Dader ‘WK-moord’ in hoger beroep twee jaar minder de cel in

De verdachte van de WK-moord in Nieuwegein is in hoger beroep veroordeeld tot 9,5 jaar cel. Abdelkader L, oftewel Appie. heeft nu twee jaar minder gekregen dan de eerdere uitspraak van de rechter. Zijn straf werd verminderd omdat de uitspraak zo lang op zich liet wachten. Volgens de rechter is daardoor de “redelijke termijn ruimschoots overschreden.”

Op 11 juli 2010 werd de Nieuwegeiner Richard Houtveen doodgestoken na het bekijken van de WK-finale in het winkelcentrum Cityplaza. Kort daarvoor had hij bij het winkelcentrum naar de WK-finale Nederland-Spanje gekeken. Houtveen raakte betrokken bij een ruzie en zakte kort daarna in elkaar toen hij met zijn vriendin wegliep. Toen bleek hij dodelijk gewond te zijn geraakt door een messteek.

Appie L. uit Harmelen was al snel in beeld bij de politie. Hij werd al in 2010 aangehouden als verdachte in de zaak, maar L. werd toen vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. In 2012 werd de zaak overgedragen aan het Cold Case team. Dat team zette het onderzoek vanaf 2017 in stilte voort.

In 2022 werd Appie L. door de rechter vrijgesproken van moord en veroordeeld voor doodslag. De rechter besloot dat hij daarvoor 11,5 jaar de cel in moest. Maar L. ging in hoger beroep. De rechter heeft vrijdag besloten dat hij 9,5 jaar de cel in moet, in plaats van 11,5 jaar. De straf werd verminderd omdat het bijna 14 jaar heeft geduurd om de zaak af te handelen. De doodslag was in 2010 en de uiteindelijke uitspraak kwam dit jaar. Daardoor is de redelijke termijn ruimschoots overschreden.

We spreken hier nog altijd van de WK-moord, omdat de geruchtmakende zaak zo bekend staat. Inmiddels is dus bekend dat het niet om moord, maar om doodslag gaat.

Duurzaam op vakantie!

In de eerste maanden van het jaar maken we massaal onze vakantieplannen: wat wordt het dit jaar? Lekker chillen op de Antillen, waar het altijd goed weer is en de cocktails goed smaken? Of met het hele gezin met de auto naar een camping in Spanje of Kroatië? Of toch liever een fietsvakantie, of wildkamperen in Noorwegen? Mogelijkheden te over. Het is maar net waar je blij van wordt. En je portemonnee beslist natuurlijk ook mee. Maar steeds meer mensen kijken ook naar de impact op het milieu van hun vakantiekeuze.

Milieu Centraal heeft een mooi thema gemaakt op hun website, met heel veel inspiratie en tips, bijvoorbeeld voor het reizen met een elektrische auto in de landen die jij wilt bezoeken. Ook vind je er geweldige ideeën voor milieuvriendelijke reizen en je kunt er zelf checken wat de milieu impact is van jouw vakantietrip. Wist je trouwens dat internationaal treinen weer helemaal hot is? Dus voor je boekt, surf even langs bij Milieu Centraal.

We houden het droog: kom naar de zaterdagmarkt voor energieadvies
Zaterdag 3 februari aanstaande trappen de vrijwilligers van Energie-N de Energiebakfiets naar de zaterdagmarkt in de binnenstad van Nieuwegein. Kom langs en stel alle vragen die je maar hebt over het verduurzamen van je woning. Gratis en voor niks. Zij staan er tussen 11.00 uur en 14.00 uur.

Wij zijn energie-N
De vrijwilligers van stichting Energie-N helpen Nieuwegein op weg om een klimaat neutrale gemeente te worden. Dat doen wij door inwoners, beleidsmakers en andere betrokkenen objectief te infomeren over de mogelijkheden voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving in de gemeente Nieuwegein, door middel van het besparen van energie en het opwekken van hernieuwbare energie.

Dichter Ton de Gruijter bericht: ‘wat wordt het toekomstbeeld?’

het beeld ‘cirkle of life’ van jits bakker werd door de raad van toezicht als geschenk voor de medewerkers van het antonius ziekenhuis aangekocht. één van mijn favoriete kunstwerken in de stad.
de laatste tijd echter staat het er verloederd bij, bijna al het gekleurde glas is verdwenen.
een voorbode van het vertrek van het ziekenhuis? we horen daar niks meer over.
persoonlijk moet ik er niet aan denken.

wat wordt het toekomstbeeld?

de vraag naar zorg groeit, ook in nieuwegein
we zijn wat minder fit, de leeftijd stijgt
dan hoop je dat je goede zorg krijgt
maar ‘t ziekenhuis vertrekt naar leidsche rijn

straks staan we daag’lijks op de snelweg vast
-wat negatief aan uitlaatgassen scheelt-
op zoek naar wie één onzer kwalen heelt
en óók een parking waar de auto past

natuurlijk komen hier dan meters vrij
ik zie al nieuwe straatnaamborden staan,
de röntgendreef, het darmplein, luchtweglaan,
ik fantaseer al zeven flats er bij

ik gun de zorg een eigen spreidingswet,
geen concentratie in de grote stad
de regio mankeert zelf ook al zat,
genoeg voor poli, een chirurg, een bed

© ton de gruijter

Over het kunstwerk
‘Circle of Life’ is een cadeau van de Raad van Toezicht aan alle medewerkers van het St. Antonius Ziekenhuis. ‘Circle of Life’ stelt een mens voor (arts, patiënt) die de zon vasthoudt (bron van leven op aarde).

‘Circle of Life’ is onthuld kort na de onthulling op 15 november 2013 van een soortgelijk beeld voor de hoofdingang van het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht. Door deze twee beelden zijn beide ziekenhuizen virtueel met elkaar verbonden.

Het kunstwerk is gemaakt door beeldhouwer Jits Bakker en is van brons en glas.

Over Ton de Gruijter
Met zijn poëzie werpt Ton de Gruijter (1953) een nieuw licht op actualiteiten. Hij legt wat er gebeurt in de stad vast in mooie beelden en rake bewoordingen.

Hij schreef jarenlang stadsgedichten op De Digitale Stad Nieuwegein en publiceerde de bundel Groeten uit Nieuwegein. In 2017 ontving Ton de Nieuwegein Award voor Kunst en Cultuur. Van 1 januari tot en met 31 december 2021 mocht Ton de Gruijter zich Stadsdichter noemen op initiatief van bibliotheek De tweede verdieping. Toenmalig burgemeester Frans Backhuijs benadrukte dat de dichter absoluut geen blad voor de mond moest nemen. En dat deed hij dan ook niet. Sinds enige tijd bericht Ton weer op De Digitale Stad Nieuwegein.

Naast Groeten uit Nieuwegein publiceerde Ton vijf andere bundels. Over zijn manier van schrijven: ‘Ik denk graag over verlangen, het verglijden van de tijd, veroudering, en de vragen rond conflicten en hoe het met de mens en de religie gaat. Ik probeer het zodanig uit te werken dat in de kortheid van een gedicht toch een beeld of een verhaal herkenbaar is. Ik vind het belangrijk iets te maken wat geen halffabricaat is, en het moet, voor zover mij dat lukt, taalkundig kloppen.’

‘Ik hou van rijm en ritme. Ik gebruik dus ook een schema, zoals een notenbalk bij muziek kan helpen. Taal is voor mij een gebied vol verborgen schatten. Schrijven helpt dit te ontginnen.’

Duurzame energieopwekking in en rond Nieuwegein

De groeiende wereldbevolking en toenemende welvaart hebben niet bepaald een positieve invloed op de aarde. Vooral omdat de afgelopen decennia steeds duidelijker is geworden dat de mensheid hierdoor bijdraagt aan (versnelde) klimaatverandering. Zo warmt de atmosfeer onder meer snel op, iets dat op den duur zorgt voor een stijgende zeespiegel met alle gevolgen van dien. In het Klimaatakkoord van 2019 hebben onder meer overheidsinstanties en bedrijven vastgelegd minder broeikasgassen (vooral CO2) uit te stoten. De dertig landelijke energieregio’s gaan kijken hoe dit gerealiseerd kan worden.

Het zonnepark op Plettenburg bij WRK

De energietransitie in het kort
Nieuwegein is onderdeel van de Regionale Energie Strategie-regio U16. Deze heeft bepaalde doelstellingen vastgelegd als het gaat om de energietransitie. Hierbij gaat het onder meer over energiebesparingen, en de vervanging van fossiele brandstoffen door duurzame energiebronnen zoals de zon en wind. De duurzame energie wordt bij voorkeur zoveel mogelijk lokaal opgewekt om netcongestie te verminderen.

Hoofdpunten in RES-regio U16
De RES-regio wil in 2030 minimaal 1,8 TWH duurzame energie opwekken en in 2050 energieneutraal zijn. Een deel is al gerealiseerd. Onder meer door windpark Nieuwegein langs de A27, dat bestaat uit vijf windmolens. Meer windmolens stuiten in Utrecht – de dichtstbevolkte provincie van Nederland – op veel bezwaren. Kijk maar naar de ellenlange trajecten om windmolens in de polders Rijnenburg en Reijerscop te plaatsen.

In Nieuwegein wordt wel veel zonnestroom opgewekt. Denk aan de vele woningen met zonnepanelen, en de 13.500 zonnepanelen op het distributiecentrum van Jumbo. Zon op dak heeft dan ook de voorkeur volgens de zogeheten zonneladder, omdat dit geen extra ruimte vraagt. Er zijn echter ook heel veel daken niet geschikt, en daarom kijkt de RES-regio ook naar andere plaatsen voor zonnepanelen. Denk aan het solarpark Galecop naast de A12.

Ook in Rijnenburg en Reijerscop zijn grootse plannen voor zonneparken. Hoewel zonnepanelen op landbouwgrond volgens de zonneladder niet de voorkeur heeft, lenen deze polders zich hier wel uitstekend voor. De gemeente Utrecht heeft het over een energielandschap met ongeveer 230 hectare aan zonnevelden.

De voordelen en mogelijkheden van multifunctioneel gebruik zoals agri-pv
De bewoners en buren van Rijnenburg en Reijerscop zijn uiteraard niet allemaal even te spreken over de plannen. Maar feit is wel dat de energietransitie in gang zal moeten worden gezet, en dat de twee gebieden goede mogelijkheden bieden. Vooral zonnevelden zijn door de bezwaren tegen windmolens vanwege slagschaduw en geluidshinder interessant. Daarbij geven zonneparken mogelijkheden tot meervoudig ruimtegebruik. Zo kan er sprake zijn van agri-pv, waarbij zonnevelden gecombineerd worden met landbouw. Denk aan het verbouwen van groente of fruit, het laten scharrelen van kippen of houden van schapen. Ook kunnen zonneparken gecombineerd worden met projecten om de biodiversiteit te vergroten en te recreëren.

De komende decennia zal de energietransitie waarschijnlijk voor grote veranderingen gaan zorgen. Hoewel dit aanpassingsvermogen vraagt, werken wel zo wel toe naar een beter milieu en klimaat, ook voor de toekomstige generaties!

‘De Perzikgaarde’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Perzikgaarde. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Perzikgaarde in de wijk Batau Zuid.

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager www.keep-in-mind.nl de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kims droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent. Nou, na zoveel jaar is dat inmiddels gelukt hoor!

Kim: ‘Het was zover. Onze kat had eindelijk een muis te pakken… goed te pakken. En zoals een trouwe kat betaamt, bracht hij het naar zijn geliefde baasjes. Hoe deze muis binnen is gekomen, weten we nog steeds niet. Maar de weg naar buiten was heel onceremonieel.

Wist u dat de strips die Kim wekelijks maakt voor De Digitale Stad Nieuwegein gebundeld te koop zijn? Kijk hier maar. Er zijn al vier delen!

Nieuwegein moet in 2025 minimaal 364 asielzoekers opvangen

De gemeente Nieuwegein moet in het kader van de Spreidingswet in 2025 opvang bieden aan 364 asielzoekers. Dit is het gevolg van de onlangs aangenomen Spreidingswet door de Eerste Kamer. Deze wet moet ervoor zorgen dat asielzoekers eerlijk over het land worden verdeeld. Donderdag 1 febrauri hoort de gemeente Nieuwegein, en alle andere gemeenten in Nederland, het aantal asielzoekers die zij moeten onderbrengen. Dat zijn er dus voor Nieuwegein 364 volgens de rekensom die de wet hanteert.

In Nederland is een tekort aan 96.000 plekken. Deze worden dus komend jaar door de overheid aangewezen als de gemeente niet zelf actie onderneemt. De aantallen zijn gemaakt op basis van inwonertal en hoe rijk de gemeente is. ‘2024 wordt een overgangsjaar op weg naar meer stabiliteit’ volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) na het aannemen van de Spreidingswet.

De gemeenten moeten nu het bekend is hoeveel asielzoekers zij binnen hun gemeentegrenzen moeten onderbrengen, in onderhandeling met de provincie. Zo kunnen sommige gemeenten bijvoorbeeld zeggen meer asielzoekers te willen opvangen als een buurgemeente dan huizen voor statushouders beschikbaar stelt. Deze ‘uitruil’ kunnen ze dan onderling bespreken. Hiervoor krijgen ze tot 1 november de tijd. Daarna dienen de commissarissen van de Koning hun provinciale plannen in. Dan wordt de balans opgemaakt. Uiteindelijk neemt de staatsecretaris uiterlijk 31 december 2024 het verdeelbesluit op basis van de ingediende plannen.

In het meest uiterste geval kunnen gemeenten via dit verdeelbesluit gedwongen worden plekken te realiseren, maar dat is een uiterste middel. Gemeenten die voor 1 november locaties voor meer dan 100 personen en voor langer dan 5 jaar melden, krijgen een bonus.

AZC Newtonbaan
Nieuwegein neemt al een voorschot op de Spreidingswet. Zo is zij voornemens het pand aan de Newtonbaan 3 en 4 ter beschikking te stellen aan het COA. Hier moeten vanaf de tweede helft van 2024 maximaal 112 vluchtelingen worden opgevangen. De omwonenden zijn fel tegen de komst van deze asielzoekers en zijn in opstand gekomen tegen het onderbrengen van de asielzoekers in hun wijk. Hierover hebben zij eind 2023 een brief gestuurd aan de burgemeester.

Opvang asielzoekers aan de Vredebestlaan
Ook de bewoners aan de Vredebestlaan in de wijk Jutphaas/Wijkersloot zijn tegen de komst van asielzoekers in hun wijk. De gemeente Nieuwegein wil op de plek van het oude pand van de Kledingbank (voorheen een school) een ‘Inn Between’ bouwen waar verschillende groepen mensen, zoals jongeren met een lichte hulpvraag, samen met statushouders en inwoners van Nieuwegein ondersteuning kan worden geboden.

Bedreiging wethouder Marieke Schouten
Wethouder Marieke Schouten (GroenLinks) heeft 18 januari dit jaar aangifte gedaan wegens bedreiging en intimidatie. De bedreiging was anoniem gedaan op het huisadres van de wethouder en houdt verband met de verkenning van de Inn Between aan de Vredebestlaan in Jutphaas/Wijkersloot.

Skiteam Nieuwegein weer volop in de prijzen tijdens wedstrijd in Dordrecht

Afgelopen zondag werden weer skiwedstrijden gehouden in Nederland, ook een team uit Nieuwegein deed weer mee. Dit maal in een zonnig Dordrecht. Diverse teams uit heel Nederland waren bij elkaar gekomen voor een spannende slalom wedstrijd bij skicentrum Drechtstede in Dordrecht. Skiteam Nieuwegein heeft wederom veel medailles gewonnen.

Bij de meisjes onder de acht jaar won het Team van Skipiste Nieuwegein alle drie de podiumplaatsen. Fien Reijmers uit Vlist won de Gouden beker, Puck van Grootheest uit IJsselstein zilver en Esmee de Jong uit Nieuwegein mocht de bronzen beker mee naar huis nemen.

Bij de jongens onder de acht jaar won Milan Hogenbirk uit Loosdrecht de Bronzen beker voor het team uit Nieuwegein. Bij de meisjes onder de 12 jaar won Fenna Meije uit Nieuwegein de zilveren beker. Bij de meisjes en Jongens onder de 14 jaar won Jeanne Geelkerken uit Montfort en Hugo van der Stok uit Tull en ’t Waal de zilveren beker. Bij de Dames van 18 jaar en ouder was Indy van Zijl uit Harmelen weer de snelste en mocht de gouden beker mee naar huis nemen.

Prijsuitreiking jongens onder de 14 jaar (links: Hugo van der Stok van Skiteam Nieuwegein)

De skiërs zullen volgende week aantreden in Soesterberg om een wedstrijd af te werken. Als U de skiërs van skiteam Nieuwegein een keer wil komen aanmoedigen kan dat op 17 maart aanstaande als de Nederlandse Kampioenschappen worden gehouden op hun thuisbaan aan de Nedereindseplas in Nieuwegein.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Deze week: ‘Dovenetelgraafwants’ aldus Udo.

Udo: ‘De dovenetelgraafwants is een piepkleine schildwants die niettemin opvalt door zijn zwarte kleur met witte vlekken. Voor de afwisseling heeft dit wantsje een naam die tweemaal klopt: het leeft van het sap van dovenetels en het graaft zich in om eieren te leggen waarna zij deze bewaakt tot ze uitkomen. De keverlarven drinken (onder de grond) wortelsap.’

‘Er zijn minstens twee soorten kevers die sterk op dit kevertje lijken: de koolwants en de ballotegraafwants. De koolwants is ietsje groter en wat anders getekend of wat anders getekend met een rode kleur. De ballotegraafwants lijkt heel sterk op de dovenetelgraafwants maar heeft een voorkeur voor het sap van ballote en die plant is in Nieuwegein niet te vinden. Dus…’

‘Er is nog een aanwijzing dat een door u gezien kevertje geen algemene koolwants is. De koolwants is in Nieuwegein niet op kool te vinden maar wel op andere, wilde kruisbloemigen. Ik vind ze meestal op raapzaad, waarvan bijna iedereen denkt dat het koolzaad is. Kool wordt wel in Nieuwegeinse moestuintjes gekweekt maar deze groente wordt meestal belaagd door de rupsen van koolwitjes.’

Kamermuziekconcert in de Dorpskerk met Robin en Marijn Lammertink

Op zondag 11 februari aanstaande wordt er in de Dorpskerk aan de Nedereindseweg in Jutphaas weer een kamermuziekconcert georganiseerd. Het concert begint om 16.00 uur en de entree is € 10,00. Kaartverkoop is zoals gebruikelijk aan de kassa.

Robin en Marijn Lammertink

Het concert wordt deze keer gegeven door Voddemoêr, een Nederlandstalige folkband gestart door de twee zussen Robin en Marijn Lammertink. Met krachtig harpspel, een sterke melodische sectie van blokfluit met viool en de kraakheldere vocalen van beide zussen wordt zij een levendig beeld van het Nederland van de voorbijgegane eeuwen geschetst.

Bij folkmuziek denkt men al snel aan Ierse jigs en reels, of Scandinavische polka’s of country music uit Amerika. Maar Nederland heeft evengoed een rijke muziekcultuur, bewaard gebleven in oude manuscripten en liederenbundels, wachtend om herontdekt te worden. In 2020 werd begonnen aan het ontginnen van dit muzikaal erfgoed, alle muziek werd gearrangeerd en werden videoclips bij bedacht. Het is een totaalplaatje; de beelden nemen je extra mee in de sfeer van de muziek. Ook de kleding is handgemaakt en geïnspireerd op allerlei Nederlandse drachten.