Kim Houtzager ontwerpt kleurplaat voor de allerkleinsten

Een kleurrijke omhelzing voor de allerkleinsten onder ons. Kim Houtzager, zij maakt wekelijks de Pen-i strip over haar belevenissen in het Nieuwegeinse op de Digitale Stad, heeft een kleurplaat ontworpen. Een kleurplaat die de kinderen aan iedereen kunnen sturen in deze Coronatijd. Bijvoorbeeld om opa en oma een hart onder de riem te steken of gewoon naar een vriendje of vriendinnetje die je even een tijdje niet ziet.

Verveling tegengaan
Natuurlijk geven de ouders nu zelf les aan de kinderen thuis. Dat gaat niet iedereen makkelijk af, maar we doen ons best. Bovendien zitten we met z’n allen onder één dak, binnen dezelfde muren. Verveling slaat snel toe en afleiding is een goede manier om even tot rust te komen in je eigen wereldje. Kleuren is een goede manier hiervoor.

Wekelijks zal Kim op de donderdag een nieuwe kleurplaat maken en die hier on-line zetten. Maak je er een foto van als je aan het kleuren bent? Wij zetten hem dan hier op De Digitale Stad Nieuwegein neer. Hier is de vijfde kleurplaat. Print hem uit en kleur hem in! Ook ouders mogen hem inkleuren hoor. Foto’s mogen naar: redactie@pen.nl.

Corona update voor Nieuwegein

Afgelopen woensdag stuurde het college van B&W van Nieuwegein een brief naar de raad met daarin de laatste corona-update. In die update onder andere aandacht voor de maatregelen die voorlopig nog van kracht blijven, de aangepaste noodverordening en het goede nieuws dat kinderen en jongeren weer onder begeleiding buiten mogen sporten.

Maar het college geeft ook aan dat we nog een lange weg te gaan hebben. Er is nog geen perspectief op versoepeling van de maatregelen voor veel ondernemers en de culturele sector. De economische impact voor heel Nederland is ongekend groot.

In Nieuwegein is de verwachting dat een aantal projecten een behoorlijke vertraging oploopt. Denk aan groot onderhoudsprojecten in de openbare ruimte, Betere Buurten en klimaatadaptatie. De provincie Utrecht verwacht vertraging bij de realisatie van het tramtracé, waardoor de geplande opleverdatum van 22 augustus waarschijnlijk niet gehaald wordt.

Ook de gemeentelijke begroting zal ook hard geraakt worden door de crisis. Veel kosten lopen door, terwijl de inkomsten teruglopen. Lees hier de hele brief van het college van B&W aan de gemeenteraad van Nieuwegein. Hier de peiling van de impact van het Coronavirus in Nieuwegein.

Laatste week boek over WO2 met korting

Wie geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog en met name in wat er in onze stad toentertijd gebeurde, heeft nog tot en met 7 mei de mogelijkheid het boek ‘Twee dorpen in oorlogstijd’ met korting te bestellen.

Nog nooit eerder werd de geschiedenis van de dorpen Vreeswijk en Jutphaas tijdens de Tweede Wereldoorlog bij elkaar gebracht in één boek. Het boek gaat over Duitse spionnen, enorme stromen vluchtelingen, over vluchtende kinderen en bombardementen van strategische doelen. Een boek vol foto’s, korte verhalen, getuigenissen en herinneringen aan grote en kleine verzetsdaden. Over het herbergen van onderduikers, illegale slachterijen en het verstoppen van hele schepen om vordering door de Duitsers te voorkomen.

Veel mensen leverden een bijdrage aan het boek door hun herinneringen en beeldmateriaal te delen. Ook stelden de historische verenigingen van Nieuwegein en Hoograven, ooit deel van Jutphaas, hun kennis en materialen beschikbaar.

Auteur en samensteller Renée Blom: “Het heeft mij enorm gemotiveerd dat we met dit boek ervoor zorg dat alle informatie voor iedereen, en dus ook voor jonge mensen, makkelijker vindbaar en toegankelijk wordt.”

Het boek is te bestellen via wo2innieuwegein@gmail.com. Het kost tot en met 7 mei 19,45 euro excl. evt. verzendkosten. Na 7 mei kost het 23 euro exclusief verzendkosten. Mocht je het boek in de winkel willen kopen dan is het ook verkrijgbaar bij de Bruna op het Muntplein en de Readshop in Cityplaza.

Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van Corona (13)’

Ik raak een beetje door mijn stof heen. Er gebeurt namelijk bar weinig. Ik wil het woord verveling niet meteen in de mond nemen, maar ik was wel blij met de twee knipsessies die me spontaan in de schoot vielen.  Eerst op woensdag echtgenoot T. (categorie dik onwillig haar, elke knipfout wordt genadeloos uitvergroot), en op zaterdagmiddag tijdens een coronaproof bezoek in de tuin mijn jongste zoon (categorie vrij dun licht krullend knipfouten-verbloemend haar). Schoondochter had een uiterst verantwoord mondmasker meegenomen, inclusief filter. 

Mijn kapper was ook zeer tevreden over de doorgestuurde foto’s. Hij appte of ik in ieder geval in de toekomst niet in zijn wijk wilde gaan knippen. 

Nou ja, en verder laten we de hond uit, trekken de tuin in (de planten laten hun bladeren tegenwoordig al hangen als ze ons aan zien komen met de snoeischaar) en de hond kijkt gewoon de andere kant op als we alweer uit willen. 

In de ochtend ben ik nog vol goede moed, maar zo tegen elven – als de kranten bij het oud papier kunnen – slaat de totale leegte me pal in het gezicht. 

Wat nu? Ga ik naar Albert Heijn of naar de Jumbo? Of toch maar naar de Plus? 

De klussenlijst is aanzienlijk geslonken, perspectief op versoepeling van de maatregelen is er niet, dus ik ga niet al mijn kruid voortijdig verspelen. Die kapotte ordner met belangrijke papieren, die gezien hun datum allang aan elk belang hebben ingeboet, houd ik angstvallig achter de hand voor een regenachtige middag.

Vanmorgen viel mijn oog op de labels van de Pickwick theezakjes. Sinds 2016 staan daar vragen op om een goed gesprek te stimuleren onder het genot van een pot thee onder zo’n klassieke muts. De zogenaamde tea topics. 

Op de ene stond: ‘Kies je voor een stedentrip of voor een strandvakantie?’ Een misselijk makende vraag. Ik heb net vierhonderd euro betaald omdat de annuleringsverzekering geen dekking biedt voor calamiteiten, tornado’s en al helemaal niet voor pandemieën. 

Dan maar het andere label: ‘Wanneer heb jij jezelf voor het laatst uitgedaagd?’

Naast de pandemie heb ik geen enkele andere uitdaging meer nodig, mevrouw Pickwick. 

Maar goed.

Het zet je toch aan het denken. Voor ik het wist dacht ik aan de Luxaflex in de keuken boven het aanrecht. 

Balancerend op mijn iets te hoge hakken had ik de lamellen eerst stofvrij gemaakt met de stofzuiger. Oké, bijna stofvrij dan.  

Even later zat ik op een kniekussentje met een niet passende ver uitstekende plavuis over de gootsteenbak met een washandje gedoopt in een sopje van water, schoonmaakazijn en Dasty ontvetter (zie internet voor verdere Luxaflex schoonmaaktips) en een schone dunne theedoek de lamellen een voor een schoon te maken. Het woord uitdaging dekt de lading niet.  

En voor wie een knieblessure wil vermijden: zet nooit een wit opstapje om op het aanrecht te klimmen in de buurt van een uitstekende plavuis.

Willeke knipt haar jongste zoon 

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp.

Aangepast programma herdenking 4 mei

De 4 mei-herdenking vindt dit jaar niet zoals gebruikelijk plaats. Vanwege de coronamaatregelen is het niet mogelijk om mensen uit te nodigen voor de kranslegging bij het oorlogsmonument. Inwoners kunnen wel een herdenkingstoespraak en kranslegging door burgemeester Frans Backhuijs en Elja Schwarz, voorzitter van het 4 en 5 mei comité Nieuwegein, online volgen.

Het monument aan de Nedereindseweg

Inwoners wordt dit keer gevraagd om vanuit huis de oorlogsslachtoffers te herdenken. Dit kan onder andere door de vlag de gehele dag halfstok te hangen, door mee te doen aan het initiatief ‘bloemen voor 4 mei’ en de posteractie 75 jaar vrijheid.

Dit jaar gedenken we dat het 75 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam en Nederland is bevrijd. ‘Het herdenken van de slachtoffers en het vieren van de bevrijding is ook na 75 jaar nog steeds van groot belang. Want vrijheid is nog steeds niet vanzelfsprekend’, aldus burgemeester Frans Backhuijs.

Elja Schwarz: ‘Hopelijk kan de herdenking volgend jaar weer in de gebruikelijke vorm, want er blijven oorlogssituaties ontstaan, de vrijheid staat nog altijd onder druk en is zeker niet vanzelfsprekend. Daar moet aandacht voor blijven’. Een opname van de kranslegging door burgemeester Frans Backhuijs en Elja Schwarz is op 4 mei vanaf de middag via Facebook en website van het comité en de gemeente te zien.

Vlag halfstok hangen
Tijdens de herdenking op 4 mei hangt de Nederlandse vlag halfstok. Dit jaar worden alle Nederlanders opgeroepen om niet alleen na 18.00 uur, maar gedurende de gehele dag (vanaf zonsopkomst tot zonsondergang) de vlag halfstok te hangen.

Bloemen voor 4 mei
Om toch echte bloemen bij een oorlogsmonument te kunnen laten leggen, is het Nationaal Comité 4 en 5 mei het initiatief ‘Bloemen voor 4 mei’ gestart. Iedereen kan via Tikkie bloemen doneren. De bloemen worden op 4 mei door de bloemenleverancier en de contactpersoon van het lokale comité bij de oorlogsmonumenten in ons land neergelegd. Op die manier kunnen inwoners op afstand oorlogsslachtoffers herdenken, samen met vele anderen. Meer informatie is te vinden op https://bloemenvoor4mei.nl.

75 jaar vrijheid op televisie en internet
4 mei en 5 mei op landelijke televisie Inwoners kunnen de Nationale Herdenking op 4 mei live volgen via televisie en internet. De NOS verzorgt de uitzendingen. Op 5 mei zendt de NOS een bevrijdingsspecial uit om 20.35 uur op NPO 1. De actuele tijden en het programma is te vinden op www.4en5mei.nl.

Kinderen maken hun eigen Zomerboek

Dorpshuis Fort Vreeswijk heeft weer een leuk initiatief. Deze keer voor kinderen van 4 to 12 jaar. Verzin een mooi dierenverhaal. Schrijf het op, of laat het opschrijven. Of maak een tekening van een dier, bijvoorbeeld je lievelingsdier of een dier dat je heel griezelig vindt. Of, schrijf een gedicht over een dier.

Met al jullie verhalen, tekeningen en gedichten maken we een zomerboek dat wij voor de zomervakantie klaar is. En natuurlijk krijg jij dat boek! Stuur dit vóór 15 mei naar dorpshuisfortvreeswijk@gmail.com of doe het in de brievenbus van het Dorpshuis Fort Vreeswijk.

Doe je mee ?
Ben je tussen de 4 tot 12 jaar? Dan is dit je kans! Ook al zijn we vanwege het Coronavirus niet bij elkaar, toch maken we zo iets moois samen. Een mooi verhalenboek om straks uit te kunnen lezen of voor te lezen.

Ton’s beeldverslag

Zomaar ergens in Nieuwegein. Je loopt, je ziet, je fantaseert. Over dingen, personen, gebeurtenissen of wat dan ook. De één legt het vast in een foto, een ander met woorden. Niet zomaar woorden, maar allemaal zijn ze gelijk. Er is geen hoofdletter te bekennen bij de Nieuwegeiner Ton de Gruijter. Geen woord staat boven een ander. Ton is dichter. Hij doet er in deze dagen ook een foto bij.

Ton: ‘laten we elkaar in nieuwegein bijstaan. dagelijks een beeld met gedicht. als we niet naar buiten kunnen, halen we buiten naar binnen toe. ik probeer in deze moeilijke tijd, deze blijf-thuis periode een beeldverslag te maken van mijn fietsrondje. een keer wat anders voor de lezers. natuurlijk wel met een gedicht.’

Vandaag de acht-en-dertigste, de volkstuinen op Plettenburg in: Ton’s beeldverslag.

KOM OP! peptalkshow – Aflevering 4

Vitamine A, vitamine B… vitamine C, D, E en P! In deze gekke tijd kunnen we wel een beetje hoop, vreugde, troost en inspiratie gebruiken. Daarom deelt DE KOM vitamine peptalk uit: een aanvullend supplement en een echte boost voor je afweersysteem. Dus KOM OP! en kijk iedere woensdag om 17.00 uur naar de KOM OP! peptalkshow.

Nu je niet naar het stadstheater en kunstencentrum in de binnenstad van Nieuwegein toe kunt komen, brengt presentator Oscar Kocken DE KOM bij je thuis. Een heerlijke oppepper van de woensdagavond. Oscar interviewt in de KOM OP! Peptalkshow artiesten die in deze periode in DE KOM opgetreden zouden hebben en mensen die van een nood een deugd maken. Ook opmerkelijke bekende en onbekende Nieuwegeiners komen aan bod. Verder zijn er optredens en krijg je een kijkje achter de schermen van DE (gesloten) KOM.

Volgende week woensdag rond 18.00 uur is de volgende peptalkshow te zien op De Digitale Stad Nieuwegein.

Nieuwe thriller van Nieuwegeins auteur

Op 7 mei presenteert Heleen van den Hoven haar tweede thriller De speelgoedman. Aanvankelijk zou de presentatie zou plaatsvinden in de vernieuwde boekhandel Broese, maar door de omstandigheden wordt het een online presentatie, die live via Youtube is te volgen. Heleens eerste thriller, Het CARPA Complot, ontving vorig jaar mooie recensies en staat momenteel op de longlist van de Hebban Debuutprijs. 

Om het haar Nieuwegeinse lezers mogelijk te maken een gesigneerd boek te ontvangen, heeft Heleen met de plaatselijke boekhandels een plan bedacht. Als je voor 20 mei bij de Bruna of de Readshop haar boek(en) bestelt, kun je vragen om ze te laten signeren. Vermeld wel duidelijk voor wie het boek is. De boekhandels nemen dan contact op met Heleen. Zij zal de boeken zo snel mogelijk signeren, zodat je ze na een melding op kunt halen. De boekhandels nemen alle mogelijke hygiëneregels in acht om de inwoners van Nieuwegein veilig van dienst te kunnen zijn. 

De speelgoedman vertelt het verhaal van Fee Kastelijn en Inigo Dubbelman. Inigo is de enige die voor Fee opkomt wanneer haar ex pikante foto’s van haar verspreidt. Fee besluit daarop Inigo van zijn saaiheid te verlossen, maar ze leert een interessantere man kennen dan ze had verwacht. Wie is Inigo Dubbelman eigenlijk? En wat doet hij in de uren die hij naderhand vergeten is? De vraag gooit hun levens overhoop. Het antwoord is dodelijk.

Meer gegevens over Heleen en de boekpresentatie vind je op www.heleenvandenhoven.nl.

Oranjebrug in nacht van 18 op 19 mei gestremd

De Oranjebrug in Vreeswijk is in de nacht van 18 op 19 mei vanaf 01.00 tot 06.00 uur gestremd. Er worden werkzaamheden aan de brug uitgevoerd en dat kan alleen als de brug open staat. Buslijn 65 ondervindt geen hinder want deze rijdt niet in de nacht. De burg wordt met bouwhekken tijdelijke even afgesloten.

De Oranjebrug is vorig jaar ingrijpend gerenoveerd. Na de renovatie bleek dat wanneer de lijnbus de brug passeerde richting de Oranjestraat het brugdek kleppert. Een aantal delen van de brug wordt dan ook vervangen.

Waarschijnlijk is dit altijd het geval geweest maar omdat de brug na de renovatie vrijwel volledig geluidloos is geworden, valt het klepperen nu op. Dit was helaas niet al te voorzien geweest van te voren anders waren de opleggingen aan deze zijde van de brug al direct vervangen bij de renovatie. Na de nacht van 18 op 19 mei gaan de werkzaamheden nog even door maar hoeft de brug niet meer open.