‘De Mozaïeken in Park Oudegein’

Wie aan Park Oudegein denkt, denkt aan groen, veel groen. Naast dat er ook een sportpark is, vind je er ook kunstwerken: Openbare Kunstwerken. Op veel plaatsen in de openbare ruimte in Nieuwegein zijn beelden of kunstobjecten te vinden. Het aantal beelden is de vijftig ruim gepasseerd. Die vallen onder de overkoepelende naam: ‘Buitenmuseum.’ Dit om de samenhang tussen de kunstwerken te benadrukken en ze als geheel de aandacht te kunnen geven die ze verdienen. Vandaag laat stagiaire Manuela Carbo van de Hogeschool in Utrecht een opvallend object zien in het park. Opeens was dit kunstwerk er en op de redactie kregen wij veel vragen hierover. Manuela trok erop uit en maakte de foto’s van de mozaïeken van kunstenares Henny Visch die tot eind 2013 hebben gehangen aan de gevel van de Zandveldseschool in de wijk Hoog Zandveld.

Manuela: ‘Verstopt tussen de voetbalvelden van VSV Vreeswijk en SV Geinoord en het skatepark liggen sinds enige tijd prachtige mozaïeken. De mozaïeken zullen sommige al bekend voorkomen. Het zijn namelijk de mozaïeken die voorheen op de gevel van de gesloopte Zandveldschool in Hoog Zandveld pronkten. De mozaïeken zijn omgedoopt tot openbaar kunstwerk en hebben zo een nieuwe functie gekregen. Op deze manier blijft de geest van de Zandveldschool voortbestaan en blijft een stukje geschiedenis bewaard op een plek waar iedereen er van kan genieten.’

‘De mozaïeken vallen zeker op tussen het gras en liggen verspreid over een gebied, zijn kleurrijk en vertellen allemaal een eigen verhaal. De mozaïeken liggen pas een aantal weken in Park Oudegein en zijn zeker de moeite waard om een bezoekje aan te brengen. Het is erg mooi dat een stukje Hoog Zandveld, dat er nu niet meer is, op deze manier kan voortleven’ verteld Manuela.

Over de kunstenares
Henderika Dina Gesina Visch (‘Henny’) geb. Soesterberg (gem. Soest) op 11 februari 1924.
Woonde en werkte aldaar en thans in Bilthoven. Leerlinge van Tjomme de Vries te Utrecht, 2 jaar Normaalschool te Amsterdam, daarna autodidacte. Zij stierf op 84 jarige leeftijd op 18 april 2008.

Henny Visch was veelzijdig. Zij schilderde, tekende (pen, pastel) en aquarelleerde. Haat kunstrichting was vooral: monumentale kunst, muurschilderen, mozaïek, sgrafitto en ontwerpen metaalplastiek. Zij was lid van het Genootschap Samenwerkende Kunstenaars ‘G.S.A.’ te Hilversum.

De oude school in Hoog Zandveld die inmiddels is afgebroken, ziet u een van de mozaïeken?

 

Mobiele testunit COVID bij het Stadshuis in Nieuwegein

Per 1 februari kunnen inwoners met Coronaklachten zich laten testen bij een mobiele testbus van de GGD in Nieuwegein. De mobiele testunit staat op Stadsplein 1, ter hoogte van de ingang van het Stadshuis aan de zijde van Stadstheater De Kom. U kunt er uitsluitend terecht op afspraak.

Afspraak maken
De mobiele testunit op Stadsplein is vanaf maandag 1 februari op afspraak geopend. Of u hier terecht kunt voor een test is afhankelijk van de beschikbaarheid. Als u klachten heeft die passen bij het coronavirus kunt u een afspraak maken via www.coronatest.nl of u kunt bellen met het landelijke nummer 0800-1202 of het nummer van GGD regio Utrecht 030-63 05 400. Op basis van uw postcode wordt de afspraak ingepland. Er wordt altijd gekeken naar de voor u dichtstbijzijnde locatie.

Locatie en bereikbaarheid
De testlocatie Stadsplein 1 is goed bereikbaar en ook goed vindbaar via wegwijsborden. Als u met de auto komt, kunt u het beste gebruik maken van parkeergarage Theater. Bij het verlaten van de parkeergarage, loopt u direct tegen de testlocatie aan. De GGD heeft de locatie gemarkeerd met vlaggen. Inwoners die op de fiets komen, wordt gevraagd om de fiets te stallen aan de buitenzijde van de overdekte fietsenstalling. De testlocatie is van buitenom op deze manier goed te bereiken.

Er wordt van u verwacht dat u ten alle tijden de Coronamaatregelen (het dragen van een mondkapje en anderhalve meter afstand houden) in acht neemt.

Foto: GGD Regio Utrecht

Vervolg digitale raadsvergadering op maandag 1 februari aanstaande

Op maandag 1 februari aanstaande vergadert de gemeenteraad verder. Dit is een vervolg op de raadsvergadering van donderdag 28 januari jl.

Geschorst
Donderdagavond is de vergadering geschorst. Maandag gaat de vergadering om 19.30 uur verder bij agendapunt 11, met het voorstel over Kadernota 2022 Veiligheidsregio Utrecht. De voorstellen over het onderzoeksrapport Rekenkameronderzoek over minimabeleid, actualisatie Woningbouwmonitor Nieuwegein en de afwegingscriteria voor het winnen van aardwarmte zijn geamendeerd aangenomen.

Start om 19.30 uur
De raadsvergadering begint om 19.30 uur in plaats van de gebruikelijke 20:00 uur. De livestream is te volgen via deze livestream.

Tot slot
Alle vergaderstukken en de volledige agenda zijn hier te vinden.

Nieuwegeiner hoort 30-jaar celstraf tegen zich eisen voor moord en drugstransporten

Het OM Midden-Nederland heeft donderdag 28 januari jl. een celstraf van dertig jaar geëist tegen de man uit Nieuwegein die verantwoordelijk wordt gehouden voor de poging moord in 2014 en de moord op Wout Sabee in 2016. De 38-jarige verdachte, Marcel D. uit Nieuwegein wordt daarnaast verweten aan het hoofd te hebben gestaan van een criminele organisatie die drugs jarenlang transporteerde naar Engeland.

Marcel D. werd 8 oktober 2018 opgepakt in de wijk Fokkesteeg. Bij diverse politie-invallen die dag aan de Snekerveste in de wijk werden vuurwapens, handgranaten en munitie aangetroffen. Ook werden gestolen voertuigen en drugs in gevonden.

Wout Sabee werd op 24 juni 2016 voor zijn huis aan de Ten Veldestraat in De Meern doodgeschoten. Twee jaar eerder, in juni 2014, overleefde hij een aanslag op zijn leven. De twee schutters zijn hiervoor veroordeeld tot 11,5 en 12,5 jaar cel. Na de mislukte poging legde Wout Sabee bij de politie zogenaamde kluisverklaringen af die alleen mochten worden gelezen als hij zou komen te overlijden.

Het onderzoek naar de drugstransporten startte na de liquidatie van Aziz Anzi in september 2015. Uit de berichten in zijn telefoon bleek dat Anzi veelvuldig zaken deed met de verdachte. Daarbij ging het om grootschalige drugstransporten naar Engeland. Uit het onderzoek werd duidelijk dat het ook ging om liquidaties. De criminele organisatie van de verdachte beschikte over vuurwapens, gestolen auto’s met valse kentekenplaten, garageboxen en bakens. Er liepen verschillende drugslijnen tussen Engeland en Nederland, en één met de Dominicaanse republiek. Ook Wout Sabee was betrokken bij drugstransporten.

Eén van deze transporten, naar Dover, werd in 2013 onderschept. Volgens Sabee werd een aantal kilo’s coke vermist; de Engelse politie had niet het juiste aantal kilo’s vermeld. De verdachte vermoedde dat Sabee de cocaïne had achtergehouden en eiste 300.000 euro. Wout Sabee voelde zich hier niet verantwoordelijk voor en betaalde niet. In zijn testamentverklaringen wees hij naar de 38-jarige verdachte als degene die bij hem verhaal kwam halen over de ‘vermiste’ partij cocaïne.

De advocaat van de verdachte gaf aan twijfel te hebben over de waarde van de testamentverklaringen; volgens rechtspsycholoog Van Koppen bevatten ze inconsistenties. De officier van justitie kon deze bevindingen weerleggen (niet gebaseerd op alle stukken) of verklaren (Sabee was zelf ook betrokken bij de drugstransporten). Daarnaast zijn er tal van bewijsmiddelen in het dossier die de verklaringen van Sabee juist ondersteunen. Sabee heeft in zijn verklaringen informatie gegeven over het onderschepte transport en de nasleep daarvan. Dit kon worden geverifieerd door middel van bewijsstukken uit Groot-Brittannië en getuigenverklaringen. Sabee heeft verklaard dat de verdachte hem na het onderschepte transport meerdere malen heeft benaderd om geld. Dit was het enige transport dat fout was gegaan; niemand anders stond hem naar het leven. Daarnaast is uit tapgesprekken gebleken dat de vriendin van een van de uitvoerders van de poging moord in 2014 direct na de aanslag naar de verdachte belt voor informatie. Ook is aangetoond dat de verdachte de beide uitvoerders van de poging moord kende. Er is DNA van een van hen gevonden op een vuurwapen dat is aangetroffen in een loods die kan worden gelinkt aan de criminele organisatie van de verdachte.

In 2016 zat er een korte periode een peilbaken onder de auto van Sabee, een gebruikelijke werkwijze bij liquidaties. Uit het onderschepte berichtenverkeer bleek dat de verdachte hierbij betrokken was. Ook had hij kort voor de liquidatie contacten met een of meer potentiële schutters. Een van hen werd twee weken voor de liquidatie van Sabee aangehouden voor een ander feit. In zijn telefoon werd informatie over Sabee gevonden, zoals het adres en kentekennummers. Wie uiteindelijk de moord heeft uitgevoerd, een van degenen met wie de verdachte in gesprek was of een nieuwe schutter, is niet bekend. De uitvoerder van de moord is niet opgespoord. Alle bewijsmiddelen bij elkaar maken dat de officier van justitie vindt dat hiermee wettig en overtuigend bewezen is dat de 38-jarige man uit Nieuwegein aan het hoofd van de criminele organisatie stond en degene is geweest die opdracht heeft gegeven om Wout Sabee te vermoorden. Gelet op de ernst van deze feite eiste de officier een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van dertig jaar.

Gemeenteraad stuurt wethouder Marieke Schouten (GL) terug naar de tekentafel

In een amendement (2020-500) met betrekking tot de afwegingscreteria voor het winnen van aardwarmte in Nieuwegein, heeft wethouder Marieke Schouten (GroenLinks) er aardig van langs gekregen. Unaniem werd  afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering in een amendement door alle raadspartijen besloten, dat er meer zorgvuldigheid en transparantie nodig is voor de besluitvorming van winnen naar aardwarmte in Nieuwegein, inclusief haar eigen partij. Hiermee is de wethouder weer terug bij af en mag zij (nog) niet boren naar aardwarmte op de hoek van de Zuidstedeweg nabij tennisvereniging Oudegein.

De gemeenteraad blijft wel voorstander van boren naar aardwarmte, maar alles moet zorgvuldiger en de regie moet bij de gemeenteraad blijven. Dat zijn alle fractievoorzitters van de politieke partijen in Nieuwegein overeengekomen in een besloten vergadering. Hieruit is, op initiatief van de SP het ingediende amendement ontstaan.

Bewoners hebben al enige tijd, waaronder tijdens de inspreekmogelijkheid op 7 januari 2021, kritische signalen afgegeven over de winning van aardwarmte. Ook vinden de indieners van het amendement ‘Bezinning voor Aardwarmte’ dat de afwegingscriteria voor het winnen van aardwarmte, (2020-500), onvoldoende duidelijk en transparant zijn, waardoor het onduidelijk is wanneer er in voldoende mate aan deze criteria wordt voldaan.

De organisatie die het project draagt in Nieuwegein, Aardwarmte.nu had het college enkele weken geleden op het verkeerde been gezet. Zij wilde snel antwoord hebben van het college in Nieuwegein om te mogen boren naar aardwarmte bij tennisvereniging Oudegein. De eventuele subsidie (zie in dit artikel laatste alinea) die zij zou verkrijgen zou spoedig aflopen en dan zou het project de ‘tas met geld’ mislopen. Dit was echter niet waar. ‘Onzin’ aldus de partijen. Het college heeft laten weten dat de aanvraag voor de subsidie voor dit project uitgesteld kan worden.

De wethouder heeft eerder de toezegging gedaan dat voor er besluitvorming plaatsvindt over boorlocaties, de gemeenteraad inzicht krijgt in / kan spreken over het schadeprotocol. Ook wordt in het amendement gesteld dat de kaderstellende rol van de gemeenteraad met zich meebrengt dat afwegingscriteria voor de winning van aardwarmte generiek gelden en zich niet beperken tot de nu bekende locatie aan de Zuidstedeweg.

De beoogde locatie om naar aardwarmte te boren

In het amendement (2020-500) verzoeken alle politieke partijen dat het eerder ingediende voorstel van het college aan de raad, betreffende de afwegingscriteria voor het winnen van aardwarmte vervangen wordt door:

  1. tenminste als afwegingscriteria voor de winning van aardwarmte voor het grondgebied van Nieuwegein, of met effect op Nieuwegein, te gebruiken: a. veiligheid
    b. duurzaamheid
    c. maatschappelijke aanvaardbaarheid d. ruimtelijke kwaliteit
    e. functionaliteit locatie
    f. vergunningen proces
    g. inrichting boorlocatie
    h. lokale betrokkenheid boren en testen
    i. lokale betrokkenheid in winningsfase
    j. opruimplicht
    k. verandering van kosten voor de stadsverwarming voor inwoners
  2. het college op te dragen om met de resultaten van bewonersbijeenkomsten en de Avonden van de Raad op 7 en 14 januari 2021 als basis, samen met de stad, professionals en de gemeenteraad voor ieder van de criteria te komen tot één of meer meetbare en realistische indicatoren en waarbij de onderlinge samenhang en prioriteitstelling van die criteria eenduidig is benoemd.
  3. De geactualiseerde set van criteria en indicatoren ter besluitvorming aan de raad voor te leggen
  4. De bovengenoemde afwegingscriteria, met de dan vastgestelde indicatoren, bij ieder vervolgbesluit, waaronder die betreffende een samenwerkingsovereenkomst (SOK), toe te passen.

De nieuwe trams rijden, maar hoe zit het met het geluid?

Ruim een jaar rijden ze al op de nieuwe tramlijn, sinds januari ook op de trambaan tussen Utrecht en Nieuwegein-Zuid. We hebben het natuurlijk over de nieuwe trams. De afgelopen tijd bereikten ons nogal wat klachten over geluidsoverlast van deze trams. Hoe zit het daarmee? Op onze redactie krijgen we veel berichten over de herrie die de nieuwe trams maken.

Bewoners vlakbij tramlijn 60 in Utrecht en Nieuwegein hadden ruim een half jaar lang nauwelijks een tram gehoord. Totdat op 3 januari de dienstregeling inging en de nieuwe trams met vaste regelmaat hun woning passeerden. Wat sommigen vooral opviel, was een doordringend bonkend geluid. ‘De geluidshinder is een optelsom van factoren en reden voor het trambedrijf van de provincie Utrecht om hier aanvullende maatregelen op te nemen met de bedoeling om de overlast terug te brengen’ aldus Regiotram Utrecht.

Vooropgesteld: wie vlakbij een trambaan woont, moet niet denken in een oase van stilte en rust te vertoeven. Trams maken nu eenmaal geluid want de stalen wielen rollen over stalen rails. Dat levert zeker in de herfst en winter, wanneer het spoor glad en nat is, bij het optrekken en remmen van de tram slijtage aan de wielen op, wat soms zorgt voor geluidsoverlast. We noemen dit verschijnsel ook wel ‘vierkante wielen’. Het fenomeen keert jaarlijks terug en is onlosmakelijk verbonden met het spoor.

Maatregelen
Hoe snel en hoe vaak deze slijtage aan de wielen optreedt, is afhankelijk van veel factoren. Niet alleen de weersomstandigheden spelen hierbij een rol. Ook het rijgedrag van de trambestuurder is van invloed. Vanwege het toegenomen aantal klachten uit de directe omgeving zijn door het trambedrijf van de provincie onlangs extra maatregelen genomen.

Met de trambestuurders van U-OV is afgesproken om geleidelijk en beheerst te remmen, zonder daarbij de veiligheid tekort te doen. Trams met slijtage aan de wielen gaan bovendien zo snel mogelijk de werkplaats in voor onderhoud. Ook het spoor krijgt extra aandacht. Door de rails met een borstelmachine ruw te maken, krijgen de wielen van de trams meer grip op het spoor. In de tussentijd kijkt het trambedrijf ook naar mogelijke aanpassingen in het voertuig die snel kunnen worden doorgevoerd en worden geluidsmetingen gedaan om een spreekwoordelijke vinger aan de pols te houden.

Eindelijk oplossing voor overvolle vrachtwagenparkeerplaatsen in Nieuwegein

Het college B&W in Nieuwegein wil de problemen met de vrachtwagenparkeerplaatsen aan de Montageweg en de Structuurbaan gaan aanpakken. De chauffeurs in Nieuwegein klagen al jaren over de twee verplichte parkeerplekken voor vrachtwagens. Die zijn oorspronkelijk voor hen bedoeld, omdat ze niet met hun vrachtwagens in hun woonwijken mogen staan.

Maar beide parkeerterrein staat regelmatig vol met busjes van pakketbezorgers en vrachtwagens van bedrijven uit de buurt, die de terreinen gebruiken als gratis stalling. Ook zijn de terreinen vaak vervuild en worden de plakken gebruikt door buitenlandse chauffeurs om te overnachten. Afval wordt er soms gedumpt en in de bosjes liggen weleens uitwerpselen.

Klaphekjes
Nieuwegein wil de problemen nu oplossen door op tien vrachtwagenparkeerplaatsen klaphekjes te plaatsen. De klaphekjes worden gekoppeld aan een vergunningensysteem, waar dan alleen de Nieuwegeinse chauffeurs voor in aanmerking komen.

Met bedrijven uit de buurt die de plekken als gratis stalling gebruiken, gaat de gemeente in gesprek. Daarnaast worden er aan de Structuurbaan prullenbakken geplaatst en komen er borden met het verzoek om het afval daarin te gooien. Dat is op de Montageweg al gebeurd.

De vrachtwagenchauffeurs zijn tevreden. Alhoewel er wel een kanttekening is voor wat betreft het aantal parkeerplekken en de eventuele kosten voor een vergunning om te mogen parkeren op een vrachtwagenparkeerplaats. Momenteel maken 15 chauffeurs gebruik van de plekken. Hiermee is het gelijk vol. Er zijn geen groeimogelijkheid, dus het blijft vechten voor een plekje. Ook hopen de chauffeurs dat het vergunningensysteem geen geld gaat kosten. “Want de gemeente verplicht ons om hier te gaan staan” aldus een chauffeur.

De plannen moeten nog wel definitief worden uitgewerkt en vervolgens door de gemeenteraad worden goedgekeurd. Dat gebeurt waarschijnlijk in februari.

Parkeerplaats aan de Montageweg

Nieuwegeinse crimineel Gerel Palm bij verstek veroordeeld tot 20 jaar cel

De voortvluchtige Gerel Palm (37) uit Nieuwegein is vandaag door de rechtbank bij verstek veroordeeld tot twintig jaar cel voor een dubbele moordpoging bij Noordeloos in 2016. De in Nieuwegein opgegroeide Palm wordt ook verdacht van de moord op Ronald Bakker, medewerker van een Spyshop in Nieuwegein. Dat misdrijf wordt behandeld in het proces tegen de crimineel Ridouan T.

De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Palm, zelf opgegroeid in Nieuwegein, is naar het oordeel van de rechtbank in Noordeloos zeer precies en planmatig te werk gegaan en heeft zich enkele maanden voorbereid. “Alles was erop gericht om beide slachtoffers op een geschikte plaats en op het juiste moment om het leven te brengen. Hij heeft ze voor dood achtergelaten.”

Wonderbaarlijk
De rechtbank noemt het wonderbaarlijk dat beide slachtoffers het hebben overleefd. Een van de slachtoffers is door zijn hoofd geschoten, waarna nog drie keer op hem is geschoten. Het tweede slachtoffer is tweemaal levensbedreigend geraakt door kogels.

Palm wist op 12 maart 2017 uit de gevangenis in Suriname te ontsnappen nadat hij een bewaker onder schot hield. Sindsdien houdt hij zich schuil voor politie en justitie. Hij was daarom niet bij zijn strafzaak aanwezig, een advocaat evenmin. Palm staat sinds juni 2017 op de Nationale Opsporingslijst. Het Openbaar Ministerie heeft een beloning uitgeloofd van 30.000 euro voor de gouden tip die leidt tot zijn verblijfplaats. Het OM roept iedereen die informatie heeft over Palm nogmaals met klem op zich te melden bij de politie. Dat kan via nummer 0900-884, via Meld Misdaad Anoniem of via Team Criminele Inlichtingen.

Chilidreef
De rechtbank zag genoeg bewijzen voor voorbedachte raad. Palm had een van zijn slachtoffers enkele maanden eerder een beveiligde telefoon beschikbaar gesteld en een auto. Meerdere keren zouden ze afspreken. Op de bewuste afspraak in december had Palm hem de opdracht gegeven zijn beste maat mee te nemen naar de Chilidreef in Utrecht. Onderweg moesten ze hun telefoons uitschakelen. Op de Chilidreef moesten ze hun telefoons in de auto achterlaten en in de Audi van Palm stappen. Daarmee reden ze naar Noordeloos (Zuid-Holland).

Eenmaal op de bestemming moesten beide mannen uitstappen. Palm haalde zonder enige aanleiding een pistool tevoorschijn en schoot het jongste slachtoffer door het hoofd en op het lichaam, daarna schoot hij op de man die het weiland in vluchtte en in een sloot sprong. De auto van Palm is later uitgebrand teruggevonden. Hij is kort daarop teruggevlogen naar Suriname. Zijn motief is niet opgehelderd.

Liquidatie in Huizen
Justitie verdenkt Palm ook van het uitvoeren van de liquidatie van spyshop-medewerker Ronald Bakker. Die werd in 2015 bij zijn woning in Huizen doodgeschoten. Justitie vermoedt dat Palm toen als uitvoerder werkte voor Ridouan T. en Saïd R. De liquidatie in Huizen maakt deel uit van het grote proces Marengo.

De rechtbank gaf bij het vonnis een bevel voor gevangenneming. Bij een arrestatie kan Palm daardoor direct naar de gevangenis.

Gerel Palm enkele jaren geleden

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wethouder Marieke Schouten: ‘Regio samen uiterlijk in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust te maken’

Met meer groen, ruimte voor water en koelte- en schaduwplekken maakt de regio Utrecht-Zuidwest zich klaar voor extremer weer, dat veroorzaakt wordt door het veranderende klimaat. De koers voor de regio staat verwoord in de Regionale Adaptatie Strategie (RAS) van het netwerk Water & Klimaat. De 17 partners van het netwerk spreken in de RAS de ambitie uit om de regio samen uiterlijk in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust te maken. In aanwezigheid van Deltacommissaris Peter Glas werd de strategie symbolisch omarmd: Hoe RAS! Dat gebeurde tijdens de digitale klimaattop op 28 januari.

Door de verandering van het klimaat hebben we steeds vaker te maken met wateroverlast, hitte, droogte en overstromingsrisico. We moeten daarom onze omgeving zó inrichten dat we de effecten van klimaatverandering zo goed mogelijk kunnen opvangen. Veertien gemeenten in de regio Utrecht Zuidwest hebben hiervoor samen met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, de provincie Utrecht en de Veiligheidsregio Utrecht de handen ineengeslagen. Zij werken samen in het netwerk Water & Klimaat. De opgestelde RAS verwoordt de gezamenlijke ambitie van het netwerk en bevat 7 strategieën voor de uitvoering. Iedere partner vertaalt dit weer naar lokale maatregelen. Daarbij wisselen zij via het netwerk kennis en ervaring uit en helpen en stimuleren ze elkaar.

Handvatten
‘We hebben onze leefomgeving niet van de ene op de andere dag aangepast aan klimaatverandering’, aldus Marieke Schouten, wethouder bij gemeente Nieuwegein, voorzitter van het netwerk. ‘De eerste stappen die in de RAS zijn geformuleerd, geven handvatten voor hoe we met elkaar aan de slag kunnen. Voor extreem warme dagen is het bijvoorbeeld belangrijk dat er voldoende koelte- en schaduwplekken zijn. En met meer groen en ruimte voor water kunnen we extreme buien beter opvangen en wateroverlast voorkomen. Ook willen we alle bewoners in de regio stimuleren om de stenen in hun tuin te vervangen door planten en bomen. Dat is niet alleen nodig met het oog op klimaatverandering. Het is ook belangrijk voor de biodiversiteit en leefbaarheid van onze steden en dorpen. We moeten samenwerken in de regio en kleine betekenisvolle stapjes zetten. Op die manier kunnen we een grote beweging in gang zetten.’

Wethouder Marieke Schouten

Klimaattop
Tijdens de digitale klimaattop op 28 januari gingen er veel digitale duimpjes de lucht in voor de RAS. Dat gebeurde in aanwezigheid van Deltacommissaris Peter Glas. Hij riep op, om 1, 2, 3 generaties vooruit te kijken en ook jongeren en het bedrijfsleven bij klimaatadaptatie te betrekken. Peter Glas haalde de Corona R-factor aan. Deze moet voor klimaatadaptie naar twee! Als iedereen twee mensen inspireert om klimaatadaptief te worden, hebben we in 24 stappen heel Nederland mee!

Welke zijn de snelst groeiende tech-sectoren?

Technologie is een van de weinige sectoren die in 2020 uitstekend hebben gepresteerd. Technologie speelt al jaren een belangrijke rol in ons leven maar het voorbije jaar is het belang ervan fors gegroeid. IGaming en e-sports, e-commerce, artificiële intelligentie en virtual reality, fintech, cybersecurity en biotech, stuk voor stuk hebben ze een aanzienlijke bijdrage geleverd om ons leven aangenamer en veiliger te maken.

Sociaal contact via IGames en e-sports
Online spelletjes spelen was voor vele families, vriendenclubs en alleenstaanden een uitlaatklep nadat sportcompetities afgelast werden en horeca, casino’s en speelhallen de deuren sloten. Online werd de norm, aangemoedigd door de overheid en internetproviders die gratis data schonken. De Playstation 5 was in een mum van tijd uitverkocht, in online casino’s openden nieuwe spelers een account. Reviewsites zoals casinoraadgever.com werden druk geconsulteerd. Als nieuweling je weg vinden tussen al die goksites met meer dan duizend slots is niet gemakkelijk. Beoordelingen van specialisten in het wereldje waren een flinke hulp.

E-commerce doet gouden zaken
Niemand die nog twijfelt aan het succes van e-commerce zoals bol.com, Amazon en Alibaba. Het aandeel e-commerce wereldwijd bedroeg in 2019 13,7% van de retailhandel wereldwijd. In 2021 verwacht men dat dit aandeel zal groeien tot 17,5%. In Nederland staat het op de eerste plaats van snelst groeiende techbedrijven. Maar ook in Zuidoost-Azië is de groei spectaculair. In Indonesië en Vietnam groeit de interneteconomie zelfs met 40% per jaar. Binnen Europa zijn Bulgarije, Roemenië en Spanje de snelste groeiers.

Virtual reality en artificiële intelligentie breken helemaal door Virtual reality bestaat al lang maar is nu helemaal doorgebroken, niet alleen in de entertainmentindustrie, maar ook in de fysieke en geestelijke gezondheidszorg, en voor militaire doeleinden. De headsets van Samsung en Google zijn voor iedereen toegankelijk, maar ondertussen zien we al VR-systemen met andere technologie op de markt. Ook de artificiële intelligentie is ons leven binnengedrongen, denk maar aan de chatbots die je verwelkomen als je een website opent maar ook om diagnoses te stellen in de gezondheidszorg en ons aankoopgedrag te analyseren voor de e-commerce. Verwacht wordt dat tegen 2025 de omzet van de AI-industrie 103 miljard euro zal bedragen.

Online betalingsverkeer kent grote sprong voorwaarts
Afspraken met de kantoorhouder van je bank zijn vervangen door Fintech. Online betalingssystemen en overdrachten passen meer in onze manier van leven. Zelfs een brood bij de bakker betalen we nu contactloos. Maar ook blockchain en de cryptomunten blijven bestaan als alternatief betalingssysteem buiten de bank om.

Biotechnologie tegen voedselschaarste
De klimaatopwarming en toenemende wereldbevolking dwingen ons gewassen anders te telen en zuiniger om te gaan met landbouwgronden. Biotechnologie gaat niet alleen op zoek naar een antwoord op de vraag hoe zo efficiënt mogelijk met landbouw omgaan maar gebruikt ook genetische manipulatie om genetische ziekten te bestrijden en te genezen.

Nu onmisbare technologieën als artificiële intelligentie, fintech en biotech deel uitmaken van ons leven neemt de cybercriminaliteit toe. Bedrijven doen dan ook meer en meer een beroep op cybersecurity om hun activa en bedrijfsgeheimen te beschermen. En dat is nodig. Het aantal cyberaanvallen is vorig jaar gestegen met liefst 600%.