Bouw van ruim 400 woningen aan de Doorslag mag doorgaan

De bouw van 452 woningen aan het Doorslagkanaal in Nieuwegein mag doorgaan van de Raad van State. Een omwonende had bezwaar gemaakt tegen de plannen, maar heeft niet gelijk gekregen.

De bouw van de woningen is opgenomen in het bestemmingsplan ‘Doorslagzone’ uit 2021. In datzelfde jaar kreeg het college een vergunning voor het bouwen van de woningen.
Volgens de omwonende zijn de woningen op de lange termijn helemaal niet nodig. Hij vindt verder dat er niet genoeg rekening gehouden wordt met de leefbaarheid van de binnenstad. De hoogbouw zou daarnaast het karakter van de stad flink aantasten en ten koste gaan van het groen. Ook zou er onvoldoende ruimte overblijven voor evenementen, zoals de kermis.

Maar de Raad van State gaf de man niet gelijk. Er is wel degelijk behoefte aan nieuwe woningen, stelt de Raad. Toen de man in 2014 zijn appartement kocht lagen er al plannen voor de hoogbouw. Sterker nog: volgens de nieuwe plannen wordt er juist minder gebouwd dan toen de bedoeling was. Ook blijft er genoeg uitzicht over en wordt er rondom de woningen een stuk groen aangelegd. En in 2020 is er al besloten dat er vanaf 2021 geen kermis meer wordt gehouden in Nieuwegein.

De appartementen worden gebouwd op het lege stuk grond tussen het Stadhuis en het water aan de Doorslag. Ruim tien jaar geleden waren er plannen om hier torens van het energiebedrijf Econcern te bouwen. Doordat dit bedrijf failliet ging, ging dit niet door en bleef het terrein onbenut. Inmiddels zijn de plannen weer opgepakt.

De ruim vierhonderd appartementen komen in vier duurzame gebouwen en bestaan uit koopwoningen en vrije sector-, midden- en sociale huurwoningen. In de gebouwen zijn twee plekken voor cafés of restaurants, en op de binnen- en daktuinen komt veel ruimte voor groen.

Naar verwachting kan de bouw eind van dit jaar starten en zijn de woningen vier jaar later klaar.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk