D66 Nieuwegein stelt vragen over storingen en geluidsoverlast van tram

De D66 in Nieuwegein heeft afgelopen maandag schriftelijke vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders over het openbaar vervoer in Nieuwegein. De vragen gaan onder meer over de verstoringen en geluidoverlast van de tram en de voorzieningen bij de haltes.

Het valt D66 namelijk op dat de afgelopen periode het aantal verstoringen met de tram flink is toegenomen. ‘Van wisselstoring tot sectiestoring: de dienstverlening wordt regelmatig flink verstoord. Ook storingen op het traject Utrecht Centraal – Utrecht Science Park zouden regelmatig tot verstoring leiden van de dienstregeling tussen Nieuwegein en Utrecht.

De partij vraagt wat de reden is van deze toename aan verstoringen, want “met de komst van de nieuwe tram zou het aantal storingen moet afnemen”, aldus D66 in de brief. D66 vraagt bovendien welke maatregelen het Nieuwegeinse college – al dan niet samen met de provincie – neemt om de storingen te voorkomen.

Rijdt de tram op een verkeerd spoor
In Nieuwegein gaat het verhaal dat de nieuwe tram op het verkeerde (ongeschikte) spoor rijdt. Van het college wil de D66 graag een antwoord hebben en als dit waar is of dit impact heeft op de (ver)storingen op het spoor.

Geluidsoverlast tram
Naast de verstoringen is er volgens de D66 in Nieuwegein ook nog steeds sprake van (ernstige) geluidsoverlast. De maatregelen die het college, samen met de provincie heeft genomen om de geluidsoverlast te beperken, zouden niet overal hebben geleid tot een verbetering of oplossing ervan. D66 wil graag dat het college werkt aan het oplossen van het geluidsoverlast.

Voorzieningen bij haltes
Tot slot stelt D66 nog enkele vragen over voorzieningen bij haltes. Zo zou de haltenaam van de bus- en tramhalte Wiersdijk in het donker onleesbaar zijn. Daarnaast vraagt de partij om een fietsparkeervoorziening bij de tramhalte gelet op het voornemen om op de parkeerplaats bij de wiersdijk een appartementencomplex te ontwikkelen. Ook wil D66 weten of kapotte bushokjes, zoals momenteel bij het Oosterlicht College, dat door vandalisme is vernield, nog worden gerepareerd of vervangen.

Winterwandeling in park Oudegein met het IVN

De IVN-afdeling Nieuwegein, IJsselstein e.o. organiseert op zondag 19 februari aanstaande een winterwandeling in park Oudegein in Nieuwegein Zuid.

De deelnemers zullen dan wandelen langs Ridderhofstad Oudegein en gaan kijken naar de bomen en genieten van het park in winterrust. Het kasteel is in de winter nog goed te zien op een afstandje omdat de bomen nog niet in blad zijn. En misschien komt u nog een kleurrijke ijsvogel tegen.

De excursie start om 10.00 uur op de parkeerplaats bij Jacks Grillhouse aan het Parkhout 2 in Nieuwegein. Deelname aan deze winterwandeling is gratis. De organisatie verzoekt geïnteresseerden die mee willen lopen zich van tevoren aan te melden i.v.m. de groepsgrootte. Voor informatie en aanmelden via email: publieksactiviteit@ivn-nijeo.nl.

Informatiebijeenkomst dijkversterking Culemborgse Veer – Beatrixsluis

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden organiseert samen met haar gebiedspartners op donderdag 23 februari een informatiebijeenkomst over de dijkversterking tussen het Culemborgse Veer en de Prinses Beatrixsluis. De gebiedspartners zijn ook aanwezig. Dit zijn: de provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en de gemeenten Houten en Nieuwegein.

Wat : Informatiebijeenkomst dijkversterking Culemborgse Veer – Beatrixsluis
Waar : Fort Honswijk, Lekdijk 58 in Schalkwijk
Wanneer : 23 februari, 19.15 – 21.30 uur
Aanmelden : Tot en met maandag 20 februari via de aanmeldknop op deze website

Waarover wordt u geïnformeerd
Uit verschillende mogelijke varianten maakten we één plan. Hierin zijn uw opmerkingen, ideeën en suggesties zo veel mogelijk meegenomen en komen de beste mogelijkheden samen. Dit plan lichten wij graag toe. Wat houdt het in? Wat betekent het voor u? En hoe verhoudt dat zich tot de waterveiligheidsopgave en de opgave voor groot onderhoud?

Daarnaast informeren we u graag over de stappen die de afgelopen maanden in het project zijn gezet. Hoe we verder gaan, zoals met keukentafelgesprekken en grondaankoop. Hoe we diverse projecten koppelen aan de dijkversterking voor het verbeteren van de natuur, recreatie en verkeersveiligheid. Dit noemen we ‘meekoppelprojecten’.

Hoe ziet het programma eruit? 
19.15 – 19.30 uur:      Inloop
19.30 – 20:00 uur:    Welkom en korte presentatie van het waterschap
20:00 – 21:30 uur:    Gelegenheid om bij een aantal tafels over verschillende onderwerpen uw vragen te      stellen en in gesprek te gaan.

Project Sterke Lekdijk
Het dijkversterkingstraject loopt vanaf het Culemborgse Veer tot aan de Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein en heeft een lengte van 11 km. De dijkversterking combineren we zoveel mogelijk met verbeterkansen voor natuur, recreatie en verkeersveiligheid. Op deze manier maken we de dijk sterker én mooier. Dat kunnen we niet alleen, we dagen u uit om mee te denken én doen door uw gebiedskennis in te brengen. Het project loopt van 2019 tot ongeveer 2026 en maakt deel uit van het dijkversterkingsproject Sterke Lekdijk.

Sloop flat Nijpelsplantsoen een feit na verwerpen motie CDA

In de raadsvergadering op donderdagavond 26 januari jl. heeft het CDA Nieuwegein, samen met Ieders Belang en D66 een motie ingediend om het college op te dragen het scenario uit te werken voor het renoveren van alle 4 de flats aan het Nijpelsplantsoen. De flats staan er momenteel 50 jaar en hebben betonrot.

Dat er iets moet gebeuren is voor iedereen duidelijk. De ingediende motie om te bekijken of die sloop van 1 flat kan worden voorkomen, haalde het niet waardoor, ondanks alle kritiek, de sloop van 1 flat aan het Nijpelsplantsoen zal worden doorgezet. Deze sloop en de 160 nieuwe sociale huurwoningen zullen de nieuwbouwplannen moeten financieren.

Het college zal binnenkort met Woonin (voorheen Mitros en viveste) een intentieovereenkomst sluiten. Uitgangspunt is dat de flat met negentig grote sociale huurwoningen wordt gesloopt en er 160 kleinere sociale huurwoningen voor terug komen. Het CDA betreurt de actie van het college en is bang dat de huidige bewoners na de sloop een kleinere sociale huurwoning tegrugkrijgen voor dezelfde prijs.

Wethouder Marieke Schouten gaf aan dat de sloop van de eerste flat nodig is om het financiële plaatje rond te krijgen. Het CDA heeft haar bedenkingen want de woningbouwvereniging is rijk genoeg om alles te kunnen bekostigen. Dat de motie het niet haalde lag ook aan de overige politieke partijen. Met name GroenLinks en de PvdA willen de vaart erin houden en de bouw en renovatie zo snel mogelijk laten beginnen. De politiek is al 10 jaar in discussie over het gebied rond het Nijpelsplantsoen. Buiten betonrot moet ook de leefbaarheid worden aangepakt nabij het stadscentrum van Nieuwegein, dat een ware metamorfose ondergaat.

Het is nu aan Woonin en het college om de volgende stap te zetten. Als alles meezit kunnen de plannen over en jaar klaar zijn en begonnen worden met de sloop van de eerste flat.

ANWB AutoMaatje Nieuwegein bestaat 5 jaar!

ANWB AutoMaatje Nieuwegein viert komende week haar eerste jubileum. Al vijf jaar lang rijden de vrijwillige chauffeurs minder mobiele inwoners van Nieuwegein naar afspraken, zoals dokter, kapper, om boodschappen te doen of om de partner te bezoeken in het verzorgingstehuis. Niet alleen komen deze inwoners weer onder de mensen, ook de zorg van de chauffeur en de gezellige gesprekjes zijn van onschatbare waarde.

De eerste rit in 2018
Op 6 februari aanstaande bestaat AutoMaatje precies vijf jaar, die dag vond ook de eerste rit plaats in Nieuwegein. Deelnemer Maria van Rossum (74) werd toen door vrijwillige chauffeur Peter naar het ziekenhuis gebracht voor een afspraak. Sindsdien is Maria vaste deelnemer bij ANWB AutoMaatje. Zij vertelt: “Door spierproblemen kan ik niet lang lopen. Daarom is ANWB AutoMaatje voor mij een uitkomst. Ik maak er gebruik van als ik naar de dokter moet, naar het ziekenhuis of voor de boosterprik. Het is fijn om thuis opgehaald te worden. Er is altijd even een gezellig praatje tijdens de rit. En bij het ziekenhuis zorgt de chauffeur voor een rolstoel en rijdt mij naar de ingang. Heel fijn. De chauffeurs zijn allemaal heel aardig en behulpzaam”.

Aanvragen nemen toe
Deelnemers betalen een kleine vergoeding aan de chauffeur, zo is het gebruik van dit sociale vervoer voor iedereen toegankelijk. Inmiddels zijn er ruim 3100 ritten gereden en was de dienstverlening volop in ontwikkeling. Zo bracht de Coronaperiode de nodige uitdagingen met zich mee. Bart Koenders, directeur van Movactor, vult aan: “De Coronamaatregelen vroegen om oplossingen en een aangepaste werkwijze”, aldus Bart Koenders, directeur van Movactor. “Maar het onderstreepte ook het belang van de dienst door de vele ritjes naar vaccinatielocaties.” Die ontwikkeling beaamt wethouder Guido Bamberg: “ANWB Automaatje bestaat vijf jaar. Dat laat wel zien dat ANWB Automaatje in een behoefte voorziet van onze inwoners. De dienst is daarmee een mooie aanvulling op het reguliere vervoersaanbod in onze stad.”

Het aantal aanvragen voor ritjes blijft toenemen. Koenders: “Gelukkig zien we ook dat de poule met chauffeurs meegroeit. Een mooie ontwikkeling in onze stad.”

Over ANWB AutoMaatje
ANWB AutoMaatje Nieuwegein wordt georganiseerd door Movactor, de welzijnsorganisatie ván Nieuwegein. Kijk voor meer informatie op de website van AutoMaatje bij Movactor.

Studenten Hospitality in Nieuwegein hebben stageplek voor ‘t uitzoeken

Hospitality-opleider ROC Midden Nederland in Nieuwegein heeft afgelopen woensdag speeddates gehouden om een match te vinden voor haar studenten. Waar vroeger de studenten moesten smeken om een stageplek te krijgen, zo kunnen ze vandaag de dag een plek uitzoeken. Het was dus aan de werkgevers de beurt om een smeekbede te doen om een student binnen te krijgen.

Horeca-studenten van ROC Midden Nederland die op zoek moeten naar een stage- of leerwerkplek voor komend schooljaar, verkeren in een luxepositie. Met 3.000 horeca-vacatures in de provincie Utrecht en een overweldigende aanbod van leerbedrijven kunnen ze kritisch zijn. Voor de leerbedrijven is het dus van belang zichzelf op de juiste wijze in de kijker te spelen. En dat is precies wat de vertegenwoordigers van ruim 70 horecabedrijven uit de regio Utrecht afgelopen woensdag probeerden tijdens de jaarlijkse speeddate op het Horeca & Toerisme College in Nieuwegein. Met één of meerdere van de 250 deelnemende studenten als ultieme trofee.

Altijd op zoek
Edith van Delft, P&O manager Van der Valk Utrecht: “Wij zijn altijd op zoek naar stagiaires van verschillende opleidingen, vooral studenten (zelfstandig werkend) kok, maar we bieden ook veel stageplekken op bedieningsfuncties aan.” Waarom zou een student voor Van der Valk moeten kiezen? Van Delft: “Een werknemer of student die bij ons start hoeft niet over heel veel ervaring te beschikken. Wij vinden het als leerbedrijf erg leuk om mensen op te leiden binnen ons bedrijf. Wij doen geen speciale aanbiedingen aan leerlingen en stagiaires, maar bij een nette, prettige afronding van een stage of leertraject bieden wij altijd een passende baan aan.”

Te hoge werkdruk?
De interesse van de stagiairs in de leerbedrijven is vooralsnog verdeeld. Er zijn een paar horecagelegenheden die veel aandacht trekken, zoals The Streetfood Club en Holland Casino. Sander van de Goorbergh, teamlead training Holland Casino, ziet dat als een groot compliment: “Ik denk dat de grote belangstelling te maken heeft met het feit dat wij uitdagingen bieden die je nergens anders tegenkomt.” Volgens Ron Okhuijsen, eigenaar van Goesting en Blue Bar1, zal oog voor de mens de doorslag geven. “Wij willen studenten niet opbranden, maar juist ervaringen bieden en enthousiasmeren voor het vak. Balans tussen je werk en je leven is hierin ontzettend belangrijk.”

Nieuwe generatie
Suzanne Staal, directeur van het Horeca & Toerisme College, over de speeddate: “Vol hoop wordt gekeken naar de nieuwe generatie studenten. De leerbedrijven hebben gelukkig goed door waar deze “nieuwe” werknemers naar kijken: flexibiliteit, een goed salaris en een goede work/life-balance.” Een deze dagen zal blijken wie de meest aantrekkelijke leerwerkplek heeft aangeboden.

Nieuwegein scoort goed in ‘meest romatische gemeente’ bij The Perfect Wedding

Nieuwegein staat in de top 5 meest romantische gemeenten binnen de provincie Utrecht. Met een mooie 6,5 staat zij op plek 4, net achter de gemeente Oudewater die met een 6,6 op de derde plek staat, maar nog voor de gemeente Amersfoort die vijfde staat.

The Green Village in Nieuwegein

De Domstad is de meest romantische gemeente van de provincie Utrecht. Stichtse Vecht eindigt op een tweede plaats, zo blijkt uit onderzoek van ThePerfectWedding.nl. In de meest romantische gemeenten liggen populaire date-locaties zoals bioscopen en musea om de hoek. Ook hebben deze gemeenten over het algemeen een idyllische omgeving en zijn er veel winkels waar je een romantisch presentje kunt kopen voor je geliefde.

Om te bepalen wat de romantische hotspots van Utrecht zijn, bracht ThePerfectWedding.nl per gemeente 18 verschillende ‘romantische onderzoekscategorieën’ in kaart. Deze variëren van aantal het chocolatiers, bloemisten en hotels per inwoner tot het aantal huwelijken. Aan de hand van deze categorieën is voor elke gemeente een score berekend.

Top 5 meest romantische gemeenten van Utrecht
De provinciale hoofdstad is de meest romantische gemeente van Utrecht. De domstad heeft deze eer vooral te danken aan de romantische omgeving (vol historische gebouwen) en doordat populaire date-locaties er volop te vinden zijn.

Op zoek naar inspiratie voor een andere mooie bestemming in de buurt voor een eerste date? De top 5 meest romantische gemeenten binnen de provincie ziet er als volgt uit:

  1. Utrecht (score: 7,1)
  2. Stichtse Vecht (score: 7,0)
  3. Oudewater (score: 6,6)
  4. Nieuwegein (score: 6,5)
  5. Amersfoort (score: 6,4)

Utrechtse gemeenten waar romantiek vooralsnog wat verder te zoeken is, zijn Lopik (5,3) en Renswoude (5,5).

Dit zijn de meest romantische plekjes van Nederland
Ook buiten Utrecht is er genoeg te ontdekken als je op zoek bent naar een potje romantiek. Amsterdam komt uit de bus als meest romantische gemeente. Andere gemeenten die hoog scoren zijn Doesburg (Gelderland), Enkhuizen (Noord-Holland), Beek en Maastricht (beide Limburg) en Delft (Zuid-Holland).

‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd. Het resultaat is de ‘Foto van de week ‘ op De Digitale Stad Nieuwegein.

Maar niet alleen Arend trekt er voor De Digitale Stad Nieuwegein op uit. Veel lezers sturen ons foto’s toe of reageren op een foto die door Arend Bloemink gemaakt is. Deze week zag onze redctie een foto van Paricia voorbij komen op Twitter. Tja, die moesten wij wel meenemen in onze rubriek ‘Foto van de week.’

Arend: ‘Onze redactie trof deze foto van de week aan op twitter. Wát een enorme rommel! De foto werd gemaakt in de wijk Zuilenstein, in de buurt van de rotonde aan de Marimbalaan.’ De maakster zelf in haar reactie bij de foto: ‘Gemeente Nieuwegein, dit kan toch niet, dit is in de wijk Zuilenstein. Het lijkt wel een soort van vuilnis- of verzamelplaats.’

Zie je ook iets leuks of bijzonders in Nieuwegein? Maak een fotootje en stuur ‘m aan redactie@pen.nl. Zorgen wij er voor dat iedereen kan meegenieten! Mag natuurlijk ook middels Whatsapp. Ons nummer voor de redactie is: 0646139696 altijd handig om het nummer bij de hand te hebben, dus zet hem in uw mobieltje.

Geslaagde achtste editie van CalsMUN in Nieuwegein

Het Cals College in Nieuwegein heeft afgelopen maand met succes de achtste editie van CalsMUN gehost. CalsMUN, ofwel Cals Model United Nations, is een simulatie van de Verenigde Naties waarbij studenten de rol van diplomaten uit verschillende landen spelen. CalsMUN wordt volledig georganiseerd door leerlingen van het Cals College Nieuwegein en geeft leerlingen van over heel de wereld de kans om voor een weekend een echte diplomaat te worden.

CalsMUN trok 160 enthousiaste deelnemers met 8 verschillende nationaliteiten. De studenten discussieerden met elkaar over actuele en belangrijke onderwerpen zoals het reguleren van de richtlijnen rondom het klonen van mensachtige wezens, het conflict tussen de Verenigde Staten en Iran en de vraag of landen hun gestolen kunst terug moeten geven aan de landen van herkomst.

Tijdens de conferentie werden de studenten uitgedaagd om creatief te denken, hun vaardigheden in debatteren te ontwikkelen, te leren onderhandelen en compromissen te sluiten. CalsMUN biedt studenten de unieke kans om hun kennis en vaardigheden op het gebied van internationale politiek te vergroten en een beter begrip te krijgen van de werking van de Verenigde Naties. Dit is belangrijk omdat het hen voorbereidt op een toekomstige carrière in de internationale politiek of diplomatie, maar daarnaast is het ook een unieke en leuke belevenis op zich.

“CalsMUN biedt studenten de kans om hun kennis en vaardigheden op het gebied van internationale politiek te vergroten en een beter begrip te krijgen van de werking van de Verenigde Naties”, aldus de organisatie van het evenement. “Dit bereidt hen voor op een toekomstige carrière in de internationale politiek of diplomatie, maar is daarnaast een unieke belevenis op zich.”

De organisatie is ervan overtuigd dat de ervaringen die de scholieren op hebben gedaan tijdens CalsMUN hen zal helpen in hun toekomstige carrière en hen zal voorbereiden op de uitdagingen van de wereld van morgen.