Plan voor flats Nijpelsplantsoen biedt perspectief voor bewoners én woningzoekenden

Woningbouwcorporatie Mitros en de gemeente Nieuwegein hebben een voorstel voor de toekomst van de flats aan het Nijpelsplantsoen. In het voorgestelde plan wordt één flat gesloopt en wordt aan drie flats groot onderhoud gepleegd door woningcorporatie Mitros. Op de plek van de flat die wordt gesloopt, worden ongeveer 160 nieuwe huurwoningen gebouwd. Ook is er volgens dit plan op een kleine kavel in de buurt van de flats ruimte om nog eens ongeveer 40 sociale huurwoningen te bouwen. Mitros en de gemeente Nieuwegein gaan over dit voorgestelde plan met de bewoners in gesprek.

De bewuste flat aan het Nijpelsplantsoen die mogelijk gesloopt gaat worden. Met het plaatsen de stempels weten Mitros zeker dat de bewoners aan het Nijpelsplantsoen ook de komende jaren veilig wonen. Eerder lieten zij weten zich onveilig te voelen in de flats.

In de consoles van de galerijen van het Nijpelsplantsoen is ruim 2 jaar geleden betonrot geconstateerd, waarop verschillende onderzoeken zijn uitgevoerd. Er zijn daarna stempels (steunpilaren van hout en staal) geplaatst onder en op de galerijen om de veiligheid te borgen. De stempels zijn altijd als tijdelijke oplossing bedoeld. Een structurele oplossing maakt nu onderdeel uit van het groot onderhoud.

Mitros en de gemeente hebben gezocht naar een manier waarop zoveel mogelijk wensen en kansen gecombineerd kunnen worden. Dit plan zorgt voor een duurzaam, leefbaar Nijpelsplantsoen voor huidige en toekomstige bewoners. Het groot onderhoud aan de flats houdt globaal in dat de flats een nieuwe galerij krijgen, die tegelijkertijd de constructieve problemen oplost en de flats een nieuw aanzicht geeft. Ook worden deze 270 woningen verduurzaamd.

De sloop en nieuwbouw van de eerste flat (vanaf het centrum gezien) betekent dat de 90 huidige woningen verdwijnen en er ongeveer 160 woningen voor in de plaats komen. Dit is een toevoeging van ongeveer 70 woningen. Verder worden ongeveer 40 woningen op een kavel in de buurt toegevoegd. De woningen komen in verschillende huurcategorieën terug.

De voorgestelde oplossingsrichting is het begin van een proces waar nog veel besluiten in moeten worden genomen. Allereerst gaat Mitros in gesprek met de bewoners over het voorgestelde plan. Een eerste gesprek is op 4 en 5 oktober aanstaande. Ook omwonenden worden binnenkort geïnformeerd. Verder is er een voorbehoud van instemming van de gemeenteraad en de directie van Mitros. Hiervoor wordt in de komende fasen de technische-, juridische-, planologische- en financiële haalbaarheid verder uitgewerkt en getoetst. In juli 2020 is een klankbordgroep in het leven geroepen om de bewoners te betrekken bij de plannen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk