Appartementen aan de Van Reeslaan zijn klaar voor Verzorgd Wonen

Na maanden van plannen en verbouwen was woensdag 13 maart 2019 de officiële opening van de aangepaste ontvangsthal en toegang tot een aantal appartementen aan de Van Reeslaan 31 t/m 101. Deze aanpassing is op initiatief van de eigenaren om het gebouw levensloopbestendig te maken en is in samenwerking met het zorgcentrum en de gemeente tot stand gekomen. De gemeente Nieuwegein hoopt dat er meer van dit soort initiatieven van inwoners volgen.

Het complex aan de Van Reeslaan bestaat uit 36 koopappartementen en verkeert in goede staat. Het is mede vanwege zijn ligging geschikt om langer zelfstandig te wonen met een combinatie van zorg, diensten en welzijn. Het winkelcentrum Makado en ontmoetingscentrum De Wenck liggen op loopafstand. De eigenaren van het complex worden collectief ouder en hebben daarom het plan opgevat samen met de gemeente te kijken wat er nodig om het gebouw aan te passen, zodat ze zo lang mogelijk zelfstandig in hun ‘eigen’ huis kunnen blijven wonen.

De heer Aad Wever, bestuurslid van de VvE: “Het helpt om mensen in hun eigen omgeving te laten wonen. Dat was de opzet en dat is gelukt! Alle bewoners zijn heel erg tevreden. We kijken terug op een succesvolle samenwerking met het zorgcentrum en de gemeente Nieuwegein. Het is van het begin tot het einde goed verlopen.”

Samenwerking
Om langer thuis te kunnen blijven wonen is samenwerking tussen gemeente en VvE noodzakelijk. Iedere partij moet de verantwoordelijkheid nemen voor een deel van de werkzaamheden en activiteiten. De gemeente neemt de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de openbare ruimte, voor de collectieve inzet van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de aanwezigheid van een voorzieningenstructuur in de wijk. De VvE is zelf verantwoordelijk voor de aanpassingen aan het gebouw en de algemene ruimten (trappen, gangen, lift, garage, e.d.). De gemeente levert hieraan een financiële bijdrage.

Wethouder Hans Adriani: “Het uitgangspunt van het concept van Verzorgd Wonen is dat je dat met elkaar doet. Een gezamenlijke inzet van gemeente, VvE en in de wijk opererende partners op het gebied van zorg, gezondheid, recreatie, services en welzijn. Maar ook wederzijdse dienstverlening door buren onderling, hulp van mantelzorgers, aanvullende diensten en activiteiten vanuit het vrijwilligersnetwerk zijn belangrijk. Elke partij heeft eigen verantwoordelijkheden in Verzorgd Wonen en moet zijn rol pakken om samen Verzorgd Wonen succesvol te maken.”

Voorwaarden aanmelding
De gemeente Nieuwegein hoopt dat er nog veel van dit soort initiatieven volgen van Nieuwegeiners. Voorwaarden zijn wel dat het gaat om een koopappartement of een particulier huurappartement, dichtbij voorzieningen, die geschikt te maken is voor Verzorgd Wonen. Dat betekent dat het gebouw een goede basis moet hebben, zoals een lift. Daarnaast moeten de eigenaren gemiddeld al op leeftijd zijn. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de gemeente Nieuwegein, Chris Versluijs via c.versluijs@nieuwegein.nl.

Foto: Wethouder Hans Adriani en bewoonster Herma Bekenkamp onthullen de foto met een werk van Otto van Rees. Deze foto is door Herma Bekenkamp aan de bewoners geschonken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren