Bewoners Vredebestlaan in gesprek met gemeente over project ‘Inn Between’

Bewoners aan de Vredebestlaan zijn in gesprek gegaan met de gemeenteraad over het project ‘Inn Between’. In ‘Inn Between’ wonen verschillende groepen mensen samen: jongeren met een lichte hulpvraag, samen met statushouders en inwoners van Nieuwegein die ondersteuning bieden. De gemeente zoekt een nieuw pand voor ‘Inn Between’ omdat het oude pand is gesloopt. De gemeente heeft nu het voormalige schoolgebouw aan de Vredebestlaan 23 op het oog. Zij denken dat deze locatie een prettige en vertrouwde woonomgeving voor de doelgroep kan zijn.

Draagvlak buurt niet groot
Het draagvlak vanuit de buurt is niet groot voor dit plan bij omwonenden. Veel bewoners waren wel bereid in discussie te gaan met de raadsleden over dit onderwerp. Vier bewoners kregen verledenweek donderdag, tijdens de raadsvergadering, het woord en spraken hun bezorgdheid uit. Ook lieten zij weten het sterke gevoel te hebben genegeerd te worden door de gemeente. ‘Wij hebben het gevoel dat de plannen erdoorheen worden geduwd zonder de bewoners daar op een goede manier in mee te nemen. De participatieavonden verliepen ook niet naar wens’ aldus Remco Huisman die in de buurt woont van het pand aan de Vredebestlaan. Hij trapte de avond af met een aantal punten van zorg omtrent dit plan.

Kamers niet groot
Huisman: ‘De bewoners van ‘Inn Between’ krijgen kamers van 18m2. Dat is geen grote leefruimte, dus zullen ze naar buiten gaan, terwijl onze kinderen daarnaast spelen. Negentig mensen met een rugzakje plaatsen naast een plek waar onze kinderen spelen is geen goed plan. In deze wijk wonen veel mensen en ook veel mensen met een rugzakje. Er gebeuren dan ook best wel wat dingen die niet door de beugel kunnen. Het is gewoon geen geschikte locatie.’

Bewoonster Jade Besuyen is ambtenaar bij de gemeente Utrecht en schaamt zich hoe dit traject is verlopen. Het verdient volgens haar absoluut niet de schoonheidsprijs. Volgens haar zijn de moskee en de kledingbank in de buurt niet of nauwelijks ingelicht over dit plan.

Helen Peters van Lokale Vernieuwing vraagt zich af wat de belastbaarheid van de wijk is en of er iets aan te doen is om het draagvlak te vergroten. Peters heeft uit gesprekken met de bewoners geconcludeerd dat de bewoners niet per se tegen een project als ‘Inn Between’ zijn, maar zich vooral zorgen maken over de plek waar het geplaatst wordt. Bewoner Bram van Assema zegt dat er per dag vijf keer wordt gebeden in de moskee en dat dat veel parkeerplekken inneemt. Op vrijdag is het vechten voor een plekje, en dat leidt tot irritaties, schades en felle woordenwisselingen.

Tijdens de Ramadan wordt de moskee iedere dag door honderden mensen bezocht en dat neemt ook weer parkeerproblemen met zich mee. En dan wordt er ook nachtelijk gebeden. Dat zorgt voor een verstoring van je nachtrust. Jade Besuyen stipt ook de hangjongeren aan. Volgens haar kunnen jongeren in Nieuwegein nergens terecht en hangen daarom rond in de wijk met overlast tot gevolg. Zij vraagt zich af hoeveel deze wijk nog aankan. Raadslid Helen Peters vraagt zich af of een oplossing van die problemen het draagvlak vanuit de buurt groter kan maken. Jade Besuyen twijfelt daarover en denkt dat dat niet het geval zal zijn, aangezien de bewoners sterk het gevoel hebben niet serieus te worden genomen.

De oude school aan de Vredebestlaan

Rick Schieveen van Youke (de organisatie voor de jeugdhulp) zegt dat de bewoners van ‘Inn Between’ naar school gaan en een baantje hebben. Als ze dat niet hebben, gaan de begeleiders samen met de jongeren op zoek naar werk. Het zijn volgens hem dus jongeren met een dagbesteding en zegt dat nachtelijke escapades niet meer dan bij andere jongeren aan de orde zijn.

De bewoners worden volgens Schieveen goed gecoacht en begeleid. Bij vorige vergelijkbare projecten waren er tijdens de kantooruren begeleiders aanwezig, en na die kantooruren hielden de reguliere bewoners en de vrijwilligers een oogje in het zeil. Anastasia van der Lugt (VVD) vraagt zich af wat er gebeurt als de begeleiding om 17.00 uur naar huis gaat en er gebeurt iets. Schieveen zegt dat er ook kernbewoners zijn met wie specifieke afspraken worden gemaakt om het in die periode in de gaten te houden.

Aan het einde van de avond was het gesprek met de raad niet bepaald geruststellend, aldus enkele bewoners. Op donderdag 7 december aanstaande zal het college meer duidelijkheid proberen te geven aan de inwoners van de Vredebestlaan over het project ‘Inn Between.’ Wordt vervolgd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk