dit zijn stuk voor stuk scholen met een heel eigen karakter. Er zijn grote en kleinere scholen, daltonscholen, een jenaplanschool en een TOM-school. Zo is er voor elk wat wils.

Overigens zijn er ook veel overeenkomsten tussen de scholen. Ze werken bijvoorbeeld allemaal met Leren Zichtbaar Maken, geïnspireerd op het gedachtengoed van John Hattie. Daarmee worden de leerlingen bewust gemaakt van de manier waarop ze leren. Als het dan even niet lukt om iets onder de knie te krijgen, blijven ze gemotiveerd, wetend dat ze met de juiste werkhouding (de z.g. ‘growth mindset’) uiteindelijk de leerstof gaan beheersen.

Vaardigheden zoals deze zijn van groot belang voor onze opgroeiende kinderen. Met de snelheid waarmee onze maatschappij verandert, is het moeilijk om te voorspellen hoe de arbeidsmarkt er uit zal zien als de basisschoolkinderen van nu daar hun opwachting maken. 21e eeuwse vaardigheden zijn essentieel en daar hoort ook een goede beheersing van de Engelse taal bij. Op alle openbare basisscholen van Stichting Robijn wordt daarom vanaf volgend schooljaar Engels gegeven vanaf groep 1. Speelse lessen over kleuren, voorwerpen en dergelijke worden steeds verder uitgebreid, zodat ze al een goed mondje Engels spreken als ze naar het voortgezet onderwijs gaan.

Iedereen is welkom! Dat is de slogan van het openbaar onderwijs en die geldt zeker ook tijdens het open huis. Loop gerust binnen – ook als u gewoon nieuwsgierig bent – stel uw vragen en neem een kijkje. De scholen ontvangen u graag!

Maak kennis met het nieuwe Horeca & Toerisme College in Nieuwegein tijdens een virtual reality tour

Komend schooljaar gaat het Horeca & Toerisme College van ROC Midden Nederland ver(nieuw)bouwen. Het huidige gebouw aan de Newtonbaan 12 in Nieuwegein krijgt een totaal nieuwe look en feel en wordt voorzien van de laatste state-of-the-art faciliteiten. Tijdens de open avond op dinsdag 19 maart a.s. kunnen toekomstige studenten, leerlingen van middelbare scholen en andere bezoekers zien hoe het nieuwe pand eruit komt te zien. Met VR-brillen krijgen ze door middel van een virtuele rondleiding alvast een sneak preview van het nieuwe college.

Met het nieuwe gebouw is het Horeca & Toerisme College helemaal klaar voor de toekomst en speelt het in op de laatste trends, ontwikkelingen en innovaties in de branche. Hiermee bereiden we onze studenten optimaal voor op de arbeidsmarkt of een vervolgopleiding aan het hbo. In het nieuwe leerrestaurant, het interne leerwerkbedrijf, een International Office en de koffiebar kunnen studenten in een vertrouwde omgeving kennis en ervaring opdoen. Ook een eigentijdse foodtruck, moderne vergaderfaciliteiten, drie keukens (waaronder een luxe keuken t.b.v. de opleiding Gespecialiseerd Kok) en een reisinspiratieruimte hebben een prominente plek in de dienstverlening.

Tijdelijk les op andere locaties
De verbouwing van het Horeca & Toerisme College neemt het gehele schooljaar 2019/2020 in beslag. Studenten krijgen dit jaar les op andere locaties van ROC Midden Nederland. De opleidingen Horeca (zoals Kok, Manager/Ondernemer Horeca, Gastheer/Gastvrouw) huizen in op een bestaande horeca-locatie in stadion Galgenwaard in Utrecht waar we de beschikking hebben over keukens en een pop-up restaurant. De opleidingen Entree, Facilitaire Dienstverlening en Toerisme & Recreatie gaan tijdelijk naar de locatie van het ICT College aan de Harmonielaan 1 in Nieuwegein. Op deze locatie van de Tech Campus kunnen wij het (praktijk)onderwijs bieden passend bij onze opleidingen.

Profiel Horeca & Toerisme College
Het Horeca & Toerisme College is een van de 13 kleinschalige, branchegerichte mbo-colleges van ROC Midden Nederland. Op het Horeca & Toerisme College worden studenten opgeleid voor de Horeca, de wereld van de Facilitaire Dienstverlening of de sector Toerisme & Recreatie. Studenten leren om de wensen van hun gasten te vervullen en ze te laten genieten van een professioneel bereide maaltijd, een prettige werkomgeving of een welverdiende vakantie. In de interne levensechte leerbedrijven doen studenten in een vertrouwde, veilige omgeving praktijkervaring op.

Bewoners Schansen stemmen voor nieuw kunstwerk in de buurt

Maandagavond 18 maart a.s. vertellen drie kunstenaars in buurtcentrum La Caza in Schansen-Noord over hun ideeën voor een kunstproject in de buurt. Een kunstwerk dat samen met bewoners wordt gemaakt en symbool staat voor de vernieuwing van de buurt.

Kunstwerk vóór, mét en van de buurt
De buurt kan wel wat meer kleur gebruiken. Kunst maakt de omgeving mooier en laat ook het karakter van de buurt zien. Daarom heeft de gemeente Nieuwegein drie kunstenaars gevraagd na te denken over een kunstwerk dat symbool staat voor de vernieuwing van de buurt. Dat kan van alles zijn; bijvoorbeeld een muurschildering, een object voor in de buurt, of het verfraaien van een bepaalde plek. Een kunstwerk vóór, mét en van de buurt!

Kunstenaars presenteren hun ideeën
De kunstenaars Eline Janssens, Vincent Skiller en Carin Sleurink vertellen op maandagavond 18 maart over hun ideeën. Bewoners gaan daarna met de kunstenaars in gesprek. Daarna stemt de buurt op hun favoriete kunstwerk. De kunstenaar met de meeste stemmen krijgt vervolgens de opdracht. In 100 dagen gaat de kunstenaar samen met de buurt werken aan het kunstwerk. Voor de zomervakantie is het klaar. 

Datum, tijd en locatie
Maandag 18 maart 2019, van 19.45 – 21.00 uur in de Buurtkamer La CaZa aan de Hoornseschans 101

19.30 uur Ontvangst met koffie en thee 
19.45 uur Introductie 
20.00 uur Presentaties kunstenaars, 3 rondes van elk 20 minuten 
21.00 uur Bewoners leveren stembiljetten in – borrel 
21.15 uur Bekendmaking winnende kunstenaar 

Veroorzaker dodelijk ongeval Nieuwegein blijft langer vastzitten

De 55-jarige man uit Utrecht die is opgepakt na het dodelijk ongeluk van afgelopen zondag in Nieuwegein, blijft langer vastzitten. Dat meldt van Dijk, de advocaat van de verdachte. Zijn voorlopige hechtenis is met twee weken verlengd.

Bij het ongeluk op de ‘s-Gravenhoutseweg kwam een 8-jarige jongen uit Houten om het leven. Zijn ouders en een 10-jarig kind raakten ook gewond. De man die vastzit was de chauffeur van de andere auto die betrokken was bij het ongeval.

De advocaat meldde gisteren al dat zijn cliënt voorafgaand aan het ongeluk iets te veel alcohol had gedronken. “Hij kwam terug van een feestje met iets te veel drank op. Daardoor was zijn inschattingsvermogen verminderd”, zei hij toen.

Ook reed de Utrechter harder dan toegestaan: “Maar de exacte snelheid is nog niet vastgesteld”, aldus van Dijk.

AHN Soosmiddag met Dick Hegger en Aloysia Roosenboom

Op zaterdagmiddag 23 maart organiseert de Algemene Hulpdienst Nieuwegein (AHN) weer een soosmiddag. Deze keer komen Dick Hegger (gitaar en zang) en Aloysia Roosenboom (zang) weer naar de AHN Soos om de gasten te vermaken met bekende mee-zingliederen. Kunt u nog zingen, zing dan gerust mee!

Vanaf 13.30 uur bent u van harte welkom op de Oortjesburg 2 in Batau Noord. Er is vrije inloop en de soos duurt tot 16.00 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden. De AHN verzorgt de koffie, thee, fris en wat lekkers.

Mocht het vervoer een probleem zijn of een eerste keer toch moeilijk, dan kunt u contact opnemen met een AHN contactpersoon. Dit kan telefonisch op iedere werkdag tussen 10.00 uur en 12.30 uur op nummer: 030-6067409. Samen kunnen ze kijken wat ze voor u kunnen doen om de eerste stap zo makkelijk mogelijk te maken.

Utrechtse regiogemeenten starten gezamenlijke aanbesteding zeer specialistische jeugdhulp

Om te zorgen voor beschikbaarheid van de expertise die nodig is voor de meest kwetsbare kinderen en jongeren, starten vier Utrechtse jeugdhulp-regio’s per 13 maart 2019 met de aanbesteding van de zogenoemde Essentiële functies. Onder deze regio’s vallen 16 gemeentes, waaronder Nieuwegein. Naast Nieuwegein doen ook mee: Houten, IJsselstein, Lopik, Vijfheerenlanden, Utrecht, de Ronde Venen, Montfoort, Oudewater, Stichtse Vecht, Woerden, de Bilt, Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Bunnik en Wijk bij Duurstede. Een gezamenlijke aanbesteding van 16 gemeentes voor jeugdhulp is bijzonder en illustreert de gedeelde ambitie om de zorg voor de meest kwetsbare kinderen en jongeren te verbeteren.

De samenwerkende Lekstroomgemeenten (Houten, Lopik, Nieuwegein, IJsselstein en Vianen) kochten in 2016 al hun jeugdhulp gezamenlijk in voor 2016. Dit wordt nu breder getrokken.

Per 1 januari 2020 moet er een nieuw contract zijn met de zorgaanbieders die deze zeer specialistische behandelingen bieden. Deze aanbesteding benutten de Utrechtse jeugdhulp-regio’s om deze intensieve zorg meer op maat rondom het kind en gezinsgericht te organiseren. Ook willen zij met het goed inzetten van expertise bereiken dat plaatsing in een kliniek of instelling voorkomen wordt. Zij willen deze vernieuwing samen met aanbieders, jongeren, ouders en andere partners uitwerken en kiezen daarom voor een dialooggerichte aanbesteding.

Wat zijn Essentiële functies?
De specialistische zorg bij de Essentiële functies is bedoeld voor kinderen en jongeren in een zeer kwetsbare positie. Met 24-uurs behandeling moet de stabiliteit, veiligheid en positieve interactie tussen het kind en zijn of haar omgeving herstellen om zo ‘het normale leven’ weer op te pakken. Er zijn nu drie soorten van deze zorg:

– Drie-milieuvoorzieningen voor jongeren die in een open setting kunnen verblijven in een zeer intensieve behandelgroep (met zorg, onderwijs en wonen). 

– JeugdzorgPlus voor jongeren met ernstige gedrags- en opvoedproblemen die een gevaar vormen voor zichzelf en/of hun omgeving. 

– Specialistische klinische opname voor jongeren met psychiatrische problematiek waarbij een intensieve klinische behandeling de enige manier is om gevaar voor henzelf of hun omgeving te voorkomen. 

In 2018 werd aan zo’n 240 kinderen en jongeren uit de betrokken gemeentes deze vorm van specialistische jeugdhulp geboden.

Wat willen de gemeenten bereiken?
Doel van de gezamenlijke aanpak is dat de zorg rondom de jongere georganiseerd wordt en er geen verplaatsing is als de zorgvraag verandert en er bijvoorbeeld geslotenheid nodig is. We willen hulptrajecten verduurzamen en waar mogelijk verkorten. Dit doen we door te zorgen dat het gewone leven van jongeren tijdens een plaatsing zoveel mogelijk doorloopt, ouders en eerdere hulpverleners maximaal betrokken blijven en het toekomstperspectief centraal staat. Door mogelijkheden te bieden om de zeer specialistische kennis ook ambulant in te zetten, willen de samenwerkende gemeenten verblijf binnen de essentiële functies voorkomen. Door gezamenlijk de Essentiële functies te organiseren zorgen de regio’s dat er deskundigheid en voorzieningen beschikbaar zijn én blijven voor kinderen en jongeren die deze zorg echt nodig hebben.

Wat is dialooggerichte aanbesteding?
De gemeenten kiezen voor een dialooggerichte aanbesteding. Binnen deze bijzondere vorm van aanbesteding worden de eisen die de gemeenten aan de zorg stellen tijdens de aanbesteding sámen met (vooraf geselecteerde) aanbieders besproken. In deze dialoog worden ook belanghebbenden betrokken zoals kinderen en jongeren, ouders, lokale teams en de jeugdbescherming van Samen Veilig Midden Nederland. Als de aanbesteding aanleiding geeft tot veranderingen, wordt dit zorgvuldig gecommuniceerd met ouders en kinderen. Continuïteit van zorg voor de kinderen en jongeren is het uitgangspunt.

Vereniging ‘De Weergever’ viert haar 40-jarig bestaan in Nieuwegein

Zaterdag 30 maart aanstaande kunnen liefhebbers van historische grammofoonplaten en bijbehorende apparatuur aan hun trekken komen in Nieuwegein. Dan zal de vereniging ‘De Weergever’ haar 40-jarig jubileum vieren in Het Veerhuis aan de Nijemonde 4. De toegang is gratis en is van 10.00 uur tot 16.00 uur. ‘De Weergever’ is een club van enthousiaste verzamelaars van historische grammofoonplaten en bijbehorende apparatuur.

Het wordt een eenmalige manifestatie met als thema: de oude grammofoonplaat. Topverzamelaars tonen hun pronkstukken: prachtige grammofoons en fonografen met schilderachtige hoorns, schitterende labels, bijzondere naaldendoosjes en – soms lachwekkende – accessoires uit de oude doos. De ontwikkeling van de grammofoonplaat tussen 1900 en 1930 kan worden gevolgd in een interessante expositie en er wordt zelfs ter plekke een grammofoonplaat opgenomen van ‘live’ muziek met Telefunken apparatuur, gebruikt bij de NCRV, uit de jaren dertig. U kunt er genieten van de klank van een echte pianola en de bekende kleinkunstkenner Jacques Klöters houdt een lezing. Verder is er aandacht voor de behandeling van de platen. Hoe klinken de platen op z’n best en slijten ze het minst? Hoe ver moet je gaan met verwijdering van ruis en tikken?

Beurs
Roept het zien en horen van al dit moois de kooplust op? Sla dan op deze dag uw slag. Er is een beurs waar grammofoonplaten (hoofdzakelijk 78 toeren) en oude grammofoons te koop zijn. Ook voor onderdelen en reparatie- en restauratieadvies voor uw apparatuur (van fonograaf tot ‘moderne’ pick up) kunt u terecht. U kunt kennis maken met experts en verenigingen op het gebied van oude geluidstechniek.

Reparatie van uw oude apparatuur
Breng uw defecte grammofoon, pick up of radio mee! Reparateurs van ‘De Weergever’ en de Nederlandse Vereniging voor de Historie van de Radio wekken ze weer tot leven. Dit wordt voor u gedaan tegen kostprijs van de onderdelen. ‘Het belooft een heerlijke dag vol muziek en historie te worden waar voor jong en oud, man en vrouw, wat te zien, te beleven en te leren valt’ aldus de organisatie.

Radiotechnicus Reindert Groot bedient platensnijmachine in reportagewagen van de Nederlandse Radio Unie, Omroep, Hilversum.

Appartementen aan de Van Reeslaan zijn klaar voor Verzorgd Wonen

Na maanden van plannen en verbouwen was woensdag 13 maart 2019 de officiële opening van de aangepaste ontvangsthal en toegang tot een aantal appartementen aan de Van Reeslaan 31 t/m 101. Deze aanpassing is op initiatief van de eigenaren om het gebouw levensloopbestendig te maken en is in samenwerking met het zorgcentrum en de gemeente tot stand gekomen. De gemeente Nieuwegein hoopt dat er meer van dit soort initiatieven van inwoners volgen.

Het complex aan de Van Reeslaan bestaat uit 36 koopappartementen en verkeert in goede staat. Het is mede vanwege zijn ligging geschikt om langer zelfstandig te wonen met een combinatie van zorg, diensten en welzijn. Het winkelcentrum Makado en ontmoetingscentrum De Wenck liggen op loopafstand. De eigenaren van het complex worden collectief ouder en hebben daarom het plan opgevat samen met de gemeente te kijken wat er nodig om het gebouw aan te passen, zodat ze zo lang mogelijk zelfstandig in hun ‘eigen’ huis kunnen blijven wonen.

De heer Aad Wever, bestuurslid van de VvE: “Het helpt om mensen in hun eigen omgeving te laten wonen. Dat was de opzet en dat is gelukt! Alle bewoners zijn heel erg tevreden. We kijken terug op een succesvolle samenwerking met het zorgcentrum en de gemeente Nieuwegein. Het is van het begin tot het einde goed verlopen.”

Samenwerking
Om langer thuis te kunnen blijven wonen is samenwerking tussen gemeente en VvE noodzakelijk. Iedere partij moet de verantwoordelijkheid nemen voor een deel van de werkzaamheden en activiteiten. De gemeente neemt de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de openbare ruimte, voor de collectieve inzet van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de aanwezigheid van een voorzieningenstructuur in de wijk. De VvE is zelf verantwoordelijk voor de aanpassingen aan het gebouw en de algemene ruimten (trappen, gangen, lift, garage, e.d.). De gemeente levert hieraan een financiële bijdrage.

Wethouder Hans Adriani: “Het uitgangspunt van het concept van Verzorgd Wonen is dat je dat met elkaar doet. Een gezamenlijke inzet van gemeente, VvE en in de wijk opererende partners op het gebied van zorg, gezondheid, recreatie, services en welzijn. Maar ook wederzijdse dienstverlening door buren onderling, hulp van mantelzorgers, aanvullende diensten en activiteiten vanuit het vrijwilligersnetwerk zijn belangrijk. Elke partij heeft eigen verantwoordelijkheden in Verzorgd Wonen en moet zijn rol pakken om samen Verzorgd Wonen succesvol te maken.”

Voorwaarden aanmelding
De gemeente Nieuwegein hoopt dat er nog veel van dit soort initiatieven volgen van Nieuwegeiners. Voorwaarden zijn wel dat het gaat om een koopappartement of een particulier huurappartement, dichtbij voorzieningen, die geschikt te maken is voor Verzorgd Wonen. Dat betekent dat het gebouw een goede basis moet hebben, zoals een lift. Daarnaast moeten de eigenaren gemiddeld al op leeftijd zijn. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de gemeente Nieuwegein, Chris Versluijs via c.versluijs@nieuwegein.nl.

Foto: Wethouder Hans Adriani en bewoonster Herma Bekenkamp onthullen de foto met een werk van Otto van Rees. Deze foto is door Herma Bekenkamp aan de bewoners geschonken.

‘De Kempenaerpark’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Kempenaerpark. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via de website van onze fotograaf. Deze week dus de Kempenaerpark in de wijk Galecop.

SP Nieuwegein: ‘College zet inwoners weg als dreinende kleuters die hun speelgoed niet willen opruimen’

In de raadsvergadering van donderdag 22 december 2016 heeft de gemeenteraad het grondstoffen inzamelplan besproken. In dit plan stelde het college voor om vanaf 2019 het zogenaamde ‘omgekeerd inzamelen’ in Nieuwegein te gaan toepassen. Bij omgekeerd inzamelen is het de bedoeling dat inwoners zelf hun restafval naar ondergrondse containers gaan brengen, terwijl de potentiële grondstoffen aan huis worden opgehaald.

Frank van den Heuvel

SP raadslid Frank van den Heuvel laat op de website van de SP weten: ‘Het voorscheiden van plastic, metalen en drankenkartons (PMD) kost inwoners veel tijd en ruimte in huis. In regio’s waar het restafval en PMD pas na ophalen door de reinigingsdienst van elkaar gescheiden wordt, blijkt dat het ook anders kan. OMRIN behaalt in het noorden van ons land steeds betere resultaten met nascheiding. En nieuwe technieken schreiden rap voort. Over enige jaren is huishoudelijk voorscheiden volledig achterhaald en kan Nieuwegein een investering van miljoenen afschrijven.’

‘Maar het Nieuwegeinse college van B&W veegt argumenten tegen voorscheiding structureel van tafel. In de afgelopen 4 jaar hebben raadsleden regelmatig om objectieve cijfers gevraagd. Het recent verschenen onderzoeksrapport is onvolledig, staat vol meningen in plaats van de gevraagde cijfers en er wordt geen wederhoor toegepast.’

‘In de laatste commissievergadering bleek dat gemeente Nieuwegein nascheiden als een niet circulaire oplossing ziet. Wie tegen voorscheiden van PMD is, is voor het verwoesten van onze leefomgeving. OMRIN laat zien dat nascheiden een winstgevende circulaire oplossing is. Maar Nieuwegein zet ze weg als milieucriminelen.’

‘Volgens de gemeente is het een kwestie van ‘de inwoners bewust maken van het belang van het scheiden van grondstoffen uit het afval’. De burger moet zich schuldig voelen over het spoor van afval dat hij achter laat. Burgers moeten de regels voor het scheiden van afval goed in de gaten houden, wekelijks bestuderen en als moraalpolitie achter hun kinderen aanzitten om te zorgen dat zij zich netjes aanpassen aan de wetten van de vrije markteconomie. De industrie dicteert: de burger moet het afvalprobleem oplossen.’

‘Geen woord over alle mislukte verpakkingsconvenanten. Al bijna 40 jaar houdt de industrie de overheid aan het lijntje. Geen woord over het in gebreke blijven van de politiek. Onderzoeken wijzen steeds weer uit dat convenanten niet werken. Boetes en belastingen wel, maar dat ligt politiek niet zo lekker. Voor het afwentelen op de burger is niet zoveel politieke moed nodig. Zolang bijvoorbeeld piepkleine geheugenkaartjes voor je telefoon in een enorme berg plastic verpakt worden, gaan we dit probleem niet oplossen. De plasticberg neemt mondiaal reusachtige vormen aan. Plastic scheiden, zorgt niet voor minder plastic.’

‘Met “omgekeerd inzamelen” worden de maatregelen groengewassen. Het houdt dus ook in dat het restafval niet meer aan huis ingezameld wordt. Ouden van dagen bijvoorbeeld moeten met hun afval straks tot 300 m lopen naar een straatcontainer. En dat terwijl ik nu al zeer regelmatig door voorbijgangers in mijn containers gedumpt afval aantref, bij het oud papier of in de GFT.’

‘Een investering van bijna 6 miljoen euro en hoge structurele kosten van het systeem worden als noodzakelijk betiteld. Nieuwegein wil afvalcoaches om burgers die hun afval niet goed scheiden op te voeden. Een lachertje met 2 mensen in deeltijd op 60.000 inwoners. De langspeelplaat van milieufundamentalisten hangt al jaren in zelfde groef: ‘de mens is schuldig en moet boeten voor het verwoesten van de leefomgeving’. Voor een meer rationele benadering is geen ruimte en zo gaan we door met het naar de knoppen helpen van de aarde.’

‘Op afvalvrije basisscholen wordt onze kinderen geleerd dat verpakkingsafval geen probleem is, als je het maar in het juiste vakje stopt. Dan noemen we het geen afval meer en schijnt het probleem opgelost! Is dit groenwassen van afval, of hersenspoelen van kinderen?’