50 jaar Nieuwegein: ‘Ton de Gruijter wordt Stadsdichter’

Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Nieuwegein, op 1 juli 2021, geeft Bibliotheek De tweede verdieping de gemeente een bijzonder cadeau: een Stadsdichter. Dichter Ton de Gruijter (1953) zal de stad een jaar lang maandelijks trakteren op een gedicht. In 2017 ontving de Gruijters al de Nieuwegein Award voor Kunst en Cultuur. Met zijn toegankelijke poëzie werpt Ton de Gruijter een nieuw licht op actualiteiten. Hij legt de gebeurtenissen in de stad vast in mooie beelden en rake bewoordingen.

Gina van den Berg, programmamaker non-formele educatie en culturele programmering: “Mensen reageren ontzettend enthousiast op dit cadeau. De burgemeester benadrukte dat de dichter absoluut geen blad voor de mond moet nemen.”  Dat is Ton de Gruijter wel toevertrouwd. Als chroniqueur van de stad publiceerde hij jarenlang Stadsgedichten op De Digitale Stad Nieuwegein en publiceerde de bundel Groeten uit Nieuwegein. Dit maakt hem de aangewezen kandidaat voor deze eervolle functie.

Ton de Gruijter over zijn benoeming tot Stadsdichter: ‘Ik had er eerlijk gezegd niet op gerekend, maar ben blij verrast. Ik hoop de stad op een goede manier te verwoorden. Dat zal wel anders zijn dan destijds de wekelijkse stukjes op pen.nl, maar daar heb ik de stad wel door leren kennen.’

Op 28 januari is het landelijke gedichtendag. Een goed moment om de Stadsdichter officieel te benoemen. Omdat publieksactiviteiten momenteel niet mogelijk zijn plaatst de bibliotheek en De Digitale Stad Nieuwegein op die dag een interview met hem en collega-stadsdichter Anne Broeksma (Utrecht) online.

Ton de Gruijter. klik hier voor de rubriek ‘Ton’s beeldverslag’ op De Digitale Stad Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk