Omleidingsroute Zuidstedeviaduct

Tussen maandag 5 en vrijdag 30 september wordt bij het Zuidstedeviaduct een omleidingsroute aangelegd voor fietsers en voetgangers. Via deze route kunnen fietsers en voetgangers straks, over het viaduct, naar de andere kant van het water.

Tijdens de aanleg worden de toerit naar de Zuidstedeweg en de Tinnegieterstede afgesloten. Dat betekent dat bezoekers van het ziekenhuis alleen via de Koekoekslaan de wijk uit kunnen rijden. Via de Voorstede zijn de parkeergarages Theater en Stadshuis bereikbaar. In de week van 26 september is het één dag nodig om een deel van de Zuidstedeweg af te sluiten voor verkeer. Er blijft een rijstrook beschikbaar.

Waarom omleidingsroute?
Aan de Doorslag komen vier duurzame woongebouwen met verschillende woningen en plek voor horeca. Deze woongebouwen heten samen CityPromenade. De bouw start binnenkort. Tijdens de bouw van CityPromenade is het Brugpad dicht. Dit pad valt binnen het bouwterrein van CityPromenade en is voor de veiligheid tijdens de bouw van de woningen gesloten.

De beschikbare omleidingsroutes tijdens de bouw worden binnenkort bekend gemaakt via www.city-nieuwegein.nl.

Wilt u op de hoogte blijven?
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief City. Dat kan via een formulier op de website van City-Nieuwegein.

Op deze website kunt u uzelf onder het kopje ‘bijeenkomsten’ ook aanmelden voor een on-line informatiebijeenkomst op dinsdagavond 4 oktober. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u informatie over de bouw van CityPromenade en de omleidingsroutes. Ook is er ruimte om vragen te stellen.

De ‘Myrtegaarde’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Myrtegaarde. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Myrtegaarde in de wijk Batau Zuid.

Living Library: ‘Leen een mens met een verhaal’

Gewoonlijk leen je een boek in de bibliotheek als je meer wilt weten over een bepaald onderwerp. Op zaterdagmiddag 10 september is het in de bibliotheek echter mogelijk om daarvoor een mens te lenen. Diverse ‘levende boeken’ zitten klaar om gelezen te worden door geïnteresseerde bezoekers. Wat is bijvoorbeeld het verhaal van een man die zich in het openbaar als vrouw vertoont? Hoe is het om te leven als hoogbegaafde of als laaggeletterde? Waarom doet iemand aan zelfbeschadiging?

Net als in een echte bibliotheek is er tijdens de Living een Library een catalogus met levende boeken om uit te kiezen. Je gekozen boek wordt voor je gehaald en daarna heb je 20 minuten om het ‘te lezen’, dat wil zeggen een gesprek aan te gaan. Daarna lever je het boek weer in voor de volgende leners. Wethouder Marieke Schouten, die o.a. Inclusie in haar portefeuille heeft, zal om 13.00 uur de Living Library openen.

Living Library is een internationaal concept, dat ook in Nederland regelmatig wordt georganiseerd. Het doel van Living Library is mensen in contact te brengen met mensen waar vaak een vooroordeel over bestaat. Door het gesprek aan te gaan met anderen en je in hun verhaal te verdiepen, ontstaat vaak begrip en verbinding.

‘Fietsfoto van de week’

Linda Blankenstein, de drijvende kracht achter de Nieuwegeinse Doortrappen activiteiten en van Nieuwegein Fietst en Clarion Wegerif van de Fietsersbond Nieuwegein, vertellen elke week met één Nieuwegeinse fietsfoto met bijschrift wat hen bezighoudt of treft. Deze kunt u wekelijks bekijken op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week de ‘fietsenmakende overbuurman’ van Linda Blankenstein.

Linda: ‘Twintig jaar geleden was dit leuke karretje nog “NIEUW!” zoals de bestikkering schreeuwt. Na een opknapbeurt door mijn fietsenmakende overbuurman kan ‘ie er weer even tegenaan. Als verzamelaar laat hij mij graag zijn nieuwste fietsaanwinsten zien. Deze blijkt ooit gebouwd als wedstrijdprijs. Weet jij een plek waar we deze fiets een tijdje tentoon kunnen stellen als icoon van groeikern Nieuwegein? Mail mij via info@nieuwegeinfietst.nl. Rij jij ook rond op een Nieuwegeinse fiets? Stuur een foto!’

Bouw van ruim 400 woningen aan de Doorslag mag doorgaan

De bouw van 452 woningen aan het Doorslagkanaal in Nieuwegein mag doorgaan van de Raad van State. Een omwonende had bezwaar gemaakt tegen de plannen, maar heeft niet gelijk gekregen.

De bouw van de woningen is opgenomen in het bestemmingsplan ‘Doorslagzone’ uit 2021. In datzelfde jaar kreeg het college een vergunning voor het bouwen van de woningen.
Volgens de omwonende zijn de woningen op de lange termijn helemaal niet nodig. Hij vindt verder dat er niet genoeg rekening gehouden wordt met de leefbaarheid van de binnenstad. De hoogbouw zou daarnaast het karakter van de stad flink aantasten en ten koste gaan van het groen. Ook zou er onvoldoende ruimte overblijven voor evenementen, zoals de kermis.

Maar de Raad van State gaf de man niet gelijk. Er is wel degelijk behoefte aan nieuwe woningen, stelt de Raad. Toen de man in 2014 zijn appartement kocht lagen er al plannen voor de hoogbouw. Sterker nog: volgens de nieuwe plannen wordt er juist minder gebouwd dan toen de bedoeling was. Ook blijft er genoeg uitzicht over en wordt er rondom de woningen een stuk groen aangelegd. En in 2020 is er al besloten dat er vanaf 2021 geen kermis meer wordt gehouden in Nieuwegein.

De appartementen worden gebouwd op het lege stuk grond tussen het Stadhuis en het water aan de Doorslag. Ruim tien jaar geleden waren er plannen om hier torens van het energiebedrijf Econcern te bouwen. Doordat dit bedrijf failliet ging, ging dit niet door en bleef het terrein onbenut. Inmiddels zijn de plannen weer opgepakt.

De ruim vierhonderd appartementen komen in vier duurzame gebouwen en bestaan uit koopwoningen en vrije sector-, midden- en sociale huurwoningen. In de gebouwen zijn twee plekken voor cafés of restaurants, en op de binnen- en daktuinen komt veel ruimte voor groen.

Naar verwachting kan de bouw eind van dit jaar starten en zijn de woningen vier jaar later klaar.

In Nieuwegein collecteer je met de nieuwe KWF-app

Tijdens de KWF-collecteweek in de eerste week van september gaan tienduizenden mensen in heel Nederland langs de deuren om geld op te halen voor KWF. Dit jaar ruilen collectanten de collectebus in voor het collectebord. Op dit bord staat een QR-code: door de code te scannen kunnen mensen aan de deur snel en eenvoudig aan KWF doneren. Ook nieuw dit jaar: in een aantal steden kunnen collectanten zélf hun collecte organiseren. Met de KWF-app. Zo ook in Nieuwegein!

Dankzij app toch collecteren
Op de meeste plaatsen wordt de collecte mogelijk gemaakt door lokale vrijwilligers. De KWF-app is ontwikkeld voor die plaatsen waar geen vrijwilligers (meer) zijn om de collecte te organiseren. Via de app kiezen collectanten zelf de straten waar ze willen collecteren, en kan het collectebord worden besteld.

Download de KWF app
Van 4 t/m 10 september komt heel Nederland in actie. Wil je ook meehelpen in Nieuwegein? Download dan de nieuwe KWF-app, kies je straatjes en collecteer mee. De app is in een beperkt aantal plaatsen te gebruiken en beschikbaar in alle bekende stores, en via kwf.nl/wordcollectant.

1 op de 3 krijgt kanker
Nog altijd krijgt 1 op de 3 Nederlanders kanker. Geld ophalen blijft daarom onverminderd belangrijk. Naast kankeronderzoek maakt KWF ook zorg en ondersteuning mogelijk voor iedereen die geraakt is door kanker. Zodat iedereen het leven zoveel mogelijk kan leven.

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager www.keep-in-mind.nl de Pen-i strip. Dit inmiddels alweer 15 jaar lang! Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kims droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘Het overkomt iedereen wel eens: nog even snel naar de winkel voor sluitingstijd. Ik doe dan mijn uiterste best zo snel mogelijk mijn boodschappen af te rekenen. Immers, het personeel wil ook graag naar huis, na een dag hard werken. En heb ik een vraag? Dan kom ik direct ter zake. Je maakt er het personeel erg blij mee!’

Wist u dat de strips die Kim wekelijks maakt voor De Digitale Stad Nieuwegein gebundeld te koop zijn? Kijk hier maar. Er zijn al vier delen! En ….. binnenkort nog enkele delen.

Klimaatverandering en klimaatadaptatie

Het klimaat verandert door de opwarming van de aarde. De precieze verandering hangt nog van veel factoren af, maar het weer in Nederland wordt in elk geval extremer. We krijgen te maken met heftigere regenbuien, langere droge periodes, meer en hetere zomerse dagen en nachten. Om ook in de toekomst prettig te kunnen wonen, werken en recreëren investeren Nieuwegein, samen met de partners (zoals de provincie) in de regio, in een klimaatbestendige inrichting van de stad. Dit heet ‘klimaatadaptatie.’

Visie klimaatadaptatie
Nieuwegein heeft een Visie klimaatadaptatie opgesteld. ‘We willen een aantrekkelijke en gezonde stad, waarin we zo min mogelijk last hebben van de klimaatverandering. We concentreren ons daarbij op de thema’s hitte, wateroverlast, droogte en waterveiligheid.’ De doelen zijn:

  • De stad, inwoners en gebruikers hebben minder last van hitte (hittestress).
  • Wateroverlast zoveel mogelijk voorkomen. We houden hierbij rekening met extreme buien.
  • De effecten van droogte verminderen. We houden regenwater vast op de plek waar het valt.
  • Voor waterveiligheid invulling geven aan het concept van ‘meerlaagsveiligheid’, met extra aandacht voor kwetsbare objecten en vitale infrastructuur.

Uitvoeringsprogramma
In het Uitvoeringsprogramma klimaatadaptatie 2019-2022 staan de middelen, mogelijke subsidies en programma’s die we de komende 4 jaar inzetten om onze doelen te kunnen halen. Deze zijn nodig voor de inrichting van de openbare ruimte, de aanbesteding van het gemeentelijk vastgoed en voor de uitvoer van een communicatiestrategie. Maar ook voor onderzoek om klimaatadaptatie goed mee te kunnen nemen in ontwikkelingen en samen te kunnen werken met andere partijen.

Inspiratieboek
‘Klimaatadaptatie is een vrij nieuw thema. Er wordt nog niet altijd rekening mee gehouden in projecten. Daarom hebben we een inspiratieboek geschreven met inspirerende voorbeelden van klimaatadaptieve maatregelen. Het boek kan gebruikt worden bij de planvorming en uitvoering.’

Netwerk Klimaatbestendig Nieuwegein
‘Het netwerk Klimaatbestendig Nieuwegein is een sterk netwerk van overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en buurtinitiatieven die zich actief inzetten voor het klimaatbestendig maken en vergroenen van de stad. Ons netwerk steunt elkaar bij het inrichten van een stad die klaar is voor de toekomst.’

‘We werken samen aan een stad die straks extreme regenbuien, hittegolven en langdurige periodes van droogte aankan. Iedere professional of organisatie draagt op haar manier bij.’

PvdA en GroenLinks pleiten voor nationaal noodplan stijgende kosten

De kosten voor energie en boodschappen exploderen. Waar mensen op de grens van het bestaansminimum al langer de rekeningen niet konden betalen, zijn nu ook mensen met een middeninkomen aan de beurt. In het hele land roepen wethouders en fractievoorzitters van de PvdA en GroenLinks het kabinet op tot een nationaal noodplan: hogere lonen, compensatie voor meer mensen en ingrijpen in een falende energiemarkt.

Guido Bamberg (PvdA)

Ook de Nieuwegeinse wethouders Guido Bamberg (PvdA) en Marieke Schouten (GroenLinks) en fractievoorzitters Vincent van Esch (PvdA) en Alma Feenstra (GroenLinks) hebben de oproep ondertekend.

Voor veel Nederlanders staan de seinen op rood. Wie boodschappen wil doen, de energierekening of de huur moet betalen merkt het in zijn portemonnee: het leven wordt snel duurder. Zelfs voor mensen met een middeninkomen wordt het steeds lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen. Zonder ingrijpen neemt de armoede snel toe. Mensen hebben steeds meer geld nodig om aan hun basisbehoeften te kunnen voldoen, terwijl hun inkomen nauwelijks stijgt.

GroenLinks en de PvdA in Nieuwegein: ‘In veel steden en dorpen is de situatie nu al nijpend. Juist in moeilijke tijden moet je kunnen rekenen op een steuntje in de rug. Omdat we sterker staan als we omzien naar elkaar. Maar deze crisis kunnen we niet meer het hoofd bieden met lokale potjes en steunpakketten alleen. De gemeenten staan klaar om te helpen, maar deze crisis moet worden opgelost in Den Haag. De alarmbellen rinkelen immers over de volle breedte van het land. Dat vraagt om een nationaal noodplan.’

‘Daarom roepen we het kabinet op om snel in actie te komen. Als lokaal bestuurders hebben we onvoldoende middelen om van dienst te kunnen zijn. De huidige maatregelen van het kabinet zijn ongericht en onvoldoende. Kijk alleen al naar de energierekening: die stijgt harder dan de compensatie die mensen krijgen.’

Nationaal noodplan
De partijen willen een nationaal noodplan van het kabinet. Allereerst: na een jarenlange periode waarin de winsten harder stegen dan de normale inkomens moeten de lonen nu echt omhoog. ‘De vrijblijvende oproep van ministers aan werkgevers om loonsverhoging is onvoldoende. Het minimumloon moet sneller omhoog, een nationaal akkoord met werkgevers en vakbonden over loonstijging, ook voor de middeninkomens, is noodzakelijk.’

Marieke Schouten (GroenLinks)

‘Verder’, zo vinden de PvdA en GroenLinks: ‘moeten de middelen en mogelijkheden voor compensatie van inwoners in de knel worden uitgebreid. De energietoeslag van honderden euro’s, enkel voor de mensen die tot 120 procent van het minimum verdienen, is ontoereikend. De lasten stijgen met duizenden euro’s en ook mensen boven de minimumgrens komen steeds vaker in de problemen.’

‘De falende energiemarkt, waar exploderende kosten gepaard gaan met torenhoge winsten voor energiebedrijven, vraagt om nationale sturing. Betaalbare energie is een eerste levensbehoefte en een grondrecht. Dat vraagt in deze unieke periode om bijvoorbeeld prijsplafonds voor consumenten. Niet om vrij spel terwijl mensen in de kou zitten. Durf te sturen in de energiemarkt vragen wij met klem.’

‘Die urgentie, dat type denken om op de kortst mogelijke termijn Nederland perspectief te bieden, dat missen wij bij het kabinet. Tegen de ministersploeg zeggen wij daarom: kom met een nationaal noodplan stijgende kosten. De samenleving schreeuwt erom. De pijn van veel van de inwoners van onze steden en dorpen vraagt om een antwoord. Om een noodplan voor de miljoenen mensen voor wie het erop of eronder is deze winter.’

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website. ‘Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website. Nu er overal van de bomen afgevallen bladeren liggen voer ik, in aansluiting, een bladroller op. Wat dat is blijkt uit de tekst hier onder aldus Udo.

Udo: ‘Bladrollers zijn van een soortenrijk, klein vlindertype dat, als ze niet vliegen, hun vleugeltjes over hun lijf vouwen. Daardoor lijken zij nog kleiner dan zij al zijn en ze worden dan ook tot de microvlinders gerekend.’

‘Als bladrollers opvliegen verplaatsen zij zich doorgaans maar enkele meters. Dat is genoeg om uit het zicht te komen en als zij zich achter een plantenstengeltje opstellen en stil blijven zitten, lijken zij in het niets te zijn verdwenen. Soms zie je ze echter “gewoon”, onbeweeglijk zitten op een blad of stengeltje. Als ze zo opvallen, kun je er goed naar kijken en zie je, hoe fraai ze zijn. Maar één snelle beweging of woord en ze fladderen weg … Zó een vlindertje ziet u op de foto: de Hertshooibladroller.’

‘Er zijn ook ándere microvlinders die op enige afstand en met gesloten vleugels lijken op een bladroller: heel veel zelfs en daarbij zijn ook typetjes die hoogstens half zo groot of nog kleiner zijn.
Zo houden we het determineren van een vlinder spannend.’