Sloop flat Nijpelsplantsoen een feit na verwerpen motie CDA

In de raadsvergadering op donderdagavond 26 januari jl. heeft het CDA Nieuwegein, samen met Ieders Belang en D66 een motie ingediend om het college op te dragen het scenario uit te werken voor het renoveren van alle 4 de flats aan het Nijpelsplantsoen. De flats staan er momenteel 50 jaar en hebben betonrot.

Dat er iets moet gebeuren is voor iedereen duidelijk. De ingediende motie om te bekijken of die sloop van 1 flat kan worden voorkomen, haalde het niet waardoor, ondanks alle kritiek, de sloop van 1 flat aan het Nijpelsplantsoen zal worden doorgezet. Deze sloop en de 160 nieuwe sociale huurwoningen zullen de nieuwbouwplannen moeten financieren.

Het college zal binnenkort met Woonin (voorheen Mitros en viveste) een intentieovereenkomst sluiten. Uitgangspunt is dat de flat met negentig grote sociale huurwoningen wordt gesloopt en er 160 kleinere sociale huurwoningen voor terug komen. Het CDA betreurt de actie van het college en is bang dat de huidige bewoners na de sloop een kleinere sociale huurwoning tegrugkrijgen voor dezelfde prijs.

Wethouder Marieke Schouten gaf aan dat de sloop van de eerste flat nodig is om het financiële plaatje rond te krijgen. Het CDA heeft haar bedenkingen want de woningbouwvereniging is rijk genoeg om alles te kunnen bekostigen. Dat de motie het niet haalde lag ook aan de overige politieke partijen. Met name GroenLinks en de PvdA willen de vaart erin houden en de bouw en renovatie zo snel mogelijk laten beginnen. De politiek is al 10 jaar in discussie over het gebied rond het Nijpelsplantsoen. Buiten betonrot moet ook de leefbaarheid worden aangepakt nabij het stadscentrum van Nieuwegein, dat een ware metamorfose ondergaat.

Het is nu aan Woonin en het college om de volgende stap te zetten. Als alles meezit kunnen de plannen over en jaar klaar zijn en begonnen worden met de sloop van de eerste flat.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk