‘Monument Voor De Gevallenen’

Overal in Nieuwegein kom je iets tegen, mensen, dieren, gebouwen, auto’s, fietsen etc. maar ook kunstwerken, Openbare Kunstwerken. Wekelijks zullen wij deze hier behandelen. Wie is de maker, waarom daar op die plek en wat stelt het nu voor. Onze fotograaf Arend Bloemink trekt er op uit, met zijn camera, met zijn blik op het kunstwerk om u te laten genieten van kunst, thuis, van achter uw computer en ……… mocht u het zelf willen zien dan kunt u er ook heen met de kennis die u hier leest op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week het ‘Monument Voor De Gevallenen.’

De maker van het ‘Monument Voor De Gevallenen’ is kunstenaar en Albert Dresmé (1915 – 2003) uit Utrecht. Dresmé leerde de beginselen van het vak van zijn vader, de beeldhouwer Adrianus Johannes Dresmé. Hij kreeg zijn opleiding aan de Kunstnijverheidsschool in Utrecht en studeerde vervolgens bij Jan Bronner aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam.

Het kunstwerk is gemaakt in 1949 en is geheel gemaakt van kalksteen en is twee meter hoog en vier meter breed. In het midden van het monument staat een vrouwenbeeld met in haar linkerhand een boek, terwijl op haar rechterhand een duif landt. Aan beide zijden van het beeld is een reliëf van drie vrouwenfiguren aangebracht. Recht onder het vrouwenbeeld zijn de namen van de tien slachtoffers aangebracht. Met het monument worden verschillende dingen uitgebeeld. Zo staat het boek in de hand van de vrouw voor rechtvaardigheid. De duif staat voor de teruggewonnen vrede. Het reliëf van de drie vrouwen aan de linkerkant staat voor de angst en pijn tijdens de oorlog. Het reliëf aan de rechterkant staat voor de vreugde en hoop na de bevrijding.

In 1960 is de gedenkplaat met de namen vervangen, omdat deze volledig bleek aangetast door erosie. In 2001, 2007 en 2009 hebben vandalen het monument vernield waardoor het gedeeltelijk gerestaureerd moest worden. In 2002 en 2003 is het monument geheel gerestaureerd, omdat het aangetast was door de weersomstandigheden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk