‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website. ‘Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website. Nu er overal van de bomen afgevallen bladeren liggen voer ik, in aansluiting, een bladroller op. Wat dat is blijkt uit de tekst hier onder aldus Udo.

Udo: ‘Bladrollers zijn van een soortenrijk, klein vlindertype dat, als ze niet vliegen, hun vleugeltjes over hun lijf vouwen. Daardoor lijken zij nog kleiner dan zij al zijn en ze worden dan ook tot de microvlinders gerekend.’

‘Als bladrollers opvliegen verplaatsen zij zich doorgaans maar enkele meters. Dat is genoeg om uit het zicht te komen en als zij zich achter een plantenstengeltje opstellen en stil blijven zitten, lijken zij in het niets te zijn verdwenen. Soms zie je ze echter “gewoon”, onbeweeglijk zitten op een blad of stengeltje. Als ze zo opvallen, kun je er goed naar kijken en zie je, hoe fraai ze zijn. Maar één snelle beweging of woord en ze fladderen weg … Zó een vlindertje ziet u op de foto: de Hertshooibladroller.’

‘Er zijn ook ándere microvlinders die op enige afstand en met gesloten vleugels lijken op een bladroller: heel veel zelfs en daarbij zijn ook typetjes die hoogstens half zo groot of nog kleiner zijn.
Zo houden we het determineren van een vlinder spannend.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk