Dader ‘WK-moord’ in hoger beroep twee jaar minder de cel in

De verdachte van de WK-moord in Nieuwegein is in hoger beroep veroordeeld tot 9,5 jaar cel. Abdelkader L, oftewel Appie. heeft nu twee jaar minder gekregen dan de eerdere uitspraak van de rechter. Zijn straf werd verminderd omdat de uitspraak zo lang op zich liet wachten. Volgens de rechter is daardoor de “redelijke termijn ruimschoots overschreden.”

Op 11 juli 2010 werd de Nieuwegeiner Richard Houtveen doodgestoken na het bekijken van de WK-finale in het winkelcentrum Cityplaza. Kort daarvoor had hij bij het winkelcentrum naar de WK-finale Nederland-Spanje gekeken. Houtveen raakte betrokken bij een ruzie en zakte kort daarna in elkaar toen hij met zijn vriendin wegliep. Toen bleek hij dodelijk gewond te zijn geraakt door een messteek.

Appie L. uit Harmelen was al snel in beeld bij de politie. Hij werd al in 2010 aangehouden als verdachte in de zaak, maar L. werd toen vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. In 2012 werd de zaak overgedragen aan het Cold Case team. Dat team zette het onderzoek vanaf 2017 in stilte voort.

In 2022 werd Appie L. door de rechter vrijgesproken van moord en veroordeeld voor doodslag. De rechter besloot dat hij daarvoor 11,5 jaar de cel in moest. Maar L. ging in hoger beroep. De rechter heeft vrijdag besloten dat hij 9,5 jaar de cel in moet, in plaats van 11,5 jaar. De straf werd verminderd omdat het bijna 14 jaar heeft geduurd om de zaak af te handelen. De doodslag was in 2010 en de uiteindelijke uitspraak kwam dit jaar. Daardoor is de redelijke termijn ruimschoots overschreden.

We spreken hier nog altijd van de WK-moord, omdat de geruchtmakende zaak zo bekend staat. Inmiddels is dus bekend dat het niet om moord, maar om doodslag gaat.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk