Dichter Ton de Gruijter bericht: ‘wat wordt het toekomstbeeld?’

het beeld ‘cirkle of life’ van jits bakker werd door de raad van toezicht als geschenk voor de medewerkers van het antonius ziekenhuis aangekocht. één van mijn favoriete kunstwerken in de stad.
de laatste tijd echter staat het er verloederd bij, bijna al het gekleurde glas is verdwenen.
een voorbode van het vertrek van het ziekenhuis? we horen daar niks meer over.
persoonlijk moet ik er niet aan denken.

wat wordt het toekomstbeeld?

de vraag naar zorg groeit, ook in nieuwegein
we zijn wat minder fit, de leeftijd stijgt
dan hoop je dat je goede zorg krijgt
maar ‘t ziekenhuis vertrekt naar leidsche rijn

straks staan we daag’lijks op de snelweg vast
-wat negatief aan uitlaatgassen scheelt-
op zoek naar wie één onzer kwalen heelt
en óók een parking waar de auto past

natuurlijk komen hier dan meters vrij
ik zie al nieuwe straatnaamborden staan,
de röntgendreef, het darmplein, luchtweglaan,
ik fantaseer al zeven flats er bij

ik gun de zorg een eigen spreidingswet,
geen concentratie in de grote stad
de regio mankeert zelf ook al zat,
genoeg voor poli, een chirurg, een bed

© ton de gruijter

cirkle of life van Jitske Bakker

Over het kunstwerk
‘Circle of Life’ is een cadeau van de Raad van Toezicht aan alle medewerkers van het St. Antonius Ziekenhuis. ‘Circle of Life’ stelt een mens voor (arts, patiënt) die de zon vasthoudt (bron van leven op aarde).

‘Circle of Life’ is onthuld kort na de onthulling op 15 november 2013 van een soortgelijk beeld voor de hoofdingang van het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht. Door deze twee beelden zijn beide ziekenhuizen virtueel met elkaar verbonden.

Het kunstwerk is gemaakt door beeldhouwer Jits Bakker en is van brons en glas.

Over Ton de Gruijter
Met zijn poëzie werpt Ton de Gruijter (1953) een nieuw licht op actualiteiten. Hij legt wat er gebeurt in de stad vast in mooie beelden en rake bewoordingen.

Hij schreef jarenlang stadsgedichten op De Digitale Stad Nieuwegein en publiceerde de bundel Groeten uit Nieuwegein. In 2017 ontving Ton de Nieuwegein Award voor Kunst en Cultuur. Van 1 januari tot en met 31 december 2021 mocht Ton de Gruijter zich Stadsdichter noemen op initiatief van bibliotheek De tweede verdieping. Toenmalig burgemeester Frans Backhuijs benadrukte dat de dichter absoluut geen blad voor de mond moest nemen. En dat deed hij dan ook niet. Sinds enige tijd bericht Ton weer op De Digitale Stad Nieuwegein.

Naast Groeten uit Nieuwegein publiceerde Ton vijf andere bundels. Over zijn manier van schrijven: ‘Ik denk graag over verlangen, het verglijden van de tijd, veroudering, en de vragen rond conflicten en hoe het met de mens en de religie gaat. Ik probeer het zodanig uit te werken dat in de kortheid van een gedicht toch een beeld of een verhaal herkenbaar is. Ik vind het belangrijk iets te maken wat geen halffabricaat is, en het moet, voor zover mij dat lukt, taalkundig kloppen.’

‘Ik hou van rijm en ritme. Ik gebruik dus ook een schema, zoals een notenbalk bij muziek kan helpen. Taal is voor mij een gebied vol verborgen schatten. Schrijven helpt dit te ontginnen.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk