‘De Mozaïeken in Park Oudegein’

Wie aan Park Oudegein denkt, denkt aan groen, veel groen. Naast dat er ook een sportpark is, vind je er ook kunstwerken: Openbare Kunstwerken. Op veel plaatsen in de openbare ruimte in Nieuwegein zijn beelden of kunstobjecten te vinden. Het aantal beelden is de vijftig ruim gepasseerd. Die vallen onder de overkoepelende naam: ‘Buitenmuseum.’ Dit om de samenhang tussen de kunstwerken te benadrukken en ze als geheel de aandacht te kunnen geven die ze verdienen. Vandaag laat stagiaire Manuela Carbo van de Hogeschool in Utrecht een opvallend object zien in het park. Opeens was dit kunstwerk er en op de redactie kregen wij veel vragen hierover. Manuela trok erop uit en maakte de foto’s van de mozaïeken van kunstenares Henny Visch die tot eind 2013 hebben gehangen aan de gevel van de Zandveldseschool in de wijk Hoog Zandveld.

Manuela: ‘Verstopt tussen de voetbalvelden van VSV Vreeswijk en SV Geinoord en het skatepark liggen sinds enige tijd prachtige mozaïeken. De mozaïeken zullen sommige al bekend voorkomen. Het zijn namelijk de mozaïeken die voorheen op de gevel van de gesloopte Zandveldschool in Hoog Zandveld pronkten. De mozaïeken zijn omgedoopt tot openbaar kunstwerk en hebben zo een nieuwe functie gekregen. Op deze manier blijft de geest van de Zandveldschool voortbestaan en blijft een stukje geschiedenis bewaard op een plek waar iedereen er van kan genieten.’

‘De mozaïeken vallen zeker op tussen het gras en liggen verspreid over een gebied, zijn kleurrijk en vertellen allemaal een eigen verhaal. De mozaïeken liggen pas een aantal weken in Park Oudegein en zijn zeker de moeite waard om een bezoekje aan te brengen. Het is erg mooi dat een stukje Hoog Zandveld, dat er nu niet meer is, op deze manier kan voortleven’ verteld Manuela.

Over de kunstenares
Henderika Dina Gesina Visch (‘Henny’) geb. Soesterberg (gem. Soest) op 11 februari 1924.
Woonde en werkte aldaar en thans in Bilthoven. Leerlinge van Tjomme de Vries te Utrecht, 2 jaar Normaalschool te Amsterdam, daarna autodidacte. Zij stierf op 84 jarige leeftijd op 18 april 2008.

Henny Visch was veelzijdig. Zij schilderde, tekende (pen, pastel) en aquarelleerde. Haat kunstrichting was vooral: monumentale kunst, muurschilderen, mozaïek, sgrafitto en ontwerpen metaalplastiek. Zij was lid van het Genootschap Samenwerkende Kunstenaars ‘G.S.A.’ te Hilversum.

De oude school in Hoog Zandveld die inmiddels is afgebroken, ziet u een van de mozaïeken?

 

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren