Aangepast programma herdenking 4 mei

De 4 mei-herdenking vindt dit jaar niet zoals gebruikelijk plaats. Vanwege de coronamaatregelen is het niet mogelijk om mensen uit te nodigen voor de kranslegging bij het oorlogsmonument. Inwoners kunnen wel een herdenkingstoespraak en kranslegging door burgemeester Frans Backhuijs en Elja Schwarz, voorzitter van het 4 en 5 mei comité Nieuwegein, online volgen.

Het monument aan de Nedereindseweg

Inwoners wordt dit keer gevraagd om vanuit huis de oorlogsslachtoffers te herdenken. Dit kan onder andere door de vlag de gehele dag halfstok te hangen, door mee te doen aan het initiatief ‘bloemen voor 4 mei’ en de posteractie 75 jaar vrijheid.

Dit jaar gedenken we dat het 75 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam en Nederland is bevrijd. ‘Het herdenken van de slachtoffers en het vieren van de bevrijding is ook na 75 jaar nog steeds van groot belang. Want vrijheid is nog steeds niet vanzelfsprekend’, aldus burgemeester Frans Backhuijs.

Elja Schwarz: ‘Hopelijk kan de herdenking volgend jaar weer in de gebruikelijke vorm, want er blijven oorlogssituaties ontstaan, de vrijheid staat nog altijd onder druk en is zeker niet vanzelfsprekend. Daar moet aandacht voor blijven’. Een opname van de kranslegging door burgemeester Frans Backhuijs en Elja Schwarz is op 4 mei vanaf de middag via Facebook en website van het comité en de gemeente te zien.

Vlag halfstok hangen
Tijdens de herdenking op 4 mei hangt de Nederlandse vlag halfstok. Dit jaar worden alle Nederlanders opgeroepen om niet alleen na 18.00 uur, maar gedurende de gehele dag (vanaf zonsopkomst tot zonsondergang) de vlag halfstok te hangen.

Bloemen voor 4 mei
Om toch echte bloemen bij een oorlogsmonument te kunnen laten leggen, is het Nationaal Comité 4 en 5 mei het initiatief ‘Bloemen voor 4 mei’ gestart. Iedereen kan via Tikkie bloemen doneren. De bloemen worden op 4 mei door de bloemenleverancier en de contactpersoon van het lokale comité bij de oorlogsmonumenten in ons land neergelegd. Op die manier kunnen inwoners op afstand oorlogsslachtoffers herdenken, samen met vele anderen. Meer informatie is te vinden op https://bloemenvoor4mei.nl.

75 jaar vrijheid op televisie en internet
4 mei en 5 mei op landelijke televisie Inwoners kunnen de Nationale Herdenking op 4 mei live volgen via televisie en internet. De NOS verzorgt de uitzendingen. Op 5 mei zendt de NOS een bevrijdingsspecial uit om 20.35 uur op NPO 1. De actuele tijden en het programma is te vinden op www.4en5mei.nl.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren