Bewoners Nijpelsplantsoen voelen zich onveilig

Bewoners van het Nijpelsplantsoen in Nieuwegein voelen zich onveilig. Honderden stutpalen ondersteunen de galerijen van hun relatief oude flats, vanwege betonrot in de draagbalken. Het doet het woonplezier geen goed. Sinds de bouwstempels er staan, zitten er volgens enkele bewoners bovendien ‘opeens’ scheuren in de muren van sommige appartementen.

Foto: RTV Utrecht

“Het geeft een onveilig gevoel”, zegt Jasmijn Felix namens de bewoners die aan de bel trekken tegen onze samenwerkingspartner RTV Utrecht. Haar eigen huis heeft tot nu toe geen schade, maar dat van meerdere buren wel. “Dit huis is onlangs opgeknapt”, zegt ze in een van de woningen, “en toen het behang erop ging, zat er nog geen scheur.” Naar eigen zeggen stond het behang plotseling bol na het plaatsen van de steunpilaren, waarna er een scheur onder bleek te zitten.

FOTO’S
Ook op de besloten Facebookgroep van bewoners van het Nijpelsplantsoen gaan foto’s rond van scheuren in muren. Felix leest een bericht voor: “Een buurvrouw schrijft: sinds ze de palen aan het plaatsen zijn, heb ik scheuren in de woning gekregen en totaal geen veilig gevoel meer in huis. Zijn er anderen die dat ook hebben?” Daarop plaatsten meerdere bewoners foto’s van de scheuren in hun muren. “De foto’s liegen er niet om”, aldus Felix.

MITROS
Verhuurder Mitros onderzoekt nog of de scheuren veroorzaakt zijn door het plaatsen van de steunpilaren. Imke Mokveld, manager Wonen Nieuwegein van Mitros, bevestigt dat sinds afgelopen vrijdag zes mensen ‘scheurvorming’ in hun woning hebben gemeld. Constructeurs zijn daarop langsgegaan. Het gaat volgens hen om kleine scheurtjes die ‘constructief geen gevolgen hebben’, aldus Mokveld. “Deze woningen komen al uit 1972 , dus het kunnen ook krimp- en zetscheurtjes zijn.”

Ze benadrukt dat het gebouw op dit moment veilig is. “Het is geen fraai gezicht”, zegt Mokveld, doelend op de honderden palen op de galerijen, “maar we kunnen garanderen dat het nu veilig is om hier te wonen.” Toch begrijpt ze dat bewoners zorgen hebben. Mokveld: “Ik snap best wel dat als je hier aan komt lopen en ziet dat dit wordt geplaatst, dat dat iets doet met het gevoel. Ik probeer de zorgen weg te nemen door goed te communiceren.”

RENOVEREN OF SLOPEN
De vraag is nu wat er met de oude flats aan het Nijpelsplantsoen gaat gebeuren. In 2009 wilde Mitros de flats al slopen, maar daar was toen te weinig draagvlak voor bij bewoners. Na een beperkte renovatie konden de woningen er weer zo’n vijftien jaar mee door. “Nu gaan we opnieuw kijken of we gaan renoveren of slopen en vervangen door nieuwbouw”, zegt Mokveld.

Bewoner Jasmijn Felix heeft voorkeur voor sloop. Inmiddels is haar woongenot behoorlijk gedaald. “Ik zat vroeger vaak op mijn galerij, maar nu niet meer”, vertelt ze. “Ik wil niet meer in deze flat blijven wonen. Bovendien vraag ik me af of die überhaupt nog gerenoveerd kan worden.” Wel hoopt Felix in dezelfde wijk te kunnen blijven wonen mét haar favoriete buren. “We hebben het fijn samen.”

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

3 thoughts on “Bewoners Nijpelsplantsoen voelen zich onveilig

 1. John van de Sanden

  In Feb. 1972 zijn wij gaan wonen in een flat aan het Nijpelsplantsoen (blok 1 t/m 90) als eerste bewoner op de derde etage. Nadat we verhuisde naar Zuilenstein, Sept. 1974, moest al het stucwerk in de flats vernieuwd worden omdat het van de muur viel !

  Overigens is blok 1 t/m 90 in Feb 1972 als laatste opgeleverd en niet zoals het artikel stelt in 1960.

  Gr. John van de Sanden. Nog steeds woonachtig in Nieuwegein.

 2. Anna van der Wielen

  Ik woon sinds 1972 in Nieuwegein en sinds 1996 op het Nypelsplantsoen (juiste spelling). Ik moet zeggen dat er altijd weinig affiniteit is geweest voor de bewoners. Het lijkt wel alsof je, als je hier woont, automatisch niet meer serieus genomen wordt. Ik denk dat grondig renoveren niet meer mogelijk is. Dit had minstens 15 jaar geleden al moeten gebeuren. Bij die interne renovatie werden al een heleboel beloftes gedaan die niet zijn nagekomen. De balkons zijn al langere tijd gammel en de muren die de balkons ondersteunen zijn verrot (er komt bij de minste windvlaag puin naar beneden achter het afdekplaatje). Dat is al jaren zo en ik weet dat de Mitros hierover genoeg meldingen heeft gekregen, maar ze doen gewoon niets. Het wordt niet serieus genomen. Dat de Mitros al jaren van deze woningen af wil, is maar al te duidelijk.

  1. Margriet

   Ik woon nu 40 jaar op het Nypels en moet er eerlijk gezegd niet aan denken dat er gesloopt gaat worden. Ik woon hier met zoveel plezier! De laatste jaren loop problemen maar gelukkig alle winkels bij de hand. Prachtige flat, mooi gerenoveerd en nu betonrot! Hoop toch zo dat er nog gerenoveerd kan worden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren