Vereniging ‘De Weergever’ viert haar 40-jarig bestaan in Nieuwegein

Zaterdag 30 maart aanstaande kunnen liefhebbers van historische grammofoonplaten en bijbehorende apparatuur aan hun trekken komen in Nieuwegein. Dan zal de vereniging ‘De Weergever’ haar 40-jarig jubileum vieren in Het Veerhuis aan de Nijemonde 4. De toegang is gratis en is van 10.00 uur tot 16.00 uur. ‘De Weergever’ is een club van enthousiaste verzamelaars van historische grammofoonplaten en bijbehorende apparatuur.

Het wordt een eenmalige manifestatie met als thema: de oude grammofoonplaat. Topverzamelaars tonen hun pronkstukken: prachtige grammofoons en fonografen met schilderachtige hoorns, schitterende labels, bijzondere naaldendoosjes en – soms lachwekkende – accessoires uit de oude doos. De ontwikkeling van de grammofoonplaat tussen 1900 en 1930 kan worden gevolgd in een interessante expositie en er wordt zelfs ter plekke een grammofoonplaat opgenomen van ‘live’ muziek met Telefunken apparatuur, gebruikt bij de NCRV, uit de jaren dertig. U kunt er genieten van de klank van een echte pianola en de bekende kleinkunstkenner Jacques Klöters houdt een lezing. Verder is er aandacht voor de behandeling van de platen. Hoe klinken de platen op z’n best en slijten ze het minst? Hoe ver moet je gaan met verwijdering van ruis en tikken?

Beurs
Roept het zien en horen van al dit moois de kooplust op? Sla dan op deze dag uw slag. Er is een beurs waar grammofoonplaten (hoofdzakelijk 78 toeren) en oude grammofoons te koop zijn. Ook voor onderdelen en reparatie- en restauratieadvies voor uw apparatuur (van fonograaf tot ‘moderne’ pick up) kunt u terecht. U kunt kennis maken met experts en verenigingen op het gebied van oude geluidstechniek.

Reparatie van uw oude apparatuur
Breng uw defecte grammofoon, pick up of radio mee! Reparateurs van ‘De Weergever’ en de Nederlandse Vereniging voor de Historie van de Radio wekken ze weer tot leven. Dit wordt voor u gedaan tegen kostprijs van de onderdelen. ‘Het belooft een heerlijke dag vol muziek en historie te worden waar voor jong en oud, man en vrouw, wat te zien, te beleven en te leren valt’ aldus de organisatie.

Radiotechnicus Reindert Groot bedient platensnijmachine in reportagewagen van de Nederlandse Radio Unie, Omroep, Hilversum.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren